Първоначално изпратено от ceneto
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Дивиденти, дивиденти, ДИВИДЕНТИ !!!
Collapse
X
-
Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеАми към началото и към края на годината - драги - защото все някаква дата трябва да се засече. Защо да не е 01.01 ? Бих могъл да избера напримерно и 18.02. да кажем. Както казах - датата на сборището е приложима само за нашия пазар - как тогава да съпоставя с нетукашните си инвестиции?
ми то като купиш 2-3 броя акции, то таксата колкото половината дивидент за годината, как ги смяташ тогава?“The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от mancev Разгледай мнение
Разликата между моя начин на инвестиране и твоя е че ти гледаш само и единствено дивидентната доходност, а аз се стремя да отчитам и потенциала, развитието и най-вече усещането ми за дадена компания или даден сектор. Не казвам че моя начин е правилен, просто че е такъв. Смятам си го така, за да знам колко ми е дивидентната доходност на целия портфейл, за да имам някаква представа дали се движа добре или не чак толкова.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Ами към началото и към края на годината - драги - защото все някаква дата трябва да се засече. Защо да не е 01.01 ? Бих могъл да избера напримерно и 18.02. да кажем. Както казах - датата на сборището е приложима само за нашия пазар - как тогава да съпоставя с нетукашните си инвестиции?Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеАферим, Професоре: мъдрият си е мъдър. Особено е важна твоята точка 4 - и то на нашата борса, защото ако малко по-големите инвеститори измежду нас тръгнат да излизат от някоя позиция, ще я сринат кат` тако`а - и къде им отива капиталовата доходност?
Манцев - драги - аз не смятам така, защото за мен е по-важно с какво да се нагувича сгодно сега или в около близко време, а не доколко сгодно съм се нагувичил с нещо преди осем години. При това положение ако смятам както казваш ти, картината се изкривява. Какво като съм си купувал средно Трейдингчета на 2.14 кинта, щом сега вече не мога да сторя това?
Коментар
-
Мисля, че се получи хубава дискусия на тема "доходности" и в частност за дивидентната такава. Оказа се, че едни като мен, Цането и Манчев, възприемаме инвестирането, а от там и доходностите от него, като ПРОЦЕС, и затова ползваме средните си цени. Други, като Професора и Софикс предпочитат текущата (пазарна) цена, в което също има логика. Въпрос на нагласа и предпочитания. Импето пък си смята неговата към първия ден на годината, което все още не мога да схвана каква точно информация (полза) му носи. Нека не пропускаме и коментара на Инта, че дивидентите са основна цел и двигател на процеса по инвестиране, защото нерядко те са единствената реална (а не виртуална) доходност (възвръщаемост) от този процес. Те са нещото което:
1). Реално постъпва в портфейлите ни, независимо от моментните движения на пазара;
2). Което ни ориентира до голяма степен относно това доколко една компания (и основно нейният мажоритар) "ни цени" и "уважава". Доколко този мажоритар е склонен да споделя печалбата си с нас по-малките. Доколко "ни заслужава"? Това, поне в България, мисля че е от голямо значение;
3). Често обозначава посоката в която се развиваме като инвеститори и степента на риск, която съдържа портфейла ни като цяло.
Vanitas vanitatum...
Коментар
-
Аферим, Професоре: мъдрият си е мъдър. Особено е важна твоята точка 4 - и то на нашата борса, защото ако малко по-големите инвеститори измежду нас тръгнат да излизат от някоя позиция, ще я сринат кат` тако`а - и къде им отива капиталовата доходност?
