If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
От trading comps анализа ясно се вижда какви са стойностите за ЦИЕ фирмите на база 2013 - около 7.0х ЕБИТДА. В тези стойности влиза и фирма като Гедеон Рихтер - най-иновативната в цяла Из. Европа.
Софарма според мен би трябвало да търгува на около 6.0х - 6.5х, тъй като определено не са по-добри от словенците Крка.
Ако предположим, че ЕБИТДА би била 80млн. лв. през 2013, то Enterprise Value на фирмата би било 520млн. лв (при 6.5х ЕБИТДА)
Махаме нетните задължения от 248млн. лв (вкл. финансовите лизинги) и equity value става 272млн. лв или 1.92лв на акция.
ЕБИТДА разбира се може и да бъде 5млн. лв повече (или пък по-малко), но не виждам фундамент акцията да струва 3.00лв или пък повече. Явно участниците на борсата правилно я оценяват към този момент на към 2.00лв за акция.
EquityPrivate, аз нямам акции в компанията към момента, освен косвено през Севто (но там е друга бира) и би трябвало да съм доволен, че изкарваш толкова ниска справедлива цена на Софарма.
Но пък имам силно развито чувство за справедливост и истина. Затова реших да напиша този пост и да изложа защо не съм съгласен с анализа ти:
Първия момент е че показателя на който си заложил ЕV/ЕБИТДА за мен лично е доста "дървен" и лесно манипулируем. Веднага давам пример: Ако на 30 Дек. Софарма реши и продаде свои добри активи за 150 млн. лв. (2-3 от заводите си примерно) и с тия пари намали задълженията си в годишния отчет, този дървен показател веднага ще отчете че фирмата едва ли не е адски подценена към момента и цената и би трябвало да скочи примерно по 2. Какви са обаче нещата на практика - компанията се е "самоскопила" и непритежавайки вече тия активи за бъдещи периоди няма да може да произвежда като досега и да прави добри печалби. Ти обаче ще си отчел че е евтина към момента и ще натискаш бай бутона.
Втория момент: Ами пич, в таблицата ти с пиъри има 4 показателя. Ако ще правиш обективен анализ защо не видя че Р/Е на фармата е 2 пъти по-нисък от тоя на пиърите. Да не говорим за мултипъла с продажбите, при който на конс. база, дори да направим корекция заради търговията на Софарма Трейдинг, пак ще установим, че фармата трейдва значително под нивото на пиърите.
А ти едностранчиво взимаш най-дървения, според мен, показател и хвърляш в шах "публиката" с цена 1,92 лв.
Е, ще ти го кажа направо. С такива криви анализи лично в моите очи олекаваш.
Съвсем си прав за грешното изчисление, за което сe извинявaм. Изчислението е базирано на средната стойност м/у 6.5х и 6.0х ЕБИТДА, а не просто на 6.5х, както съм нaписaл.
Жив и здрав и пиши по-често, удоволствие е да чета гледната ти точка!
Успех!
та г-н Приватов, като част от "...общото ниво на голяма част от "инвеститорите" на БФБ и въобще за анализите като цяло." все още чакам от ниското стъпало на некомпетентен инвеститор на БФБ да ми кажеш как точно получи 1,92лева или поне..... може би да се извиниш?
Успех!
п.с. И пиши по-често пък аз некомпетентно ще те дебна дали имаш други такива малки пропуски за компаниите които анализираш с години
Съвсем си прав за грешното изчисление, за което сe извинявaм. Изчислението е базирано на средната стойност м/у 6.5х и 6.0х ЕБИТДА, а не просто на 6.5х, както съм нaписaл.
Тук много се говори по темата какъв бил фундамента на фирмата. Отдавна не бях правил анализ на Софарма, затова по-напред бих искал да покажа къде търгува пиър групата и след това да погледнем финансите на фирмата.
