Първоначално изпратено от retro_69
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Поколението на 30+ годишните - между миналото и бъдещето на модерния свят (архив до 2
Collapse
Заключена.
X
X
-
Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнениеДобре де стига толкова история- важното е , че ни има, те много по големи Империи са изчезвали. Това ни е съдбата, но сме оцелели
И още едно,според мен още по-важно нещо е,-как ще я караме занапред?
Коментар
-
Първоначално изпратено от ludakrava Разгледай мнение+1
съгласен съм напълно.
за ивайло малко уточнение - без да принзявам безспорният му успех - сразил е не татарите а просто дружините които плячкосват от тази страна на дунава. не че е малко - но не е и като да е победил златната орда примерно. не споря че имаме завидни военни постижения. даже завидни е слаба дума.
аз обаче имах предвид друго - 14 век е различен от 13 и времето на ивайло. (макар че тогава е започнал упадъка). през 14 век българия, а и византия, са били изключително слаби. българия е била разделена териториално както никога преди, а историята такива грешки не прощава - в средновековието слабите биват моментално смазвани. така е и станало. та на този фон - ако бяха тругнали не османлиите а по-многобройните племена - тежко и и горко на еуропата.
иначе - смазвали сме и много по могъщи противници от османлиите, но късмет - хванали са ни точно в период на упадък и нас и византия.
Писах по-долу. Чумата и продажничеството ни разказват играта.
Коментар
-
Първоначално изпратено от baiH Разгледай мнениеТцъ!
Не е баш тъй! един обикновен "овцепас" от народа такива шамарчета раздава на златната орда, че татарите са принудени да забравят за апетитите си към тукашните земи завинаги.
Сто години преди да стъпят на Балканите турците са били около 20хил. барабар с камилите. Разединени в около 10-20 султаната, намиращи се някъде към края на родовообщинния. Всичко взаимстват впоследствие от арабите, византиците, че и от нас. Според някои изследователи с въвеждането на спахийската система християните масово и доброволно минавали под турски знамена като наемници и за част от плячката. Твърди се, че пред Виена турци са били само 10% от турската войска.
съгласен съм напълно.
за ивайло малко уточнение - без да принзявам безспорният му успех - сразил е не татарите а просто дружините които плячкосват от тази страна на дунава. не че е малко - но не е и като да е победил златната орда примерно. не споря че имаме завидни военни постижения. даже завидни е слаба дума.
аз обаче имах предвид друго - 14 век е различен от 13 и времето на ивайло. (макар че тогава е започнал упадъка). през 14 век българия, а и византия, са били изключително слаби. българия е била разделена териториално както никога преди, а историята такива грешки не прощава - в средновековието слабите биват моментално смазвани. така е и станало. та на този фон - ако бяха тругнали не османлиите а по-многобройните племена - тежко и и горко на еуропата.
иначе - смазвали сме и много по могъщи противници от османлиите, но късмет - хванали са ни точно в период на упадък и нас и византия.
Коментар
-
Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнение"Софиянеца" налЕ е гербер-че и не могже да проумее как може да е имало по-добро управление и 'орицата да са живяли по-добре от сега някога в БГ-то
П.П. "През 1930 г. в Лондон излиза книгата на известния английски историк сър Стивън Рънсиман със заглавие „История на Първата Българска империя“.
Вероятно за мнозина такова понятие звучи необяснимо и твърде предизвикателно. Някакси политическата съдба и границите на днешна България не предполагат подобно тълкуване. Тук обаче се забравя, че в Европа има и други, сега малки държави, които са наследници на велики империи.
За да се определи една държава като империя, са необходими множество икономически, политически и културни показатели. Не случайно империите загиват не толкова от вражеско нападение, колкото когато са изчерпили цялостно своя потенциал. С всички условности обаче тези периоди са ярки еманации на един народ ....."
http://www.lettera.bg/bg/publication...icationSid=727
Хайде чао и си пиши глупостите за историята, колкото си искаш!
Коментар
-
Първоначално изпратено от retro_69 Разгледай мнениеИсториците,що не вземете да си прехвърлите спора в тези два форума:
http://nauka.bg/forum/index.php?act=idx
http://forum.boinaslava.net/
Пък може и "заслужил" инвеститор да стана.
