Първоначално изпратено от 000
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Доверие обединен холдинг (DUH / DOVUHL)
Collapse
X
-
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
Браво, Докторе! А сега си я представи картинката в Кулите на Мордор, как чичикака ги шепне тези работи на седналите на коленцето му адепти и току подвиква - 12, 12, 12, 12 до степен на транс. Е, ако имаш това инфо, дали имаш предимство пред другите, особено ако ти подвикне и: 7-8 и ще си в кулата, под 5-ца и ще си трейдната, на 4,50 лягай и се фармирай сама. Мила родна картинка с бг инвеститорите...
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от emgeko Разгледай мнениеТук на няколко пъти се коментира доколко цената на акцията е релевантна на това, което притежава холдинга, та реших и аз да нахвърля набързо малко сметки на база отчети и други публични източници без претенции за изчерпателност.
При текуща цена от 9,70 лв. получаваме капитализация от близо 206 лв. Активите ги оценявам по следния начин:
Брико - 30 млн. лв. (40 млн. на база мултипъла на покупката на дела на французите преди 3 г. - 10м. нетен дълг);
ОЗОФ - 25 млн. лв. (прави 2 млн. печалба на година по 7 пъти, плюс 10 млн. фин. активи);
Болницата - 10 млн. лв. (нетна стойност на активите);
Доверие грижа - минус 5 млн. лв (2 млн. загуба и 3 млн. дълг);
Другите активи не ги броя изобщо с някаква стойност, въпреки, че може би и оттам може да се вземе нещо
Общо стойността на горните дружества излиза около 60 млн. лв. От друга страна имаме нетен дълг на холдинга към банки и св. лица (след приспадане на заемите на Брикото и Доверие Грижа, не слагам и лизинга) в размер на 97 млн. лв. Или имплиицитно получавам, че към момента 80% от банката е оценена на 243 млн. лв. (206+97-60). При очакван СК към края на годината от около 390 млн. лв. това прави 0,78 P/BV 2021E. Възниква въпросът адекватен ли е този коефициент за тази банка и в този регион. Преглеждайки показателите на банките по тези ширини от този анализ, 7 стр. https://listed-sme.com/CMS/Documents...89f751746b.pdf , виждам, че средната величина за 2021 г. за гранични пазари е 1,4 P/BV при средно ROE от 13,3%. Молдиндконбанк има ROE 16,3% според последния бюлетин на ДОХ. Оказва се, че въпреки по-високата рентабилност банката все пак е достатъчно добре "наказана" поради миналото си и държавата, в която оперира. Принципно на теория част от тези рискове трябва да са включени в кредитния рейтинг на Молдова, на база на който рисковата премия на страната според сайта на Дамодаран към момента е 6.3%. Инвеститорите там търсят ROE от 20% при цена на капитал около 15% според шефът на конкурентната им банка в това интервю, където се засягат доста въпроси относно риска, вързращаемостта и перспективите на местния пазар: http://www.infotag.md/interview-ro/293742/.
Та дали е надута или не цената нека всеки сам си прецени. Аз имам акции тук, като последния месец съм бил и от двете страни и не препоръчвам нищо.
Успех и още веднъж поздравления за смисления пост!Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Dr.Tren4eff Разгледай мнениеЕдиния чичо май ще си взема доверие и баннковия бизнес, другия -аптеки, фарма и сгради, и май си прилича на едно интелигентно "дай си ми куклите, на си ти парцалките"Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
- 2 Харесвания
Коментар
-
Тук на няколко пъти се коментира доколко цената на акцията е релевантна на това, което притежава холдинга, та реших и аз да нахвърля набързо малко сметки на база отчети и други публични източници без претенции за изчерпателност.
При текуща цена от 9,60 лв. получаваме капитализация от близо 206 лв. Активите ги оценявам по следния начин:
Брико - 30 млн. лв. (40 млн. на база мултипъла на покупката на дела на французите преди 3 г. - 10м. нетен дълг);
ОЗОФ - 25 млн. лв. (прави 2 млн. печалба на година по 7 пъти, плюс 10 млн. фин. активи);
Болницата - 10 млн. лв. (нетна стойност на активите);
Доверие грижа - минус 5 млн. лв (2 млн. загуба и 3 млн. дълг);
Другите активи не ги броя изобщо с някаква стойност, въпреки, че може би и оттам може да се вземе нещо.
