IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Среброто - суровина или нещо повече?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts


  • Цената на среброто е много близо до цената за копаенето му и не може да остане така безкрайно дълго.
    Някои от минните фирми трябва да затворят, ако не му се вдигне цената:
    https://goldsilver.com/blog/the-big-...silver-miners/

    Сиреч, имаме някакъв под, под който не може да падне, и вече сме почти до него.
    Ако вземем исторически най-високата цена от 50$ през 80-те, дори със занижената стъкмистика на CPI изчислението на инфлация се получава ~180$. Някой ще каже, че това е било много завишена цена тогава. Добре, вземаме най-ниската - 10$ през 1980г., и тази цена показва, че в момента трябва да е поне около 40$, т.е. двойно на сегашната цена.
    Предвид, че голяма част от среброто се консумира и използва, а златото се трупа, при съотношение на копаене и изваждане от земята 8-9/1 означава, че ако се съотнесе цената на среброто към цената на златото в момента, поставя среброто на около 200$.

    Да погледнем и с колко се е увеличила валутата:
    https://usdebtclock.org/

    През 1913 г. за всяка изкопана тройуния сребро са се принтирали 2,66$.
    Цената на тройунция сребро е била 0,60$, т.е. това е било около 20% от новопринтираните долари.
    Ако приложим същата сметка с наличните данни за 2023г. на М2 ÷ годишното производство на сребро = ~1400$ нови създадени валутни единици за всяка тройунция сребро, а с прилагане на същото съотношение от 1913г. за спот цената, се получава над $300.

    Трябва да се отбележи също, че задлъжнялостта на САЩ е била в пъти по-ниска в сравнение със сега.
    Ако се прогресира симулация какъв ще е дългът до края на десетилетието със същото темпо, с което се случва последните 10-15 г. отива в някакво число около $60 трлн.
    И кой е този, който ще купи още 30$ трлн. дълг? Най-големите купувачи нещо дават на заден …
    Освен самият ФЕД да купи дълга от себе си.

    А какво става при връщане към 100% „златен стандарт”?
    Вече го калкулирах за златото в друга тема.
    Ако взема цената на златото, която по груба сметка изчислих, че трябва да е в порядъка $80 000 и приложа сегашния паритет на среброто със златото, който е 1/84 към момента на писане, от което се получава ~ 950$.
    40% да е златния стандарт, цената ще е 380$.

    Индустриалната нужда от сребро продължава да е силна, заради зелената енергия със соларни панели, нарастващата употреба в електрически коли и чарковете на 5G устройствата.
    Колко се търси физическото сребро не е добър показател за цената, защото това няма значение.
    Цената е определена от манипулацията, чрез среброто на хартия, и отдавна няма никаква връзка с търсенето и предлагането.
    Измамата само се увеличава и никога пазарите не са били толкова изкривени от спекулацията с тях.
    Физическото сребро е с голямо търсене, но ETF-те доминират връху посоката на цената.
    Има диаметрално различие между физическото и хартиеното сребро.
    Ако всички изведнъж решим, че искаме да си купим физическо сребро наличностите ще свършат много бързо и търговците ще спрат да продават за известно време, защото хартиеното е повече. Огромна част от сделките със сребро в света са чрез ETF-и. Сега сребърните EFT-и ги източват и парите изчезват. Производителите се презареждат с физическо сребро за производството им. Инвеститорите или по-точно спекулантите ги интересува само процента на лихвите от ФЕД, и когато те продават, за да покрият загуби или искат да се отърват (или натиснат цената), производителите купуват суровината, а истинските инвеститори трупат среброто или купуват дялове с цел дългосрочна инвестиция.

    Само си представете, че дори тази измамна схема, която е разкрита е продължила 8 г. на последователно подкопаване на цената на ценните метали.
    Всички сделки, които са правили са били отворени и всеки е можел да ги види, а представете си какво става с тези договорки, които са в тайна.
    На тях не им пука, защото ще си платят глобите и шоуто продължава:
    https://www.justice.gov/opa/pr/jpmor...-metals-and-us
    https://www.reuters.com/article/jp-m...-idINKBN26K325
    https://www.reuters.com/business/fin...it-2021-11-19/

    Цената на металите се определя от фючирсите на COMEX.
    Огромна част от сделките се осъществяват с фонда SLV, и познайте кой седи зад него:
    https://www.bloomberg.com/press-rele...holdings-surge

    Всъщност, благодаря им на приятелите от Джей Пи Морган.
    Не знам за вас, но аз ще се възползвам от ниските цени на среброто докато мога и ще се сдобия с колкото мога повече физическо.
    Колкото по-дълго го натискат, толкова по-силно ще отскочи.
    Last edited by Kris_; 09.02.2023, 21:20.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от lefti Разгледай мнение
      Среброто ще е следващата ракета сред "благородните" метали. Няма вариант метал с такива качества да не избухне и да не го докара поне до 1/10 от цената на златото.

