IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Доверие обединен холдинг (DUH / DOVUHL)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от 000 Разгледай мнение

Не ти ли омръзна да спамиш? Да не ти плащат на пост? В какви филми се вкарваш?!? Ти като Боко,с пистолета на шкафчето ли спиш. А я сега ти си представи за бреф-да кажат-карантина и 10 г всички офис служители работят дистанционно; Ко праим-блочетата празни.
    Ми хубаво - има го в зара, правим офис сградите на жилишни и пак прибираме поне по 5 лева на акция при ликвидация. А ако утре Молдовското БНБ пак национализира банката или забрани дивидентите, или вдигне изискванията за капитал и т.н., ти какво правиш?
    Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

Браво, Докторе! А сега си я представи картинката в Кулите на Мордор, как чичикака ги шепне тези работи на седналите на коленцето му адепти и току подвиква - 12, 12, 12, 12 до степен на транс. Е, ако имаш това инфо, дали имаш предимство пред другите, особено ако ти подвикне и: 7-8 и ще си в кулата, под 5-ца и ще си трейдната, на 4,50 лягай и се фармирай сама. Мила родна картинка с бг инвеститорите...
      Не ти ли омръзна да спамиш? Да не ти плащат на пост? В какви филми се вкарваш?!? Ти като Боко,с пистолета на шкафчето ли спиш. А я сега ти си представи за бреф-да кажат-карантина и 10 г всички офис служители работят дистанционно; Ко праим-блочетата празни.

Коментар

• Първоначално изпратено от emgeko Разгледай мнение
        Тук на няколко пъти се коментира доколко цената на акцията е релевантна на това, което притежава холдинга, та реших и аз да нахвърля набързо малко сметки на база отчети и други публични източници без претенции за изчерпателност.
        При текуща цена от 9,70 лв. получаваме капитализация от близо 206 лв. Активите ги оценявам по следния начин:
        Брико - 30 млн. лв. (40 млн. на база мултипъла на покупката на дела на французите преди 3 г. - 10м. нетен дълг);
        ОЗОФ - 25 млн. лв. (прави 2 млн. печалба на година по 7 пъти, плюс 10 млн. фин. активи);
        Болницата - 10 млн. лв. (нетна стойност на активите);
        Доверие грижа - минус 5 млн. лв (2 млн. загуба и 3 млн. дълг);
        Другите активи не ги броя изобщо с някаква стойност, въпреки, че може би и оттам може да се вземе нещо

Общо стойността на горните дружества излиза около 60 млн. лв. От друга страна имаме нетен дълг на холдинга към банки и св. лица (след приспадане на заемите на Брикото и Доверие Грижа, не слагам и лизинга) в размер на 97 млн. лв. Или имплиицитно получавам, че към момента 80% от банката е оценена на 243 млн. лв. (206+97-60). При очакван СК към края на годината от около 390 млн. лв. това прави 0,78 P/BV 2021E. Възниква въпросът адекватен ли е този коефициент за тази банка и в този регион. Преглеждайки показателите на банките по тези ширини от този анализ, 7 стр. https://listed-sme.com/CMS/Documents...89f751746b.pdf , виждам, че средната величина за 2021 г. за гранични пазари е 1,4 P/BV при средно ROE от 13,3%. Молдиндконбанк има ROE 16,3% според последния бюлетин на ДОХ. Оказва се, че въпреки по-високата рентабилност банката все пак е достатъчно добре "наказана" поради миналото си и държавата, в която оперира. Принципно на теория част от тези рискове трябва да са включени в кредитния рейтинг на Молдова, на база на който рисковата премия на страната според сайта на Дамодаран към момента е 6.3%. Инвеститорите там търсят ROE от 20% при цена на капитал около 15% според шефът на конкурентната им банка в това интервю, където се засягат доста въпроси относно риска, вързращаемостта и перспективите на местния пазар: http://www.infotag.md/interview-ro/293742/.
        Та дали е надута или не цената нека всеки сам си прецени. Аз имам акции тук, като последния месец съм бил и от двете страни и не препоръчвам нищо.
        Браво, много добро мнение. Има смао една малко, но изключително съшествена грешка, и тя е применето на 1.3 П/Б за релевантно. Дори самите ууд и ко са си казали, че това е само спрямо техните наблюдавани банки, а те са основно в хубави държави, както се вижда от самият анализ. Характерно за селските държавици е, че РОЕ е много високо, просто защото Е е ниско. И веднага се набива якият пиър - ако Доверие си купуват дял от банката (не от държавата), който я оценява цифром и словом на около 150 000 000 лева цялата. Ти я смяташ като за Бг пазара, през цената на Доверие на 300 000 000 лева цялата или, както много пъти съм казвал - брутален балон, който поне 2 пъти се е отдалечил от фундамента. Но всеки сам си "преценя"

