IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

София Комерс - Заложни къщи (SCOM, SCOP)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Просто и само единствено от опит щото сън го работил - до ЧСИ се стига главно поради малко задължения ( 1000 - 2000 лева). Продава се пакет от 300 000 лв да речем, само за пример. Изпълнителя изважда лист от съда и т.н.и т.н. но това е при НЕСЪБИРАЕМИТЕ кредити, които са МАЛКИ. Тука говорим за кредити които са средно 50 000 лева И СЕ ИЗПЛАЩАТ ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗА 24 месеца
    Мнението ми не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

Коментар

• Първоначално изпратено от Poncho Разгледай мнение

Компанията ще продава имоти /чрез ЧСИ/ за да покрие вземанията си и няма, и не може да вземе повече от това което й се дължи.
      Туй не е като при кварталния лихвар.
      Всъщност идеята е въобще да не се стига до ЧСИ. До ЧСИ стигат само новобранците и лелките дето работят на заплата към някоя банка. За да се стигне до ЧСИ трябва да се направи пакет от изключителни шитави портфейли от несъбираеми кредити. Тука като гледам от 50% в началото вече си напред само от това че инвестираш едва в 50%. от стойността.
      Някой да каже че купувайки акция с 50% дисконт е лошо?

Коментар

• Първоначално изпратено от Poncho Разгледай мнение

Компанията ще продава имоти /чрез ЧСИ/ за да покрие вземанията си и няма, и не може да вземе повече от това което й се дължи.
        А според теб дали не се дължи лихва докато се стигне до ЧСИ-то ?

Коментар

• Първоначално изпратено от Zdravko74 Разгледай мнение

И да добавя, една голяма част от тези кредити по всяка вероятност няма да бъдат върнати, така че компанията ще придобива имоти на половин цена, които после ще реализира.

Коментар

• Първоначално изпратено от melon Разгледай мнение
            Какви са тези клиенти, които взимат ипотечен кредит с лихва между 2 и 7 процента?! Направо ми е чудно как успяват да си връщат заемите и в какво наливат взетите средства?!
            Май не си от Пловдив.
            Врътни с някое такси да видиш колко кинти правят men-eater-ките - хиляди на вечер и се чудят колко имоти да купят че не могат да си изхарчат парите.

Коментар

• Първоначално изпратено от Zdravko74 Разгледай мнение

И да добавя, една голяма част от тези кредити по всяка вероятност няма да бъдат върнати, така че компанията ще придобива имоти на половин цена, които после ще реализира.
              Повечето си ги връщали. Даже по-рано. В Капитал имаше интервю с Ирена Вачева
              Разпределението на предоставените кредити на клиенти в хил. лв. е, както следва: 2022 2021 Непросрочени и необезценени 2883 933 Непросрочени обезценени 661 31 Просрочени необезпечени 47 159 Просрочени до 360 дни обезпечени с ипотека, необезценени 14 100 Брутна сума на предоставени кредити на клиенти 3605 1223 Разчети по лихви и такси 134 97 Начислена обезценка (94) (62) Нетна сума на предоставени кредити на клиенти 3645 1258

Което е по-добре, за да не се занимава фирмата с продажби.

Коментар

Какви са тези клиенти, които взимат ипотечен кредит с лихва между 2 и 7 процента?! Направо ми е чудно как успяват да си връщат заемите и в какво наливат взетите средства?!

Коментар

Е как какви, закъсали клиенти

Коментар

• Какви са тези клиенти, които взимат ипотечен кредит с лихва между 2 и 7 процента?! Направо ми е чудно как успяват да си връщат заемите и в какво наливат взетите средства?!

Коментар

С цел регулиране и минимализиране на рисковете, които възникват при осъществяване на основната си дейност дружеството е приело вътрешни правила. Ръководството на дружеството следи макроикономическите индикатори, пазарните тенденции в кредитирането и на пазара на недвижими имоти с цел да подържа актуалния параметри на кредитните си ограничения, нивата на лихвените равнища по раздадените кредити и максималния размер на кредитите. Към момента на съставяне настоящия документ за Допускане основните параметри на кредитирането са следните  Лихвен процент – 2,5-3% на месечна база;  Задължително изискване за първа по ред ипотека;  Максимален срок на кредите - 10 г.;  Максимален размер – 200 000 лева;  Размерът на кредита не надвишава 50% от пазарната стойност на имота Основните приходи на Емитента се формират от дейността му по отпускане на дългосрочни и краткосрочни кредити срещу насрещна престация(лихва). Лихвените проценти на отпуснатите до момента заеми е между 2% и 7% месечна лихва. Срокът за връщане на заемите е от 1 месец до 120 месеца.

