IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ (2)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
    Според мен към Q1 2016 Свилоза е с П/Е 3 а не П/Е 5 както ти казваш. Тогава ръста до твоите 5 е 60 процента.
    dddd, Свилоза е супер и може доста да ни радва в бъдеще. Но както знаеш печалбата далеч не е единственото за гледане, а ти много се фокусираш върху нея в случая. Според мен имаш нереалистични очаквания за печалбата. П/Е при тази цена не мисля че ще падне под 4 и нещо, последното тримесечие не е като другите - имат повечко престои и разходи покрай профилактиката. С което не казвам че 5 или 4 е много разбира се

    Равновесие, ще ми е интересно да дадеш EV/EBITDA на тези компании които изброяваш.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнение
      Добро утро, спекуланти!
      Ще ги изгърбим ли днес?
      Недей, че вече си ходят прегърбени. Смутни мисли им тровят акъла а се стискат и не купуват, но по-голямата мизерия е че не продават. Какви мечки са това - с тази овча душевност )))
      Не е препоръка... !!!
      "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

      Коментар


      • Добро утро, спекуланти!
        Ще ги изгърбим ли днес?

        Коментар


        • Добро утро играчи !!!
          Добре би било тези които се правят на мечки да вземат и да се държат като мечки, т.е. мечките си продават акциите.
          Лошото обаче за "мечките" е, че в новите реалности (ползвам словословията на г-н доган), нещата не са такива, каквито се представят
          От повече от година вече става, откакто мечките само се правят на мечки а стискат картони. Не ги и продават, но още по-грозното е че имат и кеш )))) А това означава, че нищо мечо не може да им се случи, защото .... повечето са така и съответно кеш в спекулансткия смисъл има бол (10 милиона за сирма) а няма и няма и няма кой да продава. Това си мечи капан - няма кой да им продава, а как ще станат бикове като имат кеш - трудна работа )))
          ей затва не продавам и ги чакам да набалончат още спидито
          Не е препоръка... !!!
          "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

          Коментар


          • да, моето мислене е за какво да влизам в нисколиквидна като след това за нула време мога да изгубя всичко което съм спечелил от нея за години - и да не мога да направя нищо по въпроса

            Ако искам по-висок риск винаги мога да го постигна с деривати без да нося висок риск заради самата компания.

            Коментар


            • Ravnovesie, разликата идва от сметките. Според мен към Q1 2016 Свилоза е с П/Е 3 а не П/Е 5 както ти казваш. Тогава ръста до твоите 5 е 60 процента. Мен риска ме устройва. Пък и първите закупени преди 2-3 години ги купувах на цени по-ниски от печалбата за тази година. Просто аз съм склонен да поемам някакъв ликвиден риск при диверсифициран портфейл. Опита ми сочи, че 80 процента излизат. Но когато стане грешка тя се покрива в пъти от печалбата от успешните. Мога да дам конкретен пример със Свилоза. Имам две греди с ниско ликвидните, но Свилоза е дала около три пъти повече почалба от тяхната загуба. Пък имам печалби и от доста други слабо ликвидни. Освен това Свилоза беше неликвидна, когато беше под лев. Тогава се купуваше трудно. Сега е в БГ40. Тоест е ликвидна за нашият пазар. В момента има още една голяма индустриална компания с подобни коефициенти, пък понякога е давала и дивидент. Агрия е доста ниско оценена. Може да продължаваме в този дух дълго. Освен това големите и малките компании се променят в различните бизнес цикли. Някои от сегашните смол капс ще станат големи за нашият пазар. С годините съм стигнал до извода, че имам усет към тях. Само трябва да внимавам с ливъриджа. Ти преди време спомена, че в края на предният балон не си успял да излезеш от нисколиквидните. Аз нямах такива проблеми, но не си разчетох кредита. Явно всеки остава с някакво предубеждение в зависимост от личният опит.

              Коментар


              • ddddd
                Не става дума просто за ликвидността. Реално и 30 бона са си предостатъчно - аз така и така не бих държал над 10% на БФБ все едно как се развива. Но липсата на ликвидност и лошото корпоративно управление си създава един сериозен дисконт на пазара като цяло. Не за нещо друго а защото при кофти управление бих влязъл някъде само ако мога да излеза бързо. За ден. А ако не мога ще очаквам доста ексра доходност над това което мога да взема на друго място с подобни компании.

