Първоначално изпратено от Императорът
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Дивиденти, дивиденти, ДИВИДЕНТИ !!!
Collapse
X
-
Last edited by nradev; 27.07.2017, 03:48.
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеДобре, твое си мнение. Ти - дето е съмнително какво въобще дириш в тоя форум и дали си инвестирал и лев в живота си, освен доброзорно - в УПФ - наричаш: "балъци" утвърдени инвеститори като Мечов или Интров например, ама твоя си работа.
Коментар
-
Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнениеСпоред мен това е илюзия. Опитаме ли се да опростим максимално модела за оценка на акции то капиталовата печалба не е нищо повече от промяната в нетната настояща стойност на очаваните бъдещи дивиденти. Естествено тя зависи от растежа на компанията и дисконтният фактор. Реално погледнато отричайки капиталовата печалба ти приемаш само текущото състояние на нещата и концепцията, че то ще остане непроменено завинаги и следователно няма да има промяна в самата компания. Според мен това е доста нереалистична преценка за света. Единственото постоянно нещо е промяната.
Естествено нещата са по-сложни и общото състояние на пазара също оказва влияние.
Естествено някои активи, които не дават дивидент също имат стойност макар, че там няма как да дисконтираш бъдещи дивиденти. Там реално имаш опция за промяна на конторла и търгово или намирането на по-голям глупак, което може да е много доходно. Но да се върна на важното. Дивидента е основата върху която е изграден пазара, но той сам по себе си без растежа на компанията и промяната в дисконтният фактор няма никакво значение.
Обърни внимание на идеята за кучетата на БГТР30. Там основната част от печалбата идва от капиталовият доход а не от дивидента.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Garcilаso Разгледай мнение
В момента капиталовите разходи са съизмерими с амортизацията. Единственият вариант рязко да паднат тези разходи е компанията да планира да свива капацитета. Може ли да обясниш как ще намалят инвестициите?
Сравни колелцето на ВР с колелцата на другите сродни компании - в оная купчинка, дето пусках ногократно, а взех я от една статия в Инвесторът. Нали не мислиш, че ВР цоца слуз от земните недра в пъти по-неефективно от Мидичката, Раковинката и Ексонът?Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
А поинтересува ли се - какъв е лъвският пай от тия капиталови разходи? Тоя пай скоро ще изчезне. И аз мисля, че малко прекаляват с дивидентите, аз бих намалил от 10 на 5 цента, но те си знаят. Дълговете им са дългосрочни, то се знае - все още не бръзат да разпродават бизнес. А и - ако бяха закъсали - трудно биха си намерили и кредитори. Все още са страшно силни, макар и не колкото Мидичката.
Коментар
-
Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнениеДивидентната доходност разгледана отделно от капиталовата няма никакво значение. Капиталовата реално погледнато е промяната в нетната настояща стойност на очакваните дивиденти. За да да кажеш че вземаш предвид бъдещето развитие на компанията трябва да имаш представа и какво от това което мислиш ти е прайснато в цената или с други думи с какво твоите очаквания се различават от тези на пазара. В общи линии може да вземеш една Софарма. Направихме 30 процента за два месеца не заради дребният дивидент а заради промяната в очакванията за бъдещи печалби и дивиденти. Не ти харесва заради малкият дивидент, но пък от нея се печели капиталово.
Само че тези мечти за бъдещето на - често водят до балончене - защото огромна маса инвеститори винаги вярват, че бъдещето ще е точно такова, каквото им се иска на тях и че техните, точно и само техните активи ще поскъпват до небесата и ще ги направят милионери.
А други - баш-играчи просто изчакват прасетата (както те викат на ентусиастите) да се нагувичат с баси скъпите акции (които те им продават) и сриват пазарът - на дъното обират акциите на гневните и бесни ентусиасти. Така пръво им вземат парите, после им вземат акциите. Ама що ли ти обяснявам туй, ти го знаеш.Например - сега наистина ли мислиш, че повечето щатски IT балоняци наистина си струват сегашните цени? Аз: не. това често е бизнес, който може страшно лесно да бъде капичнат, ако не броим хардуерният - там е по-трудно, но пак е по-лесно - отколкото да бъде капичната някоя ресурсна компания... защото ресурсите са даденост, без която не може да има нищо надграждащо.
