IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Поколението на 30+ годишните - между миналото и бъдещето на модерния свят (архив до 2

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• [QUOTE=marandi;1059183645]
    Първоначално изпратено от ludakrava Разгледай мнение

Попрочети малко какво става след Симеон, по-точно със сина му

Може да попрочетеш и кой е 4-тия език, който Рим признава за официален в Европа и да се извършват богслужения на него и т.н.

Та, някой ден кат' си навържеш нещата, ще видиш и как "случайно" са ни признали за империя и при кого
    това че говориш за петър само доказва тезата ми че информацията ти е почерпена главно от статийките на Божо Димитров. все пак специално за петър съм на 100% съгласен с него - велик цар е и народа е живял ДОБРЕ по негово време.

но ти видя ли какво те питах - къде ни е:
    - науката - нали сме били напреднали - това астрономия, фолософия, математика - точно в този регион точните науки са се развили почти до днешното ниво, ние какво сме правили?
    - изкуство? някой някъде да се прехласва по български статуи, картини, книги ако щеш?
    - архитектура? каменните крепости съм ги виждал - ама до там.
    - за морето пак те питам - един кораб да сме построили? до турско към 800 години сме били все на море - един ли не се сети че то може да бъде използвано и владяно? че и по едно време и на егейско сме били...

и все пак според теб сме били велики
    няма лошо - добре че си патриот, ама трябва да си знаем и кусурите - не да се срамуваме от тях и да ги премълчаваме.
    все пак говорим за една държава която от 1400 години история 600 е била под чуждо владеене...

а, видях че са те апострофирали вече за "Хабсбургската империя"
    а Османската империя кога пък изчезна не разбрах? или се подведе под хитрия ход на "бащицата" мустафа? аз само преди месец и нещо бях в османската империя и да ти кажа - там си е, не е мръднала

Коментар

• Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
      Това за китаиците , че избягват да се наричат империя е странно- точно те се смятат за Поднебесната империя.А едни други британците много се гордеят и има защо с тяхната империя. Пак те късат живи мръвки в Азия и Африка от османците.
      "Софиянеца" налЕ е гербер-че и не могже да проумее как може да е имало по-добро управление и 'орицата да са живяли по-добре от сега някога в БГ-то

П.П. "През 1930 г. в Лондон излиза книгата на известния английски историк сър Стивън Рънсиман със заглавие „История на Първата Българска империя“.

Вероятно за мнозина такова понятие звучи необяснимо и твърде предизвикателно. Някакси политическата съдба и границите на днешна България не предполагат подобно тълкуване. Тук обаче се забравя, че в Европа има и други, сега малки държави, които са наследници на велики империи.

За да се определи една държава като империя, са необходими множество икономически, политически и културни показатели. Не случайно империите загиват не толкова от вражеско нападение, колкото когато са изчерпили цялостно своя потенциал. С всички условности обаче тези периоди са ярки еманации на един народ ....."

http://www.lettera.bg/bg/publication...icationSid=727

Коментар

• [QUOTE=marandi;1059183645]
        Първоначално изпратено от ludakrava Разгледай мнение

Може да попрочетеш и кой е 4-тия език, който Рим признава за официален в Европа и да се извършват богслужения на него и т.н.

Та, някой ден кат' си навържеш нещата, ще видиш и как "случайно" са ни признали за империя и при кого
        Отново не си прецизен. Какво толкова става след Симеон, че ме караш да чета. Синът му е един мирен, спокоен владетел, женен за византийка (дъщеря и внучка на императори) и осигурил над 40 г. мирно съществуване с Византия. След него голямата част от България попада под византийска власт. Това е.
        Що се отнася до признаването на славянския език, става въпрос не за официален в Европа. В 869 г. в була на папа Адриан II се разрешава да се четат на славянски литургии и други богослужебни книги, но след като се прочитат на латински. За съжаление през лятото на 879 г. папа Йоан VIII (872–882) забранява богослужението на славянски език във Великоморавия. Разрешени са само проповед и беседа на славянски език. Но Методий продължава богослужението.
        За империя никой никога не ни е признавал. Откъде си го извадил това твърдение. То и в гугъл го няма.
        Попрочел си и показваш като незнаен факт неща, които са широко известни. И си влюбен в тази "империя", каточели като я няма, то и цялата ни история не струва нищо.
        А бе Маранди, патриотино! Пиши си за неща, които разбираш. Не пиши за неща, които искаш да разбираш, но не разбираш.Не се вслуша в съвета ми - чети и мисли! Опитай пак!

