IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Златото - Балон или не (2) ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Mike Florida Разгледай мнение
    На първо място - долара! Какво се случва с него? Еми много яко се обезценява, това е видно!

    Винаги съм смятал, че Еврото не може да оцелее като валута, а днес съм по-убеден от всякога, че това е така
    Пълни глупости от 1001 нощ е целия ферман ...Не знам руска пропаганда ли е или просто не познаване на материята,но:

    Приказките за края на еврото ги слушаме вече 20г.....и все не идва

    А че долара бил падал и това било видно е меко казано една от най-големите глупости който съм чел в този форум....а съм чел доста
    Кое е видно и къде ? от 2 год. само поскъпва.


    https://invst.ly/xtx7z


    Last edited by petrg5s; 04.04.2022, 09:56.

    Коментар


    • Mike Florida = Миша Краснодарск

      Коментар


      • След Майк се пише трудно.......Ставащото от днес в света ще промени всичко.Ще промени с времето стойности и стойностни неща......Едни страни и хора ще загубят други страни и хора ще спечелят.В близките месеци и година- две ще присъстваме на смърта на сегашния паричен модел.Модел довел цивилизацията до ръба на пропаста.Финансова.Екологична.Демографска.Създаван ето през последните 50 години на пари от нищото е в основата на всички кризи.То доведе до свръхпотребление.....А то от своя страна създаде екологичния и демографски проблем.Живеем в последните дни и месеци на измамния просперитет създаден от същите пари от нищото.....Скоро много скоро ще се разбере дали 1000 евро са по-ценни от 50 бутилки олио.....Защото това предстои.Сметката винаги се плаща.Изяденото на кредит винаги виси на пирона.....Плет гние борч не гние .......Хубава поговорка..Стойност ще имат само и единствено активите които дават реални неща.Стоки......Ресурси......Земя......Истинско знание водещо до пробиви в развитието на хората.......Златото е погребало държави......империи......императори.....Унищожило е измамни схеми и измамници през вековете които са се опитвали да го надхитрят.......Ще унищожи и съвременната фиат система...Това е неизбежно.България и българите са в добра позиция за идващите времена.Страната ни е с добър климат.Добри почви.....При грижи ще ни се отблагодари богато.....Ще ни позволи да продаваме навън излишъка от храни-новото злато-и да внасяме необходимите ни суровини отвън.....Аз съм оптимис за българите и България в средносрочен план....Да му мислят тези държави които лъгаха с измамен просперитет хората си........

        Коментар


        • Първоначално изпратено от barovec Разгледай мнение
          е те бнб в момента продават на BGN3620; на всичкото отгоре четвъртинка
          за кво ви е тва чакане от австрия 2-3 седмици
          В БНБ е изгодно в момента, те затова успяха да разпродадат някой от социалистическите златни монети и такива от преди 20-23 г.

          Коментар


          • Ще си позволя да напиша още един пост в темата, защото момента е ключов за инвестиции в злато!

            Миналия път не споменах достатъчно за МАКРОРАМКАТА, а тя е най-съществена. Реално погледнато 200 нагоре или 200 надолу е просто шум, който шум няма да определя по никакъв начин дългосрочното движение в идните няколко години! Никой не трябва да се мъчи да хване 10%-12% като оптимум за вход на златото, при положение, че само за няколко месеца баничката е скочила с 30%!

            МАКРОРАМКА - Централни банки

            След войната в Украйна и случилото се с Русия, все повече централни банкери ще прогледнат, че златото е най-солидния резервен актив, който могат да притежават!
            На следващо място, много държави, които по някакъв начин могат да бъдат санкционирани от така наречения Запада, ще преосмислят притежанието на злато от централните им банки и то ПРИТЕЖАНИЕ, което да е лично и ФИЗИЧЕСКИ, под непосредствен техен контрол. Преди Русия, по-паметливите помнят какво се случи със златото на Венецуела в Англия!
            Всичко това ще движи цените много нагоре....
            Съществува някаква легенда, че Русия ще си продава златните резерви от "зор" и това щяло да свали цените.
            Много далеч от истината е това, защото тяхната централна банка така или иначе е блокирана, а ако има някакви сделки, то те ще са с Китай и на тъмно от пазара.

