IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Докога ще им търпим своеволията??? (архив до 7.03.2012 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Няма полиция! Няма държава! ... Кой по дяволите гласува за тези отрепки!

Коментар

• http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=370841

За патриотизма, популизма и един човешки живот

от Стефан ГАМИЗОВ

Струва ми се, че ненавистта е изпълнена

със страдания за този, който я изпитва.

Монтескьо, http://bg.wikiquote.org/wiki/Монтескьо

Смрадлив циганин.

Марш от тук бе, мангал мръсен.

Циганите на сапун.

Цигански му работи.

Изроди.

Чували сте тези фрази. Много пъти. Навсякъде.

Днес трябва да прибавим към това смъртта на едно 17-годишно момче, което беше пребито без причина, без да е предизвикало някого, докато яде сладолед. Циганин. Не го познавам, не знам кой е, нямам представа как изглежда.

Не можах да науча нищо в новините за него, за новините той не е важен. Мачът с Уелс е важната новина. Но все пак мисля за него и знам, че някой го е носил на ръце, когато е бил малък, така както аз носех сина си и както нося сега дъщеря си. Някой му се е радвал. Завивал го е, хранил го е. Нищо, че е циганин.

Странна работа. Аз съм доста светъл антропологичен тип. Християнин. Относително грамотен и приемливо глобализиран. От така наречените българи. Стар род със славна история. Завладявал, подчинявал, градил и създавал. Да, но това е минало. Далечно минало, което няма да се върне. Кръвта на това 17-годишно дете не позволява настоящето да бъде друго.

Срамна работа. Унизителна. Този път не за циганите. За българите.

Президентът не отиде в Самоков. Бойко Борисов - също. Няма да отиде и Волен Сидеров. Няма политическа печалба, има само мъка и омраза.

А за такава криза трябва да си лидер, не обикновен балкански популист.

Нека да поговорим за популизма.

"Феноменът популизъм за разлика от старомодния патриотизъм е неотделим от мита за народа", твърди американският политолог Джон Лукач. Именно затова популизмът е народностен и търси оправданието си в идентификацията с примитивните параметри на етническата общност, а патриотизмът може да съществува и извън емоциите и динамиката на общността.

Тези различия имат и културни параметри - напълно е възможно патриотът да бъде и космополит (дори това е много често явление). Но популистът не може да бъде космополит - той неизбежно търси оправдание за политическото си кредо в национализма и е враг на глобализацията.

Дълбоките различия между популизма и патриотизма по същество определят и два политически типа поведение - онова, което е основано на йерархията и нетърпимостта, и другото, което е основано върху толерантността и равнопоставеността. В този смисъл популизмът често може да потърси и основания и в расизма за разлика от патриотизма. Етническото различие е най-същественото за привържениците на популистките каузи.

От тези съществени различия следва и най-същественото и важно различие - популистите никога не могат да бъдат открити в либерални или консервативни партии. Тяхното място и естествена политическа идентификация са левите и радикални партии. Дори и привърженик на профашистки или пронацистки партии, популистът не може да бъде определен в политическото си кредо като десен - първо, защото тези партии са леви, и второ, защото техните привърженици държат на разделението по етнически, верски или расов принцип.

Популистите имат свои тотеми - обикновено дълбоко атавистични и племенни символи, които стоят на границата на здравия разум с безумието си. Техните символи често са езически - чужди на християнството, но задължително свързани с древността - сякаш основанията за модерно политическо се намират в античната или предантичната цивилизации. Някъде там, преди Спасителя и любовта към ближния.

Съществува и друга разлика между патриотите и популистите. Първите твърдят, че обичат собствения си народ и изграждат политическото си послание върху тази емоция.

Популистите мразят различните от собствения си народ

(но непрекъснато подчертават неговият единен етнически произход) и създават политическата си платформа изцяло основана върху тази омраза. Това не значи, че популистите не са в състояние да обичат родината си. Но символите на тази любов често нямат нищо общо с родината - те или се отнасят към времето, когато тя не е съществувала в сегашната си цивилизационна рамка, или са толкова откъснати от традициите, че приличат на екзотична приумица, граничеща с гротеската.

