IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Софарма АД (SFA / SFARM)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Приватов - първо благодаря, че заради мен пишеш на Български.

Казвах, че е балон ПРЕДИ това могъщо разрастване на компанията, а че е подценена - СЛЕД пазаруването на Медика и Момина крепост. В Сърбия ще се строи нов завод, в Украйна, доколкото знам, тоже ще има нови мощности, а в по-далечна преспектива вероятно и в Полша.
    Но голямата сила идва от консолидацията с Момина крепост, още повече с Медика (основен конкурент на Софарма в някои производства), както и бъдещите силни инвестиции в Медика, които вече са планирани и основно в новият завод в София. Като сложим и дъщерните - сравненията с групата Актавис в България са неумесни - Софарма е много по-комплексно дружество. И преди съм ти казвал де грешиш, по мое мнение, в оценката на компанията - анализираш добре минали данни, но игнорираш перспективата, а купиш ли акции в на някоя компания, ти инвестираш в бъдещето и, не в миналото.

Н - поне използвай доводи, като Приватов, благодаря.
    Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Императорът надхвърля себе си все повече с всеки изминал ден!
      Преди така смяташе фундамента, че 1 + 1 = 3, но сега вече 1 + 1 = 5 като го гледам

Първоначално изпратено от EquityPrivate
      Първоначално изпратено от Императорът
      Статията е хубава, но авторът е пропуснал някои новини:

http://kompanii.investor.bg/?id=61809

И най вече тази:

http://kompanii.investor.bg/?id=59808

И не по-малко тази:

http://kompanii.investor.bg/?id=55001

Както виждате, най-старато новина е отпреди една година без един ден.
      Да обобщим:
      1. В България Софарма придоби Медика и Момина крепост и строи нов супермодерен завод - така се превръща в категорично най-могъщият фармацефтичен производител у нас - групата Актавис може да ходи при Любо Пенев.
      2. С новите фабрики в Полша и Сърбия и Украйна, Софарма се превръща в значим регионален играч.
      3. С новите си дъщерни компании Софарма затваря цикълът от производството до крайният клиент.

По мое мнение за една година тази акция повиши реалният си фундамент с над 100%, а пазарната оценка спадна с около 60%, а тук някои прогнозират нива под 3 кинта. Вярно е, че преди цената бе надута (паметливите знаят, че наричах Софарма "доброкачествен балон"), но настоящите цени са идиотски, а който мисли да продава под три кинта, по-добре направо да ходи да се обеси, защото нито БФБ, нито светът имат нужда от малоумни.
      Интересно като е била балон на 9лв, разправше че била подценена и че мислиш, че трябвало да струва 12лв.
      Софарма няма фабрика в Полша, имат JV с полска фирма.
      "ОАО Витамини" има оборот от 5млн. долара годишно (около 2% от оборота от фарма дейност на Софарма) и едва ли ще имат голям принос за ЕБИТДА на фирмата. Сърбия въобще не е бива да се споменава. Една аптека в центъра на София има сигурно по-голям оборот отколкото Иванчич.

А колкото до Актавис - те за 10 години от нищо създадоха една от най-големите европейски генерични производители. Освен Балканфарма в България, притежават и Zdravjle в Сърбия и Fako в Турция. Стигнаха даже до там, че през 2006 за малко не купиха Плива в Хърватско за 2.5млрд. евро - това тогава надхвърляше капитализацията на самата Актавис. Ето това е фирма с визия за развитие и агресивно преследваща целите си.

Софарма е значима за сега единствено в България, където след Актавис, е най-големия производител на генерика. Това, което притежават извън границите на България са прекалено малки и незначими производства.
      Синергии има с Доверие и евентуално ако закупят още болници.

Иначе цената 3.30 е добра за тази фирма ако запазят профитабилноста от първата част на годината (15%-16% EBITDA margin). Ако не, тогава под 3лв.

Не е препоръка.

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът
        Статията е хубава, но авторът е пропуснал някои новини:

И най вече тази:

И не по-малко тази:

Да обобщим:
        1. В България Софарма придоби Медика и Момина крепост и строи нов супермодерен завод - така се превръща в категорично най-могъщият фармацефтичен производител у нас - групата Актавис може да ходи при Любо Пенев.
        2. С новите фабрики в Полша и Сърбия и Украйна, Софарма се превръща в значим регионален играч.
        3. С новите си дъщерни компании Софарма затваря цикълът от производството до крайният клиент.

По мое мнение за една година тази акция повиши реалният си фундамент с над 100%, а пазарната оценка спадна с около 60%, а тук някои прогнозират нива под 3 кинта. Вярно е, че преди цената бе надута (паметливите знаят, че наричах Софарма "доброкачествен балон"), но настоящите цени са идиотски, а който мисли да продава под три кинта, по-добре направо да ходи да се обеси, защото нито БФБ, нито светът имат нужда от малоумни.
        Интересно като е била балон на 9лв, разправше че била подценена и че мислиш, че трябвало да струва 12лв.
        Софарма няма фабрика в Полша, имат JV с полска фирма.
        "ОАО Витамини" има оборот от 5млн. долара годишно (около 2% от оборота от фарма дейност на Софарма) и едва ли ще имат голям принос за ЕБИТДА на фирмата. Сърбия въобще не е бива да се споменава. Една аптека в центъра на София има сигурно по-голям оборот отколкото Иванчич.