      Но цената при мен е без значение -- купувал съм физическо на 38 лв. унцията и продавам само ако положението е на умирачка!
      И аз съм на това мнение, но съм с ясното съзнание, че може и да не видя съществена промяна в цената или най-много един по-значителен отскок, който бързо ще се върне на по-високо дъно, но няма да е на подобаващата му се цена, от която е много далеч в момента, и на която ще се спра в следващия ми коментар, в който ще синтезирам още любопитни факти за среброто. Хубавото на среброто, е, че е едновременно застраховка и запазване на покупателната стойност, и потенциал за значителни печалби.
      Купувам физическо когато съм на кеф и цената тръгне да пада. Фундамента на метала като стока е много силен и приложенията му са се вградили буквално в почти всеки един аспект движещ икономиката под една или друга форма. Има история, има традиция свързана с него от двуметалната парична система, пазара е малък, има използваемост и търсене, не е в огромно изобилие, т.е. всичко налично, за да знаеш, че парите ти са на правилното място. Бях се замислил наскоро върху това, че plata на испански е сребро, но и до ден днешен я използват в разговорния си език като алтернатива за пари (dinero), и че нашето „(за)плата, платя, платено" вероятно има същия корен, а ние дори си имаме хубавия израз осребря.

      Коментар


      • Среброто ще е следващата ракета сред "благородните" метали. Няма вариант метал с такива качества да не избухне и да не го докара поне до 1/10 от цената на златото.

        Но цената при мен е без значение -- купувал съм физическо на 38 лв. унцията и продавам само ако положението е на умирачка!

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Kris_ Разгледай мнение

          Вярно, че ми се спи, но двете думи представляват една и съща част на речта и са практически синоними с обща сематника, които могат да бъдат взаимозаменяеми в контекста, който съм използвал „спрямо”. Нямам намерение да изпадам в езикова педантичност при положение, че всичко е отчетливо написано и ясно за какво иде реч. Не ангажирам с мнението ми, затова нека се придържаме към темата.

          В отразителната способност златото превъзхожда среброто (поне в инфрачервения спектър на светлината).
          Иначе нямаше да позлатят телескопа Джеймс Уеб:
          https://www.mcgill.ca/oss/article/st...ner-human-hair

          Добре е човек да има някое кило сребро под ръка. Просто така, за всеки случай – знае ли човек?
          За среброто съм съгласен, а за българския - не, не е вярно написаното от теб. (Мен са ме учили да го уважавам.). Нито думите са синоним, нито са взаимозаменяеми. Да ги бърка чужденец, е някак разбираемо но, българин... Да не говорим за притежателните местоименията ми и си, че стана вече притча во язицех.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение

            1. "Спрямо" означава "по отношение нА", а не "според". Лошо впечатление прави замърсяването на родния ни език. Предлагам, да спрем да се губим в "превода", т.к.често, така се губи и подменя смисъла на казаното и прочетеното, а после се питаме, защо стават недоразумения. Ако си българин и уважаваш този факт, е редно са се замислиш сериозно.
            2. За повечето от другото, съм съгласен с това уточнение че, среброто, няма алтернативи по всичките си показатели. Най-добър топло- и електропроводник, най-добър отражател, бактерицидно, без да е отровно и т.н. Затова, търсенето едва ли може да се свие и значи, допускам, цивилизацията да закъса за сребро. Кога ще настъпи това и как ше се справят с него, не знам. Очертава се МНОГО сериозен проблем. Затова, ако говорим за инвестиционното му приложение, ама в средно- и дългосрочен план, ми се струва перспективно. Даже доста. Закопаваш днес едни милиони и, след 25-50 години, цената им се удесеторила.
            Вярно, че ми се спи, но двете думи представляват една и съща част на речта и са практически синоними с обща сематника, които могат да бъдат взаимозаменяеми в контекста, който съм използвал „спрямо”. Нямам намерение да изпадам в езикова педантичност при положение, че всичко е отчетливо написано и ясно за какво иде реч. Не ангажирам с мнението ми, затова нека се придържаме към темата.

