Груев, макар и да не съм съгласен с изводите в края на твоя пост, не мога да не те поздравя за богатото на данни и логически издържано мнение за това дружество. От там нататък вече всеки си преценява дали да се съгласи или да не се съгласи с твоите заключения.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Доверие обединен холдинг (DUH / DOVUHL)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от al4en Разгледай мнениеГрую, пак ще изгледаш цялото движение отстрани, същите неща ще ги пишеш и на 15-20 лв.да не говорим, че ако случайно банката се продаде може и повече.
Коментар
-
[QUOTE=Грую Груев;n3832471]
Хубав сайт си дал - интересно инфо в него. Благодаря за полезния линк!
Когато си сравнявал цените на НИ обърна ли внимание на това:3,13 БГ , 9,19 Мол? Изглежда важно за бизнеса на банките.Mortgage Interest Rate in Percentages (%), Yearly, for 20 Years Fixed-Rate 3.13 9.19 +193.77 %
Не съм пристрастен - държа малко за спорта - преди леята се обезцени рязко, но последните години е що годе стабилна. Иначе там рискове колкото си искаш.
Без препоръки
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
Хубаво мнение, както обикновено. Бриколажа не го броя, както и всичко останало, макар да не следя дружеството, защото, доколкото съм чел, всички останали дружества са около 0 и се натират. Отделно не броя и кредита за покупката на банката. Гледаме само резултатите. Доверие, които са единствени кандидати, отново да го подчертая, купуват 64% от капитала на банката за 760 милиона леи, т.е. цялата банка е оценена на 1,2 милиарда леи по показателите от 2018 (банката е купена в началото на 2019) или 120 милиона лева. Капиталът ѝ по това време е около 2,6 милиарда, т.е. П/Б е 0,45. За сведение, другата банка, която е още по-голяма и с по-добри показатели, е продадена на още по-ниско П/Б, ма за чичикака следва да има набутвация, разбира се, щото той има 0 банков опит. Печалбата тогава е 500 милиона леи. Слагаме числата сега - печалбата за настоящата година ще е преко сили 600 милиона леи (едва ли ще е толкова, ама нейсе), капиталът е 3,6 милиарда леи.
Т.е. пряко сили печалбата ще се е качила с 20%, а капиталът с 40% от момента, когато чичикака е купил банката за П/Б 0,45, т.е. както и да го смятаме, в най-добрия случай П/Б ще е 0,5 или иначе казано цялата банка струва макс 180 милиона лева, нека са 200 милиона. Чичикака има 75%, т.е. делът му е не повече от 150 милиона лева, ерго толкова следва да струва и Доверие (нарочно съм надул коефициентите) или макс, ма много макс 7 лева на акция - повтарям, че нарочно съм надул коефициентите, щото трябва да има дискаунт за риск, все пак говорим за нереформирана и мутренска държава.
Това са цифричките, на които се опираме, всичко друго е вяра в чичикака и врътките на ортака. Живи и здрави - успех тук, но, както казах, на тези нива единствената по-рискова акция в момента на БФБ (т.е. по-балонирана от тази) е чистата акция, дето я търгували на майната си от понеделник.
П.С. Виждам, че си писал за имотите, средната заплата в Кишинев, според Нумбео - (предполагам, че го знаеш този сайт, доста е реалистичен) е 760 лева нето, а имотите в центъра са 1000 евро квадрата - колко пък още да растат?
П.П.С. Печалбите в такива бантустански държави почти никой не ги гледа при анализ - в Македония са още по-големи, да речем.
ПП: Благодаря за инфото и сайта. Не го знаех. Явно цените на НИ в молдова са скочили, но все пак сайта ги дава на половината на София. Имот,бг ми покаваше 1200 евро в София когато вадех инфото за имотите в Молдова а сега вяно повишената цена на суровините е коригирала и цената на НИ.Last edited by Alonso; 21.11.2021, 16:45.Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.
- 4 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
Не знам на колко оценяваш Бриколажа и другите активи в холдинга, но приемам сметките ти за точни. По твоите сметки пазара оценява в Молдова на P/B 0.6 или колкото и ПИБ пак по твоите сметки. Аз от ПИБ не се интерсувам защото след десетия скелет спрях да ги броя и съм дал тотален игнор там. За молдовската банка ако имаш скелети за показване, бих бил благодарен да споделиш. Също така ми е интересна твоята гледна точка, защо едни банки се търгуват на П/Б 0.4 а други на 1.6 или 4 пъти повече. Понеже цената е ясна, явно инвеститорите имат различни виждания за реалната цена на активите. Та в Молдова в момент цена на квадрат на пъпа на столицата върви 500 евро. Дали обезпеченията по кредититте, които са отпуснали са достатъчни според теб, при положение че Молдова е най-бедната страна в момента и се очаква да наваксва тепърва?
