IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Поколението на 30+ годишните - между миналото и бъдещето на модерния свят (архив до 2

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Доби Разгледай мнение
    .....
    Е,все ще има някой който да ти развали рахътлъка
    ...Ех, тез мъже - все изневеряват ...!

Така би казала една моя приятелка (от друг форум) ако беше прочела горния цитат !
    Доказателство за доверие дава първо оня, който го търси!

Коментар

• Първоначално изпратено от vmаnkov Разгледай мнение
      Еми добре, жълто еврейче, ето го отговорът:

1. Империя е империя не заради площта, на която се е разпростряла.

2. Турците, завземайки с дивашко колене, горене, бесене, изкормване и тъй нататък земите и хората на Балканския полуостров и в Близкия изток - унищожават двете най-напреднали култури за момента. Това са българската и арабската.
      След стъпването на тези диванета на териториите на тези високоразвити за своето време нации - изчезва, погубва се огъня, който щеше да направи много повече, ако не беха дошли диваците мръсни.
      Но понеже, мое жълто еврейче, евреите сте същите диваци мръсни - нема да искаш да го разбереш.
      A кат неграмотен цървул си позволявам да питам нещо.Е ли възможно по нискоинтелигентен и варварски народ да владее 500 г един високоинтелигентен народ като нашия.И защо третата българска държава се създаде от Европа и Русия а не си я направихме сами?Кои бяха причините накарали народа да предпочете турски управници пред свои и не сме ли и днес в същото положение?

Коментар

• Е,ха честит Ви празник,наздраве и от мен!
        Ей,преди малко тамън се прибрах,сипах си чаша червено вино и седнах. И ми звъни телефона
        - "Пила ли си?" ( хм...има си хас аз да не съм пила)
        - Ми пила съм що?
        - Да дойдеш да ме прибереш от еди къде си
        -Съжалявам, аз не съм такси, оправяй се
        Е,все ще има някой който да ти развали рахътлъка

Коментар

• Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнение
          Марш от тая тема, бре педалчик ( пардон "герберист" ).

Никой не отрича явлението Османска империя. Въпроса е защо една камара държави им присъждат геноцид?

П.П. В по-предните постове питах, защо нашите политици не си искат дълга от Турция, който е законно описан с договор. Демек "прощаваме" им геноцида тук.

Само за протокола, че те гледам, че си шматка България е създала около 13 държави в цивилизования свят. Кой беше ти да си кьорав и да не "виждаш" Българската империя, бре тъпаков? На още повече векове!?!

Т.е. като хвалебиш нечий чужд задник - си погледни първо своя, щот' оня може само да мечтае за твоята история, простий селяко ( пардон "Софиянец" ).
          Ей, какво ти става? Да не би да засегнах твоя недоразвит патриотичен блян? Османската империя е била велика сила. Че са извършили геноцид, извършили са. Срещу арменци, не срещу българи.

По въпроса за турски дълг, защо питаш мен, да не би аз да съм отговорен за това?

Аз не зная откъде си взел патриотичните измислици за 13-те български държави. И за каква българска империя говориш? Няма такива и няма такава! А да ти обяснявам това с подробности е безсмислено, ти не се нуждаеш от такива. Нуждаеш се от българския вариант на Mein Kampf. Твоят национализъм е отживелица. Вече сме 21 век и той мирише на гнило.

Накрая за протокола искам да ти кажа, че би могъл да се научиш да обиждаш и по-елегантно. Но твоя словесно-обиден апарат не се различава от този на нискочелите фенове, ревящи задъхано "турците", "циганите", "евреите", "византийците" (и всякакви други) на сапун.

ПП Досега не те познавах! Сега те опознах! Не си симпатичен! Дори нещо повече! Хайде чао! Heil!