ПП И като си пишем така, отговаряй отвреме-навреме, като те хванат в незнание. Не е срамно да не знаеш нещо, с което не се занимаваш професионално, а е част от общата ти култура. Ама пусти инат!
        Last edited by Софиянец80; 07.12.2011, 15:16.

Коментар

• Това за китаиците , че избягват да се наричат империя е странно- точно те се смятат за Поднебесната империя.А едни други британците много се гордеят и има защо с тяхната империя. Пак те късат живи мръвки в Азия и Африка от османците.

Коментар

• [QUOTE=ludakrava;1059183630]
            Първоначално изпратено от Софиянец80 Разгледай мнение

+1

да се твърди, че в годините около 1000 българия е империя дори не е смешно, тъжно е.
            точно това е времето когато царя ни е поруган, брат му е скопен като прасе, армията ни избита и ослепена и накрая изчезваме от картата за дълго.

а самото понятие "империя" е толкова разтегливо...
            дори китайците отказват да се определят като империя...

за нас най-срамното е че сме присъствали в задния двор на най-напредналата държава и като наука и като култура... а почти нищо не сме почерпили - освен ако те не ни вземат някое царско дете като заложник и си го обучат там. ако се погледне кои царе са получили образование в константинопол би направило впечатление че това са и на успешните такива... Воините ни са известни, но империя не се става само с бой. къде ни е науката, университетите, изкуството...
            от времето на фанагория живеем на море - къде ни е флота!

Коментар

• Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнение
              ---
              Общото между Османска и Хабсбурската империя е, че изкарват по около 600 години, а другото е, че вече отдавна ги няма за разлика от нас
              Няма Хабсбургска империя. Хабсбургите са свързани с три други - Свещена римска империя, Австрийска империя и Австро-унгарска империя.

ПП И пак да те питам, стилисте - какво означава "Чалл чалл, патенценце"?

Коментар

• Първоначално изпратено от ludakrava Разгледай мнение
                да не познаваш историята на изтока и нормално - не се набляга на нея в българия.
                все пак метериали в нета има - ограмоти се.
                подсказки:
                - кое кара османлиите да тръгнат на изток
                - на какви други фронтове воюват и какво става там (потърси дали някой виден османлия случайно не завършва живота си в клетка като славейче)
                - каква тактика на водене на война използват
                - какво е положението по това време в БГ, ИРИмперия и Европа като цяло

интересна е много историята, искрено ще се забавляваш - гарантирам! особено ако обичаш да четеш (както твърдиш).
                Аз съм се смял яко, ама ти за какво ми ги пишеш тия простотии, ако не е тайна?
                ------------------------------------------------------------------------------------------
                Питам те до Сюлейман Великолепни, демек над 200 години от турското нашествие на Балканите, освен горната тежка загуба от Тимур, друго какво има? И превземането на Галиполи, която им прекъсва връзката между Мала Азия и Европа за няколко години.

Демек, Константинопол изкара още 50 години повече, заради загубата от Тимур и к'во от т'ва?

Коментар

• [QUOTE=Софиянец80;1059183447]

Здравей! Поразен съм от твоята самоувереност в областта на историята.
                  Относно картата, в която си ми посочил "Империята на България" в година 1000. Та ти не знаеш ли, че към тази година България се идентифицира с управлението на Самуил. По това време центърът се намира в днешна Македония. Земите на изток от днешен Плевен и цяла Тракия са загубени при походите на Василий ІІ. ....
                  +1

да се твърди, че в годините около 1000 българия е империя дори не е смешно, тъжно е.
                  точно това е времето когато царя ни е поруган, брат му е скопен като прасе, армията ни избита и ослепена и накрая изчезваме от картата за дълго.

а самото понятие "империя" е толкова разтегливо...
                  дори китайците отказват да се определят като империя...

за нас най-срамното е че сме присъствали в задния двор на най-напредналата държава и като наука и като култура... а почти нищо не сме почерпили - освен ако те не ни вземат някое царско дете като заложник и си го обучат там. ако се погледне кои царе са получили образование в константинопол би направило впечатление че това са и на успешните такива... Воините ни са известни, но империя не се става само с бой. къде ни е науката, университетите, изкуството...
                  от времето на фанагория живеем на море - къде ни е флота!

