IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Софарма АД (SFA / SFARM)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Intern-trader Разгледай мнение
    Ето актуалната структура към 30.09.2017
    25.19%
    20.41%
    17.68%
    5.17%
    5.05%
    18.63%
    http://www.sopharmagroup.com/bg/inve...ii-i-akcioneri
    Ето структурата от края на 6.2017 г -

Донев инвестмънтс холдинг АД 25.14
    Тeлекомплект инвест АД 20.41
    Ромфарм компани ООД 18.04
    ЗУПФ Алианц България 5.17
    Софарма АД (обратно изкупени акции) 4.08
    Други юридически лица 22.69
    Физически лица 4.47

Всеки може види промените и да си направи изводите .

Относно 4-те процента най- вероятно Софарма пак са направили грешка - този път при изчисление на дела на юридическите лица.

Коментар

Не е много актуална тази структура. Губят се едни 4% и малко. Но, въпреки че стана ясно от промяната на ФФ, е потвърждение, че продавачът е Ромфарм.
      Мненията ми не са препоръка за търговия.

Коментар

25.19%
        20.41%
        17.68%
        5.17%
        5.05%
        18.63%
        т.е. Ромфарма са продали до края на септември около 490 000 акции , а малка част от тях са купени от ДИХ.

Коментар

• Ето актуалната структура към 30.09.2017
          25.19%
          20.41%
          17.68%
          5.17%
          5.05%
          18.63%

Коментар

• Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение

Аз съм съгласен като цяло с теб, но това на пазар е относително понятие. Не можем да твърдим че на пазара цените са ниски, не трябва да забравяме че преди 11 месеца само за няколко милиона акции цената слезе от 3 лв до 2.50лв. Сега сме на 4.20. Явно им се струва атрактивно за продажба.
            Ще видим продажбите им как ще вървят но аз както вече писах виждам зор за излизане.

Коментар

• Първоначално изпратено от SoHo Разгледай мнение
              Щом са стигнали до там че да сипват пакети на дребно на пазара значи диалога с другите големи акционери не се получава.
              Аз съм съгласен като цяло с теб, но това на пазар е относително понятие. Не можем да твърдим че на пазара цените са ниски, не трябва да забравяме че преди 11 месеца само за няколко милиона акции цената слезе от 3 лв до 2.50лв. Сега сме на 4.20. Явно им се струва атрактивно за продажба.

Коментар

• А това не беше ли ясно, още преди да се захване с медииТе!?!? Защо му бяха медиите!?(благотворителност може би (y)) А натиска над севтополис!?! от къде дойде, от медии или от партньорете!? (както ги нарече монти)
                Не е препоръка... !!!
                "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

• Огнян Донев: Натискът над мен беше заради "Труд" и "24 часа"

Бизнесменът и издател на "Клуб Z" пред "Капитал"

Защо се стигна до сегашното положение медиите да протестират за правото свободно да питат?

Мога да започна с азбучните неща – когато един пазар е изкривен, когато в най-голямата си част е зависим от държавата, това води до изкривяване на нормалните принципи.
                  Когато в част от медиите се наливат държавни пари заради собствеността им, се получава фалшива ситуация, липса на реална конкуренция. За съжаление, голяма част от икономиката също е зависима от държавата и съответно парите за реклама се дават и по "целесъобразност".
                  И независимо кой е на власт, когато липсват ясни механизми на финансиране, изкушението да очакваш само удобни въпроси е голямо. Изкушението да отглеждаш "свои" медии също. Когато управляващите обаче станат опозиция, изведнъж започват да говорят за свобода на словото и за независима журналистика.

Кой седи срещу свободната журналистика?

Онези, за които е от значение да печелят чрез държавата, възползвайки се от политическото статукво. Тези, които не се интересуват дали държавата ще се развива демократично, а колко ще присвоят сега, в този момент. Онези, които създадоха медийни империи единствено с цел да упражняват пряк политически и икономически натиск...

http://www.capital.bg/politika_i_iko...adi_trud_i_24/

Коментар

• Първоначално изпратено от SoHo Разгледай мнение

Добри разсъждения! Това с което се разминаваме е че за мен продавачите не са готови да чакат прекалено дълго. Те със сигурност имат по добро виждане за ситуацията в Софарма а и явно са намерили по добра доходност на друго място. Щом са стигнали до там че да сипват пакети на дребно на пазара значи диалога с другите големи акционери не се получава.