Коментар

• Първоначално изпратено от vmаnkov Разгледай мнение

2. Турците, завземайки с дивашко колене, горене, бесене, изкормване и тъй нататък земите и хората на Балканския полуостров и в Близкия изток - унищожават двете най-напреднали култури за момента. Това са българската и арабската.
            След стъпването на тези диванета на териториите на тези високоразвити за своето време нации - изчезва, погубва се огъня, който щеше да направи много повече, ако не беха дошли диваците мръсни.
            Но понеже, мое жълто еврейче, евреите сте същите диваци мръсни - нема да искаш да го разбереш.
            Простено ти е да не знаеш!
            Простено ти е да не разбираш!
            Простено ти е да говориш нелепи неща!
            Не ти е простено да бъдеш антисемит!
            Но какво да се прави, това си си ти! Не ми се занимава с твоите недоразвити сиви клетки!

Коментар

• Първоначално изпратено от BobyB Разгледай мнение
              На 29 с 12 годишен син???
              Евала
              Всъщност съм на 42. Бях останал с впечатление, че си мерите пишките Наздраве и приятен празник

Коментар

• Първоначално изпратено от НАИВHИК Разгледай мнение
                Ъм аз спирам да пиша. С 29 не мога се меря с вас
                На 29 с 12 годишен син???
                Евала

Коментар

• Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнение
                  Бряяя, бряя!
                  И защо се заяждаш с мен, а не да речем с Реде и Спарт!?
                  Мисля, мисля и единственото обяснение, което ми едва на ум е: защото съм жена!
                  ........................
                  П.П. Отивам да празнувам Никулден
                  Тия двамцата не ми пазят формички с лед, камшици и белезници - зат'ва те "заяждам"

Шегувам се, приятен Никулден от мИня!

Коментар

... и понеже се интересувам по лични причини от османския архив се включих в спора. ....
                    Първо - изясни си статута на родата . Щото "специална рая" не означава нищо конкретно
                    Ако е живеела в някои от вакъфските имоти(примерно като Панагюрище или Копривщица),вероятно е имала някакъв отделен статут ....Но ако коренът ти е родопски - трябва да видиш там дали е имало вакъфи .Аз мисля че е нямало - но може и да греша,защото отделните статути е вероятно да са променяни ....

Второ- току-виж се оказало,че имаш в родата еничари изкарали пълна служба и получили статут на "ветерани"(казано на днешен език) . Там е съвсем отделна бира, особено след 17-и век ,когато социалните им придобивки добиват сериозни измерения . Но пък през 1826-28 г. еничерския институт е ликвидиран изцяло от Махмуд Втори ....
                    Доказателство за доверие дава първо оня, който го търси!

Коментар

• Първоначално изпратено от Софиянец80 Разгледай мнение
                      Като не разбираш от история, защо плещиш глупости. Тези "турчоля" имаха една от най-големите империи в света в продължение на 4-5 века.
                      И я кажи кой град е бил най-дълго време столица на българите?
                      Марш от тая тема, бре педалчик ( пардон "герберист" ).

Никой не отрича явлението Османска империя. Въпроса е защо една камара държави им присъждат геноцид?

П.П. В по-предните постове питах, защо нашите политици не си искат дълга от Турция, който е законно описан с договор. Демек "прощаваме" им геноцида тук.

Само за протокола, че те гледам, че си шматка България е създала около 13 държави в цивилизования свят. Кой беше ти да си кьорав и да не "виждаш" Българската империя, бре тъпаков? На още повече векове!?!

Т.е. като хвалебиш нечий чужд задник - си погледни първо своя, щот' оня може само да мечтае за твоята история, простий селяко ( пардон "Софиянец" ).

Коментар

Бряяя, бряя!
                        .....................
                        За което коленопреклонно ..............................

Това е много интересна позиция (що е то "коленопреклонно"?), с която някои дами "омилостивяват" непреклонният мъжкар... (точно преди отпразнуването на Никулден...)..., брей - че късмет...

То пък сЯ Ше излезе, че преследвам дамите във форумО... ..., но по какво личи, че това са дами от един анонимен форум - аз не се наемам да твърдя с такава сигурност...

