IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Неохим АД (NEOH)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от intellect Разгледай мнение
    Да не забравяме, че този човек им е основният конкурент... Но факт, че политически мотивираното им мрънкане е изключително неприятно. А начинът, по който поднесоха новината за спирането, мен лично направо ме отврати.
    Цялата бутафория с Бойко и прегръдките със Стефан съчетано с ехидни усмивки си беше гротеска и явно това е част от цената, която стефан трябва да плати за да е на избираемо място в листата.
    А относно Ромбаут - да, гледа си интереса човека, но аз лично не съм чувал от тях да се оплакват, да затварят производство или да искат помощ от държавата. За мен държава+помощ+бизнес= КОРУПЦИЯ. Това не е устойчиво и не може все нашите да са на власт. Монетата винаги има и друга страна. Аз си мисля (като четох изказването на Ромбаут), че ако Неохим получи държавна помощ, то това би било пряка намеса на държавата в свободен пазар и частен бизнес. Тогава Агрополихим логично ще пуснат жалби в ЕС, за да си запазят интереса, освен ако държавата не им даде и на тях помощ да си внасят още по-евтин амоняк.
    Едно е сигурно - Неохим ще занулят годината ако не получат гръб от държавата. Стефан беше казал преди месец-два че за да са рентабилни газа трябва да е 140-150 лв, т.е наполовина.

Коментар

• украинският "иди на хуй"(лозунг) възторжено го приветстваха и го гледахме във всички медии, в началото. Сега спряха да тръбят, защото се усетеха, че се отнася и за ЕС и България. Но истинската болка ще се усети зимата .... жалко, че ПП не останаха до тогава, за да ги изпратят подобаващо - със камъни и дърве ...
      Last edited by petyob; 15.08.2022, 18:23.

Коментар

• Да не забравяме, че този човек им е основният конкурент... Но факт, че политически мотивираното им мрънкане е изключително неприятно. А начинът, по който поднесоха новината за спирането, мен лично направо ме отврати.

Коментар

• Ма'нете го тояь той нищо не разбира...
          Питайте капацитетите в темата.

Коментар

• Първоначално изпратено от inta53 Разгледай мнение
            Филип Ромбаут пред "Дневник": Когато е за руска тръба, цялата държава се мобилизира

Татяна Димитрова
            © Цветелина Белутова, Капитал

В събота лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини правителството на "Продължаваме промяната" за инфлацията. За целта той се включи предизборно на живо от Димитровград, за да даде пример как местният торов завод "Неохим" е спрял производството си заради високата цена на газа и вината за това е на предишния кабинет. Съпредседателят на "Демократична България" и "Зелено движение" Владислав Панев реагира с факти на твърденията на бившия премиер. По темата с "Неохим" Борисов (към когото се обръща, че не промяната, а липсата й убива България), използвания газ и цената му публикация във "Фейсбук" (в края на текста) направи и Филип Ромбаут, изпълнителен директор и съсобственик на "Агрополихим", който посочи, че ръководеното от него предприятие работи добре, не разчита на природен газ, заплатите през последната година са вдигнати с 20 - 30% и не смята, че бизнесът трябва да чака на държавата за помощи заради скъпия газ.
            "...Торовият завод "Неохим" регистрира 75 млн. лв. нетна печалба за първите 6 месеца главно защото "Булгаргаз" взе решение да субсидира българската индустрия, като й позволи да купува природен газ на цени на регулирания пазар. Така, вместо да се пазят по-евтините количества азерски газ за зимата и да не се вдигат шоково цените за битовите потребители, те отидоха в индустрията. И сега всеки ще трябва да плаща за огромните печалби на някои предприятия, които дори няма да стигнат до служителите.

Газопотребяващата промишленост в България плачеше лицемерно за помощ през първите 7 месеца на годината, въпреки че българският газ беше много по-евтин от този в ЕС и въпреки че години наред различните работодателски организации настояваха за свободен пазар, пазарни цени и т.н. Нищо добро не можеше да излезе нито от "Булгаргаз", нито от "Булгартрансгаз". Цяла Европа купуваше газ на пазарни цени без България.

Но сега много по-евтиният азерски газ свърши и цените на българския микс се изравняват с европейските. Има още време, докато бъдат достигнати, но алармата е задействана..."

Това е цитат от публикацията на Ромбаут във "Фейсбук" - вижте я цялата в края на текста, а той отговори и на няколко въпроса на "Дневник".

*-С пожелание за прекратяване на кандидатурата на ГРОБ за управление и оправдания от един СЪВСЕМ НЕЗАВИСИМ РАБОТОДАТЕЛ!!!
            И от интервюто. Кратко и ясно!

Някои компании просто няма да оцелеят, ако правят същото както преди 60 години, особено ако се опитват да го направят с почти същото оборудване. Производството на амоняк в по-голямата част от Европа не е икономично и определено не може да се конкурира с производството му там, където има евтин газ.

