If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Добър ден , Кръчма ! Пък мен една родопска баба ме учеше , че в пататника може да се слага всичко , без яйце и брашно , щото тогава не било пататник. Наздраве ! https://m.youtube.com/watch?v=VDX1sTeDMmY
Чувала съм поне 10, а съм опитвала пататник поне по 3 рецепти. Учудващото в случая е, че всеки, който приготвя пататника, смята своята рецепта за оригинална. В Чепеларе е различен от този в Златоград, а направеният в с. Момчиловци не е точно като смолянския. Приготвеният от ахрянките също си има своята отлика.
И всяка рецепта, както казах, е оригиналната
Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
Мечо
Картофите са важни. Трябва да са ярко жълти, най-добре гледани в Родопите /това без грам майтап/. Другото, което ти трябва е лук, сирене, яйца, черен пипер и джоджен.
Настъргваш картофите на едро ренде, лука на ситно. Посоляваш ги и ги оставяш да се оцедят. Може и да изстискаш водата, че така става по-бързо.
Добавяш яйцата, сиренето, черния пипер и сухия джоджен /по-ароматен е от пресния/. Ако видиш, че сместа е много водниста добавяш съвсем малко брашно /аз добавих галета/.
Наливаш малко олио в тигана и като загрее, изсипваш сместа с черпак и разстилаш колкото се може по-тънко. Когато е готов отдолу /усеща се като раздвижиш тигана напред-назад/ обръщаш връз капак на тенджера. След това връщаш неопечената страна в тигана, а опечената, която е отгоре намазваш с краве масло.
Докато печеш на тигана пататника, приготвяш сос от кисело мляко, зехтин и ситно нарязан, вече пресен джоджен.
Сервираш пататника топъл, народът покрай теб яде, а ти печеш следващия и мърмориш.
Наздраве!
П.П. Това било традиционното ястие, кога роднините на младежа, отивали да искат момичето за булка. Кумът ми сподели, че бил из дъното на душата си възмутен, като тръшнали една чиния с пататник пред него, а той се бил настроил за вратна пържола, печена на тиган. Споменът още не е избледнял в съзнанието му.
Благодара! Горе-долу така го права, без пипера, маслото и соса. На тиган малко съм пробвал, предимно във фурната. Стомашни неволи.
Картофите са важни. Трябва да са ярко жълти, най-добре гледани в Родопите /това без грам майтап/. Другото, което ти трябва е лук, сирене, яйца, черен пипер и джоджен.
Настъргваш картофите на едро ренде, лука на ситно. Посоляваш ги и ги оставяш да се оцедят. Може и да изстискаш водата, че така става по-бързо.
Добавяш яйцата, сиренето, черния пипер и сухия джоджен /по-ароматен е от пресния/. Ако видиш, че сместа е много водниста добавяш съвсем малко брашно /аз добавих галета/.
Наливаш малко олио в тигана и като загрее, изсипваш сместа с черпак и разстилаш колкото се може по-тънко. Когато е готов отдолу /усеща се като раздвижиш тигана напред-назад/ обръщаш връз капак на тенджера. След това връщаш неопечената страна в тигана, а опечената, която е отгоре намазваш с краве масло.
Докато печеш на тигана пататника, приготвяш сос от кисело мляко, зехтин и ситно нарязан, вече пресен джоджен.
Сервираш пататника топъл, народът покрай теб яде, а ти печеш следващия и мърмориш.
Наздраве!
П.П. Това било традиционното ястие, кога роднините на младежа, отивали да искат момичето за булка. Кумът ми сподели, че бил из дъното на душата си възмутен, като тръшнали една чиния с пататник пред него, а той се бил настроил за вратна пържола, печена на тиган. Споменът още не е избледнял в съзнанието му.
Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
Мечо
Тъй, тъй ... То щот от работа по полето, полендаците чак загубват човешкият си образ.
Наздраве!
П.П. Кумата родопчанка - много набожна, много гласовита и много хубав пататник прави. Научи и мен и сега по-кльощавата 1/3-та пълноправен член на домочадието ми прилага тормоз, че да му правя. И то голяма играчка, като всяка постна манджа.
Говори само себе си. Мойте, от как съществува родата, са се каращисвали само няколко рода и то от само три махали.
Наздраве!
Ти па да не си им светила? Освен това габровчани с пестеливостта им ме съмняват, че са изгубеното еврейско коляно.
Абе, къде изчезна обидчивото Чиче? Развали ни бъзик заигравката с Триъгълника. Ама не тоя при Надежда.
Нищо подобно,пречиствам се даже,карам го на чист въздух и плод и зеленчук.
Е, значи затова. Казват, престанеш ли ядеш месо, ставаш човеколюбив, любезен, дружелюбен. Като Фюрера. Опазил ни Господ от вегетарианство! Наздраве за Вълчата салата!
Добра вечер мили хора За пореден път се убеждавам,че планината ражда човеци,а полето-тикви.
Наздраве,и по един пататник от мен
Тъй, тъй ... То щот от работа по полето, полендаците чак загубват човешкият си образ.
Наздраве!
П.П. Кумата родопчанка - много набожна, много гласовита и много хубав пататник прави. Научи и мен и сега по-кльощавата 1/3-та пълноправен член на домочадието ми прилага тормоз, че да му правя. И то голяма играчка, като всяка постна манджа.
Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
Мечо
Коментар