Общо стойността на горните дружества излиза около 60 млн. лв. От друга страна имаме нетен дълг на холдинга към банки и св. лица (след приспадане на заемите на Брикото и Доверие Грижа, не слагам и лизинга) в размер на 97 млн. лв. Или имплиицитно получавам, че към момента 80% от банката е оценена на 243 млн. лв. (206+97-60). При очакван СК към края на годината от около 390 млн. лв. това прави 0,78 P/BV 2021E. Възниква въпросът адекватен ли е този коефициент за тази банка и в този регион. Преглеждайки показателите на банките по тези ширини от този анализ, 7 стр. https://listed-sme.com/CMS/Documents...89f751746b.pdf , виждам, че средната величина за 2021 г. за гранични пазари е 1,4 P/BV при средно ROE от 13,3%. Молдиндконбанк има ROE 16,3% според последния бюлетин на ДОХ. Оказва се, че въпреки по-високата рентабилност банката все пак е достатъчно добре "наказана" поради миналото си и държавата, в която оперира. Принципно на теория част от тези рискове трябва да са включени в кредитния рейтинг на Молдова, на база на който рисковата премия на страната според сайта на Дамодаран към момента е 6.3%. Инвеститорите там търсят ROE от 20% при цена на капитал около 15% според шефът на конкурентната им банка в това интервю, където се засягат доста въпроси относно риска, вързращаемостта и перспективите на местния пазар: http://www.infotag.md/interview-ro/293742/.
Та дали е надута или не цената нека всеки сам си прецени. Аз имам акции тук, като последния месец съм бил и от двете страни и не препоръчвам нищо.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Dr.Tren4eff Разгледай мнениеЕдиния чичо май ще си взема доверие и баннковия бизнес, другия -аптеки, фарма и сгради, и май си прилича на едно интелигентно "дай си ми куклите, на си ти парцалките"
Коментар
-
Първоначално изпратено от 000 Разгледай мнение
Надявам се голяма част от парите останали от презаписването на ИПО на Ейч Ар Кепитъл АД да влязат тук.От където тръгнали,там се върнали.
EDIT: The Banker е обявил Молдиндконбанк за най-ефективната банка в Молдова за 2021 г. и втора поредна след наградата през 2020 г. Това затвърждава, че операционната и ефективност, въпреки, че не получи наградата за най-добра банка за годината, то с този подход в бъдеще, може и да изпревари Agroindbank.Last edited by Network; 16.12.2021, 12:10.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Network Разгледай мнениеИзсипването продължава. Дали не е за заблуда и петъчно да има прахосмучене... Честито на продалите над 10.5 и над 11.0, аз ще чакам за догодина
Коментар
-
Първоначално изпратено от al4en Разгледай мнениеЛашперко потегли.
Коментар
-
Първоначално изпратено от polax Разгледай мнениеТака е, пропуснах това, то тука беше малкия Донев.
Ако приемем, че е купувал Донев старши тезата ми отива в коша.
Life won't wait for you.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
Колко пъти трябва да се обясни в тази тема, че Донев няма проблем да купува по всяко време!? Защо не вниквате малко повече в материята, за да можете да правите по-верни и обосновани изводи?
Ако приемем, че е купувал Донев старши тезата ми отива в коша.
Коментар
-
Първоначално изпратено от B.Graham Разгледай мнение
Та отктомври и ноември чичо и ортака не купуваха.Цената как беше?
Този ръст обаче мисле ще приключи декември и ще съвпадне със забраната за търговия на свързаните лица. Когато няма очаквания от цацата за ръст ще почнат да си кешират печалбите за септември-декември и цената ще върне, с колко ще видим?
Това ми е виждането.
Имам си още
Ако върне ще купе, ако скочи ще продамLast edited by polax; 15.12.2021, 14:34.
Коментар
Коментар