IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Поколението на 30+ годишните - между миналото и бъдещето на модерния свят (архив до 2

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
    Маранди не съм историк и не претендирам за по високи познания по история от тези в училище но някак си не мога да се съглася с теорията ти за нашата напредналост.То е като някое дивашко племе да нападне САЩ в днешно време и американците да загубят щото се сблъскват с дивашки нрави.Според мен сме си били същите цървули както и сега.Това твоето са някакви митове и легенди или по скоро мечти какви искаме да сме били.
    Забравяте чумата!
    Върлува на три вълни. При първата, мисля, умира престолонаследникът на ИАІІ-Петър. След последната вълна в Константинопол остават около 60 хил. стари и болни жители, защитени от около 3 хил. венецианци. При население от порядъка на 1-2млн. преди чумите (и кръстоносците). Всъшност чумата слага край на хегемонията на изтока. Отделно запъдът е въоръжил турците с топове, пратил им е офицери ... и т.н. Прочетете и за "Случая Джем".

Коментар

• Първоначално изпратено от zarco Разгледай мнение
      Сканирай си сертификата за източноправославнаТА (там, кВат се пишеш...)..., иначе за мен си оставаш кЪзЪлбашКА (червеноглава отвсякъде ), откъдето и да се погледнеш...
      Досадник! Стига си поправял граматичните ми грешки, умнико!
      Какво сканиране, какви пет лева!? В кръщелното свидетелство пише рождената ми дата, а това е поверителна информация!!!
      Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
      Мечо

Коментар

• Маранди не съм историк и не претендирам за по високи познания по история от тези в училище но някак си не мога да се съглася с теорията ти за нашата напредналост.То е като някое дивашко племе да нападне САЩ в днешно време и американците да загубят щото се сблъскват с дивашки нрави.Според мен сме си били същите цървули както и сега.Това твоето са някакви митове и легенди или по скоро мечти какви искаме да сме били.

Коментар

• Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнение
          Къде ме набута при казалбашите ......а аз съм източноправославна християнка.
          Сканирай си сертификата за източноправославнаТА (там, кВат се пишеш...)..., иначе за мен си оставаш кЪзЪлбашКА (червеноглава отвсякъде ), откъдето и да се погледнеш...
          Last edited by zarco; 07.12.2011, 13:23.
          "Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо

Коментар

• Първоначално изпратено от 4i40 Разгледай мнение
            Не са ли тази орда дето един път в годината слагат два казана - адин с женски и друг с мъжки гащи....Бъркат , бъркат и кой с кого се падне......
            Къде ме набута при казалбашите /алианите/.!? Всъщност, те може да са били пазители на Върбишкия или Котленския проход, защото има няколко казалбашки села наблизо - Ябланово и Звездица са такива.

П.П. Казалбашите, макар и шиити, са все пак мюсюлмани, а аз съм източноправославна християнка.
            Мечо

Коментар

• [QUOTE]
              Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнение
              Чалл чалл, патенценце

П.П. Ето ти едно линк-че да се поограмотиш малко относно Българска империя дет' я "нямало". Като цъкаш в лЕво по годините, доле имаш легенда с държавите и там мистериозно ще видиш как през годините тия са сложили: Principality of Bulgaria (Bulgaria) , Khanate of Bulgaria, после става Kingdom of Bulgaria, и после ;ноу "странно" за печени герберче-та кат' тИбя - Empire of Bulgaria (Bulgaria)

http://www.euratlas.net/history/euro...entity_55.html

Останалите ти простотии, които си наръсил нЕма ги коментирам, че то тряя пиша реферат по тъпотии, казани в 5 реда

П.П. Обърни внимание, че говорим за християнска империя, че те не са били много откакто има Християнство и то призната - даже ще ти подскажа май са били само 4 признати досега и "случайно" и ние сме в кюпа

Дължиш ми 1-на бирка за дет' ти търкам очите по нощите - хихи[/QUOTE
              Здравей! Поразен съм от твоята самоувереност в областта на историята.
              Относно картата, в която си ми посочил "Империята на България" в година 1000. Та ти не знаеш ли, че към тази година България се идентифицира с управлението на Самуил. По това време центърът се намира в днешна Македония. Земите на изток от днешен Плевен и цяла Тракия са загубени при походите на Василий ІІ. Ето ти малко дати:

