If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Той е "вещ" ,колкото и ти си "вещ" ,колкото и аз съм космонавт
"Вещия" послъгва съвсем преднамерено,което може да заинтересува едни комисии,защото твърди неистини и откровени лъжи !
Космонавт със сигурност не си, но братовчед на Делян Д. )) и много ме кефиш как инвестираш в нещо за което имаш хабер колкото имаш хабер от квантова физика. Гледай си ратийките, продавай, купувай и се радвай. Информацията не е за мозъка на всеки - понякога идва вповече. Не знам какви комисии са ти в главата също, може би ТЕЛК ))
"12 100 мeгaвaтчaca нa дeн ca ни нeoбxoдими, ĸoeтo пpи цeнa oт oĸoлo 300 лeвa, oзнaчaвa нaд 3 600 000 c ДДC или нaд 120 млн. нa мeceц", ĸaзa Mиpocлaв Димитров, изпълнитeлeн диpeĸтop нa "Heoxим".
Моля да си върнеш думите назад. Не манипулирам - единствено съм сбъркал, че не го каза Стефан, а брат му Мирослав. И нямам намерение да манипулирам.
Не манипулираш, а се връзваш и разпространяваш предизборни гербаджийски манипулации.. което лично мен пак не ме устройва за този сериозен, икономически форум
... явно си вещ и аргументиран а останалите просто държат акции и не им се иска да си прав....рибарчето гледа графики...други фундамент...а ти им казваш истината!
Той е "вещ" ,колкото и ти си "вещ" ,колкото и аз съм космонавт
"Вещия" послъгва съвсем преднамерено,което може да заинтересува едни комисии,защото твърди неистини и откровени лъжи !
"Вещия" не е разбрал,че никои нищо няма да плаща,а Газпром ще плаща на нас неустойки.
"Вещия" също така допуска,че газа ще е завинаги 320лв,което със сигурност няма да е така.
Просто е продал момчето и сега иска да влиза надолу,но не си е направил сметката,че ликвидност няма ,спреда е голям и после 200-300 артии ще вдигат 20%
Аз притеснения за тази акция, на тази цена нямам ! Абсолютно никакви . Ако беше над 100лв ,да,но сега не.
Притеснения и то сериозни трябва да имат хората държащи балони и разни въображаеми дронове,щото до Нова година като ги занулят,последното желание ще им е да хейтят
Прав си, може би се изсилвам. Но не е толкова просто както мислиш.
1. Те имат договор с Булгаргаз до края на годината с фиксирани обеми и клауза вземаш или плащаш. Булгаргаз тепърва ще го купуват този газ на неясна цена. Вариантите са 3
- прекратяват договора по взаимно съгласие още сега и тогава със сигурност няма да работят. Тогава ще е както ти казваш, макс 20-30 назад
- рискуват и не го прекратяват. Тогава ако цената е висока те не могат да спрат договора и ако не консумират газа ще плащат 10% неустойка (такива са всички договори), което е гигантска сума. Стефан каза че при тази цена газа сметката им е 120 милиона месечно. Това значи 12 милиона неустойка на месец.
- работят на загуба. Това е непредвидимо с оглед на цената на торовете.
Така, че наистина зануляване е пресилено, но резултата за 2 полугодие ще е в най-добрия случай -20, а в лошия -50-60. Решението за тях ще е сложно и рисково
И друго важно нещо - химически завод не се спира през зимата. Това е много зле за инсталациите и трябва да се консервират и да се поддържат температури, а това е сложен и много скъп процес, Когато спряха Химко без консервация, следващата година намериха купчина ръждясало желязо.
Горното не е прогноза или съвет а лично мнение....
... явно си вещ и аргументиран а останалите просто държат акции и не им се иска да си прав....рибарчето гледа графики...други фундамент...а ти им казваш истината!
Тук се изсилваш! Ако цената на газта не им утърва, могат просто да не работят. Да, ще имат някакви фиксирани разходи, които не могат да отрежат, но със сигурност няма да са 75 млн. лв. за шестмесечие. Макс 20-30 да са.
Прав си, може би се изсилвам. Но не е толкова просто както мислиш.
