IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Среброто - суровина или нещо повече?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• В края на 19-ти век американските фермери са искали парите на държавата да бъдат обезпечени със сребро, защото е имало много от него.
    Започва популяризирането на златния стандарт от банките, понеже златото е било оскъдно и притежание на банките, то е било най-лесно да се контролира.
    Масирано социално инженерство и гладомор, чрез източване на златните резерви на САЩ през 1894 год. бавно прокарва златото.
    Хората са искали сребърен стандарт заедно със златния стандарт.
    Банките не са имали контрол над сребърните мини на запад и среброто е било добре разпределено всред населението, а така не са можели да контролират валутата, ако среброто е било част от гръбнака на финансовата система.
    Държавните облигации/ДЦК подплатени със сребро, които тогава са били правителствени пари, а не банкерски, е трябвало да бъдат спрени и заменени с дълговите пари на (бъдещия) ФЕД.
    В края на 19 век европейските инвеститори са настоявали за плащания само в злато, което източва резервите на САЩ.
    При създаването на ФЕД причината златото да бъде наложено от банкерите е точно защото в САЩ хората са имали малко от него.

Правителството на президента Грант премахва сребърните долари:
    https://chroniclingamerica.loc.gov/l...13/ed-1/seq-8/

Приетият от 1873 г. закон, според който среброто е предназначено само за сечене на дребни монети, всъщност въвежда стандарта за златни монети.
    Поддръжниците на среброто успяват през 1878 г. да постигнат издаването на закона на Бланд-Алисън, който задължава държавата да купува сребро в размер на два до четири милиона долара на месец и да сече доларови монети от него (те стават известни като Морганов долар).

Среброто има и едно друго предимство пред златото. Ако служител е спестявал 10% от седмичното си заплащане, или ако пенсионер продаде малка част, за да си купи хранителни продукти, златото е непрактично, защото при толкова малки количества, спреда е много по-голям.
    Цената за производство на 1/10 оли 1/50 тройунция злато е висока. Със среброто този проблем го няма.
    При златно обезпечена парична система хората са принудени да използват разписките - хартиените пари.
    Last edited by Kris_; 12.03.2023, 02:35.

Коментар

• Първоначално изпратено от Kris_ Разгледай мнение
      Знаете ли, че цената на среброто през 1919г. е била по-висока от тази на златото?

-->
      https://chroniclingamerica.loc.gov/l...24/ed-1/seq-7/
      https://chroniclingamerica.loc.gov/l...01/ed-1/seq-7/
      https://chroniclingamerica.loc.gov/l...01/ed-1/seq-9/

Истинската Голяма депресия е започнала през 1918-1919 г., а не 1929 г.
      Двата метала са били пари много дълго време. Изведнъж оставят само златото.
      Среброто е било парите на народа, а златото е наложено от банкерите при създаването на ФЕД, защото не са можели да контролират среброто, понеже е било трезорирано от населението, чрез монетите, а златото е било основно в богатите европейци по онова време, и поради това, че златото е било много оскъдно и в правилните ръце, е избрана златно обезпечена парична система.
      ... Следователно - понеже, И ДВАТА метала, са уникални като суровина, предстои поредно сближаване на котировките чрез догонваме откъм среброто

Коментар

• Знаете ли, че цената на среброто през 1919г. е била по-висока от тази на златото?

-->
        https://chroniclingamerica.loc.gov/l...24/ed-1/seq-7/
        https://chroniclingamerica.loc.gov/l...01/ed-1/seq-7/
        https://chroniclingamerica.loc.gov/l...01/ed-1/seq-9/

Истинската Голяма депресия е започнала през 1918-1919 г., а не 1929 г.
        Двата метала са били пари много дълго време. Изведнъж оставят само златото.
        Среброто е било парите на народа, а златото е наложено от банкерите при създаването на ФЕД, защото не са можели да контролират среброто, понеже е било трезорирано от населението, чрез монетите, а златото е било основно в богатите европейци по онова време, и поради това, че златото е било много оскъдно и в правилните ръце, е избрана златно обезпечена парична система.
        Last edited by Kris_; 09.03.2023, 23:50.