Г-н Борисов (Бойко Борисов - бел. ред.) казва, че "промяната убива България". Напротив, липсата на промяна убива. И ако г-н Борисов иска да дойде в "Агрополихим", ние с удоволствие ще му обясним няколко неща, които трябва да се променят и изобщо не са се променили за последните 25 години, откакто аз съм тук. Но пък за 10-те години на неговия мандат не сме видели нито един министър да ни посети и може би и това е знак.

Коментар

• Филип Ромбаут пред "Дневник": Когато е за руска тръба, цялата държава се мобилизира

Татяна Димитрова
              © Цветелина Белутова, Капитал

В събота лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини правителството на "Продължаваме промяната" за инфлацията. За целта той се включи предизборно на живо от Димитровград, за да даде пример как местният торов завод "Неохим" е спрял производството си заради високата цена на газа и вината за това е на предишния кабинет. Съпредседателят на "Демократична България" и "Зелено движение" Владислав Панев реагира с факти на твърденията на бившия премиер. По темата с "Неохим" Борисов (към когото се обръща, че не промяната, а липсата й убива България), използвания газ и цената му публикация във "Фейсбук" (в края на текста) направи и Филип Ромбаут, изпълнителен директор и съсобственик на "Агрополихим", който посочи, че ръководеното от него предприятие работи добре, не разчита на природен газ, заплатите през последната година са вдигнати с 20 - 30% и не смята, че бизнесът трябва да чака на държавата за помощи заради скъпия газ.
              "...Торовият завод "Неохим" регистрира 75 млн. лв. нетна печалба за първите 6 месеца главно защото "Булгаргаз" взе решение да субсидира българската индустрия, като й позволи да купува природен газ на цени на регулирания пазар. Така, вместо да се пазят по-евтините количества азерски газ за зимата и да не се вдигат шоково цените за битовите потребители, те отидоха в индустрията. И сега всеки ще трябва да плаща за огромните печалби на някои предприятия, които дори няма да стигнат до служителите.

Газопотребяващата промишленост в България плачеше лицемерно за помощ през първите 7 месеца на годината, въпреки че българският газ беше много по-евтин от този в ЕС и въпреки че години наред различните работодателски организации настояваха за свободен пазар, пазарни цени и т.н. Нищо добро не можеше да излезе нито от "Булгаргаз", нито от "Булгартрансгаз". Цяла Европа купуваше газ на пазарни цени без България.

Но сега много по-евтиният азерски газ свърши и цените на българския микс се изравняват с европейските. Има още време, докато бъдат достигнати, но алармата е задействана..."

Това е цитат от публикацията на Ромбаут във "Фейсбук" - вижте я цялата в края на текста, а той отговори и на няколко въпроса на "Дневник".

*-С пожелание за прекратяване на кандидатурата на ГРОБ за управление и оправдания от един СЪВСЕМ НЕЗАВИСИМ РАБОТОДАТЕЛ!!!
              Last edited by inta53; 15.08.2022, 16:40.

Коментар

• Първоначално изпратено от Snap Разгледай мнение

Най-добре е да купят Неохима и да почнат да им доставят вносен амоняк с жп цистерни. Това е бъдещето. Могат да купят големите акционери без проблем само с печалбата си за 2021...
                Могат,ама защо да купуват тази развалина.от кадрите се вижда,че всичко е за изринване и построяване на ново.Единственото ценно е готовата инфраструктура,другото трябва да се направи наново,ама колко ще струва и струва ли си изобщо.
                !не е препоръка!

Коментар

• Първоначално изпратено от abc Разгледай мнение
                  ББ прекара през цяла Бг газова тръба за 3 млрд лв. С народна пара.
                  Мдаа, имат си приоритети някои хора, правещи любов с 200. Колко би спестила България, ако със същия хъс /като балк.поток/ изграждаха връзката с Гърция и интерконектора бе готов преди година:
                  От 1 млрд. м3 сме получили около 30 % на цена, обвързана с нефта. Останалите 700млн.м3, което е над 7 млн.мегаватчаса, можеха да ни спестят около 500 млн.лв, защото разликата в цената между азерски и руски газ е средно почти 70лв. на мегаватчас(за август достига над 200лв) *
                  Неохим, като потребител на 10% от газа, щеше да има 50 млн. повече в сметките - достатъчни за почти 2 години да плащат заплати на всички служители и работници.
                  Най-големият потребител на пр.газ - столична топлофикация, имаше доскоро най-високо заплащане на произведения ток, с около 50лв. над пловдивската и 30лв.над варненската.Цените на топлинната енергия и на трите бе 98-99лв/MWh.
                  Частните топлофикации нямат просрочия, столична дължи стотици милиони, въпреки по-високите цени на произведения ток и по-големия мащаб, което би трябвало да води до икономии.
                  Паралела между столична Топлофикация и Нео се налага от самосебе си - партийна обвързаност и занемарени инвестиции, водещи до по-високи разходни норми и преразход на пр.газ.
                  Колко щеше да спести Нео за Н1, ако не харчеше 12.4 мегаватчаса газ за тон амоняк, а 10.(не ги сравнявам с лидерите)
                  Емисиите са обвързани с потреблението на газ, така че и те можеха да са надолу...
                  ------
                  *барел нефт е около 1.6 МВч, 85кг. нафта(104л.) е 1 МВч. Руският газ е над 300лв.
                  На "Балкан" газът е около 280.