Търсят бърз изход и според мен ще сипват определени обеми всеки месец и ако няма кой да ги поема отиваме надолу. А ако има купувачи за толкова много пари и то без някакво влияние в компанията то те ще искат някаква по голяма отстъпка за да вкарат повечко кеш. Та не вярвам цената на договорка да е около 4 лв а по скоро с още около 20% надолу.

Ще видим кой е по прав с времето Хубав уикенд!

SoHo, ако направим преглед на историята на Фармата и продажбите на по малките партниОрЕ......
                    От времето на Любо Пъпката , Грамърси и Сертификата на Амро...
                    Винаги са притиснати в ъгъла и продават от 2 до 2,50 лв....
                    ПФ си имат свойте регулации и не вярвям да повишават с много процентите си , на придобиване а чужди инвеститорЕ при такава загробваща любов към тях от мажо.....не вярвам да са много ...
                    Така че първо ...дали ще продават на всяка цена или по малко ...
                    второ дали целия пакет или само част от него....
                    А цената от 2 до 3,5 стои в бъдещето ...а колко ще е дълго не зависи от Чичо Оги...
                    Защото той вече си е казал думата.....да вървят по дяволите партньорете който не ме слушат ....

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                      Добро утро на всички!
                      Само след няколко седмици ще видим дали тези, на които избягваме да споменаваме името наистина продават!
                      Има разлика разбира се дали излизат на цяло или просто дърпат малко кеш, но опита ме научи, че често щом някой голям дялов инвеститор(не ПФ) е тръгнал да излиза, то и да забави 1-2години после пак си излиза до край. Така че ако са те имаме огромен пакет от близо 100млн лева който виси и е почти непосилен за нашия пазар. Какви варианти ми се въртят в главата:

1). Идва края на годината и едни ПФ и ВФ трябва да покажат доходност - така че да сядат на масата за преговори и да го схрускат на части с милиардите които имат. УПФ Доверие например държат 40млн в ЧЕЗ, 28млн в Мбат и само 17млн в СОФАРМА?!?! Не казвам че другите са лоши, а само че място за пакета има на доста места. Тук не забравям и че едно време точно Доверие продаде а Ромфарм пакетите си, та не знам на каква цена биха си ги взели обратно. ЕТФ-а също в момента поддържа доста по-нисък дял от компанията от този който трябва да е - явно и г-н Василев чака в ниското. Според мен ПФ ще излязат на пазара но дебнат по-добри цени и потвърждаване на устойчивостта на резултатите.

2). Идва декември месец и г-н Донев, инсайдъри и самата Софарма вадят пари и започват да изкупуват пакета. Малко безмислено за мен. Едно е да подкрепяш цената и да демонстрираш доверие в бизнеса, а съвсем друго е да ликвидираш някоя инвестиция или дори по-лошо да заемеш 100млн, за да купиш дял в бизнеса който така или иначе контролираш и не ти трябва. За компанията мисля, че също няма да е добре мажоритаря толкова много да увеличи делът си, много по-добре би било като за всяка публична компания да нарасне свободния обем търгувани акции! Аз лично предпочитам мениджмънта да се фокусира върху резултатите, растежа и нишите за развитие(както правят в Мбат) и ако имам излишни 100млн бих купил нов бизнес в Македония или Румъния с цел стъпване на нови пазари.

