Първоначално изпратено от Батя
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Софарма АД (SFA / SFARM)
Collapse
X
-
Естествено, че има разминавания и че оценяването с ДЦФ не може да опише действителността с цялото и многообразие от потенциални сценарии. Но оценяването с пиъри за мен е още по-неточно. Първо гледаме статична картина към момента или в най-добрия случай- близко бъдеще. Второ смесваме круши с ябълки- изчислили сме си че ЕВ/ЕБИТДА трябва да е напр. 6 и го ползваме както за компании без дълг, така и за такива с висока задлъжнялост. И в резултат компания с дълг 6*ЕБИТДА не трябва да струва нищо, макар че лихвените плащания са да кажем 20 % от ЕБИТДА..
Коментар
-
Първоначално изпратено от iezuita Разгледай мнениеНе анизлизите са проблем, дете невръстно, а това, че големите играчори, не се научават да ги правят, не искат и да се научат дори, а най-брутално мислещите, откровено ги намират за дървени и изкривяващи действителността - и това са хора "учили" икономика.... Но комент както се казва, че и тръгнали да оспорват сметките на малкото, които ги правят ...
Коментар
-
Първоначално изпратено от Nikola Разгледай мнение.... А както виждаме има и хора, които считат, че EBITDA е по-лесно манипулируема от нетната печалба.
....
показах пример как ЕВ/ЕБИТДА може лесно да се изкриви, не съм казвал това което твърдиш. Убори с точни аргументи примера ми с механичното изчистване на задължения и тогава го раздавай голям разбирач!
Коментар
-
Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнениеТочно субективния елемент(ако се използва правилно разбира се) е предимството на ДЦФ, само така можеш да избягаш от общото за да представиш детайлно индивидуалното. А иначе, че е лесен за манипулации спор няма, а и сме го виждали по разни анализи и анализчета...
Като цяло според мен основната причина за популярността на ДЦФ е че е сложен. Неграмотната публика не може да схване какво прави анализатора, и за това това което прави изглежда напълнено със смисъл. А всъщност е напълно безсмислено упражнение.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ghettoff Разгледай мнениеНе се карайте. Твърде задълбочените анализи на компаниите на БФБ са си направо губене на време. Проблемът не са анализите, а компаниите. Какво да му анализираш на един Химимпорт примерно. Там мираж и действителност се разминават като Земята и Луната.http://www.youtube.com/watch?v=9-mDA1vRHOA&feature=related
Коментар
-
Първоначално изпратено от Nikola Разгледай мнениеСлед компаниите на второ място си остават инвеститорите, които в общия случай си нямат и бегла представа какво правят. Повечето физически лица, които инвестират на БФБ не правят разлика между приход и печалба. А както виждаме има и хора, които считат, че EBITDA е по-лесно манипулируема от нетната печалба.
Един вид пазарът ни е крайно неефективен, което наистина обезмисля правенето на каквито и да било анализи.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ghettoff Разгледай мнениеНе се карайте. Твърде задълбочените анализи на компаниите на БФБ са си направо губене на време. Проблемът не са анализите, а компаниите. Какво да му анализираш на един Химимпорт примерно. Там мираж и действителност се разминават като Земята и Луната.
Един вид пазарът ни е крайно неефективен, което наистина обезмисля правенето на каквито и да било анализи.The weak are meat and the strong do eat.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеТова кой ти го казаВ коефициентите нямаш субективен елемент, освен това кой да предпочетеш. В ДЦФ е пълно със субективни елементи, като всеки един от тях може да е тотално сбъркан.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнениеEquityPrivate, аз нямам акции в компанията към момента, освен косвено през Севто (но там е друга бира) и би трябвало да съм доволен, че изкарваш толкова ниска справедлива цена на Софарма.
Но пък имам силно развито чувство за справедливост и истина. Затова реших да напиша този пост и да изложа защо не съм съгласен с анализа ти:
Първия момент е че показателя на който си заложил ЕV/ЕБИТДА за мен лично е доста "дървен" и лесно манипулируем. Веднага давам пример: Ако на 30 Дек. Софарма реши и продаде свои добри активи за 150 млн. лв. (2-3 от заводите си примерно) и с тия пари намали задълженията си в годишния отчет, този дървен показател веднага ще отчете че фирмата едва ли не е адски подценена към момента и цената и би трябвало да скочи примерно по 2. Какви са обаче нещата на практика - компанията се е "самоскопила" и непритежавайки вече тия активи за бъдещи периоди няма да може да произвежда като досега и да прави добри печалби. Ти обаче ще си отчел че е евтина към момента и ще натискаш бай бутона.
Втория момент: Ами пич, в таблицата ти с пиъри има 4 показателя. Ако ще правиш обективен анализ защо не видя че Р/Е на фармата е 2 пъти по-нисък от тоя на пиърите. Да не говорим за мултипъла с продажбите, при който на конс. база, дори да направим корекция заради търговията на Софарма Трейдинг, пак ще установим, че фармата трейдва значително под нивото на пиърите.
А ти едностранчиво взимаш най-дървения, според мен, показател и хвърляш в шах "публиката" с цена 1,92 лв.
Е, ще ти го кажа направо. С такива криви анализи лично в моите очи олекаваш.
Спорна седмица на БФБ биците!
най-общо ЕВ беше = кап.+кеш-дебт
е като махнеш дебт-а, то ЕВ нараства с толкова (ако другото като кап. не се е променило)
съответно ЕВ/Ебитда скача а НЕ пада - в разглеждания от теб хипотетичен случай - продажба на 2-3 мегафабрики за 150 мил. и изчистване на 150 мил дълг)
Оказва се, че не показателя е дървен, а ти са дървени сметките, вероятно защото не ти се занимава да се занимаваш с такива отечгчителни неща, смяташ наум, или просто си убеден колко изкривено показват и колко колосален "фундамент" стои зад тях - общо взето не е сериозно това.
Сметките на Прайвит са точни и съвсем правилно отчитат, че на-слабо манипулируемия показател всъщност си е именно ев/ебитда, а и Никола го каза добреПървоначално изпратено от Nikola- "Батя, приеми какво ти казва човека и не пиши тъпотии. Сериозно."Last edited by iezuita; 21.01.2013, 11:25.http://www.youtube.com/watch?v=9-mDA1vRHOA&feature=related
Коментар
-
Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнениеТо е ясно, че ЕВ/ЕБИТДА е много по-точен показател от П/Е, но също така ДЦФ е много по-точен показател от ЕВ/ЕБИТДА.В коефициентите нямаш субективен елемент, освен това кой да предпочетеш. В ДЦФ е пълно със субективни елементи, като всеки един от тях може да е тотално сбъркан.
Коментар
Коментар