IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Изгодно или не е превалутиране на кредит от Швейц. франк в Евро

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от индианеца Разгледай мнение
    Ехх, тоя Данчо добре се подредил...
    Ей на това му казвам аз сладка лихва ...

    http://vbox7.com/play:9e146556
    http://www.youtube.com/watch?v=BUHPOT-Wocg

    Да ме прощава създателя на темата, че не са му малко проблемите, ама не се стърпях ..

    "6,20% плаваща лихва за целия период"

    Ама накъде ще отплава не е ясно

    Коментар


    • Ехх, тоя Данчо добре се подредил...
      Ей на това му казвам аз сладка лихва ...

      http://vbox7.com/play:9e146556
      http://www.youtube.com/watch?v=BUHPOT-Wocg

      Да ме прощава създателя на темата, че не са му малко проблемите, ама не се стърпях ..

      Коментар


      • http://www.investor.bg/forum/showthread.php?t=8438
        Ако и на теб кредитния ти консултант ти е казал същото, предлагам ти да го откриеш и да го ...
        Last edited by Зайо Байо; 27.02.2012, 13:34.

        Коментар


        • Не съм финансист... но да кажа какво мисля и аз.
          От една страна въпросната банка е гръцка.... А гърците от личен опит знам, че са много хитри, лукави и големи тарикати като става въпрос за "бизнес" и пари.
          От друга страна виждаме, че те самите имат голямо желание и сами те натискат да си превалутираш кредита, а не ти да си ги молил.
          С една дума... не знам какво ще стане с шв. франк, но знам, че "онези" са ти скроили някакъв номер и ще те прецакат. Затова моето мнение е да не го правиш, ами да изчакаш половин-една година за да се види на къде ще задуха вятъра в ервопата в тези времена на криза, и тогава да решиш какво да правиш.

          Коментар


          • [QUOTE=start;1059223352]Банките прецакаха маса народ преди няколко години с подобни "изгодни" кредити в швейцарци... Вече има и няколко самоубийства, което не трябва да го разбираш като идея, а като факт.

            Според мен Наивник е прав - дръж си на франка, дългосрочно ще се "нормализират" (кой може да ти каже, какво е нормално?) нещата. Сега само искат да те донабутат. Единствено някакъв мега-катаклизъм или по- продължително напрежение в световен план биха задържали франка скъп в дългосрочен план. Фактът, че банка ти предлага подобна сделка, е показателен - ако търсиш хедж, купи нещо рисково. Явно очакват поне за известно време ситуацията е Европа да се успокои и да се върне глобалният "риск апетит".[/QU

            Подкрепям мнението на 100%!

            Коментар


            • Първоначално изпратено от kgroup Разгледай мнение
              24.02.2012 г.
              Здравейте, искам да ви задам няколко въпрса, които вълнуват не само мен, а сигурно доста хора в България.
              През 2008 година теглих жилищен кредит от Пощенска банка в Шв. франкове при курс около 1.27 лв. за 1 шв. франк за 35 години. Тогава това беше много изгоден кредит. Сега курсът на франка е 1.64 лв. за 1 франк. Едвам успявам да си внасям вноските.
              Тези дни ми се обадиха от Пощенска банка с оферта "смяна на кутиите" ,ако искам да превалутирам кредита в евро или в лева, като за първата година лихвата е 6 %, а до края на кредита 6.5 %. Ако се съглася да го превалутирам месечните вноски ми падат с около 100 -150 лв. Освен това няма да платя нищо за изповядване на сделката пред нотариус. Банката поема всичко.СТРАННА РАБОТА. Голяма изгода сигурно имат от това да ми паднат вноските.
              Ето малко числа:
              Размер на кредита 150 000 лв. платим в шв. франкове
              Срок 35 години
              Месечна вноска при курс 1.27 около 800 лв.
              Месечна вноска сега около 1300 лв.
              Ако превалутирам кредита вноската ми ще падне с около 150 лв на месец, но размера на кредита ми вече няма да бъде 150 000 лв, а по днешния курс на франка около 200 000 лв. Тоест ако реша да го прекратя предсрочно, ще платя не 150 000 лв., а 200 000 лв.
              Та въпросите ми са:
              Дали е изгодно да превалутирам кредита от франкове в евро сега/ до 31 март е промоцията/ или да изчакам франкът да падне?
              Ако франка падне примерно с 20 стотинки вноската ми ще се намали с 150 лв.
              Дали банката не е разбрала, че франкът ще се срине и затова да се опитва да превалутира всички кредити?
              Все пак Швейцарската банка изкуствено държи курса на франка спрямо еврото, но дали ще устиска?
              Дали да не потърся рефинансиране от друга банка?
              Препоръчайте такава.
              На тези въпроси сигурно ми трябва гадател, но все пак дайте мнение.
              Благодаря предварително на отзивчивите.
              Моето мнение е, както вече някой беше написал по-долу, че уловката е в лихвения процент след първата година. Най-добре е да отидеш в банката и да ги попиташ по каква методика е определен той, за да можеш да прогнозираш как ще се измени. Но факта, че такава лихва на пазара в момента няма показва достатъчно ясно, че това си е жива измама. Ще плащаш първата година 6% и след това 9-10 може би. Най-вероятно банките искат да изчистят портфейлите си от кредити в тази валута и затова предлагат тази оферта ( факт е, че в момента кредити в швейцарски франкове не се отпускат).