Коментар

Напълно възможно, но ако някой се чуди какво точно изобразява - двата куба са за сравнение колко е всичкото изкопано злато и всичкото изкопано сребро в историята.
          Ето. Та, добере, че ме подсети: Като ги гледаш ТАКИВА нещата, защо не инвестираш В АФИНАЖЕН БИЗНЕС ЗА РЕЦИКЛИРАНЕ НА СРЕБРО от други всякакви индустриални приложения? Защо в бизнеса, а не в самото сребро ли? Ами, помисли си:
          1. Полезен.
          2. Перспективен.
          3. На изхода му, получаваш пари (или директно, чисто сребро)
          4. Не е за изпускане и фактът че, например в няколкото златни трески досега, самите златотърсачи колко са извлекли и добили не знам но, СЪС СИГУРНОСТ, мнооого яко, са спечелили всички доставчици (на каквото и да е) към региона с трЕската : Лопати, легени, храни ("Хиляда дузини", "Градчето Тра-ла-ла") и още,
          5.Бизнесите по т. 4., Процъфтяват значително, без тежка зависимост от конкретните резултати на Мунча и МАнча.

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение

Чакай отново да ти благодаря за темата, много е добра. На картинката, аз виждам очаквания относителен ръст.
            Напълно възможно, но ако някой се чуди какво точно изобразява - двата куба са за сравнение колко е всичкото изкопано злато и всичкото изкопано сребро в историята.

Коментар

Чакай отново да ти благодаря за темата, много е добра. На картинката, аз виждам очаквания относителен ръст.

Коментар

• Коментар

• Данните са от 2011г.:

Коментар

• Първоначално изпратено от Бедният брoкер Разгледай мнение
                    Да, тия дразнители от ДжПМорган са големи манипулатори, най-малкото за среброто, най-лошото е че не ги е страх вече,
                    ако ще да имат 18 дела, плащат едни трохи и продължават, такъв е техния закон (така и касиерка в банка откраднала четвърт милион ще получи 18 месеца ефективно).
                    Среброто на 1 април 2020 беше паднало под $15 (!!!!) , а миналия август- под $18 Koйто взел, взел
                    Иначе, банките спряха да го смятат като пари и го извадиха от счетоводните си баланси.
                    Ами, чакай пак скоро някой катаклизъм/криза и купувай пак под себестойност.
                    Да, сега във времето на покачвания на лихвите двата метала ще са в рейдж вероятно, но изстреля ли се златото, среброто ще е 3Х, като процент.
                    Не ги е страх, защото правителството на САЩ е зад тях.
                    „Фючърсите не са манипулирани, фючърсите са манипулацията.”:
                    https://www.moneymetals.com/news/202...-2021-1-002226

Има един филм … Нещо подобно е и с ценните метали.
                    Last edited by Kris_; 13.02.2023, 03:35.

Коментар

Ама пък има фаца с това жълтото, но щеше да му отива и бяло:
                      Разбира се

Коментар

• Ама пък има фаца с това жълтото, но щеше да му отива и бяло:

Коментар

• Не ми е целта да се заяждам. Обаче, дали обърна внимание на предпоследното изречение?

​​
                          Макар че ми липсва по-широк контекст, мисля, че спрямо е уместната дума в тези примери, а не според.

Поздрави,
                          д-р Павлина Върбанова
                          kaksepishe.com

Поздрави,
                          д-р Павлина Върбанова
                          kaksepishe.com.

"Спрямо", да напомним, означава "по отношение нА..." Не се връзва. Друг въпрос, ако наскоро човек е научил нова думичка и се опитва, както с ключе, да види коя ТОЧНО врата отключва. Има редица нюанси които, като се замислиш, водят към това, което аз ти казвам. Дори и да не съм доктор. Все тая. Жив и здрав бъди. А темата си е много хубава. Поздравления. Улучил си.

Коментар

• Да, тия дразнители от ДжПМорган са големи манипулатори, най-малкото за среброто, най-лошото е че не ги е страх вече,
                            ако ще да имат 18 дела, плащат едни трохи и продължават, такъв е техния закон (така и касиерка в банка откраднала четвърт милион ще получи 18 месеца ефективно).
                            Среброто на 1 април 2020 беше паднало под $15 (!!!!) , а миналия август- под $18 Koйто взел, взел
                            Иначе, банките спряха да го смятат като пари и го извадиха от счетоводните си баланси.
                            Ами, чакай пак скоро някой катаклизъм/криза и купувай пак под себестойност.
                            Да, сега във времето на покачвания на лихвите двата метала ще са в рейдж вероятно, но изстреля ли се златото, среброто ще е 3Х, като процент.
                            Last edited by Бедният брoкер; 10.02.2023, 19:57.

