IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Търся финансова литература

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнение

а има ли пари не каза.той добре се е насочил, ама един студент едва ли има спестявания

най-вероятно не си прочел,тъй като споменах,че имам възможност (колкото и митично да звучи,имам точно спестявания)
    второ ми висше е световна история и чужди езици

Коментар

• между другото не каза кое ти е второто висше и в кои унивеситети учиш

Коментар

• Чел съм 1 книга на Киосаки. нещо като популярно четиво ми се види. не видях нито една формула. това е за аматиори. ако искаш да си про требе поне малко математическо мислене. ако си бил покер про верятно имаш някакво математическо мислене, макар че юристите не се славят с такова

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение

Да бе - знаеш ли колко хора имат доходи доста над средните, а все не могат да се завъртят с пари, защото не знаят как да управляват това, дето изкарват? Момъкът правилно се е ориентирал - още от млад, но иска да инвестира, да управлява парите си, така че те да работят за него. Аферим.

Нека му помогнем.
          а има ли пари не каза.той добре се е насочил, ама един студент едва ли има спестявания

Коментар

• Първоначално изпратено от f1rst Разгледай мнение
            Забравете,нещо не се разбрахме.Аз попитах за едно,темата тръгна съвсем на другаде.Може би аз не съм се изказал правилно.
            Поисках съвет за литература от която да разбера "базовите" детайли,а тук започна дискусия едвали не какво да правя занапред.
            Ще се опитам да го направя по-сбито и ясно.

Да кажем,че имам заделени Х сума средства,имам желание да ги инвестирам във нещото което е много вероятно да ми донесе и 5 до 10 или повече процента печалба.Това желание е породено от това,че не искам да ги пръсна по дискотеки/колата/аксесоари и т.н.
            Виждам,че както обикновено по форумите/сайтовете типично по нашенски,когато попиташ за нещо което те вълнува ти обясняват колко неправилно е това и т.н.
            Може би и сте прави,затова реших през седмицата просто да ида в банката и ще купя злато и монети (едвали ще спечеля бог знае какво,но поне няма да ги прахосам)
            Благодаря на всички вкл. се в темата,бъдете здрави и успешни
            Много добро решение за златото и монетите

Коментар

• Между другото, потенциалът чрез фин.инструменти да се напрявят големи пари бледнее пред пътя на иновациите, докато вероятността да изжгубиш ВСИЧКО е долу-горе еднаква. Който не е съгласен, нека види какви хора и с какво правят най-големите легални, чисти пари, да опита да сравни броя издънки "тук и там", за начало.

Коментар

• Инвестирането НЕ Е непременно игра с финансови инструменти, залагания и борси. Съответно, възможностите са много по-широки. Затова, нека не се ограничава човекът.

Коментар

Забравете,нещо не се разбрахме.Аз попитах за едно,темата тръгна съвсем на другаде.Може би аз не съм се изказал правилно.
                  Поисках съвет за литература от която да разбера "базовите" детайли,а тук започна дискусия едвали не какво да правя занапред.

Да кажем,че имам заделени Х сума средства,имам желание да ги инвестирам във нещото което е много вероятно да ми донесе и 5 до 10 или повече процента печалба.Това желание е породено от това,че не искам да ги пръсна по дискотеки/колата/аксесоари и т.н.
                  Виждам,че както обикновено по форумите/сайтовете типично по нашенски,когато попиташ за нещо което те вълнува ти обясняват колко неправилно е това и т.н.
                  Може би и сте прави,затова реших през седмицата просто да ида в банката и ще купя злато и монети (едвали ще спечеля бог знае какво,но поне няма да ги прахосам)
                  Жоре, хубаво си си купил злато, но по-хубава инвестиция от книгите няма ................. стига да попаднеш на правилните книги, де

така, че моя съвет е да не зарязваш четенето на икономически книги въпреки, че едва ли имаш много свободно време в момента в предвид, че изучаваш правото...