Впрочем любовта има малко общо с популистите - залагайки на националистическата кауза, те се обръщат към дълбоко егоцентрични ценности, които трудно могат да бъдат описани с критериите на любовта - тя е споделяне на обич с другия. Нещо, което националистите не могат да изпитват.

От национализма до насилието върху Другия крачката е само една. И тя се прави лесно и винаги без много мисъл. Така стана в бивша Югославия, Руанда, Чечения, Ирак. Обществото ни е болно и неспособно да поеме натиска на притискащия го да се модернизира свободен свят - същия този свят, който ни прие с пълното съзнание за нашата неподготвеност да се присъединим към него, затваряйки си очите за лъжите, измамите, корупцията и арогантността ни.

Време е да се лекуваме, това не е срамно, нито трудно

Време е да станем такива каквито сме били - добри, толерантни, весели, умни, находчиви и добронамерено иронични. Бъдещето го изисква. Омразата е уморителна, изтощителна и винаги завършва с много страдание за всички.

Когато писах този текст, не можах да разбера името на мъртвото момче. По-късно разбрах, че се казва Аспарух. Може би президентът ще отиде на погребението му - като знак, че се нуждаем от спешно лечение. Може би ще се намери българин, който да прегърне майка му. Всички имаме нужда от това.

* Авторът е собственик на консултантска компания, която предлага услуги за предотвратяване на възможности за възникване на лоши бизнес практики: корупция, нарушаване на правилата на свободна вътрешна конкуренция, осигуряване на защита от корпоративни и криминални групи за натиск за придобиване на нерегламентирани облаги. Основател е на фондация "Референдум.бг", чиято дейност е свързана със защитата на конституционните права на гражданите.[/url]

Коментар

• Първоначално изпратено от Колчо Слепеца
        Роми пребиха жестоко 16-годишно момиче в столицата......
        Ordnung muss sein! = Red trqbva da ima!

und=i

"Jedem das Seine!" = Vsekimu svoeto!
        ------------------------------------------------------

vse slogani, obosobili zapadnia mantalitet! za sujalenie tezi neshta LIPSVAT v Bulgaristan!

v Bulgaristan cari praviloto na 3te "Z":

ZAVIST, ZLOBA, ZADNIKOMISLIE!!!

za ciganite NE kastracia - a edinstveno posledovatelno i celenaso4eno IZTREBLENIE trqbva!!!!!
        Lin4uvane pred svoi za nazidanie i smazvane na podlata im natura v zarodish!!!
        da doide BULGARSKIAT REICH!!!

Коментар

• Роми пребиха жестоко 16-годишно момиче в столицата

Инцидентът е станал на автобусна спирка в кв. Овча купел
          24.08.2007
          Петима роми са нападателите, пребили жестоко 16-годишното момиче в столичния квартал Овча купел.

Инцидентът е станал на спирката на автобус 260 и 111 на бул. "Петко Напетов" и "Цар Борис III", посока Люлин.

Сигналът са подали свидетели. Според тях нападателите са трима роми - улични миячи на стъкла на автомобили, които искали да я ограбят.

След побоя момичето е било в безсъзнание и с линейка е откарано в "Пирогов". Няма опасност за живота му.

Дежурният в Детска хирургия на болницата д-р Нанко Червеняков съобщи, че детето е "минало като през месомелачка".

То е бито с пръчки и ритници от три момичета и две момчета от ромски произход. После е било хвърлено в течащата наблизо река Букет и случайно намерено от минувачи. Има тежки кръвонасядания по гърдите, главата и почти по цялото тяло.

Правят се изследвания на момичето, за да се добие по-подробна информация за състоянието му.

Засега не са известни мотивите за побоя.

Пострадалото момиче е от дома за сираци в Горна баня.

Извършителките на побоя са избягали и в момента се издирват от полицията...