Коментар
-
[QUOTE=ludakrava;1059183663]Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнение
това че говориш за петър само доказва тезата ми че информацията ти е почерпена главно от статийките на Божо Димитров. все пак специално за петър съм на 100% съгласен с него - велик цар е и народа е живял ДОБРЕ по негово време.
но ти видя ли какво те питах - къде ни е:
- науката - нали сме били напреднали - това астрономия, фолософия, математика - точно в този регион точните науки са се развили почти до днешното ниво, ние какво сме правили?
- изкуство? някой някъде да се прехласва по български статуи, картини, книги ако щеш?
- архитектура? каменните крепости съм ги виждал - ама до там.
- за морето пак те питам - един кораб да сме построили? до турско към 800 години сме били все на море - един ли не се сети че то може да бъде използвано и владяно? че и по едно време и на егейско сме били...
и все пак според теб сме били велики
няма лошо - добре че си патриот, ама трябва да си знаем и кусурите - не да се срамуваме от тях и да ги премълчаваме.
все пак говорим за една държава която от 1400 години история 600 е била под чуждо владеене...
а, видях че са те апострофирали вече за "Хабсбургската империя"
а Османската империя кога пък изчезна не разбрах? или се подведе под хитрия ход на "бащицата" мустафа? аз само преди месец и нещо бях в османската империя и да ти кажа - там си е, не е мръднала
За Черноризец Храбър, за Йоан Екзарх?
За Боянската черква, за "Лондонското" четвероевангелие?
Кораби сме строили и то много-най-голямата корабостроителница е била
при устието на река Камчия.
и т.н.Last edited by baiH; 07.12.2011, 16:49.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ludakrava Разгледай мнениеот Тимур ли била "малка" загуба? че именно той окончателно ги спира от мераци да живеят в азия. смачкани са просто.
най-големия ни късмет е че към европа през 14 век тръгват подгонените османлии, а не тимур или златната орда, че сега християнството щеше да е доста ексцентрична религия
Не е баш тъй! един обикновен "овцепас" от народа такива шамарчета раздава на златната орда, че татарите са принудени да забравят за апетитите си към тукашните земи завинаги.
Сто години преди да стъпят на Балканите турците са били около 20хил. барабар с камилите. Разединени в около 10-20 султаната, намиращи се някъде към края на родовообщинния. Всичко взаимстват впоследствие от арабите, византиците, че и от нас. Според някои изследователи с въвеждането на спахийската система християните масово и доброволно минавали под турски знамена като наемници и за част от плячката. Твърди се, че пред Виена турци са били само 10% от турската войска.Last edited by baiH; 07.12.2011, 16:57.
Коментар
-
Историците,що не вземете да си прехвърлите спора в тези два форума:
http://nauka.bg/forum/index.php?act=idx
http://forum.boinaslava.net/
Коментар
-
Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнениеАз съм се смял яко, ама ти за какво ми ги пишеш тия простотии, ако не е тайна?
------------------------------------------------------------------------------------------
Питам те до Сюлейман Великолепни, демек над 200 години от турското нашествие на Балканите, освен горната тежка загуба от Тимур, друго какво има? И превземането на Галиполи, която им прекъсва връзката между Мала Азия и Европа за няколко години.
Демек, Константинопол изкара още 50 години повече, заради загубата от Тимур и к'во от т'ва?
в стремежа си да ни изкараш велики правиш и османлиите велики - как може да сме велики ако едно от сравнително малките племена ни завзема и владее 500г? няма начин - трябва да са велики и те а всъщност османлиите БЯГАТ. затова настъпват към нас още от началото на 13ти век те биват изтласквани и затова първо се настаняват в покрайнините на "византия" а после като виждат слабостта им настъпват. ако са толкова велики щяха да си стоят там и да напредват на ИЗТОК - където има плодородни земи и хубави реки. ти в анадола ходил ли си - на места е полупустинна местност - камънак и песъчлива почва. за чий да напредват и да леят кръв?
от Тимур ли била "малка" загуба? че именно той окончателно ги спира от мераци да живеят в азия. смачкани са просто.
най-големия ни късмет е че към европа през 14 век тръгват подгонените османлии, а не тимур или златната орда, че сега християнството щеше да е доста ексцентрична религия
Коментар
Коментар