много успехи ти желая
                  НЕ РАЗБИРАМ НИЩО ОТ ФУТБОЛ!!!

Коментар

Здравейте,казвам се Георги,студент съм по специалност "Право" (което не е от никакво значение по принцип) сравнително малък съм,но някак си в мен се запали интереса към "инвестициите".
                    Бих искал да помоля светилата подвизаваши се тук да бъдат така добри и да посочат литература с която да се започне,тъй като разгледах раздел "литература" и честно казано не открих нищо подходящо за мен,и една голяма част от изписаното за мен представлява китайско писмо.Разбира се винаги мога да изровя някакви неща от гугъл,но колко са достоверни аз не знам.....
                    та,очаквам вашите отговори и благодаря предварително.
                    Здравей, ето ти хубави (според мен) книги за инвестирането:

Уорън Бъфет и анализът на финансови отчети - Мери Бъфет, Дейвид Кларк

Даото на Уорън Бъфет - Мери Бъфет, Дейвид Кларк

Уорън Бъфет и тайните на мениджмънта - Мери Бъфет

Наръчник по инвестиране: Това, в което инвестират богатите, а бедните и средната класа - не (Робърт Кийосаки)

Богат татко, беден татко (Робърт Кийосаки)

Четирите потока на парите: Пътеводител към финансова свобода (Робърт Кийосаки)

Наръчник за инвестиране в злато и сребро (Майкъл Малоуни)

Увеличете финансовия си IQ - (Робърт Кийосаки)

Успех по пътя на богатството и финансовата независимост!

Коментар

• Здравей. Отдавна чета във форума (вече трета година), но досега в общи линии не намирах смисъл да се регистрирам, защото смятах, че няма с какво да обогатя дискусията, но на теб мисля, че мога да помогна, тъй като сравнително скоро съм минал по твоя път на чуденките, макар и да започнах поне едно 7-8 години по-късно от теб. Та на въпроса ти - съветите, които ти дават с образованието са добри и мисля, че това трябва да ти бъде фокусът (особено съвета с ориентирането към законите, свързани с борсата - според мен това тепърва ще се развива тук). Но по отношение на инвестициите поне за мен много полезни бяха следните книги и ще напиша конкретно всяка защо:
                      - Робърт Кийосаки - Богат татко, беден татко - тук мнението ми е да се абстрахираш от конкретните му инвестиции, а да възприемеш принципите. Много добра книжка за осъзнаване на целия процес на натрупване на богатство и настройката на акъла, която трябва да имаш, за да го постигнеш.
                      - Робърт Кийосаки - Четирите потока на парите (the Cashflow quadrant ) - надгражда над първата книжка, с малко повече детайли и описание - помага да осъзнаеш по какъв начин искаш да си изкарваш парите и как да го промениш или надградиш, ако не ти харесва. Отново трябва да се абстрахираш от откровените американизми.
                      - Benjamin Graham - The intelligent Investor - тази може би трябва да я оставиш след като си попрочел и разбрал поне основните понятия, защото иначе ще ти е наистина на китайски.
                      www.investopedia.com - изключително полезен сайт, при това напълно безплатен (като се поровиш ще разбереш, че няма много такива). Там има огромни статии за общо взето всеки термин, който може да срещнеш при инвестирането, както и цели tutorially за лични финанси, управление на богатството и т.н. Само там можеш да четеш месеци наред. Препоръчвам ти го да го четеш едновременно с книгите.
                      Следи поне следните теми тук във форума (желателно да не пишеш, хората там са много над нашето ниво, да не замърсяваме ефира, както се казва):
                      - Тема: DAX
                      - Tема: NYSE
                      - Тема: Моят портфейл в момента е следния
                      В тях има интересни спорове на различни участници, с различни стратегии, на различна възраст, с различно големи портфейли, така че има много какво да се научи. Лично аз следя мненията на pipbel, Gross, Императора, dddd, Iv_Max и Ravnovesie (доколкото вече влиза), Чичо Манчо, mancev, black-cat-white-cat-foot и няколко други - понякога пускат примерни портфейли, на които съм проследявал доходността във времето виртуално и по този начин съм отсял за себе си добрите мнения от другите.
                      И последното, което за мен беше най-важно - сложих отначало малка сума в няколко взаимни фонда - за мен казвам беше най-важно, защото това ми даваше мотивацията да продължавам да чета и следя пазарите и т.н., без да се налага да губя прекалено много време и предпазвайки ме поне донякъде от много скъпи грешки, но все пак учейки те на много за собствената си психология и реакция към печалби и загуби. Започнах края на 2013, когато беше предишния подем, в началото успях дори да извадя печалба (по чужд съвет да си изтегля печалбите), после алчността надделя и пак вкарах парите, точно преди краха на КТБ и спада на борсата. Същото нещо направих и в края на 2014 само, че с фондове на чуждите пазари. Нетно за всички тези години съм на прилична за скромния си опит и цели, печалба (все още нереализирана), но това се дължи на голям период на задържане на инвестиции, четене, осмисляне и инвестиране на вече доста по-големи суми в началото на тази година, които за момента покриват предишните загуби. Но ценното за мен за всичкото това време беше, че в реални условия тествах толеранса си към риск (портфейла съм го виждал в диапазона от -25% до +25% към даден момент) и разбрах докъде съм склонен да приемам загуби и как реагирам на тях, донякъде разбрах и това за печалбите, макар че все повече осъзнавам, че е много по-лесно да уцелиш кога да направиш покупка, отколкото кога да продадеш (при мен алчността се оказва по-силна от страха, но и това се променя с размера на портфейла). Поради всички тия причини, а и поради ограничения във времето, свързани с работата ми и невъзможност за продължителен анализ на отделни акции, все още се въздържам от директни покупки на акции и се придържам към взаимни фондове и ETF. Може да звучи смешно, но за момента това за мен е печеливша стратегия, която мисля да ползвам още известно време, след което постепенно и по малко да започна и директно купуване на отделни акции или поне секторни ЕТФ.
                      Желая ти успех в четенето, инвестирането и бъдещите начинания и както се казва тук - мнението ми не е препоръка за покупка или продажба на каквото и да е!