Приятно изкарване (прекарване) на празДника! ... кой-както иска да си го празнува, де - това казвам аз...
                        "Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо

Коментар

• Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнение
                          ТНМ-чева,

не можете ли да четете, бря?!?

Писах, че е унищожен архива на Второто Българско Царство - как и къде! Какви глупости взехте да коментирате от 15-ти век насетне и т.н.?

Ако искаш мога пак да ти обясня къде е разликата между простотиите дет' ги ръсите и т'ва, което написах?

1. Втора Българска Империя ( архив ).
                          2. 15 век насетне ( архив )

Дано сте чатнали ...
                          Бряяя, бряя!
                          И защо се заяждаш с мен, а не да речем с Реде и Спарт!?
                          Мисля, мисля и единственото обяснение, което ми едва на ум е: защото съм жена!
                          Прочетох поста на Реде и Спарт и понеже се интересувам по лични причини от османския архив се включих в спора. Теб съм те пропуснала из навалицата!
                          За което коленопреклонно /и силно надявайки се на твоята благосклонност/, моля да бъда извинена !
                          Не сме се чалнали, просто сме изместили темата леееекичко /с единствената цел да те ядосаме/

Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
                          Мечо

Коментар

• Първоначално изпратено от Софиянец80 Разгледай мнение
                            Ей, а защо не отговори на въпроса ми бе, патриотичен умнико?

Извинявам се, че се намесих в тази тема! Приятна вечер!

Last edited by vmаnkov; 06.12.2011, 18:28.
                            Свободен във виелицата.
                            http://www.youtube.com/watch?v=mzGk8cYJVjc

Коментар

Архивът е продаден на България около 1931. Наистина, една част от него е преработен във фабриките в Костенец и Княжево, но доста оцелява. Дори част от документите от процеса против Левски са запазени.

През 90-те години на миналия век се сключи някаква спогодба между България и Турция за предоставяне на копия от този архив. Дори турци, специалисти по османистика са идвали да помагат при систематизирането на документите.

Един мой познат ми е казвал, че става въпрос за над 500 хиляди документа, които трябва да бъдат преведени, обработени и категоризирани. Имало е документи за платени данъци, за демографското състояние в определени области, основния поминък в определени райони, специални фермани и разрешителни и прочие и прочие ...

Ама боравенето с османо-турския /така го водели специалистите/ е много трудна работа. Старотурски, написан с арабската азбука - ужасТ. И аз съм виждала едни търговски тефтери /моята рода са щъкали като хлебарки из цялата Империя/ и нищо не можах да схвана. Пък съм се заела да правя родословие на родата - маниии, мани!
                              ТНМ-чева,

не можете ли да четете, бря?!?

Писах, че е унищожен архива на Второто Българско Царство - как и къде! Какви глупости взехте да коментирате от 15-ти век насетне и т.н.?

Ако искаш мога пак да ти обясня къде е разликата между простотиите дет' ги ръсите и т'ва, което написах?

1. Втора Българска Империя ( архив ).
                              2. 15 век насетне ( архив )

Дано сте чатнали ...

Коментар

• Първоначално изпратено от SPART Разгледай мнение
                                Благодаря на Софиянецa и tnm , за усилията им истината да възтържествува !

ПС: Горе-долу това имах предвид като писах снощи и днес по обед,за съответната проблематика ....Лошото е ,че цитирах по памет и съм допуснал доста неточности
                                Аз лично съм се интересувала от данните в този архив, но не всеки има достъп до тях. В поста на Софиянеца /моите благодарности за него/ има информация за регистрите, които ме интересуват. Става въпрос за раята със специални задължения. Моят род е бил с такъв статут. Иска ми се да издиря възможно най-назад във времето сведения за семейството ми.

П.П. Моят познат, който е виждал документи от архива, е от Родопите. До 1550 година /мисля/ там не е имало мюсюлманско население.
                                Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
                                Мечо

Коментар

Working...
                                X