Първоначално изпратено от 15%
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Оптимизъм на БФБ (2)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеЛюбимият ми картон е просто един картон от портфейла ми още когато печалбите им спряха да растят. Последните две години голяма част от българския ми портфейл бяха облигации, сега са 50/50Пътека се прави камък по камък!
Коментар
-
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнениеMного ми е интересно ти пък как ще участваш в него.
Любимия ти картон продължава да си седи надут ( както обикновено) и надали ще съумее да гони индекса ако почне добър бичи тренд.
То и по голямата част от хартиите са така де...
Доста спекулативно/шитово май ще ти се наложи да го отиграваш...
Коментар
-
Първоначално изпратено от dex Разгледай мнениеПичове, не знам какво ревете, че нашите компании били шитове, държавата скапана, БФБ не било пазар. Нали знаете, че от шитове в скапана държава се правят най-много пари. Мен това ме интересува в крайна сметка!
Хим било шит. Я се замислете какви бизнеси има групата, а е с пазарна капитализация 150 мил. евра! И е най-ликвидната на БФБ. Аз тук виждам потенциал от 100% в рамките на 6-12 месеца, пък който не му харесва да ходи да купува ДАКС и да чака на ръст от 5-10%...
ПИБ също било шит. Ами ходете купувайте италиански или немски банки, сякаш те не са шит. Уникредит и Дойче банк са на минус 60-70% за последната година, а пък ПИБ е на 0
Мажовците не стрували, нямало корпоративна култура, все едно имаше 2007 г, ама никой не се оплакваше тогава, нали? Да не би пък на запад всички да са стока /справка Валеант/.
За мен е важно да правя пари, а това може да стане на всеки пазар. БФБ си е пазар като всеки друг, колкото и да го плюете. Може да е неликвиден, бавен, с лоши мажоритари, ама точно затова като тръгне нагоре не можеш да го хванеш...
Айде, аз отивам да пия една-две бири за бичия тренд, пък вие се продължавайте да плюете, който каквото намери.
Точно така, ама малко хора го разбират.Важното е да се научиш да правиш пари дори на такъв пазар като БФБ. В интерес на истината ученето е свързано със загуби обикновено
Но нали затова народа казва "за един бит двама небити давам"
Пазарът не е само счетоводни отчети, P/E, P/B, дивидент и всякакви други коефициенти и параметри. Пазарът е и емоция, страх, еуфория, сантимент, и умението да се поставиш на мястото на другите участници и да прецениш как биха реагирали те в дадена ситуация. Понякога един шит, който не е давал дивидент и никога няма да даде, който е с кофти мажоритар, и чийто счетоводен отчет е жив кошмар, може да направи движение, което да ти донесе печалба. И обратното - има излъскани акции, които дремят с години. Въпросът е да имаш дупе да прецениш риска и да го отиграеш.
Ето пример с ПИБ - определено резултатите от стрес теста не бяха розови. Но не заради предложените корекции на капитала, щото те не са чак толкова големи и не защото мажоритарът има лоши практики. Банката определено е стабилна по всички наши и европейски критерии. Проблемът е, че ПИБ се откроява сред другите банки по резултатите от стрес теста. Ако имаше още няколко банки с подобни резултати, никой нямаше и да отвори дума за ПИБ. Сега обаче хората се питат - а защо ПИБ бие негрите, а другите не? Това си е чиста емоция и съответно база за емоционални решения. През юни прецених, че цената ще върви нагоре и купих. След стрес теста прецених, че доста участници ще се паникьосат и че цената ще падне или най-малкото ще спре да расте. И реших да продам пакета с 20 стотинки печалба с намерение да го купя после на по-ниска цена. Е, успях да изляза, но мажо подпря цената - явно ще трябва да почакам. Продадох с 8% печалба и не успях да вляза отново засега. Може да съм пропуснал бъдещи печалби, но избегнах загуба или дългосрочно затваряне на парите. Не отричам, че при покупките съм се водил и от сантимент - клиент съм на ПИБ откакто съществува и продължавам да твърдя, че от клиентска гледна точка е най-добрата банка в България. Банката ми помогна да изляза от дупката, когато се уших с едни репа през 2007-2008 г. затова си я обичам.И все още имам акции - един пакет от едни други времена, който е моят срам
но и на него ще му дойде времето
Last edited by netware5; 17.08.2016, 20:04.He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.
Коментар
-
Пичове, не знам какво ревете, че нашите компании били шитове, държавата скапана, БФБ не било пазар. Нали знаете, че от шитове в скапана държава се правят най-много пари. Мен това ме интересува в крайна сметка!
Хим било шит. Я се замислете какви бизнеси има групата, а е с пазарна капитализация 150 мил. евра! И е най-ликвидната на БФБ. Аз тук виждам потенциал от 100% в рамките на 6-12 месеца, пък който не му харесва да ходи да купува ДАКС и да чака на ръст от 5-10%...
ПИБ също било шит. Ами ходете купувайте италиански или немски банки, сякаш те не са шит. Уникредит и Дойче банк са на минус 60-70% за последната година, а пък ПИБ е на 0
Мажовците не стрували, нямало корпоративна култура, все едно имаше 2007 г, ама никой не се оплакваше тогава, нали? Да не би пък на запад всички да са стока /справка Валеант/.
За мен е важно да правя пари, а това може да стане на всеки пазар. БФБ си е пазар като всеки друг, колкото и да го плюете. Може да е неликвиден, бавен, с лоши мажоритари, ама точно затова като тръгне нагоре не можеш да го хванеш...
Айде, аз отивам да пия една-две бири за бичия тренд, пък вие се продължавайте да плюете, който каквото намери.
Коментар
-
Първоначално изпратено от malkia Muk Разгледай мнениеелементарно Уотсън - селл съмнително осчетоводявания Фиб - бай подценения Хим
утре всички тръгват рязко нагоре кой по-малко,кой по-много ,но какво да се прави
такъв е животът.Last edited by Grosss; 17.08.2016, 18:49.
Коментар
-
Първоначално изпратено от dex Разгледай мнениеПродаващите ПИБ, какво купувате?търся преподавателка, за уроци по пиано, математика, масаж и испански
Коментар
-
Първоначално изпратено от the architect Разгледай мнениеТашак твойте еврейски е........чи падат .ние дигами.кажи ръст ма еврейска .......женичке.хяхяхяхях
Коментар
Коментар