Първоначално изпратено от Императорът
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Дивиденти, дивиденти, ДИВИДЕНТИ !!!
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Zdravko Разгледай мнение
Импе тия от чужбина не ги брой, иначе много хора взимаме на всеки три месеца навън
Що да не ги броим - дивидентът от ВР (напримерно) нещо по-малоценен ли е, сравнен с дивиденът от ПДНГ (напримерно)?Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от snaky Разгледай мнение
Някои и всеки месецСъбитията не винаги отговарят на очакванията!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Zdravko Разгледай мнение
Импе тия от чужбина не ги брой, иначе много хора взимаме на всеки три месеца навън
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеЕ, щом сефтосвате чак сега... аз на още около 4 март...
Коментар
-
Първоначално изпратено от unsworth Разгледай мнение
Позиция по позиция. Друг недостатък на авторската ти система е, че отразява с лаг представянето, тоест чак на Нова година ще разбереш, че една инвестиция не е била добра, а тя може де почнала да се влошава от февруари премерно. Не че няма да го забележиш, но тогава системата (или както там си я наричаш) става безмислена, не ти дава инфо в реално време.
Що в един ексел в един ред не сложиш (А) средна цена на придобиване, (Б) текуща цена, (В) кап дох [ (Б-А)*100 ], (Г) последен дивидент нето, (Д) див дох [ (Г/А)*100 ], (Е) акумулиран* дивидент, (Ж) Нетен резултат във валутата [ (Б-А)*брой акции + E ], (З) Нет Рез % [ (Ж/Цялата сума по придобиването)*100 ]
С нетния резултат в процент ще можеш да сравняваш круши и ябълки, тоест Газпром vs. HSBC vs. София Комерс при това в реално време, ако си местиш текущата цена редовно.
Обаче аз никога не съм те чувал да говориш за превалутиране. Колона (З) може и според мен трябва да е по-комплексна, защото не отразява колебанията в цените на валутите. Според мен английските ти инвестиции изглеждат плачевно в лева, ако са придобивани в паунд. Не злорадствам, аз самият си поплаках ноември '16 и март т.г., когато закривах такива позиции.
*За да ти отчита случаите, когато си прибрал повече от един дивидент
Едит: виждам в последното мнение говориш за евроцентове, значи в евро купуваш, аспакаих се, калкулирано ти е всичко
Тц.
Да не мислиш, че аз си отварям платформата веднъж на Коледа и веднъж - пиян кат` тако`а сутринта след Нова година? Нали ги наблюдавам постоянно - веднага щом си отворя платформата ги виждам тия работи - средна на която съм купил, текуща цена, дивидентите тоже може да си ги гледам и т.н. и т.н. - чета новини, преглеждам отчети.
Превалутиране - ного ясно че таковата - всички акции навън ги пазарувам в евро, което е с фиксиран курс към левът. Когато смятам дивидентна доходност, дивидентите които получавам в зеленички ги преизчислявам в евраци. По повечето позиции и без това получавам евраци. Британските - изчисляват дивидентите или в бабета или в зеленички, но при мен пъкват евраци. Иначе имам напредвид - разбира се (като си правя сметката) за валутните курсове, търсейки сгода. Но процантовата дивидентна доходност е винаги сметната или в лева за българските, или в евраци за всички чужди.
Така че имам предвид всички тия работи дето казвашМразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Мерси, коригирано на "Е". Гранд тоталът на всички доходностиVanitas vanitatum...
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Чичо Манчо Разгледай мнение
Много добре написано! Само би ли пояснил това + Ж във формулата на кол. Ж?
- 1 like
Коментар
-
Позиция по позиция. Друг недостатък на авторската ти система е, че отразява с лаг представянето, тоест чак на Нова година ще разбереш, че една инвестиция не е била добра, а тя може де почнала да се влошава от февруари премерно. Не че няма да го забележиш, но тогава системата (или както там си я наричаш) става безмислена, не ти дава инфо в реално време.
Що в един ексел в един ред не сложиш (А) средна цена на придобиване, (Б) текуща цена, (В) кап дох [ (Б-А)*100 ], (Г) последен дивидент нето, (Д) див дох [ (Г/А)*100 ], (Е) акумулиран* дивидент, (Ж) Нетен резултат във валутата [ (Б-А)*брой акции + Ж ], (З) Нет Рез % [ (Ж/Цялата сума по придобиването)*100 ]
С нетния резултат в процент ще можеш да сравняваш круши и ябълки, тоест Газпром vs. HSBC vs. София Комерс при това в реално време, ако си местиш текущата цена редовно.
Обаче аз никога не съм те чувал да говориш за превалутиране. Колона (З) може и според мен трябва да е по-комплексна, защото не отразява колебанията в цените на валутите. Според мен английските ти инвестиции изглеждат плачевно в лева, ако са придобивани в паунд. Не злорадствам, аз самият си поплаках ноември '16 и март т.г., когато закривах такива позиции.
Едит: виждам в последното мнение говориш за евроцентове, значи в евро купуваш, аспакаих се, калкулирано ти е всичкоVanitas vanitatum...
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеАми към началото и към края на годината - драги - защото все някаква дата трябва да се засече. Защо да не е 01.01 ? Бих могъл да избера напримерно и 18.02. да кажем. Както казах - датата на сборището е приложима само за нашия пазар - как тогава да съпоставя с нетукашните си инвестиции?
Що в един ексел в един ред не сложиш (А) средна цена на придобиване, (Б) текуща цена, (В) кап дох [ (Б-А)*100 ], (Г) последен дивидент нето, (Д) див дох [ (Г/А)*100 ], (Е) акумулиран* дивидент, (Ж) Нетен резултат във валутата [ (Б-А)*брой акции + E ], (З) Нет Рез % [ (Ж/Цялата сума по придобиването)*100 ]
Едит: виждам в последното мнение говориш за евроцентове, значи в евро купуваш, аспакаих се, калкулирано ти е всичкоLast edited by unsworth; 13.06.2017, 11:42.
- 2 Харесвания
Коментар
Коментар