Първоначално изпратено от dddd
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF (BGX)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
Идеята на пасивен фонд не е да създава доходност. Той трябва да следва бенчмарка 1 към 1. Управляващото дружество не носи отговорност за поведението на бенчмарка. Тоест на ЕТФа не трябва да му пука дали акционерите му печелят или губят а дали успява да прехвърли върху тях движението на бенчмарка. Другото е активно управление.destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby
Коментар
-
Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнениеГ-н Василев, считате ли, че има конфликт между стремежа да държите спекулантите на тъмно и политиката на прозрачност към вложителите? Как успявате да съчетаете двете? Спазването на ограничението за което говорите, не повече от 40 процента в компании с тегло над 5 процента не създава ли портфейл значително различаващ се от софикс? Опита да се слгоби портфейл с различна структура не превръща ли фонда от пасивен в активно управляван? Пазенето в тайна на въпросната структура от спекулантите не поставя ли инвеститорите в фактическа неизвестност какво купуват? Правилно ли е в този случай ЕТФа да ползва и различни бенчмаркове освен Софикс за сравняване на резултатите си?
Г-н Василев, към редицата въпроси касаещи създаването и рамката от правила съпътстващи жизненият статус на Вашето "отроче", предполагам няма да Ви затрудня с въпрос-допълнение ;- как влияе и помага на възникналият дисбаланс в портфейла, следващ едноименният индекс с ~20% кеш ?
ИЛИ ! -До колко този кеш опрощава-тушира допуснатите дисбаланси ? - БЛАГОДАРЯ !
Позволявам си да цитирам колегата - не случайно !
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеКакво е значението на удвояването на активите за вече купилите дялове????? Как удвояването на активите ще им повиши доходността - освен с надуване на цените с новите пари, което е до време???
тука всички драскат да изкопчат неква информация, на чиято база да знаят да купуват ли, да продават ли, кога, колко...
на задаващите въпроси изобщо не им пука за фонда. в интерес на истината в това няма абсолютно нищо лошо. щото и на фонда изобщо не му пука за мишките. при наща симулацийка за борсичка ако изведнъж дойдат още двайсе милки това е все едно в УСА да ги залее цунами от 1-2 трилиона на техния пазар. и щот такава сума няма там кой да извади, там такива фондчета ги ядат сутринта на ставане преди закуска. А тука 20 милки ще качат великите сини чипове с още 20% без да се замислиш.
И ако не се появят тез 20 милиона сега всеки кърши пръсти (който е ял дървото) и си вика - дали няма да се повтори март 2014? Индекса стигна 620 и след това залезе. Дали това не е връх? И после през 2017 да се точи като сопол в диапазона 400-500, както направи почти цялата 2016 година. Ей за тва е всичко и всеки слухти, задава активно въпроси... И ората са прави - пазят си паричките. то за кво мислиш, че и аз влизам в таз тема и чета? Ми то 2/3 от мненията са по-скоро за Уикенд, ама четем...щото между редовете има и важни неща. те така.Мнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеКакво е значението на удвояването на активите за вече купилите дялове????? Как удвояването на активите ще им повиши доходността - освен с надуване на цените с новите пари, което е до време???
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от abc Разгледай мнениеН. Веселинов: Планираме активите на Expat SOFIX ETF да се удвоят до Нова година
.............
Коментар
-
Г-н Василев, считате ли, че има конфликт между стремежа да държите спекулантите на тъмно и политиката на прозрачност към вложителите? Как успявате да съчетаете двете? Спазването на ограничението за което говорите, не повече от 40 процента в компании с тегло над 5 процента не създава ли портфейл значително различаващ се от софикс? Опита да се слгоби портфейл с различна структура не превръща ли фонда от пасивен в активно управляван? Пазенето в тайна на въпросната структура от спекулантите не поставя ли инвеститорите в фактическа неизвестност какво купуват? Правилно ли е в този случай ЕТФа да ползва и различни бенчмаркове освен Софикс за сравняване на резултатите си?
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Alee Разгледай мнение
И за да допълня и аз въпросите на форума бих желал и аз да попитам отново: Колко лични пари имат господата (Василев и сие) в собствения си ETF? Този въпрес бе зададен и преди време от мен, но някак си бе подминат, предполагам поради многото други поставени тук във форума. Ако искате мога да се върна назад и да намеря кога съм задавал този въпрос.
Благодаря предварително!
Не виждам защо да отговаряме на този въпрос и какво значение има. Вече сме отговорили нещо по темата.
Поздрави, Н
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнениеЗа съжаление или радост господин Василев , бил съм и на софикс 1900 и на софикс 260 , също така съм следил действията на ваш предшественик с 4 индексни сертификати по софикс на банка Амро.....и четирите сертификати бяха затворени в минали години.