971 г. март. Император Йоан Цимисхий започва поход срещу русите в България по суша и с флот. На 6 април след кратка обсада е превзет Преслав. Походът продължава към Дръстър, където се намира Светослав. Българите масово се присъединяват към Йоан Цимисхий и разгневен от това Светослав екзекутира 300 знатни българи. След продължителна тримесечна обсада на Дръстър и поредица неуспешни сражения в края на юли Светослав е принуден да се оттегли от българските земи. Борис II е пленен и отведен в Константинопол, . При триумфа на Йоан Цимисхий на Борис ІІ са отнети знаците на царското достойнство (тиарата, багреницата и червените обувки) и му е дадена дворцовата титла магистър. Брат му Роман е скопен, получава титлата патриций и е назначен за стратег на областта Алидос. В Дръстър Йоан Цимисхий лишава от сан българския патриарх Дамян и закрива Българската патриаршия, но българите продължават да приемат Дамян като патриарх и смятат, че Патриаршията продължава съществуването си. Източните български земи попадат под византийска власт.
              971 г. Средец става средище на съпротивата на т. нар. комитопули срещу Византия. Патриарх Дамян пристига в Средец, по-късно резиденция на българските патриарси (Герман (Гаврил), Филип и Давид) стават последователно Воден, Мъглен, Преспа, Охрид.
              976 г. 10 януари. Император Йоан Цимисхий умира. На престола застава Василий II Българоубиец (976–1025).
              976 г. Мойсей загива при обсада на Сяр.
              976 г. Борис II и брат му Роман напускат Византия. На границата Борис II е убит. Роман (976–991–997) е провъзгласен за цар. (Според някои автори бягството и смъртта на Борис ІІ става през 978-979 г.)
              986 г. юли. Първи голям поход на император Василий II срещу България. Крепостта Средец е обсадена, но след 20-дневни неуспешни опити да я превземат, ромеите се оттеглят.
              986 г. 17 август. Поражение на ромеите при Траянови врата от българите, водени от Самуил, Арин и цар Роман. Василий II едва успява да се спаси, благодарение на арменската си гвардия, като оставя в ръцете на българите целия си обоз, императорската палатка и знаците на императорското достойнство. Проходът е наречен от ромеите Българска клисура.
              987 г. 14 юни. В местността Разметаница, близо до Дупница Самуил наказва със смърт Арон и неговото семейство, поради опитите му за преговори с ромеите. Оставен е жив само синът му Иван Владислав. (Според някои автори това събитие става през 976 г.)
              991 г. При военен поход цар Роман е пленен и отведен в Константинопол.
              997 г. Цар Роман умира в Константинопол. Край на династията на Крум. Самуил е провъзгласен за цар от патриарх Филип в Преспа.
              1001–1002 г. Василий II превзема източните български земи и крепостите Верея и Сервия.
              1004 г. Василий II превзема Скопие, обсажда без успех крепостта Перник.
              1014 г. 29 юли. Битка при с. Ключ, поражение на българите, 15 000 войници са ослепени (по други сведения 14 000). Василий II получава прозвището Българоубиец (Булгароктонос).
              1014 г. 6 октомври. Цар Самуил умира, след като вижда ослепените войници.
              1014 г. 15 октомври. За български цар е провъзгласен Гаврил Радомир (1014–1015).
              1014–1015 г. Управление на Гаврил Радомир. Виждайки силата на Византия, Гаврил Радомир предлага на Василий II мир, но предложението е отклонено. Убит е от братовчед си Иван Владислав (1015–1018), син на Арон. Убити са също съпругата на Гаврил Радомир и зет му Иван Владимир.
              1015–1018 г. Управление на Иван Владислав. Новият цар също се опитва да сключи мир с Василий II, но и това предложение е отхвърлено.
              1015 г. Василий II напада Охрид и опожарява царския дворец. Ромеите превземат крепостта Бояна.
              1018 г. февруари. При обсада на Драч цар Иван Владислав е убит.
              1018 г. март-април. Василий ІІ навлиза в българските земи. Крепостите се предават една след друга. Василий II тържествено влиза в Охрид. Царица Мария и децата й, както и патриарх Давид са отведени в Константинопол.. Българите са покорени окончателно от Византия.
              1018 г. краят – началото на 1019 г. Василий II празнува последователно своята победа над българите в църквата “Св. Богородица“ (Партенона) в Атина и в църквата “Св. София“ в Константинопол с тържествени молебени.