От trading comps анализа ясно се вижда какви са стойностите за ЦИЕ фирмите на база 2013 - около 7.0х ЕБИТДА. В тези стойности влиза и фирма като Гедеон Рихтер - най-иновативната в цяла Из. Европа.
Софарма според мен би трябвало да търгува на около 6.0х - 6.5х, тъй като определено не са по-добри от словенците Крка.
Ако предположим, че ЕБИТДА би била 80млн. лв. през 2013, то Enterprise Value на фирмата би било 520млн. лв (при 6.5х ЕБИТДА)
Махаме нетните задължения от 248млн. лв (вкл. финансовите лизинги) и equity value става 272млн. лв или 1.92лв на акция.
ЕБИТДА разбира се може и да бъде 5млн. лв повече (или пък по-малко), но не виждам фундамент акцията да струва 3.00лв или пък повече. Явно участниците на борсата правилно я оценяват към този момент на към 2.00лв за акция.
та г-н Приватов, като част от "...общото ниво на голяма част от "инвеститорите" на БФБ и въобще за анализите като цяло." все още чакам от ниското стъпало на некомпетентен инвеститор на БФБ да ми кажеш как точно получи 1,92лева или поне..... може би да се извиниш?
Успех!
п.с. И пиши по-често пък аз некомпетентно ще те дебна дали имаш други такива малки пропуски за компаниите които анализираш с години
Не знам дали изречение като това: "...раздели някакви цифри неясно на колко..." трябва да е част от речника на един инвеститор на борсата.
Постът ти е показателен (за съжаление) за общото ниво на голяма част от "инвеститорите" на БФБ и въобще за анализите като цяло.
По-долу ясно и точно съм написал кое от къде е взето и как аз виждам лично цената и развитието на профитабилността на компанията и каква цена смятам е справедлива предвид показателите на Софарма.
Съжалявам ако не си служа с анализи от типа: "SFARM трябва да струва 5лв на акция, защото имат могъща фабрика и Оги Донев е пич!"
Г-н Приватов, както казах за мен е удоволствие че си се завърнал във темата защото се възхищавам на начина по който анализираш! Аз съм далече от твоите способности , но и далече от твоя негативизъм по позицията. Та апострофирах текста "equity value става 272млн. лв или 1.92лв на акция." Ако не се лъжа СФАРМ има 132млн акции и то ако не броим обратно изкупените, та 272 милиона делено на 132млн акции = 2,06 лева!!! та би ли ми каза ти такъв стар спец в темата на колко раздели Валюто ти, за да получиш 1,92лева??? Извинявай ако не съм разбрал сложния ти метод на изчисление.
2012,
това което казвам всъщност, е че дори и при търгово имаш два избора и предварително не е ясно кой от двата е по-добър или в контеста на масовите внушения за българските акции по принцип - по - лош
даваш единичен пример за соди и накрая извеждаш извода:
Първоначално изпратено от BigBear
Но във времето се оказа че тези които не са продали са направили по-правилния избор, защото взимаха много големи дивиденти...
има ли смисъл сега аз да ти дам десет други примера които са доказателство за обратната на твоята теза
но пак ви казвам ................. за да се отправи търгово към миноритарите на ОД са необходими поне едни 200 млн с които не мисля, че разполага в момента .................. не мисля, че дори има откъде да ги вземе назаем в момента...
2012,
това което казвам всъщност, е че дори и при търгово имаш два избора и предварително не е ясно кой от двата е по-добър или в контеста на масовите внушения за българските акции по принцип - по - лош
Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.
...2008 при цена на акция 4,5 е викал че е много и че колкото е по-ниска цената толкова по-добре, сега 2013 при 2Х по-висока печалба раздели някакви цифри неясно на колко и докара че и 2лева е много - 1,9 трябвало да бъде
Не знам дали изречение като това: "...раздели някакви цифри неясно на колко..." трябва да е част от речника на един инвеститор на борсата.
