IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ (2)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
    Охоо, "разбирачите" са песимисти.. яко бичи сигнал

    Фондовата борса пак ще се размине със силния растеж
    Третата кака е на 26 години, трябва да ги разбира работите

    Коментар


    • Охоо, "разбирачите" са песимисти.. яко бичи сигнал

      Фондовата борса пак ще се размине със силния растеж

      От Капитал:

      За Българската фондова борса 2015 година беше една от най-слабите след кризата от 2007 г., като Sofix загуби 11.7% от стойността си. Това е първото понижение от 2011 г. насам, кога индексът се прости с 11%. През 2014 г. той реализира ръст от малко над 6%.

      Условията за спада през миналата година бяха заложени още в края на 2014 г., когато правителството предложи спорни промени в закона за пенсионните фондове, засягащи операциите им на борсата. Въпреки последвалото възстановяване в началото на годината през пролетта средата се влоши допълнително със забраната чужденци да имат собственост в дружества, които да са притежатели на земя. В противен случай компаниите бяха заплашени от глоби. Това ограничение също отпадна впоследствие, но допълнително напомни за несигурната и непредвидима среда в България, която държи настрани инвеститорите.

      Към тези проблеми за борсата се добавят и пословичната ниска ликвидност, недостатъчната прозрачност, злоупотребата с правата на миноритарните акционери, както и двойният стандарт, прилаган от финансовия регулатор. Все пак на борсата се случиха и добри неща - първото първично публично предлагане от няколко години насам, направено от "Сирма груп", показа, че на борсата има място за качествени компании. Освен това има компании, чиито резултати са доста добри, което се отразява и в ръста на акциите им. За догодина представителите на капиталовия пазар показват по-скоро плах оптимизъм заради все още големите рискове в българската икономика, показва анкетата на "Капитал Daily".

      Георги Георгиев, портфолио мениджър в "Карол капитал мениджмънт"

      Пред пазара все още има доста рискове


      Фотограф: Капитал


      След като загуби 30% от средносрочния си връх (625 пункта - април 2014), основният измерител на българския фондов пазар SOFIX най-вероятно няма да може лесно от обърне негативния тренд през 2016 г. Ликвидността продължава да пресъхва, обемите остават ниски, а пазарните участници изглеждат уморени да гонят постоянно дъна. Немалка част от тях са изместили фокуса си от БФБ, липсва интерес и от чуждестранни играчи. Интензитетът на натиск от продавачи на тези нива също вече не е голям. Така че може би отчаянието е достигнало близки нива до тези от лятото на 2012 г., когато, след като падна с 37.5% за година и половина, пазарът намери дъно.

      Дали може да се търси подобна аналогия и сега? Най-логично изглежда да видим една консолидация, която да се развие през годината в рамките на -5/+10 % от сегашните нива. Налице са доста рискове пред пазара (геополитически, вътрешнополитически, социални), но едновременно с това редица местни износители - индустриални компании и от леката промишленост се представят добре, възползвайки се от предимствата си и очертаващото се възстановяване на европейската икономика. Вероятно те ще бъдат и сред най-добре представящите се позиции през годината на БФБ.

      Татяна Пунчева-Василева, ръководител "Анализи", "ЕЛАНА трейдинг"

      Условията за ръст са добри, нови компании ще дадат импулс


      Фотограф: Капитал


      През 2015 г. пазарът бе движен от фундамент и резултати. Инвеститорите предпочитаха онези компании, които показваха стабилни резултати с добра възвращаемост на капитала. 2016 г. няма да се различава драстично с няколко изключения. Например раздвижването на имотния пазар от продължаващия аутсорсинг на финансови/аналитични услуги вече осезаемо се усеща и съответно ще рефлектира върху дружествата със специална инвестиционна цел с фокус имоти.

      Лисването на "Сирма груп холдинг" и увеличението на капитала на "Елана агрокредит" пък показаха, че инвеститорите са гладни за нови инвестиционни възможности със стабилен фундамент и висок потенциал за растеж дори напук на случващото се на политическата сцена в страната. Те са и пример, че пазарът има акумулиран ресурс, с който да се финансира този растеж, стига да му бъдат представени добре структурирани предложения с приемлива възвращаемост и потенциал.

      Затова очаквам през 2016 г. редица компании да последват примера на "Сирма" и да възобновят инвестиционните си планове. Това ще даде импулс на целия пазар. На фокус естествено ще са още прегледът на активите в банковия и небанковия сектор и развръзката на политическата сцена предвид предстоящите президентски избори и турбуленцията около неслучилата се до момента, но належаща съдебна реформа.

