IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Софарма АД (SFA / SFARM)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • BigBear и SubZero, в конкретния случай проблем е комбинациятя между блокова сделка и свързани лица. Очевидно с оглед на решението на СГС за медийната група, опонентите са задействали следващ сериозен жокер. Както споделих вчера, моето мнение е, че казусът ще се реши с явни и неявни изънсъдебни споразумения, но случилото се ще нанесе сериозни поражения върху амбициите и перспективитв пред ОД и не изключвам възможността в следващите няколко години Софарма да смени собственика си.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
      Bsetrader, не съм толкова черноглед след като съм в акции. За мен пазара е идеален. Пълно е с невероятни възможности и големи дървета. Въпреки всичко случката не ми харесва.
      Първо виж кой е направил новината, кой е помогнал тя да се направи, колко други подобни казуса не са видени и кой я разпространява в ефир и ще ит стане ясно защо пазара така риагира.

      Да не излезе накрая, че храним цял отбор от НАП и покуратурата с големи заплати, а те да незнаят какво пише из законите на страната.

      Коментар


      • това с регулиран пазар е малко тъпо... като са толкова ербап може да вземат накуп регулиран и нерегулиран - и да дръпнат една средна(средно претеглена) цена реалната на която са се разменяли акциите на дружеството за известен период от време.

        поздрави и успех за инвеститорите тук
        това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

        Коментар


        • Биг Беър, не си спомням в момента със сигурност, но мисля че по счетоводния стандарт за отчитане на ЦК/ финансови инструменти се приемаше цената на затваряне в деня на ...отчета. Но това са постановки от счетоводната практика за отчитане на акции.
          В случая, мисля че са недомислици - журналистически или прокурорски, приказките за сравняване на цената с определена - напр. 9.30/по спомен/ за деня - било то средна или на затваряне, защото при блоковите сделки цената се определя по договор и не знаем какво съдържа той

          Коментар


          • Съни, права си и затова ще го кажа по друг начин. В деня на блоковата сделка не е имало обем на регулиран пазар равен или по голям от размера на блоковата сделка. Следователно пазарната цена на тази блокова сделка може да бъде ВСЯКАКВА.
            А колко може да се колебае пазарната цена в рамките на един ден - ами за справка вижте "гордостта" на БФБ - компанията с най- голяма капитализация в представителните ни индекси. Енергони може да струва милиард и триста милиона или само 300 милиона и всичко това със скромните 96 лева дневен оборот
            Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от BigBear Разгледай мнение
              ... Тъй като ако имаш няколко капиталови пазара на които се търгува един финансов актив, за пазарна цена се приема по - големия пазар. В дадения случай тъй като блоковата сделка е по голяма от регулярния пазар според мен следва да се приеме че за дадения ден пазарната цената на пакет равен на блоковата сделка е цената на блоковата сделка, освен ако в същия ден не е имало по- голям оборот на пода на борсата.
              това приемане може да се прави в инв. отдели, но за данъчните се гледа мястото на сделката(това и по повод, споменаването из темата за другия пазар, на който се търгуват акциите)...а допусканията за обема на блоковата сделка ........ сделките там са регистрационни и не са фактор за определяне на цената

              Няма място за притеснение, относно структурата на фондовия пазар - това е световен модел...притеснението е само на какъв принцип се избират кои компании да бъдат разследвани.
              Бих приветствала този в името на закона и за справедлив и открит пазар(нещо, което преди години и аз загърбвах на фона на общата еуфория и статукво).

              Тъжното е, че според мен,реваншизма е водещ и това само подкопава доверието в пазара.

              Коментар


              • Новина от сорта че някой си собственик на дружество укрил това или онова от държавата не може да бутне акциите надолу особено у нас Варианта е един и той е ОД да не бъде осъден след което ще има положителен ефект в/у дружествата му.

                Коментар


                • Bsetrader, не съм толкова черноглед след като съм в акции. За мен пазара е идеален. Пълно е с невероятни възможности и големи дървета. Въпреки всичко случката не ми харесва.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение
                    Пазарна цена е сумата без ДДС и акцизите, която би била платена при същите условия за идентична или сходна стока или услуга по сделка между лица, които не са свързани.