Манцев - драги - аз не смятам така, защото за мен е по-важно с какво да се нагувича сгодно сега или в около близко време, а не доколко сгодно съм се нагувичил с нещо преди осем години. При това положение ако смятам както казваш ти, картината се изкривява. Какво като съм си купувал средно Трейдингчета на 2.14 кинта, щом сега вече не мога да сторя това?Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Моето мнение по този дискусионен въпрос е:
1. Ясно е, че има два вида печалба (доходност) - капиталова и дивидентна;
2. Първата я оценявам като "капиталово отношение" на текущата цена на борсата към покупната (себестойността) с всички разходи и такси, (число, по-голямо или по-малко от 1,00) в момента на решение; По това отношение решавам кои да държа (ако няма риск), като източник от време на време на текущи средства за промяна в портфейла, вкл. за купуване на дивидентни акции; В моя портфейл Соф. трейд. има отношение 1,70, Соф. имот - 1,6, а Атерата сега след дивидента е 0,97;
3. Дивидентната е отношение на нетния дивидент към текущата стойност * 100 %. По нея преди EX - дивд. ден (първият без право на дивидент)вземам решение коя е изгодно да държа до преди този ден. Например ще купя Атера за 7,8 % дивидентна с пари от изгодна продажба на М+Ц след нейната EX-дата., вместо Бреф с 3 %. Към всеки момент ми е ясно каква ще ми бъде диивидентната след като получа дивидента. Чрез полученият дивидент НЕ НАМАЛЯВАМ покупната (себестойността), тъй като с него купувам от същата или друга акция и това се отчита автоматично.
4. Аз смятам капиталова доходност само за продадените вече акции, а не ей така - виртуална любов, онанизъм!! Сега към средата на годината имам 8.9 % реализирана капиталова и ще имам + 6,7 % дивидентна, но последната мога и да я увелича ако с пари от продажбата на вече "изтеклите" М+Ц, Атера, Бреф и други след тях, купя БТХ с 12,95 % дивидентна, Елана агротрейд с 5,16 % и т.н.
5. Цялата тънкост е балансът между капиталовите и дивидентните акции, като оценката е до голяма степен интуитивна?! Все пак аз съм повече за дивидентните акции, но ако трябва да ребалансирам портфейла си, или при опасност, СМЕЛО ПРОДАВАМ от капиталовите акции, не ми свиди.
Възможно е да има и други мнения по въпроса, тези съм ги изпитал в течение вече на 20 год. - от закупуването на първите ми две книги в портфейла, "Албена" на цена 6 лв. и "Елкабел" на цена от 20 лв., която след няколко години рухна до 1,20 лв.
ПРОФЕСОРЪТ
- 1 like
Коментар
-
За мен дивидентната доходност е основна движеща цел на портфейла!
Доходност от положителни разлики и затваряне по спекулативни позиции през тази
година имаше доста , но не винаги е "благоразположен" пазара, -пример 2012г
С всяка следваща година го надграждам, с изключение на 2015г от Зл. лев - там си имаше
плюсово изкривяване, но тази спрямо миналата година ръста е ~ +37%.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Бик в атака Разгледай мнениеЧичо Манчо, ако купиш дадена акция на 10 лева и цената падне на 5 лв., но има дивидент 1 лв. как ще смяташ дивидентната доходност? По твоята сметка трябва да е 10%. Ама тоя дето я купи на 5 ще каже че доходността е 20%. А как ще я смятаме, ако цената продължи да пада? Ей затова според мен е правилно да се смята по последна цена, а другото си е капиталова печалба или загуба.
Отново подчертавам, че говоря за оценка на реални инвестиции, извършени от нас по различно време, а не за чисто статистически стойности на хипотетична дивидентна доходност съпоставяща стойността на дивидента с моментната пазарна цена. Това всеки може да си го сметне, но какво го грее това?Last edited by Чичо Манчо; 12.06.2017, 23:10.Vanitas vanitatum...
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Бик в атака Разгледай мнениеЧичо Манчо, ако купиш дадена акция на 10 лева и цената падне на 5 лв., но има дивидент 1 лв. как ще смяташ дивидентната доходност? По твоята сметка трябва да е 10%. Ама тоя дето я купи на 5 ще каже че доходността е 20%. А как ще я смятаме, ако цената продължи да пада? Ей затова според мен е правилно да се смята по последна цена, а другото си е капиталова печалба или загуба.“The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”
Коментар
-
Чичо Манчо, ако купиш дадена акция на 10 лева и цената падне на 5 лв., но има дивидент 1 лв. как ще смяташ дивидентната доходност? По твоята сметка трябва да е 10%. Ама тоя дето я купи на 5 ще каже че доходността е 20%. А как ще я смятаме, ако цената продължи да пада? Ей затова според мен е правилно да се смята по последна цена, а другото си е капиталова печалба или загуба.Събитията не винаги отговарят на очакванията!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнениеЧичо Манчо, тук има хора и които нямат акции.Те са майстори на сложните сметки на демото...Там ние сме лаици..Събитията не винаги отговарят на очакванията!
Коментар
Коментар