Успех и още веднъж поздравления за смисления пост!
        Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от Dr.Tren4eff Разгледай мнение
          Единия чичо май ще си взема доверие и баннковия бизнес, другия -аптеки, фарма и сгради, и май си прилича на едно интелигентно "дай си ми куклите, на си ти парцалките"
          Браво, Докторе! А сега си я представи картинката в Кулите на Мордор, как чичикака ги шепне тези работи на седналите на коленцето му адепти и току подвиква - 12, 12, 12, 12 до степен на транс. Е, ако имаш това инфо, дали имаш предимство пред другите, особено ако ти подвикне и: 7-8 и ще си в кулата, под 5-ца и ще си трейдната, на 4,50 лягай и се фармирай сама. Мила родна картинка с бг инвеститорите...

Коментар

• Тук на няколко пъти се коментира доколко цената на акцията е релевантна на това, което притежава холдинга, та реших и аз да нахвърля набързо малко сметки на база отчети и други публични източници без претенции за изчерпателност.
            При текуща цена от 9,60 лв. получаваме капитализация от близо 206 лв. Активите ги оценявам по следния начин:
            Брико - 30 млн. лв. (40 млн. на база мултипъла на покупката на дела на французите преди 3 г. - 10м. нетен дълг);
            ОЗОФ - 25 млн. лв. (прави 2 млн. печалба на година по 7 пъти, плюс 10 млн. фин. активи);
            Болницата - 10 млн. лв. (нетна стойност на активите);
            Доверие грижа - минус 5 млн. лв (2 млн. загуба и 3 млн. дълг);
            Другите активи не ги броя изобщо с някаква стойност, въпреки, че може би и оттам може да се вземе нещо.

Общо стойността на горните дружества излиза около 60 млн. лв. От друга страна имаме нетен дълг на холдинга към банки и св. лица (след приспадане на заемите на Брикото и Доверие Грижа, не слагам и лизинга) в размер на 97 млн. лв. Или имплиицитно получавам, че към момента 80% от банката е оценена на 243 млн. лв. (206+97-60). При очакван СК към края на годината от около 390 млн. лв. това прави 0,78 P/BV 2021E. Възниква въпросът адекватен ли е този коефициент за тази банка и в този регион. Преглеждайки показателите на банките по тези ширини от този анализ, 7 стр. https://listed-sme.com/CMS/Documents...89f751746b.pdf , виждам, че средната величина за 2021 г. за гранични пазари е 1,4 P/BV при средно ROE от 13,3%. Молдиндконбанк има ROE 16,3% според последния бюлетин на ДОХ. Оказва се, че въпреки по-високата рентабилност банката все пак е достатъчно добре "наказана" поради миналото си и държавата, в която оперира. Принципно на теория част от тези рискове трябва да са включени в кредитния рейтинг на Молдова, на база на който рисковата премия на страната според сайта на Дамодаран към момента е 6.3%. Инвеститорите там търсят ROE от 20% при цена на капитал около 15% според шефът на конкурентната им банка в това интервю, където се засягат доста въпроси относно риска, вързращаемостта и перспективите на местния пазар: http://www.infotag.md/interview-ro/293742/.
            Та дали е надута или не цената нека всеки сам си прецени. Аз имам акции тук, като последния месец съм бил и от двете страни и не препоръчвам нищо.
            Last edited by emgeko; 16.12.2021, 17:23. Причина: Корекция на тек. цена от 9,70 лв. на 9,60 лв.