Т.е. пряко сили печалбата ще се е качила с 20%, а капиталът с 40% от момента, когато чичикака е купил банката за П/Б 0,45, т.е. както и да го смятаме, в най-добрия случай П/Б ще е 0,5 или иначе казано цялата банка струва макс 180 милиона лева, нека са 200 милиона. Чичикака има 75%, т.е. делът му е не повече от 150 милиона лева, ерго толкова следва да струва и Доверие (нарочно съм надул коефициентите) или макс, ма много макс 7 лева на акция - повтарям, че нарочно съм надул коефициентите, щото трябва да има дискаунт за риск, все пак говорим за нереформирана и мутренска държава.
Това са цифричките, на които се опираме, всичко друго е вяра в чичикака и врътките на ортака. Живи и здрави - успех тук, но, както казах, на тези нива единствената по-рискова акция в момента на БФБ (т.е. по-балонирана от тази) е чистата акция, дето я търгували на майната си от понеделник.
П.С. Виждам, че си писал за имотите, средната заплата в Кишинев, според Нумбео - (предполагам, че го знаеш този сайт, доста е реалистичен) е 760 лева нето, а имотите в центъра са 1000 евро квадрата - колко пък още да растат?
П.П.С. Печалбите в такива бантустански държави почти никой не ги гледа при анализ - в Македония са още по-големи, да речем.Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от B.Graham Разгледай мнениеИначе от 3,017....сметайте....
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
Ти пък - сплит на сплита след репо на репото и ъъъъъъп на ъъъъъъпа. Този холдинг е нищо без банката - при 380 милиона капитал на чичанбанк (колко е достоверен, е отделен въпрос, но вярваме на екселя) и съотношения П/Б в Бг, които варират от 0,4 за Пиреос, през 0,6 на Фибанкасъ (за увеличението), та до 1,3 за ОББ и Експресбанк и 1,6 за райфата от завчера за реални сделски, колко следва да струва банката в Молдова. Чичанбанк е нещо като Фибанкасъту на Молдова, но, разбира се, следва да има дисконт за умряла държава като Молдова, т.е. макса ѝ е 0,5 П/Б или не повече от 200 милки лева. Пазарът у нас, който е на стериоди от чичикака и ортака, я оценява на 260 милки+. Ми пазар - ъъъъъп 50 кинта и това е - след чистата акция, това е най-рисковата инвестиция на БФБ в момента. Аз лично бих си пуснал залог на Ман сити с тези пари, отколкото да играя тукАкъл ми дай, пари сам ще си спечеля.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от realista Разгледай мнение
9 лв е само началото. Седмицата може да я завършим и на 10 лв. Ще видим. Но по-важното е че по прогнози на икономисти и финансисти, догодина се очаква рали. Някои отрано и предвидливо се ориентираха и заеха позиции като тук причината може да и друга. Ще гледаме с интерес. Успех.Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
Коментар
-
Първоначално изпратено от realista Разгледай мнение
9 лв е само началото. Седмицата може да я завършим и на 10 лв. Ще видим. Но по-важното е че по прогнози на икономисти и финансисти, догодина се очаква рали. Някои отрано и предвидливо се ориентираха и заеха позиции като тук причината може да и друга. Ще гледаме с интерес. Успех.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от mapadona Разгледай мнение
Почти го видяхме.... понеделник със сигурност ще удари 9ти номер
Коментар
-
Първоначално изпратено от fena Разгледай мнениеДали няма да видин 9ти номер още днес!
Коментар
-
Първоначално изпратено от LaCosta Разгледай мнениеГруйче, ти навремето беше нагроцал Алпиниста, и той беше някакъв невероятен мошеник, щото ти беше влезнал в Агрокредита на 1,36 лв при положение, че вече бяха обявили увеличение на 1,10 лв. и после много плюнка изплю в оная тема, че космосът ти е крив.
Май много станаха тия дето не ги долюбваш? Да не би да има един нищожен процент грешка и при тебе?
П.С. Недолюбвам само чичикака и евереста, яхтсмените са друга бира - те са си напрово опг, ама тук е така и всичко е точно. Няма ядове - който е спечелил, халал да му е, само дано печалбата не стане екселска, а да успее да кешира навреме. Успехи и все нагоре желая на всички дребосъци - все пак ние сме колеги и трябва да се подкрепяме.
П.П.С. Понеже някой пита, ако се върна назад какво ще направя - ще си хвана ново гадже и ще си пусна тото с числата, които вече ще знамNever argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
- 1 like
Коментар
Коментар