Коментар

• Без да "давам съвети", ако бих бил на годините на Жорко - ако правилно съм разбрал, акумулира от много бачкане - бих си дал ВРЕМЕ.
                        -ВРЕМЕ, да осмисля абе, аджеба, КАКВО ТОЧНО ИСКАМ?
                        -ВРЕМЕ, да си изясня защо това, а не друго,
                        -ВРЕМЕ, за да разбера АМИ "СЛЕД ТОВА-НАКЪДЕ?"
                        -И ВРЕМЕ, да стана полезен И за себе си, И за другите, тъй, щото да превърна хобито си в професия. Така, хем ще ми е гот, хем ще ми е интересно, хем колкото повече кеф си доставям, толкова повече ресурс да се влива към мен. /Щото парите са за това, да правиш с тях полезни неща. ЗА тях правят лоши неща едни хорица, на които никак не завиждам./
                        Разглеждам богатството като свободата да го направя, без да се налага да се ограничавам или да впрягам още повече.
                        Не мисля че, ако човек се втурне презглава в "професионалния свят" и бачка по 10-12-16- часа на ден, ще бъде щастлив и продуктивен. По-скоро, ще натрупа рутина...което, в повечето случаи, опира в "това се прави ТАКА, това МОЖЕ, онова-НЕ МОЖЕ" и човек постепенно изгубва живеца да се учудва, да пита, да се интересува, да задава "неудобни въпроси" и да гледа отг много повече от една гледна точка. ТАМ е Силата, според мен...и , поради факта, че се пренебрегва систематично ТАЗИ страна от живота, повечето говорящи двуноги, в крайна сметка, се правръщат в срадно-статистически потребители. Малцината, които не се вържат в един момент, стават кой Бил Гейтс, кой Илън Мъск, кой Марк Цукерберг и т.н., да ме извинят пропуснатите.
                        ВРЕМЕ си дай, Жорко. Пътувай, гледай, питай, интересувай се и т.н. СВЕТЪТ Е МНОГО ПО-ГОЛЯМ И ПО-ИНТЕРЕСЕН, отколкото повечето "инвеститори на борсата" ИЗОБЩО СИ ДАВАТ СМЕТКА.
                        И МНОГО ПОВЕЧЕ НЕЩА "МОЖЕ", отколкото вярват средностатистическите. ВЪОБРАЖЕНИЕТО Е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ КАПИТАЛ НО, С ГОДИНИТЕ, КОЛКОТО ПО-МАЛКО СЕ УПРАВЖНЯВА, ВМЕСТО ДА СЕ ПОДХРАНВА, ЗАКЪРНЯВА.
                        А после, сам ще решиш.
                        Last edited by Pyramid; 06.01.2017, 18:49.