              Коментар


              • Първоначално изпратено от proect Разгледай мнение
                Замисли се над варианта да продадеш жилището си и да реинвестираш в по-малко и си намерете качествен ИП ако ви останат средства за спасяване на положението ви!
                разкошен съвет ..как не съм се сетил.... Продаваш си апартамента , погасяващ си дълга , отиваш на квартира и с остатъка от парите на бегом в офиса на Глобал маркет за да ги инвестираш при минимум 100 % годишна доходност....

                Коментар


                • Първоначално изпратено от proect Разгледай мнение
                  Замисли се над варианта да продадеш жилището си и да реинвестираш в по-малко и си намерете качествен ИП ако ви останат средства за спасяване на положението ви!
                  Качествен да разбираме ли ГЛОБАЛ МАРКЕТС ?
                  Тъпкано ще му я върна на РЕДА малката биричка с две големи!!!!!!!!!!!! Някога !!!!!!!

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от kgroup Разгледай мнение
                    Да и според мен си прав за хеджирането на цялата сума, защото с хеджиране на 1 вноска, хеджирам само 1 вноска. Освен това май трябва и в момента да хеджирам, за да се предпазя от нови загуби, съответно да имам и стоп за евентуално движение в моя посока. Пък ако падне франка на 1.30 за евро, тогава наново ще хеджирам.
                    Малко късно, но отскоро и на мен ми се наложи да следя валутната търговия.
                    Благодаря за мненията
                    Замисли се над варианта да продадеш жилището си и да реинвестираш в по-малко и си намерете качествен ИП ако ви останат средства за спасяване на положението ви!

                    Коментар


                    • Приятел, на двама мои познати им предложили същата оферта от тази банка и ме помолиха да разгледам ,,Офертата,,. Първо, не са им дали примерен договор за да се видят уловките, второ в преизчислителния план е записано: Фиксиран лихвен % за 1-ва година 6.00, а за следващите-плаващ лихвен %, който към момента е 6.50. А ако след 18 месеца стане 8.00%, както разбрах че са ви го вдигнали на 2 пъти през 2008г? Не е ясно и колко ще е новата такса за предсрочно погасяване, защото по стария е 5%. Искай договора и внимателно огледай всички детайли. Иначе и аз не вярвам спекулантите да преборят ШЦБ, по скоро че стане обратното, затова банката иска превалутиране, иначе можеше просто да ви свали лихвата по стария. Не мога да проумея и как подобен вид рисков продукт не е застрахован или хеджиран по някакъв начин, но на тях не им дреме, защото реално те са ви дали Евро а не франкове.