Коментар

За среброто съм съгласен, а за българския - не, не е вярно написаното от теб. (Мен са ме учили да го уважавам.). Нито думите са синоним, нито са взаимозаменяеми. Да ги бърка чужденец, е някак разбираемо но, българин... Да не говорим за притежателните местоименията ми и си, че стана вече притча во язицех.
                              Поставям го тук, за да се знае, и други съфорумци да не оставят някакви да не казвам какви (че да не ми изтрият коментара) да раздават езиково правосъдие във форум за инвестиции:

>-------- Оригинално писмо --------
                              >От: Павлина Върбанова vaprosi@kaksepishe.com
                              >Относно: Re: Въпрос от kaksepishe.com
                              >До: Kris_
                              >Изпратено на: 10.02.2023 11:57

В тези примери трябва да се употреби спрямо.

Поздрави,
                              д-р Павлина Върбанова
                              kaksepishe.com

On 2/9/2023 13:52, Kris_ wrote:

Здравей, Павлина, д-р Върбанова, (:

Използването е в следния контекст:

"Среброто, ако се разпредели поравно се пада приблизително 1/2 тройунция сребро на човек спрямо популацията на планетата, но в зависимост от добива и търсенето, както и изнесените данни, увеличаващото се население, то сметката варира от около 1/2 до 1/10 toz сребро на човек на планетата.
                              Наличното злато спрямо наличното сребро е почти равно - около 1 toz злато = 1 toz сребро, защото огромна част от среброто се консумира от индустрията, а златото главно се трезорира, и около 10% се използва за направа на нещо различно от бижута.
                              Съотношението в земната кора спрямо златото е около 1/15-20."

Благодаря за бързия отговор!

>-------- Оригинално писмо --------
                              >От: Павлина Върбанова vaprosi@kaksepishe.com
                              >Относно: Re: Въпрос от kaksepishe.com
                              >До: Kris_ >Изпратено на: 09.02.2023 09:52

Здравейте,

Езикът не е нещо чисто, че да се замърсява – това са остарели разбирания и възгледи. В случая е важно дали употребата на думите е уместна, или неуместна.

Макар че ми липсва по-широк контекст, мисля, че спрямо е уместната дума в тези примери, а не според.

Поздрави,
                              д-р Павлина Върбанова
                              kaksepishe.com

On 2/8/2023 16:00, Kris_ wrote:

From: Kris_

Здравейте,

Направиха ми забележка че използвам „спрямо” вместо „според”.

За мен тези думи са практически синоними и разликата им варира само в контекста, за който се използват. Конкретно „според” има по-широко значение, а претенцията към замърсяване на езика е, че „спрямо” означавало „по отношение на”, което ми е известно и в по същия начин го използам смислово.

Примерите:

Пада се еди-колко си на човек спрямо популацията на планетата.
                              Наличното нещо спрямо наличното друго е еднакво. Съотношението в кората спрямо еди-какво си е около определено количество.

Къде бъркам в разбирането си на използването на тези предлози?

--

This mail is sent via contact form on Как се пише? http://kaksepishe.com

За местоименията вече писах на лични, но за протокола да го има и тук,
                              че в случая може да се изпозват и двете - и „си”, и „ми”:
                              https://kaksepishe.com/svoy-si/

П.П. - Скрил съм имейла си с потребителското си име тук.
                              Last edited by Kris_; 10.02.2023, 16:48.

Коментар

Всичко е точно така но,за да не се мъчите с подобни въпроси, предлагам да видите една лекция на Янис Варуфакис https://www.google.com/url?sa=t&sour...Zu9W-mhw0GN9nL . За жалост, част втора нещо ми се губи.
                                Тоз голям шмекер. Признала съм го. Кат намеря време ще го чуя. Навремето добре побърка един тъп холандец.

Коментар

Working...
                                X