Първоначално изпратено от Shemata
Разгледай мнение
Все пак фундаментално не съм съгласен с твоя фундамент :-D. Значи ти си гледаш производствената цена и не те интересува друго, а за мен производствената цена е просто резултат от истинския фундамент, защото ето, че ти сам признаваш, че при появилото се по-голямо търсене (истинско физическо търсене на метала) се отварят нови мини на много по-висока производствена цена. Само в България за последната 1 година 2-ра мина искат да отварят. Така, че има една средна производствена цена при определено търсене и съвсем друга при повишено търсене. Истинския двигател на цената е търсенето и фундаменталния ти анализ трябва да е насочен към това - защо има повишено търсене, а не защо има 1000$ разлика между цената на метала и производствените му разходи в дадена мина.
Усещам от начина ти на разсъждение, че не разбираш, че макар производствената цена на една мина да е 600$ например, това не значи, че тя може да извади неограничено количество злато на тази цена за кратко време и така да смачка всичката конкуренция. Точно защото производството не е толкова еластично, за това има и стари, разработени мини, които имат производствена цена 600 $ и същевременно се разработват нови мини при, които производствената цена е 1400 $ и въпреки това има хляб и за едните и за другите.
Та толкова мога да кажа по въпроса със средната производствена цена, ако имаш някой друг фундаментален аргумент съм готов да го обсъдим и него.
И отново - поздрави за реализираната печалба

Коментар