Коментар

• Първоначално изпратено от polax Разгледай мнение
                    Владислав Панев от ФБ:

А защо Борисов реши да прави кампания в родния ми Димитровград. Ми много просто. Собственикът на завода Стефан Димитров миналата година беше кандидат за депутат на ГЕРБ и за малко да влезе в парламента. Няма лошо, ама чак да фалира, след като е спечелил 75 млн. лева за шестмесечието, не знам.
                    Така е. И тези 60 уволнени всъщност са на временни договори, защото работят в цеха за опаковка, а сега няма какво да опаковат като не работят. Всяка година ги освобождават и после като пуснат пак ги назначават. Проблема с цената на газа обаче е реален и при тези цени на торовете (1600 лв за т нитрат) няма как да работят. Мисля, че ще направят нулева година, освен ако не стане някакво чудо и цената на газа не се върне на 140-150 лв, но това няма как да стане без държавна субсидия, която обаче е нещо сложно - трябва парламент, трябва разрешение от ЕС (дерогация).
                    Поне Стефан ще се фокусира върху изборите и току виж му се сбъднала мечтата да е депутат.
                    А относно Агрополихим - те са на светлинни години, всичко им е обновено през последните 10 години, нямат нищо руско и на всичко отгоре внасят амоняк от арабите без да се тревожат за цената на газа и цената на квотите. Всъщност амоняка като суровина за азотните торове е на практика преработен газ - това се казва диверсификация. Най-добре е да купят Неохима и да почнат да им доставят вносен амоняк с жп цистерни. Това е бъдещето. Могат да купят големите акционери без проблем само с печалбата си за 2021...

Коментар

• За 17 дни лидерът на ГЕРБ и бивш министър-председател на два пъти посети Димитровград. Първият път дойде на мост, вторият в завод. И на моста, и пред Хасково Новини Индиански игри: Бойко нахока Промяната в Димитровград, ама вместо местния кмет, доведе друг - XNEWS

Коментар

• Владислав Панев от ФБ:

Вчера Бойко Борисов направи рейд в Димитровград, където обясни в каква криза е вкарал предишния кабинет местния торов завод Неохим. Стана ми интересно в каква и отворих отчета му за първите 6 месеца на 2022 година. Печалба от 75 млн. лева (рекорд за дружеството за всички времена), близо 4 пъти повече в сравнение с миналата година. Приходите растат близо тройно (защото поскъпват и природния газ, и амониевата селитра, която произвежда Неохим). Разходите за заплати са 12 млн, с осигуровките 15 милиона. Няма и 4% от обема на приходите.

Вижда се, че конюнктурата за Неохим е била повече от отлична. Между другото обикновено през лятото завода затваря за ремонт. Чух се със собственика (познаваме се, роден съм и съм живял доста години в Димитровград), според когото тази година са нямали такива намерения, но цените на газа наистина ги удрят. Заради масирания внос на азотни торове, на който не може да устои.

Иначе единственият конкурент на Неохим - девненския Агрополихим обяви, че работи на пълен капацитет след 50 дневно прекъсване за модернизация. Той обаче инвестира в терминал за внос на амоняк, така че не е зависим въобще от природен газ. Така без да моли държавата за нещо продължава да печели. Новината тук: https://divident.eu/5990/agropolihim...-suoruzheniya/ Значи който инвестира си произвежда и не се оплаква от внос на конкурентна продукция.

А защо Борисов реши да прави кампания в родния ми Димитровград. Ми много просто. Собственикът на завода Стефан Димитров миналата година беше кандидат за депутат на ГЕРБ и за малко да влезе в парламента. Няма лошо, ама чак да фалира, след като е спечелил 75 млн. лева за шестмесечието, не знам.
                        Last edited by polax; 14.08.2022, 18:28.

Коментар

• Една добра новина за земеделието..

sinor.bg
                          Агрополихим работи на пълен капацитет, компанията е почти изцяло независима от цената на природния газ

Коментар

• Неохимските меринджеи винаги до момента са пресолявали манджата при интервюта свързани със завода и дейността му. Сега най-вероятно е същото, но, че положението е зле, няма спор.

Коментар

• Късата памет е затрила сума народ!
                              Много бързо забравихте, че "евтиният" руски газ за България всъщност беше почти най-скъпия в Европа! Почти два пъти по-скъп, отколкото плащаше Германия, например. И така - с десетилетия!
                              Само защото у нас Газпром беше фактически монополист и руската Пета колона му осигури тоя монопол чак до април 2022!
                              Много бързо забравихте, че ЕС се пребори Газпром да ни върне една малка част от надвзетото, а Борисов се назлъндисваше да си я поиска цели...

burgas-podlupa.com
                              Много бързо забравихте, че ЕС се пребори Газпром да ни върне една малка част от надвзетото, а Борисов се назлъндисваше да си я поиска цели
                              Vessislava Tancheva

Коментар

Working...
                              X