                    Трансферни цени са налице, когато във взаимоотношения между свързани лица са приети или наложени условия, различни от тези, които биха били уговорени между независими лица

                    ;
                    Марков, ще си позволя да цитирам това което си написал без да съм го проверявал.
                    При блоковите сделки е обичайно те да надвишават 5 % от капитала на компанията. Изключително рядко, да не кажа силната дума никога, в рамките на борсов ден е да има оборот от порядъка на 5 % от капитала на дадена компания или пък дори сумарно въведени поръчки за покупка от подобен размер. Тъй като ако имаш няколко капиталови пазара на които се търгува един финансов актив, за пазарна цена се приема по - големия пазар. В дадения случай тъй като блоковата сделка е по голяма от регулярния пазар според мен следва да се приеме че за дадения ден пазарната цената на пакет равен на блоковата сделка е цената на блоковата сделка, освен ако в същия ден не е имало по- голям оборот на пода на борсата.
                    Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.

                    Коментар


                    • BigBear, dddd, не ми харесва когато започнат сериозните участници да се навиват един друг и да си говорят колко зле могат да станат нещата. За момента единственото което сме видяли е че един човек във форума пуска разни фитили. Каква е истината мисля че не знаем, едва ли сте виждали обвинителен акт и конкретни текстове, нали?

                      Толкова е черноглед целия пазар и виждам как всички само се оглеждат за нещо дето да оцвети в още по-черни краски случващото се около нас. Много далеко съм от мисълта че нещата са розови, но да успокоим страстите.

                      Поздрави, релакс и приятна вечер!

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от НАИВHИК Разгледай мнение
                        Дай безпристрастно мнение по този казус
                        http://www.investor.bg/bylgariia/5/a...-sibank,35377/
                        В случая ЦБ е купчвач като физ.лице.Казуса би трябвало да ккасае фирмите,които са продали акциите си на цени около 5пъти по-ниски от борсовите за момента.

                        Ако ОД бъде признат за виновен,излиза ,че и тези фирми (ако не са платили данъци) са в киреча.

                        Абе става голяма каша.....Слабо казано кошмар....

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от BigBear Разгледай мнение
                          Връщането на ОТС на борсата ще е добре за регулярния пазар, но преизчисляването на старите задължения ще е кошмар...
                          Кошмар е мека дума. Направо ще ни срути. След което ще имаме зраво рали от абсудно ниски стойности. Ситуацията е доста неприятна. Целенасочена война единствено спрямо Донев е лоша новина. Това означава,че никой няма гаранция за собствеността си. Системния подход с преразглеждане на всички сделки ще изтегли ресурс от пазара. Да се надяваме това недоразумение да ни се размине.

                          Коментар


                          • Ако е за това само - свързаните лица - аз не виждам проблем за капиталовия пазар. Просто се опасявам, че като всяка друга бюрократична щуротия, да не репликира върху другите сделки - блокови и ОТС. Не че много остана от капиталовия пазар
                            И без това форумът е пълен с хейтъри, които смятат купувачите на български акции за идиоти. Ако прецедентът се разтълкува не само за сделки със свързани лица, а и за всички останали, то тогава ще бъдем и данъчно задължени идиоти

                            Връщането на ОТС на борсата ще е добре за регулярния пазар, но преизчисляването на старите задължения ще е кошмар...
                            Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от cokrat1 Разгледай мнение
                              Не познавам случая. Ако можеш дай линк....а аз обещавам да си кажа безпристрастно мнението.

                              Мантрата за свързани лица мисля, че не е приложима в случая. Това е само на прима виста. Ще се запозная подробно с варианта...и тогава ще дам мнение.
                              Дай безпристрастно мнение по този казус
                              http://www.investor.bg/bylgariia/5/a...-sibank,35377/

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Avalanche Разгледай мнение
                                Случая аналогичен ли е с този при който ЦБ придоби акциите на Българо-Американска Кредитна Банка?
                                Не познавам случая. Ако можеш дай линк....а аз обещавам да си кажа безпристрастно мнението.

                                Мантрата за свързани лица мисля, че не е приложима в случая. Това е само на прима виста. Ще се запозная подробно с варианта...и тогава ще дам мнение.

                                А иначе за питането ...кой член и т.н.... Всички изводи аз правя от текстовете на закона. Чети текстовете г-не/жо...там е "заровено кучето".
                                Last edited by cokrat1; 25.07.2012, 16:28.

                                Коментар

                                Working...
                                X