            В отразителната способност златото превъзхожда среброто (поне в инфрачервения спектър на светлината).
            Иначе нямаше да позлатят телескопа Джеймс Уеб:
            https://www.mcgill.ca/oss/article/st...ner-human-hair

            Добре е човек да има някое кило сребро под ръка. Просто така, за всеки случай – знае ли човек?

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Kris_ Разгледай мнение
              Среброто, ако се разпредели поравно се пада приблизително 1/2 тройунция сребро на човек спрямо популацията на планетата, но в зависимост от добива и търсенето, както и изнесените данни, увеличаващото се население, то сметката варира от около 1/2 до 1/10 toz сребро на човек на планетата.
              Наличното злато спрямо наличното сребро е почти равно - около 1 toz злато = 1 toz сребро, защото огромна част от среброто се консумира от индустрията, а златото главно се трезорира, и около 10% се използва за направа на нещо различно от бижута. Копаенето е в съотношение 8 към 1 (на всяка една унция злато се изкопават 8 унции сребро).
              Факта, че има по-малко сребро над земята, което се предлага отколкото злато на глава от населението е доста интересен и изглежда има събития довели до това.
              Двата благородни метала не са били случайно избрани за пари и имат качества, които ги правят ценни в различни направления. Има някои специфики, които наистина правят златото по-превъзходно от среброто, но все пак среброто има свойства и характеристики, които го правят несъпоставимо и незаменимо в действителното си приложение.

              Предлагането на сребро пада. Чисто сребърните мини са малко. Производството на мините е в упадък. Скрапът намалява. Повечето добив на сребро е вторичен продукт от медни, цикнови и оловни мини. Търсенето прави нови рекорди. Никой не продава. Повечето хора не купуват сребро. Идва парична криза. Перспективите са индустрията да се нуждае от сребро все повече.
              Дори 10% от населението да иска да купи по една унция сребро ще отнеме 10+ години, за да се задоволят поръчките на подобно търсене при настоящите производствени нива.
              Цената за производство нараства, а не рефлектира цената на пазара.

              Защо среброто е с цената, която е? Причината изглежда е, че защото банкерите са решили така.



              Цената на среброто не мърда почти. Мненията варират в крайности. От много хиперлативи до такива, които тотално го отписват като актив.
              Няма друго, което да има такъв голям потенциал, който с десетилетия не се осъществява.

              Ще изложа причини „за” и „против” притежанието на физическо сребро.


              За:
              Среброто е наистина подценено(вероятно натиснато нарочно) или поне със сигурност е евтино. Има много варианти, по които може да се сметне и даде пример, но този, който едва ли има кой да оспори е, че пика му през 80-те е 50$ и все още е под него, а колко неща са се случили оттогава досега... Цената на всички други суровини е нагоре. Има ли нещо, което да не е над цената през 80-те? Имаме и огромна инфлация!
              Дори с висока премия и ДДС при нива резониращи с инфлационно коригираните 50$ среброто от актив за хеджиране се превръща в инвестиция с добра възвращаемост.
              Съотношението в земната кора спрямо златото е около 1/15-20. Златото се трупа, докато среброто се консумира и изчезва.
              Има много индустриални приложения, които се увеличават постоянно.
              Може да бъде разменяно и използвано като ежедневни пари и търговия при най-кофти сценарии.
              Както златото, така и среброто на много езици означава пари.

              Против:
              Съотношенията и историческите равнища нямат значение, а колко количество е нужно и колко е трудно да се изкопае. Сребро се добива по-лесно от злато.
              Банките не зачитат среброто за пари и вече никоя банка не държи сребро като актив.
              Новото поколение не разглежда ценните метали изобщо като убежище за съхранение на стойност. Дори да има завещани кюлчета следващото поколение ще ги продаде при първа възможност.
              Повечето притежатели на сребро ще продадат, ако видят 50$ за унция.
              Заема голям обем.
              Среброто е индустриален метал, и ако цената се покачи твърде бързо, то производителите ще пренасочат средства в повече изследвания и проучвания за намиране на алтернативи.
              1. "Спрямо" означава "по отношение нА", а не "според". Лошо впечатление прави замърсяването на родния ни език. Предлагам, да спрем да се губим в "превода", т.к.често, така се губи и подменя смисъла на казаното и прочетеното, а после се питаме, защо стават недоразумения. Ако си българин и уважаваш този факт, е редно са се замислиш сериозно.
              2. За повечето от другото, съм съгласен с това уточнение че, среброто, няма алтернативи по всичките си показатели. Най-добър топло- и електропроводник, най-добър отражател, бактерицидно, без да е отровно и т.н. Затова, търсенето едва ли може да се свие и значи, допускам, цивилизацията да закъса за сребро. Кога ще настъпи това и как ше се справят с него, не знам. Очертава се МНОГО сериозен проблем. Затова, ако говорим за инвестиционното му приложение, ама в средно- и дългосрочен план, ми се струва перспективно. Даже доста. Закопаваш днес едни милиони и, след 25-50 години, цената им се удесеторила.

