Първоначално изпратено от gabarduk
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Форекс и Данъци
Collapse
X
-
Не е препоръка... !!!
"Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany
-
Първоначално изпратено от bvg Разгледай мнениеФормално по закон не са облагаеми доходите от сделки с валута. Облагаеми са дейности като търговия с валута, при които има гарантирани печалби, купуваш на цена Х продаваш на цена У със сигурна фиксирана печалба, това е търговия (банки, чейндж бюра и т.н.). В ситуация с договор за разликите, в закона не е упоменато нищо и няма как да е при тези рискови операции.
(3) Облагаемият доход от продажба или замяна на акции, дялове, компенсаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи, както и от търговия с чуждестранна валута е сумата от реализираните през годината печалби, определени за всяка конкретна сделка, намалена със сумата от реализираните през годината загуби, определени за всяка конкретна сделка.
link
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеНе си съвсем в час. Брокерите си дават две числа едното число в единия ред другото число в другия ред и човек не се занимава с глупости. Аз имам към 3000 сделки миналата година. Как си представяш да им давам данъчна декларация с размера на средно дълъг разказ. А тази година може и да го докарам до Война и мир ако се напъна.
Ако например купим 1 лот
GBPAUD на 15.9.2014 за 1.8 и го продадем на 15.12.2014 за 1.9 сметката би трябвало да е следната:
данък = 100000*(1.9*1.29285-1.8*1.36666)*10% = -35.73лв
където 1.29285 е БНБ курса лв/AUD от 15.12, а 1.36666 от 15.9.
В случая дори има данъчна загуба.
Тук обаче излиза още един въпрос? Ако сметката е в USD, statement-a от брокера съдържа и печалбата/загубата отразени в сметката в USD. Въпросът е този ред за
сделка с GBPAUD дали всъщност не съдържа скрита сделка от AUD към USD?
Ако е така данъкът е USDprofit * bnb_USDBGN(close_date) * 10%.
Ако искаме да сме в съответствие с данните на НАП, въпросът е дали брокерите дават справки за превалутирането към валутите на сметките. Предполагам, че ако го правеха щяха да включват и превалутирането и за клиентите си.
Друг поглед върху нещата е да се игнорира напълно инструмента, като се твърди че той никога не е бил в сметката на клиента, а че в сметката само е поддържана една USD разлика която се изчислява по договорени правила и съответния ред доказва приход в USD.
Най-безопасния подход е да се сметне по 2-та начина и да се плати данък върху по-големия приход.Last edited by jori; 16.03.2015, 21:21.
Коментар
-
Формално по закон не са облагаеми доходите от сделки с валута. Облагаеми са дейности като търговия с валута, при които има гарантирани печалби, купуваш на цена Х продаваш на цена У със сигурна фиксирана печалба, това е търговия (банки, чейндж бюра и т.н.). В ситуация с договор за разликите, в закона не е упоменато нищо и няма как да е при тези рискови операции.
Коментар
-
Първоначално изпратено от vstoykov Разгледай мнениеОбаче може да се наложи да се подава на хартия, защото иначе софтуера за електронно подаване може да не позволи подаването (без да се попълни коректно таблицата - цена на придобиване, продажна цена и т.н.).
Ако не ви направят проверка няма да ви хванат, а дори и да ви направят има вероятност служителят да не познава закона и да реши, че не сте в нарушение (нали сте си платили данъка, има печат и подпис на стейтмънта (бумагата, която инвестиционния посредник ви е дал) - ще решат, че всичко е точно).
Ама ако данъчният е чел тази тема вероятно няма да изпусне възможност за налагане на глоба. Данъчните също търсят онлайн - те също са хора и не познават добре законите.
До къде я докарахме - хората си декларират доходите незаконосъобразно (вместо да нарушават закона за да не си декларират доходите, те го нарушават и ги декларират...).
Коментар
-
Първоначално изпратено от vstoykov Разгледай мнениеА данъчната основа при плащане на данъка върху дивидента каква я написа? Сумата, определена с решението за разпределяне на дивидент (както е по ЗДДФЛ) или действително получената сума (тя е по-малка от сумата, определена с решението за разпределяне на дивидент)?