Коментар

• Да не говорим за загубите им от Русите- и досега имат комплекси от тях..

Коментар

• Не е така- огромната загуба на османците в историята е от Тамерланд- великия Тимур

Коментар

• Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнение
                        Трудно е можел някой да ги спре точно тогава, като изключим едно-две тежки поражения, които претърпяват, то в период от близо 200 години бъдещата Османска империя почти няма загуба на бойното поле. Не само в Европа, но и в Мала Азия и в Африка.

Най-много се озорват на Балканите като време

П.П. После империята на Хабсбургите успява да им се противопостави и даже да ги изтласка от Европа, на моменти с помощта на Русия.

Общото между Османска и Хабсбурската империя е, че изкарват по около 600 години, а другото е, че вече отдавна ги няма за разлика от нас
                        да не познаваш историята на изтока и нормално - не се набляга на нея в българия.
                        все пак метериали в нета има - ограмоти се.
                        подсказки:
                        - кое кара османлиите да тръгнат на изток
                        - на какви други фронтове воюват и какво става там (потърси дали някой виден османлия случайно не завършва живота си в клетка като славейче)
                        - каква тактика на водене на война използват
                        - какво е положението по това време в БГ, ИРИмперия и Европа като цяло

интересна е много историята, искрено ще се забавляваш - гарантирам! особено ако обичаш да четеш (както твърдиш).

Коментар

• Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
                          Маранди не съм историк и не претендирам за по високи познания по история от тези в училище но някак си не мога да се съглася с теорията ти за нашата напредналост.То е като някое дивашко племе да нападне САЩ в днешно време и американците да загубят щото се сблъскват с дивашки нрави.Според мен сме си били същите цървули както и сега.Това твоето са някакви митове и легенди или по скоро мечти какви искаме да сме били.
                          Трудно е можел някой да ги спре точно тогава, като изключим едно-две тежки поражения, които претърпяват, то в период от близо 200 години бъдещата Османска империя почти няма загуба на бойното поле. Не само в Европа, но и в Мала Азия и в Африка.

Най-много се озорват на Балканите като време

П.П. После империята на Хабсбургите успява да им се противопостави и даже да ги изтласка от Европа, на моменти с помощта на Русия.

Коментар

• Първоначално изпратено от retro_69 Разгледай мнение
                            В подкрепа на мнението ти Бате Пешо,без да съм историк,но и моите наблюдения сочат точно обратното на това ,което твърди Маранди,а именно:Най-жестоките и най-кръвопролитните войни са започвани и водени от най-цивилизованите народи!
                            това за "цивилизованите" войни го наложи "професор" божо димитров в последните години, както и идеята за българска имперсия и напредналостта... човека има дар слово и се изживя малко като новия паисий, но за съжаление в книжките и статиите му науката отстъпва пред псевдо-патриотизма.

маранди просто се е въодушевил от писанията му, а и "достоверни" източници като оня сайт с карти допълнително е засилил убежденията му. няма лошо - патриотизма е хубаво нещо в тези години, дори и да лежи на грешни схващания....

Коментар

• Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнение
                              Досадник! Стига си поправял граматичните ми грешки, умнико!
                              Какво сканиране, какви пет лева!? В кръщелното свидетелство пише рождената ми дата, а това е поверителна информация!!!
                              Умница отвсякъде (освен и твърдението - червеноглава отвсякъде... до доказване на противното, разбира се...), па и съобразителна....

Ми ние искахме (край другото) да видим нещо и от "поверителната" информация, ама тя била нащрек... Аз лично се интересувам само от текста в кръщелното: "Тя НЕ Е къзълбашка!" ... (всичко друго са празни приказки...)...

Приятен ден!
                              "Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо

Коментар

• Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
                                Маранди не съм историк и не претендирам за по високи познания по история от тези в училище но някак си не мога да се съглася с теорията ти за нашата напредналост.То е като някое дивашко племе да нападне САЩ в днешно време и американците да загубят щото се сблъскват с дивашки нрави.Според мен сме си били същите цървули както и сега.Това твоето са някакви митове и легенди или по скоро мечти какви искаме да сме били.
                                В подкрепа на мнението ти Бате Пешо,без да съм историк,но и моите наблюдения сочат точно обратното на това ,което твърди Маранди,а именно:Най-жестоките и най-кръвопролитните войни са започвани и водени от най-цивилизованите народи!

Коментар

Working...
                                X