IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Поколението на 30+ годишните - между миналото и бъдещето... (архив до 20.09.2012 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от vmankov Разгледай мнение
    Не непременно.
    Ако плоскостта на орбитата на спътника около Земътъ съвпада с посоката на движение на планетата (казано по-строго - ако плоскостта съдържа вектора на движение на Земята), то от едната страна на орбитата на спътника скоростта ме ще е по-голяма - в посока на движение на планетата, но от другата стпана ще е по-малка - срещу посоката на движение на планетата.
    Е, не знам как да ви убедя, без никому ненужни тук формули, че няма как едно тяло, орбитиращо около друго движещо се тяло, да се движи със скоростта му (т.е. да е неподвижно спрямо него) или не дай Боже - по-бавно от него, спрямо някоя точка от време-пространството.

ВМанков, ти визираш класическите теории. За теб е важно дали спътника ОБИКАЛЯ около Земята, а за Теорията на Айнщайн е важно не това дали обикаля около земята, а че се движи спрямо нея по орбитата си.

П.П. Има точки във Вселената, в които по време на орбитирането на спътника около Земята, измереното време би било без забавяне или избързване или техни варианти, но времето на спътника и това на Земята винаги тече с различна скорост. Т.е. - относителното време.
    Last edited by anon6706; 13.06.2012, 15:19.

Коментар

• Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнение
      Че аз не те питам
      Но там сигурно си фотогенична? (поне аз да питам)

Коментар

• Първоначално изпратено от anon6706 Разгледай мнение
        Значи:

Земята се движи във време-пространството със скорост Х. Спътниците орбитират около нея и това означава, че те също се движат във време-пространството НАЙ-МАЛКО с тази скорост Х, но освен това, те обикалят около Земята със скорост Y.
        Не непременно.
        Ако плоскостта на орбитата на спътника около Земътъ съвпада с посоката на движение на планетата (казано по-строго - ако плоскостта съдържа вектора на движение на Земята), то от едната страна на орбитата на спътника скоростта ме ще е по-голяма - в посока на движение на планетата, но от другата стпана ще е по-малка - срещу посоката на движение на планетата.

Коментар

Кокетничиш нещо...
          Не съм ти казал какво точно от теб ще снимам.
          Че аз не те питам
          Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
          Мечо

Коментар

• Първоначално изпратено от mechobikov Разгледай мнение
            Или с други думи, от гледна точка на земните атомни часовници, атомните часовници на спътниците следва да се забавят, но от гледна точка на атомните часовници на спътниците, земните атомни часовници следва да се забавят.
            Значи:

Земята се движи във време-пространството със скорост Х. Спътниците орбитират около нея и това означава, че те също се движат във време-пространството НАЙ-МАЛКО с тази скорост Х, но освен това, те обикалят около Земята със скорост Y. Т.е. елементарно е да се докаже, че скоростта на спътниците във време-пространството е X + някаква функция на Y (описваща сложна крива), различна от НУЛА, а още по-елементарно се вижда, че X+f(Y)>X. Т.е. спътниците се движат ЗАДЪЛЖИТЕЛНО с по-висока скорост във време-пространството спрямо Земята от която и да е отправна точка във Вселената.

Коментар

Не може, щот не съм фотогенична
              Кокетничиш нещо...
              Не съм ти казал какво точно от теб ще снимам.

Коментар

Три деня ти, три деня аз.
                И така три седмици. И ше те снимам на видео.

Става ли така?
                Не може, щот не съм фотогенична
                Мечо

Коментар

• А-а-а,
                  сетих се за отговора на чуденката на Мечо - реперът е скоростта на светлината (а не единият от наблюдателите/обектите), която не е относителна, а е апцелютна стойност в специалната теория на относителността.

И така: от двата часовника по-бавно ще върви този, чиято скорост е по-близо до скоростта на светлинътъ.

Допълнение: значи, няма абсолютен покой (или не може да се докаже такъв), но има абсолютна скорост - с. И тая шъ ъ единственият репер.
                  Last edited by vmankov; 13.06.2012, 14:57.

Коментар

Ако ще ти ги правя тези три неща, едва ли ще издържиш и три дни
                    Три деня ти, три деня аз.
                    И така три седмици. И ше те снимам на видео.

Става ли така?

Коментар

• Първоначално изпратено от anon6706 Разгледай мнение
                      Замерването на времето също е относително. Замерва се относителната скорост между две тела и се доказва, че относително времето за двете тела тече с различна скорост.