1. Те имат договор с Булгаргаз до края на годината с фиксирани обеми и клауза вземаш или плащаш. Булгаргаз тепърва ще го купуват този газ на неясна цена. Вариантите са 3
- прекратяват договора по взаимно съгласие още сега и тогава със сигурност няма да работят. Тогава ще е както ти казваш, макс 20-30 назад
- рискуват и не го прекратяват. Тогава ако цената е висока те не могат да спрат договора и ако не консумират газа ще плащат 10% неустойка (такива са всички договори), което е гигантска сума. Стефан каза че при тази цена газа сметката им е 120 милиона месечно. Това значи 12 милиона неустойка на месец.
- работят на загуба. Това е непредвидимо с оглед на цената на торовете.
Така, че наистина зануляване е пресилено, но резултата за 2 полугодие ще е в най-добрия случай -20, а в лошия -50-60. Решението за тях ще е сложно и рисково
И друго важно нещо - химически завод не се спира през зимата. Това е много зле за инсталациите и трябва да се консервират и да се поддържат температури, а това е сложен и много скъп процес, Когато спряха Химко без консервация, следващата година намериха купчина ръждясало желязо.
Горното не е прогноза или съвет а лично мнение....
.. .
Едно е сигурно - Неохим ще занулят годината ако не получат гръб от държавата....
Тук се изсилваш! Ако цената на газта не им утърва, могат просто да не работят. Да, ще имат някакви фиксирани разходи, които не могат да отрежат, но със сигурност няма да са 75 млн. лв. за шестмесечие. Макс 20-30 да са.
От интервюто на Ромбаут в Дневник се разбира, че и Агрополихим се е възползвал от ниската цена на газа през Булгаргаз. Не знам какви жалби да пуска, срещу себе си ли?
Те вземат пренебрежимо малко доколкото знам - само за някакви спомагателни дейности. До този момент пряка субсидия за бизнеса не е имало. Просто политиците на Промяната решиха Булгаргаз да продава по регулирана цена на бизнеса ( това противоречи на закона, според който регулираната цена е само за битовите и за топлофикациите) за да се задържат по-дълго на власт и да няма брожения. За да съм по-ясен, би трябвало количествата евтин газ да отиват за битовите и за Чирен, а индустрията да купува на свободния пазар от хъба на Бойко. Затова Булгаргаз се нарича обществен доставчик. Сега вече обаче това не работи, тъй като управляващите ще трябва да избират на кого да угодят - на електората или на бизнеса. На софиянци едва ли ще им хареса идеята да се повиши двойно парното... Това което ще стане при цени 300лв+ за газа е държавата да субсидира цената на всички битови и топлофикации до заложената в решението на КЕВР на база което са определени цените на парното. Бизнеса ще може да купува от Булгаргаз на пазарна цена или ако иска да си купува от борсите, където има предлагане. Неохим дори има лиценз за търговия и може да си внесе, дори от Газпром ако иска.
Цялата бутафория с Бойко и прегръдките със Стефан съчетано с ехидни усмивки си беше гротеска и явно това е част от цената, която стефан трябва да плати за да е на избираемо място в листата.
А относно Ромбаут - да, гледа си интереса човека, но аз лично не съм чувал от тях да се оплакват, да затварят производство или да искат помощ от държавата. За мен държава+помощ+бизнес= КОРУПЦИЯ. Това не е устойчиво и не може все нашите да са на власт. Монетата винаги има и друга страна. Аз си мисля (като четох изказването на Ромбаут), че ако Неохим получи държавна помощ, то това би било пряка намеса на държавата в свободен пазар и частен бизнес. Тогава Агрополихим логично ще пуснат жалби в ЕС, за да си запазят интереса, освен ако държавата не им даде и на тях помощ да си внасят още по-евтин амоняк.
Едно е сигурно - Неохим ще занулят годината ако не получат гръб от държавата. Стефан беше казал преди месец-два че за да са рентабилни газа трябва да е 140-150 лв, т.е наполовина.
От интервюто на Ромбаут в Дневник се разбира, че и Агрополихим се е възползвал от ниската цена на газа през Булгаргаз. Не знам какви жалби да пуска, срещу себе си ли?
Коментар