Да при нормални обстоятелства ако ви нямаше на маркета щеше да влезе в рейдж или в влезе в спад към 460 пункта на индекса/това в зависимост от икономическата и политическа обстановка/ но в момента вие играете ролята на стимул за качване на индекса ,защото за ка купувате трябва да качвате акциите а качвайте индекса влизат пари на борсата и при вас...
Но в бъдещето е късата продажба ,там как сте ,ако играят срещу вас и индекса....
Поздрави!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнениеЗа съжаление или радост господин Василев , бил съм и на софикс 1900 и на софикс 260 , също така съм следил действията на ваш предшественик с 4 индексни сертификати по софикс на банка Амро.....и четирите сертификати бяха затворени в минали години.
Да при нормални обстоятелства ако ви нямаше на маркета щеше да влезе в рейдж или в влезе в спад към 460 пункта на индекса/това в зависимост от икономическата и политическа обстановка/ но в момента вие играете ролята на стимул за качване на индекса ,защото за ка купувате трябва да качвате акциите а качвайте индекса влизат пари на борсата и при вас...
Но в бъдещето е късата продажба ,там как сте ,ако играят срещу вас и индекса....
Поздрави!
Благодаря предварително!
“Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”
Коментар
-
Първоначално изпратено от NikolayVassilev Разгледай мнение
Уважаеми Монти, така Ви се струва на Вас. Ние може да сме имали други съображения.
За по-дребните позиции ме питайте пак след няколко месеца.
За ЦКБ може би сме чакали договорени пакети.
Между другото, нека имаме предвид няколко неща:
1) Цените понякога се качват, понякога (като днес) падат. Това, че позиции, където според някого не сме напълно инвестирани, се качват спекулативно в очакване на наши покупки, може да не е вечно явление.
2) Лесно е да коментираме бивши цени. Нека припомня, че преди няколко години Софикс беше двеста и нещо, а още по-рано - над 1900.
3) Нашият ЕТФ не е спринтова дисциплина, а многогодишно маратонско бягане. Не краткосрочните събития са основната тема, а как да докараме чужденците в България и как Софикс да направи по-голямо движение - надяваме се нагоре.
Успех! Николай
Поздрави!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнение
Та пак да попитам......?
За по-дребните позиции ме питайте пак след няколко месеца.
За ЦКБ може би сме чакали договорени пакети.
Между другото, нека имаме предвид няколко неща:
1) Цените понякога се качват, понякога (като днес) падат. Това, че позиции, където според някого не сме напълно инвестирани, се качват спекулативно в очакване на наши покупки, може да не е вечно явление.
2) Лесно е да коментираме бивши цени. Нека припомня, че преди няколко години Софикс беше двеста и нещо, а още по-рано - над 1900.
3) Нашият ЕТФ не е спринтова дисциплина, а многогодишно маратонско бягане. Не краткосрочните събития са основната тема, а как да докараме чужденците в България и как Софикс да направи по-голямо движение - надяваме се нагоре.
Успех! Николай
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Petar Разгледай мнениеГ-н Василев, бихте ли разяснили правилото за 40те процента, понеже тук във форума вече направихме всякакви интерпретации и не успяваме да сме сигурни в точната терминология и какво е позволено или не. Накратко за да съм аз лично наясно искам да знам, можете ли да реплекирате точно 4те позиции от Софикс, които са със над 10% от теглото на индекса, и респективно те трябва да прехвърлат сумарно 40% от активите на фонда? Влизате ли тогава в хипотезата на нарушение според проспекта, който надявам се са прочели повечето пишещи в темата?
И още нещо след като минат 2та месеца (околко 7-9 Януари 2017) от както влязоха парите от пенсионните фондове какъв е периода за закупуване на съответните акции с парите от записаните нови дялове за които парите не са толкова много? Един вид колко дяла се водят много и трябват 2 месеца (100 К дяла много ли се водят или трябва на деня в който са свободни парите за покупки те да се извършат)?
Колко време е сетълмента при издаване на нови дялове, понеже има периоди в които доста дълго време едни дялове стоят за издаване и пари в сетълмент без да съм сиигурен кога реално парите за сводобни като кеш? ( знам че сумите ги пише в таблицата но не знам 4 дни ли е 5 ли е)
Благодаря предварително.
Ако не съм разбрал всичките въпроси, моля да уточните отново.
Сетълмънтът на всички покупки и продажби е Т+2.
Правилото за 40% е: сумата на всички позиции с тегло над 5% не трябва да надвишава 40%. Не е с тегла над 10%, както може би сте помислил. Т.е. не е проста работа.
Нямаме срок да купуваме акции и не сме длъжни да изхарчим парите.
Има ЕТФ-и на по-големи държави, които от 90 позиции в индекса са инвестирали само в 50-60. Не са длъжни и смятат това за достатъчно. Ние имаме всичките 15.
Поздрави, Николай
- 1 like
Коментар
Коментар