Коментар

• Първоначално изпратено от Dr.Tren4eff Разгледай мнение
              Единия чичо май ще си взема доверие и баннковия бизнес, другия -аптеки, фарма и сгради, и май си прилича на едно интелигентно "дай си ми куклите, на си ти парцалките"
              Едва ли.. Не виждам как О. Донев ще се откаже нито от Доверие (банката), нито от Фармата. Защо така смяташ, че ще се случи?

Коментар

• Единия чичо май ще си взема доверие и баннковия бизнес, другия -аптеки, фарма и сгради, и май си прилича на едно интелигентно "дай си ми куклите, на си ти парцалките"

Коментар

• Първоначално изпратено от 000 Разгледай мнение

Надявам се голяма част от парите останали от презаписването на ИПО на Ейч Ар Кепитъл АД да влязат тук.От където тръгнали,там се върнали.
                  Нека мине и 2рата емисия е петък и ще видим какво ще остане и къде ще се върне. Все пак, както колегата Алчен отбеляза, алтерко и те потеглиха пак нагоре. Интересна седмица ще е, аукциона на Ейч Ар-а е до 13:45, а след това с парите, които не са успели да си намерят място, ще трябва някъде да се набутат. А може и фондовете тая седмица да разпродават и да брулят цената така брутално. Което пък не е лошо за Чичо, защото му излиза евтино, гледам Телсо пак купуват.

EDIT: The Banker е обявил Молдиндконбанк за най-ефективната банка в Молдова за 2021 г. и втора поредна след наградата през 2020 г. Това затвърждава, че операционната и ефективност, въпреки, че не получи наградата за най-добра банка за годината, то с този подход в бъдеще, може и да изпревари Agroindbank.
                  Last edited by Network; 16.12.2021, 12:10.

Коментар

• Първоначално изпратено от Network Разгледай мнение
                    Изсипването продължава. Дали не е за заблуда и петъчно да има прахосмучене... Честито на продалите над 10.5 и над 11.0, аз ще чакам за догодина
                    Може да стане и тази година.

Коментар

• Първоначално изпратено от al4en Разгледай мнение
                      Лашперко потегли.
                      Надявам се голяма част от парите останали от презаписването на ИПО на Ейч Ар Кепитъл АД да влязат тук.От където тръгнали,там се върнали.

Коментар

• Лашперко потегли.

Коментар

• Изсипването продължава. Дали не е за заблуда и петъчно да има прахосмучене... Честито на продалите над 10.5 и над 11.0, аз ще чакам за догодина

Коментар

• Първоначално изпратено от polax Разгледай мнение
                            Така е, пропуснах това, то тука беше малкия Донев.
                            Ако приемем, че е купувал Донев старши тезата ми отива в коша.
                            Единственото, което знаем, е че "Телсо" купува, "Донев ИХ" продава и две от прокситата на Стоев са купували.Едното мина 5%.....Дали Огнян Донев купува не знаем.Дали Росица Донева купува също.Дали техни проксита купуват също.Той по принцип рядко ползва.Не знаем и дали в последните месеци няма един или двама външни купувачи.....Така че всички категорични изказвания по темата и подтемата са лекомислени.
                            Life won't wait for you.

Коментар

• Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение

Колко пъти трябва да се обясни в тази тема, че Донев няма проблем да купува по всяко време!? Защо не вниквате малко повече в материята, за да можете да правите по-верни и обосновани изводи?
                              Така е, пропуснах това, то тука беше малкия Донев.
                              Ако приемем, че е купувал Донев старши тезата ми отива в коша.

Коментар

• Първоначално изпратено от B.Graham Разгледай мнение

Та отктомври и ноември чичо и ортака не купуваха.Цената как беше?
                                Цената си растеше...
                                Този ръст обаче мисле ще приключи декември и ще съвпадне със забраната за търговия на свързаните лица. Когато няма очаквания от цацата за ръст ще почнат да си кешират печалбите за септември-декември и цената ще върне, с колко ще видим?
                                Това ми е виждането.
                                Имам си още
                                Ако върне ще купе, ако скочи ще продам
                                Last edited by polax; 15.12.2021, 14:34.

Коментар

Working...
                                X