ІІІ – Информация за придобитите през годината доходи от дивиденти от източници в чужбина и в 4 колконка брутна сума на дохода съм писал цялата сума, която съм получил, а в съседните две колонки съм попълнил по 5% от нея в последната колонка внесен данък в българия ми е 0
Първоначално изпратено от vstoykov Разгледай мнениеТрябва да попълниш и притежаваните акции в чужбина (ако през годината си прежавал акции, а ти си притежавал - защото са ти платили дивиденти, трябва да декларираш притежаваните акции).
Първоначално изпратено от vstoykov Разгледай мнениеБългарите са изключително данъчно и икономически неграмотни. Първо извършват дейност, после мислят за бюрократичните подробности ("аз после ще си платя на счетоводител да ми напише данъчната декларация").“The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”
Коментар
-
Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнениеПрилагате си стейтмънта и да го духат!!!
Ако не ви направят проверка няма да ви хванат, а дори и да ви направят има вероятност служителят да не познава закона и да реши, че не сте в нарушение (нали сте си платили данъка, има печат и подпис на стейтмънта (бумагата, която инвестиционния посредник ви е дал) - ще решат, че всичко е точно).
Ама ако данъчният е чел тази тема вероятно няма да изпусне възможност за налагане на глоба. Данъчните също търсят онлайн - те също са хора и не познават добре законите.
До къде я докарахме - хората си декларират доходите незаконосъобразно (вместо да нарушават закона за да не си декларират доходите, те го нарушават и ги декларират...).Last edited by vstoykov; 24.02.2015, 22:10.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ceneto Разгледай мнениеаз съм на загуба от сделки с акции в чужбина
имам получени дивиденти от чужбина, попълнил съм приложение 8
трябва ли да попълвам нещо и в приложение 5
или прикачването на стейтмъта към декларацията е достатъчно
Трябва да попълниш и притежаваните акции в чужбина (ако през годината си прежавал акции, а ти си притежавал - защото са ти платили дивиденти, трябва да декларираш притежаваните акции).
Първоначално изпратено от gogo_york Разгледай мнениеhttp://www.investor.bg/forum/showthread.php?t=15307 ей тука мисля че избистрихме темата. Ако не ти се чете - извода е:
Ако си физичиско лице, подава се годишна декларация за дохода и се плаща данък върху маржа. Ако прескочиш 50 000лв марж, се регистрираш и по ЗДДС и подаваш нулеви декларации. Специални по-здрави от НАП !
При спекулация на маржин обикновено още с първата продажба се минава оборота от 50 000 лева (например ако направите покупка на 1 лот и затворите позицията - това е оборот от 1 лот - 100 000 валутни единици, което е значително над 50 000 лева).
По принцип НАП няма да преследват нарушителите на закона, които са направили 50 000 лв продажби (не печалба!) без да подадат заявление за регистрация. Обаче неформалното обещание на служител на НАП не струва пукната стотинка. Утре може да им сменят шефа и да му спуснат задача да събира повече глоби.
Българите са изключително данъчно и икономически неграмотни. Първо извършват дейност, после мислят за бюрократичните подробности ("аз после ще си платя на счетоводител да ми напише данъчната декларация").Last edited by vstoykov; 24.02.2015, 22:18.
Коментар
-
http://www.investor.bg/forum/showthread.php?t=15307 ей тука мисля че избистрихме темата. Ако не ти се чете - извода е:
Ако си физичиско лице, подава се годишна декларация за дохода и се плаща данък върху маржа. Ако прескочиш 50 000лв марж, се регистрираш и по ЗДДС и подаваш нулеви декларации. Специални по-здрави от НАП !
Коментар
-
Първоначално изпратено от ceneto Разгледай мнениеаз съм на загуба от сделки с акции в чужбина
имам получени дивиденти от чужбина, попълнил съм приложение 8
трябва ли да попълвам нещо и в приложение 5
или прикачването на стейтмъта към декларацията е достатъчно
Коментар
Коментар