Та ако при тези събития продължаваш да говориш за Българска империя, то ти изобщо нямаш понятие от история.
              Що се отнася до картата, която ми показваш, трябва да ти кажа че сред западните историци няма добри познавачи на българската история. А за Балканите - историческите карти на Балканите в средновековието се основават предимно на патриотичните нагласи на съответните картографи да покажат по-голяма територия. А и това, което показваш е комерсиален сайт, който продава различни дигитални карти. Явно си цъкнал Гугъл и си се спрял на първото. А дали е вярно, не си се заинтересувал.
              Понятието Българска империя може съвсем условно да се отнесе само към годините на управлението на Симеон. Но неговото управление е въздигнато в култ от някои историци, които в стремежа се да се покажат иновативни през 20-те години на 20 век започнаха на говорят за т.нар. Златен век, който нито е век, нито е златен. А през 70-80-те години се стигна дори и до ужасяващото сравнение между Преслав и Константинопол. Много патриотично сравнение, но напълно неисторично.

Един съвет с една дума - чети! А, и още една дума - мисли!

ПП Явно се смяташ за голям ум и стилист. Смирено да те питам, какво означава "Чалл чалл, патенценце"?

ПП Късно прочетох и писанията ти до Бате Пешо. Типичен пример за патриотично разбиране на българската история. Спасили Европа от арабите, Търновград равен на Рим и Константинопол, технологично предимство пред Европа, водили оперетни войни, задържали османските войски, Втора българска империя.
              Този псевдоисторически бълвоч дори не може да се коментира. На подобни твърдения всеки студент в Софийския университет ще ти се смее до насита.

Повтарям съвета си - чети и мисли! Ако второто ти се отдава.
              И още - тъй като бъркаш основни понятия, просто влез в гугъл и виж някое определение за империя. Нито едно няма да отговори на самоувереното ти желание на необразован патриот България да се нарече така.
              Last edited by Софиянец80; 07.12.2011, 10:26.

Коментар

• Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
                A кат неграмотен цървул си позволявам да питам нещо.Е ли възможно по нискоинтелигентен и варварски народ да владее 500 г един високоинтелигентен народ като нашия.И защо третата българска държава се създаде от Европа и Русия а не си я направихме сами?Кои бяха причините накарали народа да предпочете турски управници пред свои и не сме ли и днес в същото положение?
                Батка, въпроса не е към мИня, ама подобна плоскост на мислене не е добре

Доколкото съм сричал и коментирал аматьорската с разни 'орица по История, проблема на БГ-то идва от многоженството на нашите курвари, пардон Царе през Второ Българско царство. Оттам БГ-то се "разпокъсва" само на области.

Отделно стандарта на живот е бил убийствено висок, т.е. люлката на цивилизацията тогава е била тук. Неслучайно Търновград се сравнява по великолепие за времето си с Рим и Константинопол.

Та, когато гърците започват да прекарват с корабите си турците насам, за да ги отнесем вече сме били твърде цивилизовани. Бойните битки са се водели като на шахматна дъска и почти без жертви. Т.е. заставали са 2-мата главнокомадващи на хълмовете, уговаряли са се предварително къде ще се "бият", а то всичко е било наемници тогава. И доста често са били срещани случаите даден наемник да се е "бил" и за едната, а друг път за другата страна. Протичало е "сражението" ( почти без жертви ), вземали са пленници, после са ги хранили добре по квартири и са искали откуп от роднините им. И после са им ги връщали. Демек от "битка" от 30к срещу 30к навремето, "жертвите" са били под 1000 и то от двете страни.

Когато идват османлиите нашите за първи път се срещат с понятиято тотална война, т.е. за ония е нямало значение жени, деца, старци и т.н. - всичко е падало под ножа. Единствено успяваме да ги задържим около 150 години ( "само" ), докато Западна Европа успее да ни догони технологично и да успее да ги спре при Виена със сбирщайн войска от цяла Европа.

П.П. Т.е. да казваш, че сме били прости, а ние ги задържаме над 100 години и ония "умните" на Запад едва успяват да ги спрат, не е много добре като мислене. Т.е. не насаждай тъпо чувство за комплекси у нашенаца, а му вдъхни малко вяра.

Българите заслужават паметник в тази т.нар. Обединена Европа, защото първия път при Тервел спираме арабското нашествие, а после поне толкова ги забавяме, че тия тъпаци да успеят да се организират. Всичко е коствало колосални жертви и упадък за страната ни. Само за протокола, но населението на Втора Българска империя и кралство Англия по него време са били идентични като бройка.

В наши дни Англия гони 80 милки, а ние сме 10 пъти по-малко вече. Сещаш ли се коя е причината?

Поздрави!

Коментар

Родата е извършвала обществено полезен труд. Поради тази причина мъжете са носели оръжие, яздели са коне, не са плащали почти никакви данъци, а за вземане на деца за еничари и дума не може да става. Да си чувал нещо дервенджиите?
                  Пра-пра-дядо ти да не се е казвал Али баба случайно?

