По различни оценки, всичкото злато, добито през човешката история досега, е около 180 000 тона. На година се добиват около 2.5 - 3000 тона, доколкото съм чел по статистики.
Но не всичко става на инвестиционно злато - част отива за бижута, промишленост и т.н. Инвестиционно злато е не повече от 40% от всичко според скромното ми мнение. Ако всичкото злато е толкова (180 000 т), и няма загубено, потънало в океаните, под земята и т.н., инвестиционното злато би било около 80 000 тона.
80 000 т са 2 572 347 267 трой-унции.
Тия унции са около 3.9 трлн. долара по цена $1500/tr.oz.
Смях в залата. Къв е тоя световен пазар с капитализация 4 трлн. долара?
Една инфографика гледах преди няколко месеца, че около 80 трлн. долара са само тесните пари (М0) в света сега (всички валути).
Нищо не казвам и не препоръчвам с това. Едни прости сметки само.
Но не всичко става на инвестиционно злато - част отива за бижута, промишленост и т.н. Инвестиционно злато е не повече от 40% от всичко според скромното ми мнение. Ако всичкото злато е толкова (180 000 т), и няма загубено, потънало в океаните, под земята и т.н., инвестиционното злато би било около 80 000 тона.
80 000 т са 2 572 347 267 трой-унции.
Тия унции са около 3.9 трлн. долара по цена $1500/tr.oz.
Смях в залата. Къв е тоя световен пазар с капитализация 4 трлн. долара?
Една инфографика гледах преди няколко месеца, че около 80 трлн. долара са само тесните пари (М0) в света сега (всички валути).
Нищо не казвам и не препоръчвам с това. Едни прости сметки само.
Коментар