Първоначално изпратено от Монти
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF (BGX)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Mr.Profit Разгледай мнениеКъм момента по-скоро използват името Софикс ЕТФ като маркетингова стратегия... за в бъдеще ще видим, но май пак натам вървят нещатаНе знам дали е подсъдно това или плащат нещо като патент за името. При всички положения поздравления за далновидността.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от vale1 Разгледай мнение
Г-н Василев ,неколкократно бе споменато тук и показани цитати ,че според законите на България Вие в момента нямате задължения да спазвате тези прословути 40 %. Може ли Вашия коментар ? ..
И още водени ( водят ли се ) ли са разговори с ръковоството на БФБ относно промяна на правилата на Софикс ?
Считам ,че това би могло да реши този казус , а и евентуални бъдещи проблеми.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от SoHo Разгледай мнение
Г-н Василев, тези 40% лимит определено няма как при Софикс от 15 компании да се спазват и същевременно да се репликира индекса достатъчно близо. Очакват ли се промени в Софикс от 2017 ?
Не знаем как ще се развива Софикс през следващите години. За нас със сигурност ще е по-удобно бройката на акциите в него да се покачва. Надявам се след няколко години да е към 25...
Поздрави, Николай
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от dex Разгледай мнениеСтара планина имат точно 5%, колкото им е огранчението. ИХЛБЛ също. Мисля, че вече стана ясно, че няма да копират точно индекса. Ще имат 4 позиции по 10-ина % и другите по 4,99%...
Разсъждавате като нас. Докато Софикс е с 15 акции със сегашните тегла, ще трябва да имаме много позиции под 5% и само няколко над 10%. Такива сметки правим и ние.
Поздрави, Николай
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от margen Разгледай мнениеЗа ХВАР и ТРЕЙС дали не са чели утрешния вестник и да чакат следващото ребалансиране на СОФИКС. И двете дружества са от "клатещите" се. Абе не им е лесно, целия пазар да играе срещу теб.
През това време са изтъргувани общо 66000 ТРЕЙС.
Интересно кой и защо ли ги е купил тези 61000?!
Коментар
-
Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнениеРеших да сметна пак по техните таблици колко са инвестирани по позиции. Напредват бавно бавно с ЦКБ и Монбат, но има още доста за инвестиране
Като гледам едната Стара планина, те там са по-недоинвестирани отколкото в ЦКБ. По моите сметки към 120хил акции трябва да купуват, да видим къде ще ги намерят.Монбата доста му пада теглото спрямо сега и няма да имат нужда от кой знае колко много бройки. Трейса - там доста трябва да вземат. За ХВАР съм пас, там вече не ми е ясно какви ги мислят, то не че е възожно да се намерят от пазар.
И всичко това е без допълнителни записвания, а те очакват такива - едно на ръка че го казаха в прав текст, а отделно и ИХЛБЛ като видиш колко им е.
Коментар
-
Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнениеРеших да сметна пак по техните таблици колко са инвестирани по позиции. Напредват бавно бавно с ЦКБ и Монбат, но има още доста за инвестиране:Като гледам едната Стара планина, те там са по-недоинвестирани отколкото в ЦКБ. По моите сметки към 120хил акции трябва да купуват, да видим къде ще ги намерят.IHLBL 161.31% BREF 131.71% CHIM 102.57% NEOH 100.25% FIB 95.82% MCH 88.10% ATERA 84.01% ALB 75.93% SFARM 75.30% HIKA 70.18% CCB 69.08% CENHL 61.78% MONBAT 58.13% TRACE 19.88% HVAR 0.36% Монбата доста му пада теглото спрямо сега и няма да имат нужда от кой знае колко много бройки. Трейса - там доста трябва да вземат. За ХВАР съм пас, там вече не ми е ясно какви ги мислят, то не че е възожно да се намерят от пазар.
И всичко това е без допълнителни записвания, а те очакват такива - едно на ръка че го казаха в прав текст, а отделно и ИХЛБЛ като видиш колко им е.
Не е препоръка....
Коментар
-
Реших да сметна пак по техните таблици колко са инвестирани по позиции. Напредват бавно бавно с ЦКБ и Монбат, но има още доста за инвестиране:Като гледам едната Стара планина, те там са по-недоинвестирани отколкото в ЦКБ. По моите сметки към 120хил акции трябва да купуват, да видим къде ще ги намерят.IHLBL 161.31% BREF 131.71% CHIM 102.57% NEOH 100.25% FIB 95.82% MCH 88.10% ATERA 84.01% ALB 75.93% SFARM 75.30% HIKA 70.18% CCB 69.08% CENHL 61.78% MONBAT 58.13% TRACE 19.88% HVAR 0.36% Монбата доста му пада теглото спрямо сега и няма да имат нужда от кой знае колко много бройки. Трейса - там доста трябва да вземат. За ХВАР съм пас, там вече не ми е ясно какви ги мислят, то не че е възожно да се намерят от пазар.
Коментар
-
Първоначално изпратено от polax Разгледай мнение
Монти, защо реши, че те пълнят? Днес продадох ЦЦБ на КОБОС.
Коментар
-
Н. Веселинов: Планираме активите на Expat SOFIX ETF да се удвоят до Нова година
http://www.investor.bg/novini-i-anal...godina-228594/
А до Нова година не остана много време.
It's the final countdown
Коментар
-
Г-н Василев, бихте ли разяснили правилото за 40те процента, понеже тук във форума вече направихме всякакви интерпретации и не успяваме да сме сигурни в точната терминология и какво е позволено или не. Накратко за да съм аз лично наясно искам да знам, можете ли да реплекирате точно 4те позиции от Софикс, които са със над 10% от теглото на индекса, и респективно те трябва да прехвърлат сумарно 40% от активите на фонда? Влизате ли тогава в хипотезата на нарушение според проспекта, който надявам се са прочели повечето пишещи в темата?
И още нещо след като минат 2та месеца (околко 7-9 Януари 2017) от както влязоха парите от пенсионните фондове какъв е периода за закупуване на съответните акции с парите от записаните нови дялове за които парите не са толкова много? Един вид колко дяла се водят много и трябват 2 месеца (100 К дяла много ли се водят или трябва на деня в който са свободни парите за покупки те да се извършат)?
Колко време е сетълмента при издаване на нови дялове, понеже има периоди в които доста дълго време едни дялове стоят за издаване и пари в сетълмент без да съм сиигурен кога реално парите за сводобни като кеш? ( знам че сумите ги пише в таблицата но не знам 4 дни ли е 5 ли е)
Благодаря предварително.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Grosss Разгледай мнение
Добре би било да се знае не само бройките,но и нивата на които са били зареждани отделните позиции .
Коментар
-
Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнение
Това е пост на моя приятел полки......от 7 декември...
Тогава ССВ бяха 330 К...
Сега са около 427 К.....и то на три пъти са купували ....
То;
Коментар
Коментар