А колкото до Актавис - те за 10 години от нищо създадоха една от най-големите европейски генерични производители. Освен Балканфарма в България, притежават и Zdravjle в Сърбия и Fako в Турция. Стигнаха даже до там, че през 2006 за малко не купиха Плива в Хърватско за 2.5млрд. евро - това тогава надхвърляше капитализацията на самата Актавис. Ето това е фирма с визия за развитие и агресивно преследваща целите си.

Софарма е значима за сега единствено в България, където след Актавис, е най-големия производител на генерика. Това, което притежават извън границите на България са прекалено малки и незначими производства.
        Синергии има с Доверие и евентуално ако закупят още болници.

Иначе цената 3.30 е добра за тази фирма ако запазят профитабилноста от първата част на годината (15%-16% EBITDA margin). Ако не, тогава под 3лв.

Не е препоръка.

Коментар

• Хмм, технически погледнато, за утре акцията има сили да пробва ниво 3.6 и над него! Разбира се, ако някой не реши да се отръве от нея на всяка цена! :-)
          П/Е-то е станало почти поносимо, а ако и хер Донев изкара свестен отчет за 3тата четвъртина акцията ще стане мацка и половина! ;-)
          Ако не се бях набутал в Монбат да осреднявам, днес щях да пусна едни спекулативни на 3.3, но нейсе, ще ви гледам от страни и ще коментирам... за сега!

(моите ги разкарах на 3.7 преди 2 седмици, 5 минути преди да отлети на 4, щото нервите ми не издържаха) :-)

Пфюю, доста по-надолу я откара паниката, но горният ми коментар остава да важи (Гледам ДАУ позеленява, тъй че друго оправдание, недай си Боже, ще търся)!
          Интересно ми е Операторът намаза ли тук, на цените, които си беше заявил, и които май станаха!
          BULL MARKET -- A random market movement causing an investor to mistake himself for a financial geniu

Коментар

• Статията е хубава, но авторът е пропуснал някои новини:

И най вече тази:

И не по-малко тази:

Да обобщим:

Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от stoian
              Ей добре че си ти да ни кажеш.Късмет ти желая.
              Мерси и дано да не се разболеем от много късмет в това неприятно и дъждовно време.
              В тягостно настроение съм, така че, се извинявам, ако съм ви засегнала. Не трабва да се обаждам в такива моменти, затова и спирам за днес.

Коментар

• Ей добре че си ти да ни кажеш.Късмет ти желая.

Коментар

• Първоначално изпратено от stoian
                  Хах интересна тема-ти знаеш ли бе моме да *ухаш.Пък и момъка верно казва.Л.. на лични.
                  Първоначално изпратено от Ан МакГърч
                  Първоначално изпратено от frei1974
                  Абе Ан -любовни обяснения на лични.
                  ако не знаеш, да *ухаш, по-добре не се меси изобщо.
                  хайде по-спокойно. Казах само, че никой не гледа фундамент. Точно това ви каза и куропеторът, обаче вие блеете в тавана.
                  Не виждам, защо го обвинявате, след като ви казва очевидни истини за състоянието на пазара.
                  Ако искате, може да се възползвате, а не да си губите времето в ежеминутно наблюдение на котировките.

Коментар

• Хах интересна тема-ти знаеш ли бе моме да *ухаш.Пък и момъка верно казва.Л.. на лични.
                    Първоначално изпратено от frei1974

Коментар

• Първоначално изпратено от frei1974

Коментар

• Абе Ан -любовни обяснения на лични.
                        Първоначално изпратено от EquityPrivate
                        Hubava statia. Predpolaga ceni pod 3lv v sledvashtite niakolko dni.

Ne e preporuka.
                        Страхотен си куроператоре, много ме радваш, затова я харесвам тази тема. И аз мисля по същия начин. Дори мислех да си пусна оферта на 2,80.
                        Изобщо няма да се изненадам да хвана и там. Никой не гледа нито пиъри, нито фундаменти, нито EV/EBITDA или нещо друго.
                        Капиталова криза ? - не е много добре, но на мен ми върши работа.
                        Чета те с удоволствие, дори и да си много-агресивен. Някой все пак трябва да е железен.

Коментар

• Първоначално изпратено от EquityPrivate
                          Hubava statia. Predpolaga ceni pod 3lv v sledvashtite niakolko dni.

Ne e preporuka.
                          Страхотен си куроператоре, много ме радваш, затова я харесвам тази тема. И аз мисля по същия начин. Дори мислех да си пусна оферта на 2,80.
                          Изобщо няма да се изненадам да хвана и там. Никой не гледа нито пиъри, нито фундаменти, нито EV/EBITDA или нещо друго.
                          Капиталова криза ? - не е много добре, но на мен ми върши работа.
                          Чета те с удоволствие, дори и да си много-агресивен. Някой все пак трябва да е железен.

Коментар

Първоначално изпратено от Ташунко със сапа
                            Вероятността цената тук да иде около 3-3.10 е страшно голяма по моите сметки
                            Ne e samo po tvoite. I to ne po smetki bazirani na finansovi pokazateli, a prosto zaradi pazara. Az i na 2.80 v sledvashtite niakolko dni niama da se iznenadam.

Ха-ха-ха това ми изглежда като пожелателно мислене

Коментар

Първоначално изпратено от Ташунко със сапа
                              Ne e samo po tvoite. I to ne po smetki bazirani na finansovi pokazateli, a prosto zaradi pazara. Az i na 2.80 v sledvashtite niakolko dni niama da se iznenadam.

Да пазара вярно че е скапан.Аз гледам и разни индикатори.

Коментар

• Първоначално изпратено от Ташунко със сапа

Коментар

Working...
                                X