Аз ей тея тримата мангали искам да ги интегрирам...
          сам..
          Ходя по въже.Не ръкопляскайте, това е моят път.С костюм на клоун съм, да ми се смеете, когато падна

Коментар

• Ето - Костюмаров каза - по цяла Европа и по целият свят ги требят, ние туканка според някой трябва едва ли не в къщите си да ги поканим.
            Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=370843

Агресия и стереотип

Автор: Георги Господинов
              23 август, 17:41

Щедростта, с която беше четена и коментирана във форума на вестника колонката ми от миналия петък "Агресия без етнос", е наистина задължаваща. Няколко човека доброжелателно и искрено ме посъветваха да зарежа темата, защото "обществото е на друго мнение" и "ще береш ядове". В предишната си колонка, както сочи и заглавието, се опитах да покажа, че агресията няма етнос. И лозунгът "Смърт на циганите" е точно толкова недопустим, колкото лозунгът "Смърт на българите". И обратното.

В обществото има насъбрана агресия и тя търси каналите с най-малко съпротивление, за да се излее. Ако държавата и гражданското общество са на мястото си, агресията се преобразува рационално и кара институциите да си счупят краката от бързане да решат проблема. Ако няма държава и гражданско общество, т.е. ако каналите на институциите и правилата са задръстени, агресията прелива (затова у нас буквалните и метафорични наводнения са всекидневие.) Тогава се задействат стереотипите на деня и ирационалното тържествува.

Спомнете си дали са ви плашили като малки, че ще ви дадат на циганите, ако не слушате. А историите за дядо Торбалан, който краде малки деца. Как си го представяхте? Веднага си признавам, че си го представях като брадат дърт циганин. Какво още "знаем" за циганите, освен че лъжат, крадат, не щат да се интегрират. Какво си мислят циганите за българите ние не знаем, не се и интересуваме. Впрочем не е странно, ние сме "престижният друг", не ни пука. Във всеки случай сигурно си имат своите подобни по негация стереотипи.

Циганинът е стереотипният непрестижен друг. Живял си десетилетия с него в една държава, винаги с леко снизхождение, пък и той досега си е знаел мястото в ъгъла. И изведнъж Другият става наистина зловещ. Всички тези неща са описвани далеч по-дълбоко в умните книги, но защо си вземам сега беля на главата да ги обяснявам. Лесните стереотипи за другия хич не са безопасни. Приличат на кърлежи, които много леко се захващат и започват да се пълнят с кръв. Защото стереотипът отнема личната история на другия, лишава го от правото му на биография, на деца, майка, тъги, зъбобол, детство. Изсушава го. Много по-лесно е да пребиеш някого, който не е като теб, за когото нищо не знаеш.

С други думи за стереотипния българин петима пребити цигани решават проблема. За стереотипния циганин петима пребити българи също са част от решението. За мислещия, т.е. нормалния човек това са десетима убити. С десет еднакво осиротели къщи. Да повторя, в това няма етнос. Човекът е преди етноса, над етноса.

П.П. Неизбежните анонимни въпроси дали съм мангал и кой ми плаща оставям като част от примерите, подкрепящи тезата.

П.П.П. Живял някога един човек. Бил кротък и незлоблив по природа, но животът му никак не бил лесен и веднъж в годината много му докипявало. Като нямало на кого да си изкара яда, отивал в обора при магарето и започвал да му крещи на воля. Викал, псувал бедното добиче, заплашвал го, а то само мърдало уши и нищо не разбирало. Така на човека му минавало, пък и на магарето какво му е, нито се обижда, нито нищо.

После дори в прилив на гузност и доброта мъжът давал двойна порция трева. С годините обаче човекът все по-често започнал да се гневи, на живота ли, на жената ли, не знаем, и вече не само се карал на магарето, ами яко го шибал с пръчката. Магарето търпи на бой, успокоявал се, не е човек да го заболи. След няколко години дали от боя, дали от старост, магарето взело че се гътнало.