            МАКРОРАМКА - Валути

            На първо място - долара! Какво се случва с него? Еми много яко се обезценява, това е видно!
            Попадал съм на, много глупави за мен хора, които говорят за някакъв "крипто долар", "дигитален долар" и тн.. щял да бъде много "СИЛЕН".... щели да го пускат, за да възцарят "ЦАР долар"......

            Това, което трябва да се запитаме е следното:
            Какво ще е ОБЕЗПЕЧЕНИЕТО на този "нов" крипто долар?

            Ами очевидно СЪЩОТО като и на стария. Това са белите, окапали, старски ташаци на Джером Паул!

            Този "нов" долар ОЧЕВИДНО няма да е ограничен в количеството, ОЧЕВИДНО няма да е вързан 1:1 в съотношение с някакво злато или друго обезпечение. Демек 1:1 със стария си долар, с тази разлика, че ако го притежаваш просто за един миг могат да ти го "резнат" и да изчезне.... при пълна липса на лична конфенденциалност.

            Обикновенно всяка една залязваща империя се характеризира и с рухваща стойност на валутата! САЩ не са изключение!

            Как обаче да сме сигурни, че сме съвременници на залязването на САЩ?

            Много е просто!
            1. САЩ вече не са глобален военен хегемонт!
            2. САЩ вече не са глобален технологичен доминант! В смисъл те към момента имат някакво лидерство, НО то не е такова, че да им позволява да имат технологичен МОНОПОЛ, а когато нямаш технологичен монопол, не може да имаш и доминация!
            3. САЩ вече не са производствено-индустриален колос. Всичко е made in China!

            Какво обаче към момента ВСЕ ОЩЕ са САЩ?
            Те са световния ФИНАНСОВ ЦЕНТЪР и световна резервна валута!

            Когато си загубил горните 3 елемента от своето господство, НЯМА КАК ДА ЗАПАЗИШ статута си на единствена резервна световна валута както и на господстващ финансов център, защото двете неща са свързани пряко.

            Златото се котира основно в долари. Долара от своя страна се обезценя към почти всичко, съответно ръстовете при златото са неминуеми! И като казваме към почти всичко, говорим към всичко реално, а не да го сравняваме с останлите фиатни валути, които от една страна освен, че са по-слаби, част от тяхната стойност е и доларовото им обезпечение в централните им банки! Демек "Тантел марка"!

            МАКРОРАМКА - Валути 2 част

            Когато си емитент на световна резервна валута, ТИ МОЖЕ ДА КОНСУМУРАШ, не само това, което си произвел, НО И ТОВА, КОЕТО НЯКОЙ ДРУГ Е ПРОИЗВЕЛ, като последния е готов да го размени с теб, в името на това, да притежава емитираната от теб валута(било, за да я използва за размяна в търговия, било, за да я използва като резерв в централната си банка)!
            Ето защо САЩ от индустриален и производствен център с времето се превърнаха просто във финансов център, който няма нужда да произвежда благата, които консумира. Ако нямаш конкуренти и си най-голямата световна сила, един подобен паразитен модел може да продължи неограничено време. Ако обаче имаш конкуренти, които се въздигат на равно с теб, този модел е обречен да рухне, с всички произтичащи от това последици!

            Ако погледнем Европа и еврото там нещата са дори още по-трагични. Имаме безкрайно задлъжнели държави, които по никакъв начин не биха могли да обслужват дълговете си ако не е ЕЦБ.
            Преди 7-8 години(2011-12г.) страни като Испания и Италия беше обявено, че не могат да имат устойчив дълг и следва неминуем фалит при лихви искани от пазара към онзи момент от около 7%! Какво би станало ако при текуща инфлация от 12-15% пазара свободно определи лихвите? Въпроса е риторичен!
            Какво би станало ако инфлацията се бори с повишение на лихвите, които да са близки до нея или както по принцип се прави ПО-ВИСОКИ!
            САЩ рефинансират дълг за около 3 трилиона всяка година, на 1% лихва това са 30 милиарда, НО при инфлация над 10-15% и адекватна лихва равна на това или по-висока, последните трябва да изкарат 400-600 милиарда само за лихви...

