IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Софарма АД (SFA / SFARM)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от obafeme Разгледай мнение
    университетите винаги са поне две крачки зад пазара! Сигурно там още учат какво е модерна портфейлна теория от 70-те
    Идеята е друга. Ако някой западен инвеститор тръгне да инвестира в България ще базира анализа си именно на данните, които постна EP, което иде да рече, че ако разчитате на ръст в цената на акциите от западни инвеститори шанса това да се случи би бил много малъл.

Иначе аз лично нямам съмнения, че някой български пенсионен фонд ще качи цената на акцията, за да преоцени или някаква друга шмекерия.

Въобще в Българтия има доста голям divergence между fair value и market value и то в двете посоки.

kubrat, не съм правил DCF на Софарма и нямам представа какъв implied EBITDA multiple излиза.
    The weak are meat and the strong do eat.

Коментар

• То е ясно, че ЕВ/ЕБИТДА е много по-точен показател от П/Е, но също така ДЦФ е много по-точен показател от ЕВ/ЕБИТДА. В тази връзка ми е интересно да видя какво ще има в ДЦФ, който докарва цена 2 лв.- срив на приходите и рентабилността, нужда от десетки милиони нов оборотен капитал всяка година?

Коментар

• Първоначално изпратено от Nikola Разгледай мнение
        Това за доброто справяне го говори на хората от форума, моля те.

Моите съображения към поста ти ми бяха само относно "анализа", защо EV/EBITDA е лесно манипулируем и защо P/E по-добрия показател.

P/E в момента се учи в унивеситетите само, за да се покаже защо не трябва да се използва, или ако се ипозлва защо трябва да бъде с най-ниско тегло в оценката.
        университетите винаги са поне две крачки зад пазара! Сигурно там още учат какво е модерна портфейлна теория от 70-те

Коментар

• Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
          Коле, достатъчно добре се справям за да приемам съвети от разни разбирачи, с много чуждици в речника, не мислиш ли!?
          Пробва да ми даваш някви съвети наскоро, но аз не те послушах и доста добре направих.
          Не се напъвай повече бе пич, няма смисъл, твърда глава съм
          Това за доброто справяне го говори на хората от форума, моля те.

Моите съображения към поста ти ми бяха само относно "анализа", защо EV/EBITDA е лесно манипулируем и защо P/E по-добрия показател.

P/E в момента се учи в унивеситетите само, за да се покаже защо не трябва да се използва, или ако се ипозлва защо трябва да бъде с най-ниско тегло в оценката.

Коментар

Батя, приеми какво ти казва човека и не пиши тъпотии. Сериозно.

Това че P/E е по-ниско може да се държи на много фактори. От net income growth, през cost of equity до net profit margin. За да стане по-ясно там се правят едни регресии. Абе не се затормозявай с щуротии най-добре.

SFARM up up up.
            Коле, достатъчно добре се справям за да приемам съвети от разни разбирачи, с много чуждици в речника, не мислиш ли!?
            Пробва да ми даваш някви съвети наскоро, но аз не те послушах и доста добре направих.
            Не се напъвай повече бе пич, няма смисъл, твърда глава съм

Коментар

Това че P/E е по-ниско може да се държи на много фактори. От net income growth, през cost of equity до net profit margin. За да стане по-ясно там се правят едни регресии. Абе не се затормозявай с щуротии най-добре.

SFARM up up up.
              за мен единственият риск пред софарма е политическият.
              никой не е по-голям от ББ и никой няма по-як мустак от знаете кой.

това е.

ако не я закачат компанията ще цепи мрака защото :
              - има модерна база
              - има ефтина работна ръка
              - има пазари

поздрави и успех
              това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                Защо да я вдига , като всички знаят че има голям продавач - по добре да си е чакал долу в ниското и да си е лапнал тези 3млн акции дето минаха последните два месеца.
                Остави го хима - там беше ясно че си ги продават в групат - там интерес НЯМА!
                Аха...еми щом казвашАз пък вдигнах бая пари от там....ама те са "фалшиви" и "виртуални",като акцията..Вие тук ще направите ИСТИНСКИ пари...

Имаше един лаф от филм...'Тати каза ,че ще ми купи колело,ама друг път"

Дразня се сега,ама няма злоба....
                Айде успех

Коментар

• Първоначално изпратено от LuckyYou Разгледай мнение
                  Между другото някой знае ли в какъв срок трябва да се обяви, че се продава/купува съответен дял и да се оповести публично ?
                  някой знае ли ?
                  The best things in life are free. The second best things are very expensive!
                  не е препоръка

Коментар

• Първоначално изпратено от BOBAN1 Разгледай мнение
                    Тони,ако Джим влизаше,акцията щеше да се изстреля......а не да стои на едно място.Справка ХИМ и ЦКБ
                    Не е препоръка
                    Защо да я вдига , като всички знаят че има голям продавач - по добре да си е чакал долу в ниското и да си е лапнал тези 3млн акции дето минаха последните два месеца.
                    Остави го хима - там беше ясно че си ги продават в групат - там интерес НЯМА!