П.П. Я, обади "Сезам отвори се!" ли е точната думичка или само ни ментят по книгите? - хихи

Коментар

• Първоначално изпратено от Софиянец80 Разгледай мнение
                    Ей, какво ти става? Да не би да засегнах твоя недоразвит патриотичен блян? Османската империя е била велика сила. Че са извършили геноцид, извършили са. Срещу арменци, не срещу българи.

По въпроса за турски дълг, защо питаш мен, да не би аз да съм отговорен за това?

Аз не зная откъде си взел патриотичните измислици за 13-те български държави. И за каква българска империя говориш? Няма такива и няма такава! А да ти обяснявам това с подробности е безсмислено, ти не се нуждаеш от такива. Нуждаеш се от българския вариант на Mein Kampf. Твоят национализъм е отживелица. Вече сме 21 век и той мирише на гнило.

Накрая за протокола искам да ти кажа, че би могъл да се научиш да обиждаш и по-елегантно. Но твоя словесно-обиден апарат не се различава от този на нискочелите фенове, ревящи задъхано "турците", "циганите", "евреите", "византийците" (и всякакви други) на сапун.

ПП Досега не те познавах! Сега те опознах! Не си симпатичен! Дори нещо повече! Хайде чао! Heil!
                    Чалл чалл, патенценце

П.П. Ето ти едно линк-че да се поограмотиш малко относно Българска империя дет' я "нямало". Като цъкаш в лЕво по годините, доле имаш легенда с държавите и там мистериозно ще видиш как през годините тия са сложили: Principality of Bulgaria (Bulgaria) , Khanate of Bulgaria, после става Kingdom of Bulgaria, и после ;ноу "странно" за печени герберче-та кат' тИбя - Empire of Bulgaria (Bulgaria)

http://www.euratlas.net/history/euro...entity_55.html

Останалите ти простотии, които си наръсил нЕма ги коментирам, че то тряя пиша реферат по тъпотии, казани в 5 реда

П.П. Обърни внимание, че говорим за християнска империя, че те не са били много откакто има Християнство и то призната - даже ще ти подскажа май са били само 4 признати досега и "случайно" и ние сме в кюпа

Дължиш ми 1-на бирка за дет' ти търкам очите по нощите - хихи
                    Last edited by marandi; 07.12.2011, 01:48.

Коментар

• Не,не.... това не мога да го проумея

Коментар

.... Да си чувал нещо дервенджиите?
                        Не,а само общи лафове из нета . Но това не прави информацията ми достоверна ....И кой дервент са охранявали - надали е Шипченския ,щото ако е той , не са си свършили работата
                        Доказателство за доверие дава първо оня, който го търси!

Коментар

• Първоначално изпратено от Доби Разгледай мнение
                          Въх, е те това не мога да го понеса
                          Що бе Доби...? ГОСПОД не прави ли същото с помощта на малко феромони.......

пп. ОПС......Ордата е казалбашите......

Коментар

• Първоначално изпратено от 4i40 Разгледай мнение
                            Не са ли тази орда дето един път в годината слагат два казана - адин с женски и друг с мъжки гащи....Бъркат , бъркат и кой с кого се падне......
                            Въх, е те това не мога да го понеса

Коментар

.... Да си чувал нещо дервенджиите?

Коментар

• Първоначално изпратено от SPART Разгледай мнение
                                Първо - изясни си статута на родата . Щото "специална рая" не означава нищо конкретно
                                Ако е живеела в някои от вакъфските имоти(примерно като Панагюрище или Копривщица),вероятно е имала някакъв отделен статут ....Но ако коренът ти е родопски - трябва да видиш там дали е имало вакъфи .Аз мисля че е нямало - но може и да греша,защото отделните статути е вероятно да са променяни ....

Второ- току-виж се оказало,че имаш в родата еничари изкарали пълна служба и получили статут на "ветерани"(казано на днешен език) . Там е съвсем отделна бира, особено след 17-и век ,когато социалните им придобивки добиват сериозни измерения . Но пък през 1826-28 г. еничерския институт е ликвидиран изцяло от Махмуд Втори ....
                                Родата е извършвала обществено полезен труд. Поради тази причина мъжете са носели оръжие, яздели са коне, не са плащали почти никакви данъци, а за вземане на деца за еничари и дума не може да става. Да си чувал нещо дервенджиите?
                                Мечо

Коментар

Working...
                                X