            Както долара така и еврото е част от световните резерви на отделните централни банки. И въпреки, че еврото не е световна резервна валута до голяма степен то се възползва от почти същите привилегии, които има долара.
            Винаги съм смятал, че Еврото не може да оцелее като валута, а днес съм по-убеден от всякога, че това е така!

            МАКРОРАМКА - Валути 3 част - Големият крах

            Ако икономиката е един цялостен организъм, то финансовата система е неговата кръвоносна система. Ако ти отровиш кръвоносната система или я компрометираш от там на сетне няма значение, колко ти е здраво сърцето, белият или черен дроб....
            Крахът на основните валути се случва БУКВАЛНО СЕГА! На първо място много преди войната в Украйна инфлацията в САЩ и Европа гонеше 7-8% официално, а реалната такава бе поне 15%! За България имаме 10% ОФИЦИАЛНА инфлация за февруари, което ще рече, че това е инфлация преди ефектите от войната. Специално за България инфлацията е почти изцяло външа или еврова такава.

            Ако се върнем отвъд Океана балансът на ФЕД вече прилича 1:1 на ликвидността, която осигурява централната банка на една Бананова република! Вече говорим за отвесна, вертикална черта, което от своя страна е прелюдията непосредствено преди "вестникарско-тапетните пари"!



            Това, което се случва след войната в Украйна, е че самите процеси по деструкция просто ще ескалират многократно!

            Най-общо казано пътищата са 2!

            Вариант 1. Повишение на лихвите до поне 20%, което ще доведе до пълен крах, което включва пълен колпас на банковата система, официален фалит на правителства и тн....

            Вариант 2. Оставяне на инфлацията да опустоши икономическата система, неминуема скорошна рецесия и нова финансова криза, ново печатане и раздаване на пари, което много вероятно да отведе годишната инфлация над 50%-80-150%.... В един по-дългосрочен план от 5 години, тотално падане на стандарта на живот на всички, които са потребявали дефицитно благосъстояние и всички произтичащи от това социални, граждански и икономически последици.

            Каквото и да се говори за ИЗМАМАТА КРОМИД, как някакви вериги за доставки били нарушени, как това вдигало цени..... Първият и основен сигнал за НАЧАЛОТО НА КОЛПАСА НА ФИАТНИТЕ ВАЛУТИ е тоталната преоценка, която се получи спрямо всички основни суровини.
            Много интересна е новината, че Русия ще поиска страни с колониални и предателски към населението си правителства, като българското, да плащат в рубли за руския газ...
            Това, не означава, че рублата ще започне стремглаво да поскъпва, НО означава, че в дългосрочен план ще има една още по-бърза ПРЕОЦЕНКА на стойността на отделните фиатни валути, спрямо такива, които са обезпечени с ресурси, такива, които са обезпечени с реално производтсво като юана и не на последно място, такива, които са обезпечени основно с джендърство и неплатими дългове!

            Фактически западния свят в лицето на долара и еврото благодарение на финансовата си доминация до тук, имаха възможността да ползват нереално евтини ресурси ПРЕОЦЕНЕНИ В СОБСТВЕНИТЕ ИМ ВАЛУТИ, както и евтин труд, който оставяше високата добавена стойност при тях, а трохите при другите. Вече е тотално очевидно, че с приключването на финансовата доминация, приключва и дефицитното благосъстояние, приключва и експлоататорската икономика, която беше наложена!

            ИНФЛАЦИЯ - ЗЛАТО("КЕШ" ОТ ПОСЛЕДНА ИНСТАНЦИЯ)

            Златото както казват много хора, наистина е НЕПРОДУКТИВЕН актив. Идеята на златото е основно да съхранява благосъстоянието във времето, докато идеята на инвестицията в една компания, когато тя е успешна, да мултиплицира това благосъстояние!
            Дори и най-добрата компания обаче няма как да се развива успешно когато общата среда е "отровена".
            Приказки на дедо Бъфет за това как индексите винаги в дългосрочен план се "изправят" са твърдения, които са валидни в 3 от 3 или 4 от 4 случая исторически, което базира това твърдение на една микроскопична статистическа извадка! От друга страна ние имаме примера на хиляди провалили се и рухнали валути, както и хиляди рухнали икономически системи на държави и империи, част от които днес дори и не съществуват! Коя от двете статистически извадки вдъхва повече доверие, всеки да прецени за себе си!
            Това ще рече, че най-същественото нещо е да притежаваме НЕ най-продуктивния актив, а НАЙ-правилния за периода, в който смятаме да осъществим една инвестиция или едно притежание.