Един ден на човека пак му докипяло от нещо и взел да търси кому да си изкара яда. Нямало го вече магарето. Въртял се, въртял се, а гневът клокочел в него и не му давал мира. И като нямало на кого, се нахвърлил върху жена си, бой, бой. Тя била най-другото нещо, което успял да открие. Верно, човек била, ама все пак друга, различна, не като мъжа, сигурно по-малко я боли. Но не щеш ли жената спряла да мърда. Все пак не била като магарето да издържа на такъв бой.

Не знам какво станало после с този кротък и незлоблив човечец. Сигурен съм единствено че той не мразел нито магарето, нито жена си. Просто го мързяло да мисли. Разказвам тази история колкото измислена, толкова и всекидневна, без да слагам никакъв ром вътре, за да не се разсейваме и да не изместваме темата за агресията. Пък и да не бера ядове, прави са приятелите - обществото е на друго мнение и интелектуалците също, оказва се.

Коментар

• ок,сега вече говориш нормално!и на мен не ми харесват много неща и искам града и страната ми да е спокойна и богата!и все пак много си се наострил срещу красимира,а тя е стойностен участник във форума.може би не си съгласен с мнението й,но спокойният и умерен тон на дискусията е полезен за всички ни,нали?хайде и ти със здравеи успехи!

Коментар

• Първоначално изпратено от metala
                  Първоначално изпратено от Krasimira
                  Като за начало държавата да спре да харчи парите за ромите по възможно най-грешният начин както досега - а именно като им дава социални помощи срещу нищо. Това естествено стимулира мързела и нежеланието да се работи.
                  Парите за интеграцията на ромите трябва да бъдат насочени към тяхното образование, медицинско обслужване и създаване на възможности те да работят. НЕ да им се дават пари на готово и да им се дава работа, само защото трябва да имат!
                  Всичко е в държавната политика - тя е тази, която създава зверове като в този форум. Защото е нормално хората да недоволстват, че плащат за нещо, от което не виждат полза. Нормално е никой да не подкрепя на някого да се дават пари на готово, пък били те и малко! Освен това нито стотинка от тези пари не отива в полза на нормализацията на това малцинство и неговата интеграция.
                  Още веднъж искам да кажа, че абсолютно подкрепям тезата, че законите трябва да бъдат равни за всички. Това което казвам е, че на ромите трябва да се даде шанс да бъдат равни с всички.
                  Иначе се връщаме в изходна позиция - ще плащаме за тях все повече и повече, те ще стават агресивни все повече и повече и ние ще отвръщаме със същото все повече и повече. Не виждам особен смисъл в този сценарий...
                  любимец,прочети още веднъж поста на красимира и отговори(ама честно) това ли избираш или кастрацията?
                  Метъле, за равни права и интеграция на циганите си позволява да ни говори тук персона, която с нищо не показа, че познава и осъзнава психологическите черти и особености на циганското малцинство!
                  Питам аз - защо въпросната персона приема априори, че циганите имат нужда от равни права и от интеграция!?
                  Равни права сравнено с кой!? Че нима те сега нямат равни права, че и по-равни дори!? /да не си плащат тока например/
                  Нима са изолирани от достъп да обществените системи!? Ако има изолация то това е САМОИЗОЛАЦИЯ и МАНТАЛИТЕТ!!!
                  Ами моите наблюдения не са точно такива - навсякъде в социалните и здравните учреждения е бъкано с цигани. Преди 2 години ми се наложи да посетя личния си лекар и пред кабинетите на лекарите в ДКЦ-то имаше повече цигани, отколкото нормални чоловеци. И смрад, смрад!
                  Състраданието на красимира е псевдосъстрадание, станахме свидетели на едно говорене наизуст - нещо като гузна съвест - защото така трябва да се говори и е прилично така да се говори и нищо общо и конкретно за решаване на истинските проблеми с и около ромите. Това е ВРЕДНО /ОПАСНО/!
                  Що се касае до провокацията ми с кастрацията - да! звучи абсурдно.
                  Но също толкова абсурдно пък на мен ми звучи ИНТЕГРАЦИЯТА и РАВНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ на циганското малцинство /пак питам с кое!?/ с оглед на психофизическите му характеристики.
                  Хайде със здраве! И по-спокойно, никой няма да кастрираме!