Постът ти е показателен (за съжаление) за общото ниво на голяма част от "инвеститорите" на БФБ и въобще за анализите като цяло.
По-долу ясно и точно съм написал кое от къде е взето и как аз виждам лично цената и развитието на профитабилността на компанията и каква цена смятам е справедлива предвид показателите на Софарма.
Съжалявам ако не си служа с анализи от типа: "SFARM трябва да струва 5лв на акция, защото имат могъща фабрика и Оги Донев е пич!"
Но както се казва всичко е от ден до пладне. 6 месеца и ново правителство, и дай боже по близко до нормалните пазарни условия поведение.
предпочиташ да се върне тройната коалиция (да се върнат далаверите при заменките, в български министерства да се говори само на турски език, да има убийства и отвличания, да спрат отново еврофондовете и т.н.) за да се смени конюнктурата за любимата ти акция и само, и само да изкараш някой лев вместо да направиш преоценка на инвестициите си
Преди години мажоритаря на Соди, същият който увеличи капитала на компанията с благословията на държавата под условие в своя полза на един лев преди това да се забрани, а цената тогава преди размиването на капитала беше над 30 - 35 лева, направи търгово на 13 лева, като акцията дълго време преди това се търгуваше на 3-4 лева. Тогава болшинството продадоха на търговото щасливи че правят 200 - 300 % печалба.Но във времето се оказа че тези които не са продали са направили по-правилния избор, защото взимаха много големи дивиденти...
аз продадох тогава на 13 лв. и смятам, че за онзи момент съм постъпил правилно и бях доволен от действията си
ами ако не бяха раздавали подобни дивиденти след това??? .................... как да предположа какво ще се случи след години и какво ще реши маджо???
я си помисли, ако някой е имал друга възможност да инвестира и да е изкарал по-добри пари отколкото да гадае дали ще вземе дивидент от соди
Има влошаване, защото правителството чрез политиката си реално изисква от софарма да кредитира клиентите си. Вземанията от клиенти за 2008 са 107 милиона. При 470 милиона продажби. За деветмесечието на 2012 са вече 160мил. при 508 продажби. От 2009 дълговете от банки се увеличават от 120 до 199 милиона. Като има една година лаг между 2008 и 2009 където дълга всъщност е намалял и в последствие отново нараства.
Но както се казва всичко е от ден до пладне. 6 месеца и ново правителство, и дай боже по близко до нормалните пазарни условия поведение.
браво, подкрепям!
за това смятам че намаляването на продажбите в БГ и пренасочване на обемите навън е добра новина!
Добре приватов ти си стар форумен критик на позицията, кажи моля те какво по твойте анализи е добро за покупка на БФБ в момента(само не ми казвай АТЕРА ), моля!
Има ли логика да чакаме голям дивидент, ако падне цената
какво значение може да има цената на акцията за да се повиши дивидента
имаш например 40 млн. печалба която се дели наброя на акциите и си получаваш дивидента
варианта за по-голям дивидент е да ОД да реши да разпредели по-висок % дивидент от печалбата или да продадеш на по-висока цена акциите си и за същите пари да си купиш повече акции АКО ЦЕНАТА ПАДНЕ ПОД ТАЗИ НА КОЯТО СИ ПРОДАЛ...
Точно заради тези проблеми с болниците и трупане на дълг, смятам че Р/Е е по-добър показател за сравнение. А докато достигне ПЕ 12 си има почти 100% нагоре. А поне според мен 12 е само временно явление. За подобна фирма в дългосрочен период 16-18 е много по-нормален диапазон. И дори само при 40 милиона печалба това си прави една пазарна капитализация от рода на 480 милиона към настоящия момент и 720 милиона в средносрочен план. И като го сравни човек с настоящите 280 милиона и нещата почват да изглеждат доста оптимистични
Стига разбира се ГЕРБ да не са отново на власт. Тогава всичко може да стане.
Коментар