Затуй винаги ще предпочета да си купя Gazprom, Shell, Pio Tinto - отколкото Букчета, Амазонки, Гугълченца и прочее бъзикни - дори и при еднакво съотношение на приходи, дивиденти, печалби, задлъжнялост и т.н. спрямо цена. Щото ако Букчето утре го спрат, нищо страшно няма да стане - една зависимост ще отпадне, докато китайските хора не измислят друго Букче (може дори по-готино)... ама ако на зима Газпром врътнат крановете, ще стане но-о-о-о-ого грозно.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
- 2 Харесвания
Коментар
-
Не схванах ного-ного мисълта ти, но аз винаги обмислям и се опитвам да преценя бъдещето развитие на компанията и на секторът.
Коментар
-
Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнениеСпоред мен това е илюзия. Опитаме ли се да опростим максимално модела за оценка на акции то капиталовата печалба не е нищо повече от промяната в нетната настояща стойност на очаваните бъдещи дивиденти. Естествено тя зависи от растежа на компанията и дисконтният фактор. Реално погледнато отричайки капиталовата печалба ти приемаш само текущото състояние на нещата и концепцията, че то ще остане непроменено завинаги и следователно няма да има промяна в самата компания. Според мен това е доста нереалистична преценка за света. Единственото постоянно нещо е промяната.
Естествено нещата са по-сложни и общото състояние на пазара също оказва влияние.
Естествено някои активи, които не дават дивидент също имат стойност макар, че там няма как да дисконтираш бъдещи дивиденти. Там реално имаш опция за промяна на конторла и търгово или намирането на по-голям глупак, което може да е много доходно. Но да се върна на важното. Дивидента е основата върху която е изграден пазара, но той сам по себе си без растежа на компанията и промяната в дисконтният фактор няма никакво значение.
Обърни внимание на идеята за кучетата на БГТР30. Там основната част от печалбата идва от капиталовият доход а не от дивидента.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от onakilev Разгледай мнение
Имаше времена и цени, при които като си изтеглиш 5-ия дивидент, ти е Транс-пе колко е цената на акциятаМразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеРадев - капиталовата загуба е виртуална, докато не си продал. Дивидентът обаче е реален. Ето - аз в момента - от ВР съм капиталово на загуба (последните дни паднаха), но ако отчетем сосните дивиденти, съм на плюс, дори ако ги продам на тия нива... ама аз: няма да ги.
Обърни внимание на идеята за кучетата на БГТР30. Там основната част от печалбата идва от капиталовият доход а не от дивидента.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от mancev Разгледай мнение
Е като си го изтегля в кеш, а не го реинвестирам, кое му е нереалнотоКато на финансово неграмотен ми обясни
Mнението не е препоръка за търговия с ЦК!
Коментар
-
Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнение
това че дивидента е реален а загубата не е,е основната заблуда на дребния инвеститор. той по принцип е финансово неграмотен. затова и преди казах че дивидента е залъгалка за балъцитеКато на финансово неграмотен ми обясни
- 1 like
Коментар
-
Добре, твое си мнение. Ти - дето е съмнително какво въобще дириш в тоя форум и дали си инвестирал и лев в живота си, освен доброзорно - в УПФ - наричаш: "балъци" утвърдени инвеститори като Мечов или Интров например, ама твоя си работа.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
- 1 like
Коментар
-
А поинтересува ли се - какъв е лъвският пай от тия капиталови разходи? Тоя пай скоро ще изчезне. И аз мисля, че малко прекаляват с дивидентите, аз бих намалил от 10 на 5 цента, но те си знаят. Дълговете им са дългосрочни, то се знае - все още не бръзат да разпродават бизнес. А и - ако бяха закъсали - трудно биха си намерили и кредитори. Все още са страшно силни, макар и не колкото Мидичката.
Имам и от дивидентът съм доволен. Яка цоцаница.От 19-20 година има вероятност и акцията да дръпне капиталово.
Радев - капиталовата загуба е виртуална, докато не си продал. Дивидентът обаче е реален. Ето - аз в момента - от ВР съм капиталово на загуба (последните дни паднаха), но ако отчетем сосните дивиденти, съм на плюс, дори ако ги продам на тия нива... ама аз: няма да ги.
Коментар
Коментар