Коментар

• ciganite ne znaqt kakvo ozna4avat dumite:

Dachau, Osvienzim, Bsczejinka, Buchenwald, Abu Garib i dr.

zapoznaite gi s tezi mesta(improvizirani na mqsto) i tqhnoto prednazna4enie!!!!!

Коментар

• Ordnung muss sein! = Red trqbva da ima!

und=i

"Jedem das Seine!" = Vsekimu svoeto!

------------------------------------------------------

vse slogani, obosobili zapadnia mantalitet! za sujalenie tezi neshta LIPSVAT v Bulgaristan!

v Bulgaristan cari praviloto na 3te "Z":

ZAVIST, ZLOBA, ZADNIKOMISLIE!!!

za ciganite NE kastracia - a edinstveno posledovatelno i celenaso4eno IZTREBLENIE trqbva!!!!!
                      Lin4uvane pred svoi za nazidanie i smazvane na podlata im natura v zarodish!!!
                      da doide BULGARSKIAT REICH!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от Krasimira
                        Като за начало държавата да спре да харчи парите за ромите по възможно най-грешният начин както досега - а именно като им дава социални помощи срещу нищо. Това естествено стимулира мързела и нежеланието да се работи.
                        Парите за интеграцията на ромите трябва да бъдат насочени към тяхното образование, медицинско обслужване и създаване на възможности те да работят. НЕ да им се дават пари на готово и да им се дава работа, само защото трябва да имат!
                        Всичко е в държавната политика - тя е тази, която създава зверове като в този форум. Защото е нормално хората да недоволстват, че плащат за нещо, от което не виждат полза. Нормално е никой да не подкрепя на някого да се дават пари на готово, пък били те и малко! Освен това нито стотинка от тези пари не отива в полза на нормализацията на това малцинство и неговата интеграция.
                        Още веднъж искам да кажа, че абсолютно подкрепям тезата, че законите трябва да бъдат равни за всички. Това което казвам е, че на ромите трябва да се даде шанс да бъдат равни с всички.
                        Иначе се връщаме в изходна позиция - ще плащаме за тях все повече и повече, те ще стават агресивни все повече и повече и ние ще отвръщаме със същото все повече и повече. Не виждам особен смисъл в този сценарий...
                        любимец,прочети още веднъж поста на красимира и отговори(ама честно) това ли избираш или кастрацията?

Коментар

• Първоначално изпратено от metala
                          Първоначално изпратено от LUBIMEC 13
                          Импе, моят вариант за решаване на проблемите с циганите е тяхното кастриране! Мда, по-хуманна мярка от тази не се сещам.
                          много "оригинално" предложение!много съжалявам,но в тази тема единствено красимира предложи смислени неща за решаване на проблемите в страната ни!
                          "Смислените неща", които красимира предложи по темата включваха ли поднасянето на хляб и сол на циганите и привестването им с бурни възгласи "Добре дошли" в училища и всички социални учреждения.
                          Че то насила хубост не става бе, хора!!!
                          Може би трябва да им спретнем и програми по ограмотяването им за ползата от сапуна и неговото приложение в ежедневието!? Как не се сетих по-рано!?
                          красимира ми прилича на книжен плъх, който има претенциите много да е чел, но моята преценка е, че почти нищо не е разбрал!

Коментар

• Първоначално изпратено от LUBIMEC 13
                            Импе, моят вариант за решаване на проблемите с циганите е тяхното кастриране! Мда, по-хуманна мярка от тази не се сещам.
                            много "оригинално" предложение!много съжалявам,но в тази тема единствено красимира предложи смислени неща за решаване на проблемите в страната ни!

