За съжаление, вредата вече е доказано, ГМО и има доста изследвания в подкрепа на това: http://gmoobzor.com/stati/bolee-40-i...-pitaniya.html
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Медът ни бъкан от антибиотици, ГМО и пестициди
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Сините камъни Разгледай мнениеПри ухапване от оса, веднага да се намаже с мазно, олио, мас, зехтин, няма значение.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеПреди години една специално прелетя през улицата, нападна ме - ужили по долната устна и избяга обратно, проклета да е.
Добре че съм пушач - та си налагах устната с тютюнец, за да не се подуе.
Коментар
-
Първоначално изпратено от michaelis21 Разгледай мнениеКакво пречи да се смеси акациев мед със друг вид ?
Или аз откъде да знам какви дървета и цветя пчелата е навестила ?
Та те изминават стотици километри.
Мед от магарешки бодил ? Пълни глупости
Разбира се те посещват и другите цъфтящи в момента, но ако има едно преобладаващо то ще се концентрират на него. Има критерии за да се признае един мед за монофлорен и те не са да е 100% от едно и също растение. За някой този процент слиза дори под 50%.
В случая с магарешкия бодил медът се познава лесно и без лабораторно броене на остатъците от прашец в него. Просто той е с много характерен бял цвт, бързо кристализиращ. Има достатъчно големи площи с магарешки бодил края на лятото които осигуряват силна монофлорна паша.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Grosss Разгледай мнениеПрополиса какво е?
Прополисът или още пчелният клей е естественият антибиотик на пчелите. Събират го от смоли по пъпките предимно есенно време и други неща. В кошера той има много приложения. Може би най-важното му но не и единствено приложение е за стерилизация на килийките където се отглеждат пчелите. Стадият на ларва протича в килийка от пчелната пита. След като премине (пчелата се "излюпи") на дъното на килийката остават остатъци от личинката превърнала се в пчела. За да може да се отгледа нова пчела в тази килийка пчелите я почистват старателно от части от "ризата" и др. След това полират стените на килийката с прополис - клей.
С клея заклейват отвори, мумифицират живи организми попаднали в кошера за да елиминират разлагането в случйте когато не могат да ги изнесат и т.н.
Докато към антибиотиците микроорганизмите се адаптират сравнително бързо, дори има описани такива които се нуждаят от антибиотици за да живеят (това звучи като нон сенс доколкото АНТИ-БИО-тика е нещо анти био а в случая биото се нуждае от него???? но все пак е вярно) доколкото съм чел няма микроорганизъм адаптиран към прополиса.
Прополисът е полезно имунно-поддържащо средство, което обаче както всичко не е панацея. Няма да те излекува на мига, но ако приемаш редовно твърде вероятно е да те подминат болестите. Имам един приятел който боледуваше 4 пъти на година и започна да пие клеева тинктура (по 20тина капки в чаша вода няколко пъти на ден) . Твърди че 3 години не се е разболявал без да променя друго в начина си на живот.
Коментар
-
Първоначално изпратено от marin1 Разгледай мнениеВъзможно е точно това да е зависимоста темп./кристализация!
Сега около 20-ти ще ходя да зазимявам кошерите и ако се е захаросал - теорията ти е вярна. Ако не се е захаросал, а се случи по-късно - значи става при по-ниска температура
И в двата случая ще пиша а и аз мен ще е много интересно!
живия плет или гроздето.
Коментар
-
Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнениеАз съм пчелар от много години.
Та значи ... моето мнение е, че медът се е захаросал понеже за известно време температурата в помещението е била около 10-15 градуса. И тази температура се е задържала достатъчно дълго, за да може да кристализира продукта.
Сега около 20-ти ще ходя да зазимявам кошерите и ако се е захаросал - теорията ти е вярна. Ако не се е захаросал, а се случи по-късно - значи става при по-ниска температура
И в двата случая ще пиша а и аз мен ще е много интересно!remember remember the fifth of november
Коментар
-
Първоначално изпратено от marin1Да, за съотношението на глюкоза/фруктоза - ясно. Относно температурата аз също си мислех, че има такава зависимост от темп - т.е. при по-ниска температура забавяне на процеса на кристализация - да ама не пчелите са ми в Родопите на 1000 м. надморска височина и си оставям 1-2 буркана в къщата - другото в София в апартамента. Меда е предимно - горски/ливаден и някоя година, като 2015-та, хващат и акацията. Та меда който оставям в къщата, айде да не е 0 градуса, но е под 5 градуса със сигурност до декември е захаросан, т.е. за 3-4 месеца. Другия който е в София на стайна температура кара по 3-4 години (а може и повече, отскоро съм пчелар) без да се захаросва!
Та наистина човек се учи докато е жив!
Та значи ... моето мнение е, че медът се е захаросал понеже за известно време температурата в помещението е била около 10-15 градуса. И тази температура се е задържала достатъчно дълго, за да може да кристализира продукта.Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
Мечо
Коментар
-
Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнениеЗадължително в стъклен буркан и да няма досег с алуминиевата капачка.
Добре е, че не е под пряка слънчева светлина, щото част от ензимите и ферментите се се разграждат под нейно въздействие.
Водната баня е добро средство да разтапяне на меда. Хубаво е като се разтопи, от време на време да се разбърква. Така се хомогенизира и пречи да се образуват кристализиращи ядра.
Хладилникът не е добър вариант - меда може да поеме влага.
Това е горе -долу най-важното. Ако се спазва, меда може да се съхрани с години.
Аз имам 5 или 6 годишен липов мед. Като отворя буркана, веднага се усеща аромата на липа.
Коментар
-
Първоначално изпратено от vesi97 Разгледай мнениеВ сумрак,почти тъмно температура от 8-20градуса.
Добре е, че не е под пряка слънчева светлина, щото част от ензимите и ферментите се се разграждат под нейно въздействие.
Водната баня е добро средство да разтапяне на меда. Хубаво е като се разтопи, от време на време да се разбърква. Така се хомогенизира и пречи да се образуват кристализиращи ядра.
Хладилникът не е добър вариант - меда може да поеме влага.
Това е горе -долу най-важното. Ако се спазва, меда може да се съхрани с години.
Аз имам 5 или 6 годишен липов мед. Като отворя буркана, веднага се усеща аромата на липа.Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
Мечо
Коментар
-
Първоначално изпратено от Grosss Разгледай мнениеАко го държиш на хладно при една и съща температура с години.Ако го разтопяваш
на температура над 40 градуса му изтребваш ензимите и вече придобива
качествата на обикновено сладко/конфитюр/.
Коментар
-
Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнениеЗависи как го съхраняваш.
Коментар
-
Първоначално изпратено от vesi97 Разгледай мнениеНц стигал съм до 156 но сега са 124.А бехме млади ,па хубави и дебели а сега само стари и глупави.А сега серйозно.Някой знае за колко време се запазват полезните качества на захаросания мед?
на температура над 40 градуса му изтребваш ензимите и вече придобива
качествата на обикновено сладко/конфитюр/.
Коментар
-
Първоначално изпратено от vesi97 Разгледай мнениеНц стигал съм до 156 но сега са 124.А бехме млади ,па хубави и дебели а сега само стари и глупави.А сега серйозно.Някой знае ли за колко време се запазват полезните качества на захаросания мед?Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
Мечо
Коментар
Коментар