                      Коментар


                      • Банките прецакаха маса народ преди няколко години с подобни "изгодни" кредити в швейцарци... Вече има и няколко самоубийства, което не трябва да го разбираш като идея, а като факт.

                        Според мен Наивник е прав - дръж си на франка, дългосрочно ще се "нормализират" (кой може да ти каже, какво е нормално?) нещата. Сега само искат да те донабутат. Единствено някакъв мега-катаклизъм или по- продължително напрежение в световен план биха задържали франка скъп в дългосрочен план. Фактът, че банка ти предлага подобна сделка, е показателен - ако търсиш хедж, купи нещо рисково. Явно очакват поне за известно време ситуацията е Европа да се успокои и да се върне глобалният "риск апетит".

                        Коментар


                        • Това с хеджовете на мен ми звучи, като алхимия. И по-скоро човекът ще си натресе допълнителни проблеми.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от ivooo Разгледай мнение
                            ... Както те съветва 2012 " задължително превалутирай кредита си във валута в която са ти основните доходи.." това може дa стане като спекулираш с EUR/CHF както е обяснил колегата тук: http://http://borsi.dir.bg/_wm/library/item.php?did=535493&df=8&dflid=3.
                            Моят съвет е да изчакаш евентуално вдигане на бариерата от Швейцарците на 1.30, което според мен е доста вероятно и след това да отвориш къса позиция в EUR/CHF с размера на вноската ти към онзи момент... Успех.
                            Идея от някой за подобно хеджиране, но на кредит в евро ?! За всеки случай от евентуална промяна на фиксирания курс ...

                            Коментар


                            • отговор

                              Първоначално изпратено от йосиф Разгледай мнение
                              мноо убав съвет даваш.... само че колегата казва какво е трябвало да направим тогава...при 1,27 лев / франк да си купи франкове.... но тогава , а сега при 1,64 лев / франк е същото което му предлага банката ...т.е. да си "затвори" сделката...със съответната загуба.....
                              Освен това : И няма нужда да хеджирате цялата сума която теглите като кредит, а само една единствена месечна вноска. ....както съветва колегата е грешно....хедж на цялата сума, а всеки месец се смъква вноската ... но по удачно е на 3 или 6 месеца да се смъква от хеджа за да се балансира с размера на кредита

                              Да и според мен си прав за хеджирането на цялата сума, защото с хеджиране на 1 вноска, хеджирам само 1 вноска. Освен това май трябва и в момента да хеджирам, за да се предпазя от нови загуби, съответно да имам и стоп за евентуално движение в моя посока. Пък ако падне франка на 1.30 за евро, тогава наново ще хеджирам.
                              Малко късно, но отскоро и на мен ми се наложи да следя валутната търговия.
                              Благодаря за мненията
                              Last edited by kgroup; 26.02.2012, 19:18.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от ivooo Разгледай мнение
                                Здрасти...
                                Както те съветва 2012 " задължително превалутирай кредита си във валута в която са ти основните доходи.." това може дa стане като спекулираш с EUR/CHF както е обяснил колегата тук: http://http://borsi.dir.bg/_wm/library/item.php?did=535493&df=8&dflid=3.
                                Моят съвет е да изчакаш евентуално вдигане на бариерата от Швейцарците на 1.30, което според мен е доста вероятно и след това да отвориш къса позиция в EUR/CHF с размера на вноската ти към онзи момент. Но най-добре се консултирай със специалист и задължително адвокат преди да подписваш каквото и да е.
                                Успех.
                                мноо убав съвет даваш.... само че колегата казва какво е трябвало да направим тогава...при 1,27 лев / франк да си купи франкове.... но тогава , а сега при 1,64 лев / франк е същото което му предлага банката ...т.е. да си "затвори" сделката...със съответната загуба.....
                                Освен това : И няма нужда да хеджирате цялата сума която теглите като кредит, а само една единствена месечна вноска. ....както съветва колегата е грешно....хедж на цялата сума, а всеки месец се смъква вноската ... но по удачно е на 3 или 6 месеца да се смъква от хеджа за да се балансира с размера на кредита

                                Коментар

                                Working...
                                X