If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Забелязвам отново някакво леко помпане на цената (най-вероятно Чичо и царидворците му са основните лица). Интересното за мен е дали гонят таргет 10 до края на седмицата предвид предстоящия конс. отчет или по-малко вероятното, според мен, е че някои вече знаят числата от отчета и има early bird днес.
Груев, макар и да не съм съгласен с изводите в края на твоя пост, не мога да не те поздравя за богатото на данни и логически издържано мнение за това дружество. От там нататък вече всеки си преценява дали да се съгласи или да не се съгласи с твоите заключения.
Моля, моля, мога да вадя и още данни, но те едва ли имат смисъл, когато акцията се движи от рап бандата на чичикака и ортака - имаше един готин ник Джеймс Браун ис дет, той ги измисляше такива Тук въпросите са основно два:
- защо в Молдова няма чуждестранни банки - примерно РБИ, които имам от години и следя много отблизо, имат банки в Косово, в Албания, в Беларус, но нямат в Молдова. А не са само РБИ, че да речеш, че са нещо специално - някоя и друга мамалигарска с дъшерно там и това е
- защо на търга за чичанбанк, преди да стане чичанбанк, се яви само и единствено той и то след 2-3 провалени такива преди него
Като се отговорят на тези въпроси за миналото, се стига до един друг - за бъдешето, свързан с чичикака и Степич (това специално за алчния) - кой е той, какво беше наследството му в Райфайзен (България), защо се наложи спешно да се сменя местния мениджър тук с австриец след падането на Степич и т.н. Тук си требе специализирано инфо и познанства, но може и сами да добиете обща картинка при определени обстоятелства и ровене.
И финално, че имам задачи, а и тръпна от очакване чистата ми акция от 15 бройки да ме направи още днес мелионерче в евраци на майната си, идват цифричките. А те безпощадно сочат няколко неща:
- цени над П/Б 1 за източна европа са доста редки, освен ако плащач е КБС - те са друга бира, ама за там трябват директни контакти с андроник . Например съшата РБИ продаде бизнеса си в Полша на П/Б 0.9 и П/Е около 6 и то след като РБИ се съгласи да поеме всички криви активи (имаха едни проблеми със заемите в швейцарски франкове, и то за немалка сума)
- банките в бантустански държави винаги правят високи печалби и както сам си видял, това се дължи на високите лихви по депозитите и по кредитите, защото административните разходи навсякъде са около 2%. та при 0% депозити и 2,5% кредити е едно, а при 5% депозити и 10% кредити е малко по-различно, нали. Например Стопанска банка в Северна Фиромия прави по 70 милки лева годишна печалба при 3,5 милиарда лева активи
- и последно, да ви дам и пиър как се е понабутал чичикака - точно преди сделката за чичанбанк, Молдовското БНБ продава и най-голямата банка - Агроинд. Вярно, не е мажоритарен дял, 41% продава за 450 милиона леи или цялата банка е оценена на 1,1 милиарда леи при капитал от почти 4 милиарда леи за периода - П/Б е под 0,3.
Та всеки сам си преценя, както казва Греъм, но докато чичикака и ортака надуват, кой съм аз, че да определям цената за висока и че цялата работа няма стабилна основа?
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
А ако се направи опит отново за покупка на друга банка?
Собствената банка дава много възможности, естествено нашите бг идиоти го разбират това по друг начин визирам бг банките.. затова и те се търгуват на тези цени! а чичо може да е всякакъв, но е класи над бг собствениците на банки , затова и Доверие ще продължи пътят нагоре, а и технически няма друг избор
Коментар