            Инфлацията от тук на сетне по никакъв начин не може да бъде спряна, а тя не може да бъде спряна, защото генезиса на основните фиатни валути е такъв, че за да спреш инфлацията, ти трябва да унищожиш изграждащия организъм! С други думи на преден план стои избора за разруха през унищожителна инфлация или избора за разруха през моментален колапс!

            Успех!

            Коментар


            • е те бнб в момента продават на BGN3620; на всичкото отгоре четвъртинка
              за кво ви е тва чакане от австрия 2-3 седмици

              Коментар


              • Първоначално изпратено от baba_meca Разгледай мнение
                https://www.muenzeoesterreich.at/eng...ine-gold-999.9

                за поръчки от този сайт дали някой може да сподели:колко са допълнителните разходи- доставката до БГ, застраховка, допълнителни такси има ли някакви? например ако се поръча за макс. стойност от 15 к евро.
                За 3% разлика в цената не си заслужава! Купете си от тук.
                п.п. А за 15 к евро ще можете да договорите и отстъпка.
                п.п.п. Обадете се тук и маже да се договорите!
                https://igold.bg/
                Last edited by blackaquarius; 23.03.2022, 22:10.
                Sapienti sat - На разбиращия (и малко) му е достатъчно.

                Коментар


                • https://www.muenzeoesterreich.at/eng...ine-gold-999.9

                  за поръчки от този сайт дали някой може да сподели:колко са допълнителните разходи- доставката до БГ, застраховка, допълнителни такси има ли някакви? например ако се поръча за макс. стойност от 15 к евро.

                  Коментар


                  • В Дневник от днес има статия по въпроса

                    Коментар


                    • Някой знае ли къде е златния резерв на Руската ЦБ? Мярнах съобщения че щели да го "замразяват", но ако е в Русия малко трудно ще стане. Предполагам не са го оставили в Лондон, както българския, на "съхранение за лихва".

                      Коментар


                      • London’s gold market suspended all Russian refineries from its accredited list, meaning their newly minted bars can no longer trade in one of the world’s most important bullion centers.

                        https://news.bloomberglaw.com/intern...-delivery-list

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение

                          Жорка,
                          Ако Централната банка вдига лихвите с по 1 % на заседание,повярвай ми до 3 месеца без да се засягаш,ще си на кофите за боклук за да ровиш за храна,чисто малко пресилено го казвам ,като пример.
                          Илядо иляди пъти писах че е добре да се преглежда историята.........Тя не се повтаря но е добре да се види какво е ставало преди.Златото от 36 долара през 1971 година стига до 850 долара през 1980 година и започва да ПАДА когато Пол Волкър от ФЕД вдига лихвата до 18%.А ти ми кажи при лихва от 10% и повече % в това блато което е днес цялата финансова система в света кое ще оцелее.Забравете златото да пада.Гледате и не виждате за стотен път ще ви пиша това.

                          Коментар


                          • USA вдигнха лихвите, но и златото се вдигна.
                            Данеби да са почнали да плащат лихва на златото?

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Jorkata Разгледай мнение

                              Не се засягам - споко, просто според мен в момента централната банка каквото и да направи, ще има много хора по кофите след няколко месеца. Така си постлаха последните 8 години, че в момента са в напълно патова позиция. Сега е чисто въпрос на време да изпуснат ситуацията.
                              Тук съм съгласен,Ковида го използваха но войната им дойде може би изненадващо.Въпреки че в тоя живот вече човек не знае кое е истина и кое е планувано.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение

                                Жорка,
                                Ако Централната банка вдига лихвите с по 1 % на заседание,повярвай ми до 3 месеца без да се засягаш,ще си на кофите за боклук за да ровиш за храна,чисто малко пресилено го казвам ,като пример.
                                Не се засягам - споко, просто според мен в момента централната банка каквото и да направи, ще има много хора по кофите след няколко месеца. Така си постлаха последните 8 години, че в момента са в напълно патова позиция. Сега е чисто въпрос на време да изпуснат ситуацията.

                                Коментар

                                Working...
                                X