Коментар

• Импе, моят вариант за решаване на проблемите с циганите е тяхното кастриране! Мда, по-хуманна мярка от тази не се сещам.

Коментар

• http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=1088036

Бой между цигани и етнически унгарци в румънско село

22.08.2007
                                Кавга избухна тази нощ между няколко стотин етнически унгарци и цигани в село в централната част на Румъния. Това съобщи местната полиция.

Сблъсъците са започнали след като петима цигани са били хванати да крадат насаждения от полето на селото след като набили местния пазач. Около стотина цивилни и паравоенни офицери от полицията са били извикани, за да сложат край на боя между двете общности в Апата, село, в което живеят основно етнически унгарци. Само няколко души са леко ранени, но местните жители са заплашили да изгорят къщите на циганската махала в селото. Днес в кметството се провежда среща на представители на полицията и политици, които да се опитат да решат спора и да избегнат повторение на случая. Същевременно Флорин Чоаба, самопровъзгласилият се "цар" на циганите в Румъния, призова общността за спокойствие. /АФП

http://evropa.dnevnik.bg/show/?storyid=369729

Италианска екстремистка организация е поела отговорността за пожара в италианския град Ливорно в нощта на 10 срещу 11 август, при който загинаха четири циганчета от Румъния на възраст между четири и 10 години, съобщава в. "Адевърул".

Екстремистите са дали ултиматум на ромите в Италия - да си отидат до средата на септември или ще има и по-тежки нападения. Екстремистите предупредили, че ще извършват всеки месец атентати, ако ромите не напуснат територията на Италия, допълва в. "Котидианул".

В. "Адевърул" пише, че по случая с пожара в Ливорно е настъпил неочакван обрат. Два дни след като италианските съдии разпоредиха арест за родителите на загиналите деца, италианска екстремистка организация пое отговорност за инцидента с писмо, изпратено до редица италиански издания. Текстът е подписан от "Въоръжена група за етническо прочистване", която досега бе неизвестна, посочва "Адевърул".

В писмото се посочва, че пожарът трябвало да има още по-унищожителен ефект и че цел на групата е да премахне ромите, окачествени като "най-лошата част от човечеството". Екстремистката организация посочва, че ромите извършват много престъпления и им дава 20-дневен ултиматум да разтурят номадските си лагери и да напуснат Италия, считано от 25 август.

Полицаите са конфискували писмото и са го изпратили на прокуратурата, която се опитва да установи кой стои зад него, посочва "Адевърул". В лагера в Ливорно разследването на пожара продължава, а родителите на загиналите деца са все още в ареста, но вече не са обвинени в умишлен палеж, а в небрежност и изоставяне на малолетни в затруднено положение, имайки се предвид факта, че две от децата са били глухонеми.

Остават обвиненията за бягство от мястото на пожара. Остава и хипотезата за расистко нападение. Родителите продължават да твърдят, че преди избухването на пожара са чули заплахи от рода: "Проклети цигани, ще ви подпалим". В. "Котидианул" публикува мнението на румънския консул в Милано Тибериу Мугурел Дину, според когото цялата история с "Въоръжената група за етническо прочистване" е инсценировка.

Дину изрази съмнение спрямо истинността на заплахите по адрес на ромите и заяви, че италианските власти също имат съмнения за съществуването на екстремистката организация. По думите на консула става дума само за "недоволство от страна на някои италиански граждани спрямо малките нарушения, извършвани от ромите от Румъния". Според консула пожарът е инцидент, вероятно причинен от забравена свещ. Румънският външен министър Адриан Чорояну също заяви, че не вярва във версията за атентат в Ливорно.

Според анкета на асоциацията "Романи КРИС" за отношението на румънците към ромите само половината от анкетираните са заявили, че приемат съжителство с роми. Двадесет процента от анкетираните пък са заявили, че дори не желаят да живеят в един и същи град с роми, въпреки че никога не са имали инцидент с представители на това малцинство.

Коментар

Working...
                                X