Първоначално изпратено от kefala
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Медът ни бъкан от антибиотици, ГМО и пестициди
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от VNM Разгледай мнениеТова за "озахарения" мед и тн.н са глупости, но по-малки от тези за антибиотиците. Ако беше толкова полезен приема им нямаше в цяла западна Европа продажбата им без рецепта да е строго забранена.
Аз произвеждам ме. Горския букет не се захаросва за година (повече не съм задържал) , акация не се захаросва извънредно дълго , рапица (нямам) захаросва се още в питите, слънчоглед (нямам) - за около месец, магарешки бодил - също. Полски букет (жълт) и слънчоглед са близки горе долу до написаното от теб, но това далеч не е всичкия и не е най-добрия мед.
Моят мед - няма добавена захар (осем ако някой не е отишъл да храни кошерите ми без да знам ) , няма пестициди - района е извън всякакви земеделски инициативи и се захаросва много трудно. И гарантирано докато аз има думата там - няма антибиотици. Има мнозина такива пчелари.
Пестицидите и т.н. отлагания са най-вече в прашеца. Т.е. потребителите на изсушения прашец (едни такива топченца) са най-засегнати.
Това което може да направи обикновения потребител на мед е да си намери познат пчелар с известен регион на пчеларстване и да купува от него. Особено прашецопотребителите трябва задължително да се интересуват къде и кога е събиран прашеца и да избягва продукция от подвижно пчеларство. Има значение.
Коментар
-
Първоначално изпратено от vesi97 Разгледай мнениеАе стига с тоя мед бе.Колко пъти отворя тая тема, толкова пъти ходя до кухнята и смуша една лъжица.Станах 150 килаПриятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
Мечо
Коментар
-
Първоначално изпратено от marin1Колега - на 100% съм съгласен с всичко написано от теб!
Само за захаросването на меда - не само потвърждавам това което си написал, но и да добавя - имам горски и акациев мед на 2 години, от планински район, без абсолютно никаква възможност за замърсители и без добавена захар, който не е захаросан.
Имам 3-4 годишен от същия в който на дъното на бурканите има наченки на кристализация (захаросване) но го държа на стайна температура. Същият за 2-3 месеца се захаросва ако се съхранява при темп. около 0 градуса!
Та това дали е захаросан или не меда - не може да бъде никаква гаранция за качеството му.
Малко ми е чудно, че акациевия и горския мед се озахаряват при температура около нулата.
При температура под 15 градуса кристализацията почти спира или поне се забавя поради повишения вискозитет и намалената дифузия. Същия процес се наблюдава и при стайна температура - тогава пък по-високата температура увеличава разтворимостта на захарите.
Но ... човек се учи докато е жив
П.П. Имам пчелин в район с интензивно земеделие и много рядко успявам да извадя чист акациев мед.Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
Мечо
Коментар
-
Първоначално изпратено от vesi97 Разгледай мнениеАе стига с тоя мед бе.Колко пъти отворя тая тема, толкова пъти ходя до кухнята и смуша една лъжица.Станах 150 кила
Коментар
-
Първоначално изпратено от marin1Колега - на 100% съм съгласен с всичко написано от теб!
Само за захаросването на меда - не само потвърждавам това което си написал, но и да добавя - имам горски и акациев мед на 2 години, от планински район, без абсолютно никаква възможност за замърсители и без добавена захар, който не е захаросан.
Имам 3-4 годишен от същия в който на дъното на бурканите има наченки на кристализация (захаросване) но го държа на стайна температура. Същият за 2-3 месеца се захаросва ако се съхранява при темп. около 0 градуса!
Та това дали е захаросан или не меда - не може да бъде никаква гаранция за качеството му.
лавандула до два месеца всичко се озахарява.Единствено акацевият мед се
озахарява на втората година.Чувал съм ,че мановият се озахарява по късно,
но при нас няма такъв,но има гроздов и от маната по листата на липата,който е като
каманак.Озахарява се и това което си изкарал от захарен сироп и фруктоза,но
вкусът е отвратителен.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Сините камъни Разгледай мнениеАко си в блок, на покрива, ако е плосък де.
Не се шегувам, гледах във Франция точно така правят.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Grosss Разгледай мнениеОтиваш на пазара и гледаш ,трябва да е озахарен и отстрани и отгоре се получават
бели ивици на буркана,ако е течен това бялото/полена/ седи като пяна отгоре.Ако купуваш
на тенекия същата работа полена седи отгоре като морска пяна,отдолу е меда
който е мазен.Колкото до антибиотиците питай докторите,всички болести с тях
лекуват.Искам да кажа,че не са вредни даже усилват лечебните свойства на меда
при настинка и грип.Колкото по-вече полен има толкова меда е по-качествен и ти
дава гаранция,че пчеларя не е наливал с кофата захарен сироп или фруктоза.
Аз произвеждам ме. Горския букет не се захаросва за година (повече не съм задържал) , акация не се захаросва извънредно дълго , рапица (нямам) захаросва се още в питите, слънчоглед (нямам) - за около месец, магарешки бодил - също. Полски букет (жълт) и слънчоглед са близки горе долу до написаното от теб, но това далеч не е всичкия и не е най-добрия мед.
Моят мед - няма добавена захар (осем ако някой не е отишъл да храни кошерите ми без да знам ) , няма пестициди - района е извън всякакви земеделски инициативи и се захаросва много трудно. И гарантирано докато аз има думата там - няма антибиотици. Има мнозина такива пчелари.
Пестицидите и т.н. отлагания са най-вече в прашеца. Т.е. потребителите на изсушения прашец (едни такива топченца) са най-засегнати.
Това което може да направи обикновения потребител на мед е да си намери познат пчелар с известен регион на пчеларстване и да купува от него. Особено прашецопотребителите трябва задължително да се интересуват къде и кога е събиран прашеца и да избягва продукция от подвижно пчеларство. Има значение.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Сините камъни Разгледай мнениеМразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от Сините камъни Разгледай мнениеАз оси не убивам. Гледам да забележа къде са им гнездата.
Осите ядат едни въшлета по дърветата, голям помощник са!
Хората правят бизнес с отглеждане на оси, калинки, за големите градини!
Даже богомолки из интернет продават.
Добре че съм пушач - та си налагах устната с тютюнец, за да не се подуе.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
https://www.youtube.com/watch?v=Sv3OCRDBKyQ
Thousands of Bees Swarm Into Rooftop Hives Above French Parliament
https://www.youtube.com/watch?v=9TkrieEtU68
Urban Bees Create A Buzz in Tokyo
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеП
А чувал съм, че пчелното ужилване е ного полезно - ама не ми се е случвало - виж: между осите и между мене има дългогодишна непримирима вендета - ного са ме жилили - проклети да са - но и аз ного съм избил.
Осите ядат едни въшлета по дърветата, голям помощник са!
Хората правят бизнес с отглеждане на оси, калинки, за големите градини!
Даже богомолки из интернет продават.
Коментар
Коментар