                мисля че ти се кефеше на Свилоза - изглежда евтина и нисколиквидна. но за какво да се набивам на ПЕ 5 в Свилоза - компания от която ще излизам с дни ако случайно Космонавта реши да пресуши компанията за някой космически полет. Като мога да влеза например в Портучел - десетки пъти по по-голяма компания но с 10% дивидент и пак на ПЕ 13. Алтри ПЕ 8 но доста по-малък дивидент. Ей тази пък е някаква финландска - не я знам как се произнася http://www.4-traders.com/UPM-KYMMENE...65/financials/ ПЕ 10 и почти 5% дивидент.

                Какъв дисконт оправдава да се набия в нещо от където няма да излеза и от където няма да взема пукнат лев дивидент. Ако пазара на целулоза и хартия върви добре ще печеля от всяка една от тях. Ще мога да си ги държа дълго време. Само дето Портучел само от дивиденти ще ми се изплати за десетина година, пък Свилоза след 10 години я съществува, я не.

                Като си сложа едни 20% дисконт за ликвидност, 20% за лошо корпоративно управление. Още 20% за кофти инстутуции в самата България и да кажем двойно по-висок риск на самата компания и Изведнъж Портучел излиза дори по-евтин от Свилоза спрямо риска. Пък и дава 10% дивидент

                Коментар


                • "Нещо, което си заслужава да се обмисли е по-добро от очакванията на инвеститорите икономическо представяне в еврозоната.

                  Твърдението, че политиците на еврозоната може би правят повече неща правилно отколкото по принцип се смята, наистина не е лесно да се признае. Свръхоблекчената парична политика и не толкова строгата фискална политика, която отчасти се дължи на имиграционната криза, е мощна комбинация. Слабото евро, въпреки рекордния излишък по текущата сметка на еврозоната, също помага да се компенсира влиянието на забавянето на развиващите се пазари върху износителите."

                  http://www.investor.bg/evropa/334/a/...torite-208866/

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от dolce Разгледай мнение
                    E ??????
                    Бойко Борисов: Надяваме се на 4.5% ръст на икономиката, 3 не ни задоволяват - то само с надежди не става , а реалните им действия са по скоро насочени обратно на ръста.

                    Коментар


                    • http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=747080

                      E ??????

                      Коментар


                      • Първият търговски ден на 2016 се оказа третото най-лошо начало на година от 1932 г. насам. Dow Jones сутринта падна с 450 пункта или 2,5%, S&P500 - с 2,1%. По данни на Bloomberg по-голямо падане на борсовите индекси е регистрирано само в началото на 1932 г., в разгара на Голямата депресия - с 6,9% и в началото на 2001, когато фондовите пазари все още падаха след спукалия се на 10 март 2000 балон на доткомите – с 2,8%. Bloomberg твърди и това е така, че рухването на американските борси се случва на фона на статистическите данни, показващи най-силния спад в производството за последните 6 години.

                        Коментар


                        • Latchezar Bogdanov
                          ·

                          Фискалната равносметка за 2015 г:
                          - В края на 2014 г. фискалният резерв в БНБ беше 6717 млн. лева, в края на 2015 г. - 5979 млн. лева.
                          - В края на 2014 г. държавният дълг беше 22100 млн. лева, в края на 2015 г. по последни данни е бил 23125 млн. лева.
                          - Спад на резерва близо 740 млн. лева, увеличение на дълга 1025 млн. лева
                          - Касов дефицит в бюджета за 2015г. - 2287 млн. лева
                          - Дълг/БВП за 2015 - около 26.9%

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от dex Разгледай мнение
                            Третата кака е на 26 години, трябва да ги разбира работите
                            Каки ли, ахахахахахахахаха !!!

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от dex Разгледай мнение
                              Третата кака е на 26 години, трябва да ги разбира работите
                              абе много дрънкане за нищо-моята прогноза е за силен ръст на ТИМ не случайно се напапах сериозно там преди нова година....но както се казва различни хора-различни прогнози
                              Не е Препоръка!!!
                              "В очите на завистта всеки успех е престъпление.."

                              Коментар

                              Working...
                              X