Първоначално изпратено от Mateev
Разгледай мнение
Как "уверено калибрираш с "двата много точни еталона" и ни вадиш очите с тая "вода с плуващи в нея парченца лед (0 градуса)" - ДОКАТО ВСЕ ОЩЕ ЛЕДЪТ НЕ СЕ Е РАЗТОПИЛ НАПЪЛНО "и също - с кипящата вода (100 градуса)" - ДОКАТО НЕ СЕ Е ИЗПАРИЛА НАПЪЛНО...
И - знаеш ли къде ти се къса нишката на любознателността на първокласник - в конкретния пример?
Не си даваш сметка все още, нали? "Попитай" програмираният ти ИИ, защото пропускаш нещо много съществено, известно на всеки първокласник, който все още не е "дорасъл", за да си служи с ИИ...
"Твоята" - вода - "точен еталон с плаващи в нея парченца лед (0 градуса)" - ДАЛИ СПОРЕД ТЕБ - ПРИ РАЗЛИЧЕН СЪСТАВ НА ВОДАТА - ТЕМПЕРАТУРАТА - КОЯТО ФИКСИРАШ ТОЛКОВА УВЕРЕН - НА НУЛА ГРАДУСА - НЯМА ДА БЪДЕ РАЗЛИЧНА?
Същият въпрос - и, за да калибрираш - "кипящата вода (100 градуса)"...
Остана ти да си отговориш на въпроса - АКО водата, с която "калибрираш" - съдържа РАЗЛИЧНО количество соли (питейна) - пак ли би замръзнала при нула градуса по Целзий? А - пак ли би кипяла при 100 градуса по Целзий?
Та, по-полека с това "калибриране чрез вода".
ПЪРВО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО УСЛОВИЕ е - да уточниш химичния състав на тази вода - нещо, което - през 17-18 век (които споменаваш) - изобщо НЕ е било на дневен ред пред хората, които са творили наука - с всичкото ми уважение към тях!
Водата има химичен състав, който влияе СЪЩЕСТВЕНО върху отчетените крайни стойности, които ти "приемаш по условие" като константа!
За да не се налага да цитираш ИИ за очеизвАдни неща - излез на улицата, по която ледът се топи, след като е обработен с разтвор на натриев хлорид (готварска сол).
Интересно ли ти е, защо на съседната - второстепенна уличка ледът не се топи? Попитай ИИ и да не забравиш да си калибрираш термометъра!

Коментар