Коментар

• Но дали в Софарма не знам

Коментар

• Тони,ако Джим влизаше,акцията щеше да се изстреля......а не да стои на едно място.Справка ХИМ и ЦКБ
                        Не е препоръка

Коментар

EquityPrivate, аз нямам акции в компанията към момента, освен косвено през Севто (но там е друга бира) и би трябвало да съм доволен, че изкарваш толкова ниска справедлива цена на Софарма.
                          Но пък имам силно развито чувство за справедливост и истина. Затова реших да напиша този пост и да изложа защо не съм съгласен с анализа ти:

Първия момент е че показателя на който си заложил ЕV/ЕБИТДА за мен лично е доста "дървен" и лесно манипулируем. Веднага давам пример: Ако на 30 Дек. Софарма реши и продаде свои добри активи за 150 млн. лв. (2-3 от заводите си примерно) и с тия пари намали задълженията си в годишния отчет, този дървен показател веднага ще отчете че фирмата едва ли не е адски подценена към момента и цената и би трябвало да скочи примерно по 2. Какви са обаче нещата на практика - компанията се е "самоскопила" и непритежавайки вече тия активи за бъдещи периоди няма да може да произвежда като досега и да прави добри печалби. Ти обаче ще си отчел че е евтина към момента и ще натискаш бай бутона.

Втория момент: Ами пич, в таблицата ти с пиъри има 4 показателя. Ако ще правиш обективен анализ защо не видя че Р/Е на фармата е 2 пъти по-нисък от тоя на пиърите. Да не говорим за мултипъла с продажбите, при който на конс. база, дори да направим корекция заради търговията на Софарма Трейдинг, пак ще установим, че фармата трейдва значително под нивото на пиърите.
                          А ти едностранчиво взимаш най-дървения, според мен, показател и хвърляш в шах "публиката" с цена 1,92 лв.
                          Е, ще ти го кажа направо. С такива криви анализи лично в моите очи олекаваш.

Спорна седмица на БФБ биците!

SFARM up up up.
                          Last edited by Nikola; 21.01.2013, 10:31.

Коментар

• Първоначално изпратено от toto 2 Разгледай мнение
                            Аз си мисля ,че той вече е влязъл и след това почва тръбенето,така правят умните пари,,
                            точно !

Коментар

EquityPrivate, аз нямам акции в компанията към момента, освен косвено през Севто (но там е друга бира) и би трябвало да съм доволен, че изкарваш толкова ниска справедлива цена на Софарма.
                              Но пък имам силно развито чувство за справедливост и истина. Затова реших да напиша този пост и да изложа защо не съм съгласен с анализа ти:

Първия момент е че показателя на който си заложил ЕV/ЕБИТДА за мен лично е доста "дървен" и лесно манипулируем. Веднага давам пример: Ако на 30 Дек. Софарма реши и продаде свои добри активи за 150 млн. лв. (2-3 от заводите си примерно) и с тия пари намали задълженията си в годишния отчет, този дървен показател веднага ще отчете че фирмата едва ли не е адски подценена към момента и цената и би трябвало да скочи примерно по 2. Какви са обаче нещата на практика - компанията се е "самоскопила" и непритежавайки вече тия активи за бъдещи периоди няма да може да произвежда като досега и да прави добри печалби. Ти обаче ще си отчел че е евтина към момента и ще натискаш бай бутона.

Втория момент: Ами пич, в таблицата ти с пиъри има 4 показателя. Ако ще правиш обективен анализ защо не видя че Р/Е на фармата е 2 пъти по-нисък от тоя на пиърите. Да не говорим за мултипъла с продажбите, при който на конс. база, дори да направим корекция заради търговията на Софарма Трейдинг, пак ще установим, че фармата трейдва значително под нивото на пиърите.
                              А ти едностранчиво взимаш най-дървения, според мен, показател и хвърляш в шах "публиката" с цена 1,92 лв.
                              Е, ще ти го кажа направо. С такива криви анализи лично в моите очи олекаваш.

Спорна седмица на БФБ биците!
                              забележи също, че средната ЕВ/ЕБИТДА е ниска благодарение на първия ЦИЕ пиър, при който форуърд П/Е се очаква да падне с близо 35%, което означава, че очакват печалбите да нараснат доста и от което може да се очаква, че всъщност и цените на акцията ще дръпнат и следователно ЕВ/ЕБИТДА ще дръпне доста на горе, което пък спъва сегашната оценка на софармата. Абе въобще каша!

Коментар

• Аз си мисля ,че той вече е влязъл и след това почва тръбенето,така правят умните пари,,

Коментар

Working...
                                X