      Иван Иванов, инвестиционен консултант, "Скай Управление на активи"

      Печалбите на компаниите може да са единственият катализатор

      Изминалата 2015 г. не донесе особени радости на инвестиралите на БФБ. Към момента изглежда, че и 2016 няма да е особено успешна. В общи линии смятаме, че акциите, включени в Sofix, са реалистично и дори леко оптимистично оценени към момента. Това не дава големи възможности за ръст през следващата година, базиран на експанзия на коефициентите. Същевременно е малко вероятно и рисковете пред България да намаляват. Политическата нестабилност отново се засилва, задлъжнялостта на държавата се увеличава и по всичко изглежда, че тези тенденции ще се задържат и през следващата година.

      От тази гледна точка не може да се очаква особен растеж на борсовите котировки нито от страна на сентимента, нито от страна на намаление на риска. Единственият останал катализатор е по-висок ръст на печалбите. Към момента и това изглежда слабо вероятно. Прогнозите за 2016 се движат около минимален реален растеж, но същевременно запазване на дефлационните импулси. А това сваля номиналния растеж до между 1% и 2%.

      Реалистичното очакване е, че и печалбите на компаниите средно ще се движат в подобен диапазон. Все пак положителното развитие в ЕС и в Източна Европа е вероятно да създаде известен стимул и за БФБ. Централният ни сценарий е ръст на Sofix от около 5%. Или да се движи към и около 460 пункта. При рязко повишаване на рисковете в България – което всъщност е също доста вероятен сценарий, спад на основния индекс до 400 пункта. И ако растежът в еврозоната и в България изненада в посока нагоре, рисковете намалеят и положителният сентимент се върне, е възможно да достигне до 510.

      Красимира Паунина, портфолио мениджър, "Селект асет мениджмънт"

      Без адекватни мерки за по-добра бизнес среда оптимизмът няма да се върне


      Фотограф: Капитал


      Моето мнение е, че към момента оптимизмът почти отсъства от българския капиталов пазар и ще продължим да наблюдаваме тази ситуация и през следващата година, докато не бъдат предприети адекватни действия от страна на правителството за справяне с важните икономически, административни и политически проблеми, които създават препятствия за предприемачите, които искат да развиват бизнес в България. "Котвата" за БФБ – нейната слаба ликвидност – може да бъде вдигната чрез привличането на нови инвеститори, местни и чуждестранни, когато се завърне доверието в родния ни пазар, а това изглежда трудно на този етап.

      Евентуален допълнително утежняващ фактор е възможността да бъде прието предложението за промяна в ЗППЦК от страна на КФН, при която да отпадне изискването за публикуване на тримесечни финансови отчети. Това от своя страна неминуемо би влошило прозрачността на публичните дружества пред инвестиционната публика.

      Също така борсата има огромна нужда от нови компании, които да предоставят алтернативи с потенциал за развитие за пазарните участници. Този факт се потвърди от успешното първично публично предлагане на софтуерното дружество "Сирма груп холдинг" през октомври 2015 г. въпреки сравнително тежкия период за БФБ през последната година. Добър сигнал беше и сравнително положителното развитие с акциите на "Феърплей пропъртис" след обявяването на намерението за увеличение на капитала на дружеството, свързано с нови инвестиционни планове.

      Това е пример какво може да се случи с една компания, когато е налице сериозен интерес към нея, въпреки слабите обороти на пазара. Според мен при евентуална промяна в приоритетите на управляващите, насочена към подобряване на инвестиционната среда, проява на реална политическа воля, включително провеждането на съществени реформи, каквито наблюдаваме в съседна Румъния през последните години например, бихме могли да станем свидетели и на възстановяване на интереса към БФБ в средносрочен план.

      Мненията имат аналитичен характер и не представляват препоръка за вземане на инвестиционно решение.

      Коментар


      • Много ми харесват движенията на чуждите борси.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Isabella Oronova Разгледай мнение
          Прогноза за 2016 година

          Поевтиняването на акциите на холдингите и възможността резултатите им да се подобрят, макар и с по-слаби темпове, ще доведе до краткосрочен ръст на акциите им. Това не се отнася само за бившите приватизационни фондове, но и за акциите на Химимпорт, Зърнени храни или Еврохолд България. Ликвидността в момента е много ниска и всяка поява на купувачи ще доведе до бързо покачване на акциите. Това, което не знаем, е кога ще стартира следващият ръст и какви фактори ще допринесат за обръщането на пазара. Най-логичният сценарий към момента е на пазара да навлязат краткосрочни спекуланти. Към тях ще се присъединят и спестяванията, които търсят по-висока доходност спрямо много ниските лихви. И ако станем свидетели на засилване на икономическия растеж у нас и в ЕС, 2016 година може да се окаже много добра за българския фондов пазар.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Isabella Oronova Разгледай мнение
            "И докато те ни дават знак, че икономиката е горе-долу стабилна, същото не може да се каже за интереса на инвеститорите към акциите им. Причината е, че българските инвеститори не искат в портфейлите си сложни холдингови структури с неясни активи и най-вече без да е комуникирана стратегията за развитието на дъщерните дружества."