3). Винаги има шанс да излезе някой холандски или друг фонд за дялови инвестиции(Еврохолд, Мбат) и да отчупи голяма част от пакета но явно не сме стигнали удачната за това цена и може би външните наблюдатели, пак казвам, чакат устойчиви резултати, а и защо не леко нарастване на дивидента(споделената печалба) догодина? Ако не се лъжа задължителното разпределяне на дивидент, май бе едно от условията за да купи Финландската компания KJK Capital Oy дял в Еврохолд

4). Този вариант вещае тъга за спекулантите и радост за дългосрочните. Пакета остава да си виси между 3,9 - 4,2лв и ние полека си купуваме с месеци, че и години докато резултатите толкова се подобрят че някой го отнесе, като кьорав делфин - шамандура . Надявам се да не отнеме много време, защото г-н Донев няколко пъти спомена че 2018 ще е годината на Софарма, така че очаквам все хубави новини!

Поздрави на всички - мързелив и слънчев уикенд!

п.п. написаното не е изтъкано само от мои мъдри мисли,а обобщава и позициите на няколко акционери с които имах удоволствието да се чуя и початя вчера!
                      п.п.п. имам 100 акции на компанията и не препоръчвам нищо!
                      Добри разсъждения! Това с което се разминаваме е че за мен продавачите не са готови да чакат прекалено дълго. Те със сигурност имат по добро виждане за ситуацията в Софарма а и явно са намерили по добра доходност на друго място. Щом са стигнали до там че да сипват пакети на дребно на пазара значи диалога с другите големи акционери не се получава.

Търсят бърз изход и според мен ще сипват определени обеми всеки месец и ако няма кой да ги поема отиваме надолу. А ако има купувачи за толкова много пари и то без някакво влияние в компанията то те ще искат някаква по голяма отстъпка за да вкарат повечко кеш. Та не вярвам цената на договорка да е около 4 лв а по скоро с още около 20% надолу.

Ще видим кой е по прав с времето Хубав уикенд!

Коментар

• Добро утро партньори! доста сте писалЕ, !! Поздравления! Ако имате некое средно число за пакета на ромфармацията - , дайте да видиме, да сравниме резултатете )))
                        Не е препоръка... !!!
                        "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                          Добро утро на всички!
                          Само след няколко седмици ще видим дали тези, на които избягваме да споменаваме името наистина продават!
                          Има разлика разбира се дали излизат на цяло или просто дърпат малко кеш, но опита ме научи, че често щом някой голям дялов инвеститор(не ПФ) е тръгнал да излиза, то и да забави 1-2години после пак си излиза до край. Така че ако са те имаме огромен пакет от близо 100млн лева който виси и е почти непосилен за нашия пазар. Какви варианти ми се въртят в главата:

1). Идва края на годината и едни ПФ и ВФ трябва да покажат доходност - така че да сядат на масата за преговори и да го схрускат на части с милиардите които имат. УПФ Доверие например държат 40млн в ЧЕЗ, 28млн в Мбат и само 17млн в СОФАРМА?!?! Не казвам че другите са лоши, а само че място за пакета има на доста места. Тук не забравям и че едно време точно Доверие продаде а Ромфарм пакетите си, та не знам на каква цена биха си ги взели обратно. ЕТФ-а също в момента поддържа доста по-нисък дял от компанията от този който трябва да е - явно и г-н Василев чака в ниското. Според мен ПФ ще излязат на пазара но дебнат по-добри цени и потвърждаване на устойчивостта на резултатите.

2). Идва декември месец и г-н Донев, инсайдъри и самата Софарма вадят пари и започват да изкупуват пакета. Малко безмислено за мен. Едно е да подкрепяш цената и да демонстрираш доверие в бизнеса, а съвсем друго е да ликвидираш някоя инвестиция или дори по-лошо да заемеш 100млн, за да купиш дял в бизнеса който така или иначе контролираш и не ти трябва. За компанията мисля, че също няма да е добре мажоритаря толкова много да увеличи делът си, много по-добре би било като за всяка публична компания да нарасне свободния обем търгувани акции! Аз лично предпочитам мениджмънта да се фокусира върху резултатите, растежа и нишите за развитие(както правят в Мбат) и ако имам излишни 100млн бих купил нов бизнес в Македония или Румъния с цел стъпване на нови пазари.

