Първоначално изпратено от tony1975
Разгледай мнение
Монти здравей,
ти винаги си бил цар на краткосрочните прогнози/кой продава, кой сега кое трябва да купи, кой ще ребалансира/ и продължаваш да обвързваш политиката и борсата. Не разбирам и не съм си позволявал да коментирам нито едната от двете ти слабости, но ми позволи да не се съглася с мнението ти.
Моя скромен опит на БФБ ме научи, че не всичко се случва така както всички очакват. Ето цяла пролет и лято слушаме кой е разпродал и какво е накупил на запад, каква смешка е нашата борса и хоп точно тогава пазара тръгна. После всички обясняваха какъв смешник е Никиту и как нищо няма да стане с ЕТФ-а, а точно той направо подпали индекса, чак на водещите ИП им се ревеше, че не са направили това, което направи мъничкия Експат. Един представител на любимия ти ПФ обясняваше колко е малък етф-а и как не им е интересен и хоп, точно те вложиха яко милиони. Всички разправят политическа криза, няма правителство - борсата ще замръзне в очакване, ама не точно тогава тя ги опроверга и за моя радост ни заля с хиляди позитивни новини и очаквания за 2017!!! Ето защо къде какво и кой казал/написал

По коментара ти за позициите:
1. Изброените от мен адсиц-и притежават отличен мениджмънт, отлични инвестиции(БРЕФ почти разкара спящите и сега има КЕШ за покупки на "работещи" сгради) и носят отлична за наше време доходност. Да може би бих продал адсиц на растящ пазар, но не и такъв с добри дивиденти/ подценен спрямо счетоводната а и са в СОФИКС - фактор за следващи покупки, а не продажби

2. СОФАРМА премина отлично през кризата и тя й подейства оздравително. Всички виждаме намаляването на разходите и въпреки ниските продажби г-н Донев е закупил доста сланинки(като Иванчич), които да държат компанията на крака. Както се видя тук парите не бяха изпапкани от мениджмънта а бяха използвани за драстично намаляване на дълга, за което дори ЕП ахна. Да в държави които има война трудно се продава, но рано или късно и там нещата ще се върнат по местата. Аз не купувам СФАРМ заради следващото ребалансиране на ПФ след 3 месеца, а за следващите 3-5-10години, така че смятам че е евтина. Нека не забравяме, че и СФТРД стъпиха в Сърбия, а те са показали че се справят брилянтно. Какво те кара да мислиш, че СФТРД няма да успеят до 3-4 години да направят толкова продажби в Сърбия колкото в БГ, че това не само ще покрие намалелите пазари в Русия и Украйна, ами дори и ще повиши продажбите(СФТРД от миналата година не спират да регистрират лекарства на СФАРМ в Сърбия и скоро почват продажбите). А докато отвеят конкуренцията в Сърбия(за която г-н Димитров казва че е на светлинни години зад БГ пазара), просто мама ще си прибира супер мазни дивиденти.
3. АЛБЕНА АД - ами не съм съгласен! Сега било слабо трим. - пак гледаш до 2 месеца, а не виждаш най-силната и голяма от години печалба. Да не говорим, че скоро трябва да видим стойноста на компанията след поглъщането на Албена ИХ и намаляване на дълговете, както обеща Станев. 2016 била супер силна година, а очакванията за ръст на туристите 2017 са още по-големи. Към всичко това, като добавя че в управлението се включи шеф на ПОК Доверие, а и г-н Донев все още държи немалък дял там, та скоро може да видим още позитивни новини, а защо не и по-големи дивиденти.
Поздрави!
Коментар