              Коментар


              • Среброто - суровина или нещо повече?

                Среброто, ако се разпредели поравно се пада приблизително 1/2 тройунция сребро на човек спрямо популацията на планетата, но в зависимост от добива и търсенето, както и изнесените данни, увеличаващото се население, то сметката варира от около 1/2 до 1/10 toz сребро на човек на планетата.
                Наличното злато спрямо наличното сребро е почти равно - около 1 toz злато = 1 toz сребро, защото огромна част от среброто се консумира от индустрията, а златото главно се трезорира, и около 10% се използва за направа на нещо различно от бижута. Копаенето е в съотношение 8 към 1 (на всяка една унция злато се изкопават 8 унции сребро).
                Факта, че има по-малко сребро над земята, което се предлага отколкото злато на глава от населението е доста интересен и изглежда има събития довели до това.
                Двата благородни метала не са били случайно избрани за пари и имат качества, които ги правят ценни в различни направления. Има някои специфики, които наистина правят златото по-превъзходно от среброто, но все пак среброто има свойства и характеристики, които го правят несъпоставимо и незаменимо в действителното си приложение.

                Предлагането на сребро пада. Чисто сребърните мини са малко. Производството на мините е в упадък. Скрапът намалява. Повечето добив на сребро е вторичен продукт от медни, цикнови и оловни мини. Търсенето прави нови рекорди. Никой не продава. Повечето хора не купуват сребро. Идва парична криза. Перспективите са индустрията да се нуждае от сребро все повече.
                Дори 10% от населението да иска да купи по една унция сребро ще отнеме 10+ години, за да се задоволят поръчките на подобно търсене при настоящите производствени нива.
                Цената за производство нараства, а не рефлектира цената на пазара.

                Защо среброто е с цената, която е? Причината изглежда е, че защото банкерите са решили така.



                Цената на среброто не мърда почти. Мненията варират в крайности. От много хиперлативи до такива, които тотално го отписват като актив.
                Няма друго, което да има такъв голям потенциал, който с десетилетия не се осъществява.

                Ще изложа причини „за” и „против” притежанието на физическо сребро.


                За:
                Среброто е наистина подценено(вероятно натиснато нарочно) или поне със сигурност е евтино. Има много варианти, по които може да се сметне и даде пример, но този, който едва ли има кой да оспори е, че пика му през 80-те е 50$ и все още е под него, а колко неща са се случили оттогава досега... Цената на всички други суровини е нагоре. Има ли нещо, което да не е над цената през 80-те? Имаме и огромна инфлация!
                Дори с висока премия и ДДС при нива резониращи с инфлационно коригираните 50$ среброто от актив за хеджиране се превръща в инвестиция с добра възвращаемост.
                Съотношението в земната кора спрямо златото е около 1/15-20. Златото се трупа, докато среброто се консумира и изчезва.
                Има много индустриални приложения, които се увеличават постоянно.
                Може да бъде разменяно и използвано като ежедневни пари и търговия при най-кофти сценарии.
                Както златото, така и среброто на много езици означава пари.

                Против:
                Съотношенията и историческите равнища нямат значение, а колко количество е нужно и колко е трудно да се изкопае. Сребро се добива по-лесно от злато.
                Банките не зачитат среброто за пари и вече никоя банка не държи сребро като актив.
                Новото поколение не разглежда ценните метали изобщо като убежище за съхранение на стойност. Дори да има завещани кюлчета следващото поколение ще ги продаде при първа възможност.
                Повечето притежатели на сребро ще продадат, ако видят 50$ за унция.
                Заема голям обем.
                Среброто е индустриален метал, и ако цената се покачи твърде бързо, то производителите ще пренасочат средства в повече изследвания и проучвания за намиране на алтернативи.
              Working...
              X