3). Винаги има шанс да излезе някой холандски или друг фонд за дялови инвестиции(Еврохолд, Мбат) и да отчупи голяма част от пакета но явно не сме стигнали удачната за това цена и може би външните наблюдатели, пак казвам, чакат устойчиви резултати, а и защо не леко нарастване на дивидента(споделената печалба) догодина? Ако не се лъжа задължителното разпределяне на дивидент, май бе едно от условията за да купи Финландската компания KJK Capital Oy дял в Еврохолд

4). Този вариант вещае тъга за спекулантите и радост за дългосрочните. Пакета остава да си виси между 3,9 - 4,2лв и ние полека си купуваме с месеци, че и години докато резултатите толкова се подобрят че някой го отнесе, като кьорав делфин - шамандура . Надявам се да не отнеме много време, защото г-н Донев няколко пъти спомена че 2018 ще е годината на Софарма, така че очаквам все хубави новини!

п.п. написаното не е изтъкано само от мои мъдри мисли,а обобщава и позициите на няколко акционери с които имах удоволствието да се чуя и початя вчера!
                          така е и за мен
                          ако цената расте - добре е за нас
                          ако остане така дълго - пак е добре
                          важното е резултатите да се подобряват както до сега и да не остаряваме много бързо!!!!
                          а кафето - то си се знае !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Коментар

• Добро утро на всички!

п.п.п. имам 100 акции на компанията и не препоръчвам нищо!
                            Last edited by tony1975; 14.10.2017, 08:02.

Коментар

• Margen поздрави, страхотна работа. Засичане на дните на продажбите и деня на отразяването им като намаление на ФФ дава възможност да се направи анализ и на условията на сделките. Какво прави впечатление. На Ромфарма се падат малко под половината от продажбите. Продавачът не продава на всяка цена. Погледнах сделките в дните с по-ниски от 4.20 лв. цени. Намерих само една продажба на цена под 4.20 на 11.10.2017 г.- 1330 бр. на цена 4,15 лв. Дори и не всички продажби на 4,20 лв. са негови, така например на 18 и 19.09.17 от продадени около 315 х бр., негови са само 130 х бр. Това ме кара да мисля, че Ромфарма въобще не смята да си дава даром акциите. Явно и падането на цените под 4,20 не могат да се предписват на ефекта Ромфарма, те са следствие на ефекта паника и тоталното манипулативно облъчване.

Не съм убеден, дали не си правим сметките без кръчмаря. ОК, да, има няколко индикации, че иска да излиза. За мен най-сериозната е това, че в неговия баланс тези акции се водят краткотрайни (текущи) активи и това не се променя от 2013 г. до момента. Повечето знаят, че това се прави, когато на тези акции се гледа като притежавани временно и предназначени с цел продажба. Заедно с това, обаче, дотук той не е правил опит да ги продава от 2013- до 1.09.2017 г., явно си чака цената. Нещо повече, от 1 март до 1 септември са минали близо 4 млн. акции, при това на цени, при които той би бил на печалба с акциите си, купувани от 2013 г., той не продава нито 1 акция. Собствениците казват, че търсят синергичен ефект, заедно с това има анонси, че се интересуват и от търговия на дребно чрез верига аптеки в България. Затова мисля, че който си прави сметката, при допускането, че Ромфарма ще тръгне да излиза, при това на много ниска цена, може да се окаже с напразни очаквания. Не изключвам Ромфарма да продава единствено и само до размера на необходимите им за други цели средства, при това не на всяка цена.
                              Ако това се окаже така, може ефекта предстоящи отчети да е много по-силен за пазара, от ефекта страха от излизането на Ромфарма. Но това е само хипотеза, както и обратната, че Ромфарма иска да излиза напълно.

Коментар

• margen,

За
                                мен по важен е момента, в който се изду пазара в началото на юли след дивиденти до 15,08,!
                                Тогава влязах в този бичи капан за 10дни, но се пречупих и оставих чарта си. От 17,08, - вече се върнах
                                и разбрах че съм в маниполация или сговор по едрите, та и споминах вече колко ми струват !
                                Мисълта ми е да се върнеш по назад, там някъде и Донев е усетил кой и как се кани да играе.
                                Не го твърдя, а споделям лични мисли;- колко му е да са грешни!

Коментар

Working...
                                X