            И всичко, след КТБ ли, хахахахахха

            Коментар


            • За холдингите на борсата

              Привет!

              Един аналитичен коментар за холдингите на БФБ

              Коментар


              • Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнение
                У Европа голЕм купон пада
                А аз тук чакам да купя, а никой не ми продава

                Коментар


                • У Европа голЕм купон пада

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от B.Graham Разгледай мнение
                    Империята на Детето-чудо расте ...
                    http://clubz.bg/32689-peevski_kupuva_tehnomarket
                    Всеки период си има своите герои строители на капитализма.През 90те години на
                    миналия век беше Илия Павлов с неговата "Мултигруп".Сегашният супер герой е
                    Пеевски,докога ли?

                    Коментар





                    • "Топлим се на ТЕЦ с газ от газопроводите на СИВ, палим си ламбите с ток от АЕЦ-а, всички "бизнес кръгове" и едри бизнесмени живеят с по един-два откраднати (така де, "приватизирани") соц. завода и от търговийка стил тука има-тука нqма.

                      Това сте "бизнесмените" - жалки, неграмотни лапачи с "визия" от днес за утре и нqколко тъпи купешки лафа, които сте научили от глупаци като Каролев и Станчев вместо образование.

                      Затова и държавата е смърдяща дупка.

                      Наздраве на изгорелите без вода в модерните хотели на строителите на съвременна България"

                      Коментар


                      • Империята на Детето-чудо расте ...
                        http://clubz.bg/32689-peevski_kupuva_tehnomarket
                        Life won't wait for you.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                          ...
                          ...

                          „Българинът е много чувствителен заради ниските доходи. Продължаваме да сме с най-ниските доходи в ЕС”, отбеляза и Тихомир Тошев.
                          „Причината да получаваме ниски доходи не са само лошите работодатели. Ниското образование, ниската производителност – всичко, което има по-добро образование, гледа навън”, подчерта Мика Зайкова.
                          Е хайде сега - под вола ли да търсим теле? Въпросът става като въпросът за яйцето и кокошката над който Тодор Колев (Бог да го прости) разсъждаваше в ролята на Пурко, мисля че от филма "Господин за един ден"
                          Та иначе казано - бягат хората и защото са ниски заплатите, а не по причина, че са чак толкова с липса на образование.... така, че хайде стига са се оправдали - работодателите също не са от най-добрите, ако не могат да организират добре платена работа. Ако се мъчим да правим икономика разчитаща на суровини и преработка., и или разчитаща на туризъм и други услуги, или строителство на магистрали, естествено че няма нужда от общи работници с висше образование. Нали Бащицата Бойко отсече, че висшистите по-добре било да стават овчари - имали сме нужда от овчари, а не от висшисти. Това за образованието важи в подобна степен и за работодатели и за министри и за депутати

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от mpy_yordanov Разгледай мнение
                            Големият въпрос сега е дали и 2016 г. ще е годината на Синтетика?


                            Синтетика, Адванс Терафонд и Кепитъл Мениджмънт - най-важни за БФБ през 2015
                            http://www.investor.bg/novini-i-anal...z-2015-208785/
                            И каква е сега тази статия? "Оборот" или "ОБЕМ" ИЗСЛЕДВАМЕ и защо на БФБ и как се прави, точно това, след като Това е едва вторичен показател???

                            И за какво смятате "оборота" за обем сключени сделки ли??? Ами истинската "ликвидност" какво понятие е ? И КОЙ да я отрази???

                            Коментар


                            • ЧЕСТИТ ГОЛЯМ СНЯГ

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                                Населението в България не забогатява, защото 70% от общо 40 млрд. лв. депозити в банките са за суми под 1000 лв.
                                Кире, дай по-оптимистично в новата 2016 година

                                http://www.capital.bg/politika_i_iko...ia_na_krizata/
                                Last edited by dex; 04.01.2016, 13:38.

                                Коментар

                                Working...
                                X