Опитът е правен с атомни часовници на земята и на 2 или 3 (не съм сигурен за бройката) спътника на околоземна орбита. Спътниците се движат доказуемо с по-голяма скорост спрямо Земята във време-пространството. Часовниците на спътниците са изоставали спрямо тези на Земята.

П.П. И като си представиш, че Айнщайн е "видял" всичко това в ерата на пишещите машини и парните двигатели.... Шапка му свалям!
                      Аз не му свалям шапка. Имам две книги у нас, една с лекции за теорията му и една биографична.

Според теорията на относителността, движението е относително, зависи от гледната точка на наблюдателите. Или с други думи, от гледна точка на земните атомни часовници, атомните часовници на спътниците следва да се забавят, но от гледна точка на атомните часовници на спътниците, земните атомни часовници следва да се забавят. Когато двата вида часовници са в покой един спрямо друг и ги сравняваме следва от съображения за симетрия да показват еднакво време. Това, че показват различно време опровергава теорията на относителността, а не я доказва. Щом няма равнопоставеност на наблюдателите следователно съществува абсолютно движение, което противоречи на самата същност на теорията на Айнщайн.
                      Баба ме научи на много неща.
                      tnm

Коментар

Ще използваме разнообразяване на дейностите и ще стане:
                        Учене, бой, секс, учене, бой, секс - и така три седмици.
                        Ако ще ти ги правя тези три неща, едва ли ще издържиш и три дни
                        Мечо

Коментар

Пък и силно се съмнявам, че ще ме ъъъ ... изтърпиш две седмици
                          Ще използваме разнообразяване на дейностите и ще стане:
                          Учене, бой, секс, учене, бой, секс - и така три седмици.

Коментар

Как е възможно такова нещо след като движението е относително. Изостава часовника на кой, спрямо часовника на кого. Когато двамата са отново в покой един спрямо друг, часовника на кой следва да е изостанал. Не би ли трябвало, от съображения за симетрия, часовниците да показват едно и също време.
                            Трансформациите на Лоренц
                            Мечо

Коментар

Сложно е за четене и за обяснение. Още повече, че това са тайни кипу, изготвени от самите инки, а не от техните чиновници-индианци, които кипу са известни сега.
                              Поради това те са с няколко нива на сложност над канцеларските записи. Използва се, например, муаровия ефект, и то на няколко наднива.

За да го разбереш в начално ниво, трябва да дойдеш на място, което аз ще укажа, и да се освободиш поне за две седмици.
                              Хайде, сега!? Аз се интересувам само от десетици, стотици, хиляди и т.н. Не искам да навлизам в деликатните подробности на битието ви.
                              Пък и силно се съмнявам, че ще ме ъъъ ... изтърпиш две седмици
                              Мечо

Коментар

Как е възможно такова нещо след като движението е относително. Изостава часовника на кой, спрямо часовника на кого. Когато двамата са отново в покой един спрямо друг, часовника на кой следва да е изостанал. Не би ли трябвало, от съображения за симетрия, часовниците да показват едно и също време.
                                Мечков, чек да те поразсмея малко, то ако не е Русото кой да е - хихи

Няколко пъти докато съм "брал" душа и кат' съм опитвал неистово да заспя, щот' съм скапан от безсъници, но мисълта ти препуска кат' дива и той мозъка кат' не може да заспи, как да стане с тялото, че не мо'а се сетя.

И вече няколко пъти ми се е случвало, успявам да поспя някак на "пресекулки" ( примерно 3-4 часа и после с изненада съм установявал, че часовника ми е "изостанал" с 2 часа.

Първия път го отдадох на случайност, после имаше поне още 10 пъти подобни.

П.П. За протокола часовника ми е швейцарски, позлатен и цепи секундата с години, нищо че е нисък клас, т.е. кварц, а не механичен. Но върви убийствено точно, та не са от износена батерия случките, които описвам. После го сверявам и пак цепи секундата със седмици и месеци, до поредното ми "приключение" с 2-3 часа назад да "изостане".

Случва ми се в моменти на дива преумора и безсъници с дни и седмици наред. Надявам се, че си се посмял

П.П.П. Прав си скоростта на светлината не е най-бързата, а тази на мисълта, тя е доста по-бързичка. Някой ден може да си поиграя да го изведа емпирично, ама нямам време точно сега, щот' ми трябва спокойствие при подобен род "упражнения" - демек да гледам тъпо по цяли дни и седмици и да "лениво" да оглеждам "упражнението" от всички посоки кат' печене на чеверме, докат' ми просветне т'ва дет' търся - хихи

Коментар

Working...
                                X