Коментар

• Забравете,нещо не се разбрахме.Аз попитах за едно,темата тръгна съвсем на другаде.Може би аз не съм се изказал правилно.

Коментар

• Кагто го е казал творецот...
                            Ма Вий книги ле читете ?
                            Вий ста ноо зле !!!
                            ...
                            налЕ..
                            ..
                            Инак, споделям мнението, НЕ СЕ ЗАНИМАВАЙ С ГЛУПОСТИ...
                            Великолепно е, че имаш интерес към материята, но реални, обосновани "инвестициЙ" ще ти донесат единствено отрицателни емоциЙ, а и е твърда възможно да ти отнемат от париците...
                            НЯМА книга, ели книги, след прочитането на които ше инвестираш с гарантиран, макар и малък доход...
                            ...
                            Личното ми, твърдо и неангажиращо мнение, е че настават (настанали са) времена, в които борбата не е за печалба, а за запазване на наличното...
                            в момента живеем в твърде динамични и интерсни дни... икономическата "нАука" е в ступор и не може да обясни част от процесите, които се развиват, НЕ според учебника ... Дисбалансите се увеличават... Балоните се надуват.. (Което по никой начин не пречи някой да прави пари)
                            ПарАта се лее, като река..., а из въздуха мирише все по-силно на барут...

Жилая ти здраве и оспех, матерялен просперитет и житейска мъдрос, да заемеш правилната позиция в днешния свят ...
                            Ходя по въже.Не ръкопляскайте, това е моят път.С костюм на клоун съм, да ми се смеете, когато падна

Коментар

• Приятел или го имаш в кръвта или го нямаш това на сила не става с четене метене. В книгите пише пълни глупости. Нали ако беше така всички щяхме да имаме стотици милиони. С времето като навлезеш в маетериата сам ще откриеш книги и информация но така на сила да четеш за да станеш новият Сорос не става. Мислиш че като сложиш 1000-2000 и ще направиш милиони е пълна глупост щом задаваш такива въпроси. Както казах това нещо трябва да ти идва от вътре

Коментар

• Постът е по-скоро до инвестор, но касае в случая тази тема.

Вероятно има смисъл "политиката" на инвестора - да изпраща в /наричам го/ "карантинен буфер" мненията на новите участници, докато не бъдат /вероятно/ редактирани. В случая се получи конфузната ситуация, когато първият ми отговор беше публикуван тук снощи, а днес в темата, преди моя отговор е пуснато ново мнение на питащият. Излиза, че в отговора ми няма как да се съобразя с това, предхождащо моето мнение, което е престояло няколко часа в "карантинния буфер".
                                Отново повтарям, че вероятно има смисъл от подобна политика. Тя обаче, в конкретният случай обезсмисля моето първо мнение. Просто не бих го написал, защото виждам различна постановка в допълнение на казуса от самият питащ. Логиката на подобни закъснели "диалози" е безсмислена.

Коментар

Working...
                                X