Да това е по-интересно - 2-7, месечна лихва. Аз бях останал с впечатление за годишна
                      Разбира се, че става въпрос за месечни лихви. То това са си един вид бързи кредити за големи суми и със залог на имущество.

Коментар

• Бизнес-моделът изглежда перфектно- кредитен риск практически няма, административните разходи са ниски, имаш "безплатен" достъп до развита клонова мрежа. Единственият риск е да няма достатъчно търсене, но доколкото познавам сектора такова има. На пръв поглед изглежда, че спокойно може да поддържа ROA 10-15%.

Коментар

• Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнение

В сектора 2-3% са месечните лихви, а не годишните.
                          С цел регулиране и минимализиране на рисковете, които възникват при осъществяване на основната си дейност дружеството е приело вътрешни правила. Ръководството на дружеството следи макроикономическите индикатори, пазарните тенденции в кредитирането и на пазара на недвижими имоти с цел да подържа актуалния параметри на кредитните си ограничения, нивата на лихвените равнища по раздадените кредити и максималния размер на кредитите. Към момента на съставяне настоящия документ за Допускане основните параметри на кредитирането са следните  Лихвен процент – 2,5-3% на месечна база;  Задължително изискване за първа по ред ипотека;  Максимален срок на кредите - 10 г.;  Максимален размер – 200 000 лева;  Размерът на кредита не надвишава 50% от пазарната стойност на имота Основните приходи на Емитента се формират от дейността му по отпускане на дългосрочни и краткосрочни кредити срещу насрещна престация(лихва). Лихвените проценти на отпуснатите до момента заеми е между 2% и 7% месечна лихва. Срокът за връщане на заемите е от 1 месец до 120 месеца.

Да това е по-интересно - 2-7, месечна лихва. Аз бях останал с впечатление за годишна

Коментар

Значи прав си, по принцип. Аз имам акции от мамата. Тук въпросителните за мен са - конвертирането след 10 г в обикновени акции. Тоест това не е "облигация" Другото - в момента са раздали заеми, по спомен от инфото на между 2-7%. А се предлага дивидент 7 процента. Ясно е, че очакванията са вдигане на лихвите, но... Май по-добре от мама да се взимат акции.
                            В сектора 2-3% са месечните лихви, а не годишните.

Коментар

• Първоначално изпратено от MrSi Разгледай мнение

Какво има да мислиш не знам. Едни от най - читавите и способни мениджъри. Едни от най-добрите и читави мажоритари на БФБ. И без привилегии пак щяха да преизпълнят емисията. Мисля че емисията акции ще бъде преизпълнена. Даже още нещо - Мисля че всеки един емитент на Beam е добре да мине кратък курс по читавост в СОФКОМ как да се държат към дребните и чак тогава да се допускат към БЕАМ
                              Значи прав си, по принцип. Аз имам акции от мамата. Тук въпросителните за мен са - конвертирането след 10 г в обикновени акции. Тоест това не е "облигация" Другото - в момента са раздали заеми, по спомен от инфото на между 2-7%. А се предлага дивидент 7 процента. Ясно е, че очакванията са вдигане на лихвите, но... Май по-добре от мама да се взимат акции.

Коментар

Колеги, какво ви е мнението? Ще участвате ли? Аз се колебая.
                                Какво има да мислиш не знам. Едни от най - читавите и способни мениджъри. Едни от най-добрите и читави мажоритари на БФБ. И без привилегии пак щяха да преизпълнят емисията. Мисля че емисията акции ще бъде преизпълнена. Даже още нещо - Мисля че всеки един емитент на Beam е добре да мине кратък курс по читавост в СОФКОМ как да се държат към дребните и чак тогава да се допускат към БЕАМ

Коментар

Working...
                                X