If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Предвид твоя анализ мога само да кажа - ако има мат. олимпиада за песимисти имаш шансове за медал ...
Благодаря за коментара и времето ти, Protokol.
Откога реалистите станаха песимисти?
Или викаш, то предвид настоящата обстановка по света и у нас, то все едно и също
Само да допълня, тази инвестиция сигурно ще мине в параграф "нарастване на ИТ-услугите", и най-вече на бройките там, щото сумата на инвестицията надали ще се отрази значително. Въпреки, че BPO-то си е почти "робски" труд по стандартите на тази индустрия... питай някой разбиращ, ако не ми вярваш...
Единствения плюс са заплатите и осигуровките, които ще се платят (разбирай потребление и приходи в бюджета, които ще сметна, както обещах... от което предполагам, с косвени спестявания в България, ефекта за Колата ще е още по-голям) и бройка специалисти с опит с определени модули от SAP (HR и финансите са им едни от най-добрите и използвани в много компании - имам доста практически опит опит със SAP и други ERP-системи).
Ама и тях по света ги търсят - имал съм подобни запитвания, ако знам 10-на човека, да ги вземат някъде... на по-високи щяха да бъдат от нашите заплати.... демек, като се отракат, ще последва Образец №5: Прощаване с Родината....
Това е засега, още веднъж - благодаря за коментара!
Шойбле: Нова финансова криза е надвиснала над световната икономика
По ме плаши ситуацията с Турция и кюрдите в момента. Да не говорим ако започне война в Северна Корея което с тези открити провокации от двете страни е все по възможно.
Резултат/Bottom line:Браво на Кока-Кола! От тяхна страна, инвестицията си е 100% перфектна.
Като ми остане време, ще смятам положителния резултат за милата ни Родина. Очаквайте продължение...
Иначе, яко заглавие отвсякъде!
добре, че пояснението навежда мислите в по-правилна посока:
Coca-Cola премества дейности от Германия в България
Заводът във Ваймар ще бъде закрит, HR и финансовите услуги ще се извършват в София
Предвид твоя анализ мога само да кажа - ако има мат. олимпиада за песимисти имаш шансове за медал ...
За спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .
Утрепа ме тая статия направо.... 1.1 млн. лв. инвестиции и 164 нови работни места!!!
е, не може без сертификат за инвестиция да е това!
Как да не се просълзи човек?!
Анализ на инвестицията по диагоналната система:
Разходи за бюра и компютри, малко курсове за свикване със системата... даже и лицензи за софтуера няма да плащат, щото ще ги прехвърлят от Германия сигурно. Друго не мога да се сетя на първо четене. Coca-Cola работи с ERP-системите на SAP. Големи приказки за едно разширение на BPO центъра на гръцкото поделение на Кока-Кола у нас.
Обаче, от друга страна:
Верно, много ще спестят от заплати... от 178 човека в Германия ще ги направят 164 тук.
20% някакви началници и 80% пчелички да набиват и проверяват данни в системата и малко справки тук-там, където е необходимо (всичко е автоматично, само да знаеш от кое меню става) - съответно 33 началника/131 пчелички.
За началниците не знам (двама-трима на 70-80% от немската заплата, останалите - на 40-50%), пчеличките ще са на макс 25-30% от нея, което за нашите стандарти може и да е добре.
Средната заплата в Тюрингия, където е Ваймар (източна провинция, леко по-ниски са заплатите, отколкото в западните) е €2 572. Целият отдел там им е струвал средно €458 000 на месец, без отчисленията за обществено и здравно осигуряване от страна на работодателя.
Ако правилно съм уцелил процентите и бройките, икономията на предприятието от заплати за един не малък отдел е около 50% - €229 000 на месец! На година - €2 748 000!
Тук още не съм смятал осигуровките, които работодателя е длъжен да внася в Германия- само знам, че за пенсия работник и работодател внасят по 9.35% върху заплатата. За здравните - имат богат избор на каси, задължителните по закон са около 15% на месец - айде и тях наполовина да ги делят - по 7.5%.
И кво - още 16.85% на месец. Или за годината - €463 000!
Общо икономии от ФРЗ: €3 211 000 годишно.
Средно, не твърдя за суперточност, но вярвам че е близо до истината. "Nicht schlecht... Gut gemacht... ausgezeichnet sogar!" е чул някой специалист по преструктуриранията някъде из немско...
"Не е лошо...Браво, даже отлично!" демек.
Резултат/Bottom line:Браво на Кока-Кола! От тяхна страна, инвестицията си е 100% перфектна.
Като ми остане време, ще смятам положителния резултат за милата ни Родина. Очаквайте продължение...
Иначе, яко заглавие отвсякъде!
добре, че пояснението навежда мислите в по-правилна посока:
Coca-Cola премества дейности от Германия в България
Заводът във Ваймар ще бъде закрит, HR и финансовите услуги ще се извършват в София
Ретро, ами добре са фамилиите на политиците Шуренайките, кумовете, братовчедите и суджук имат...За справка виж Евростат и класациите му..А и България за съжаление не е София..Има и бедни и щастливи и обратното..Ти да не твърдиш, че сме богати..
Инта, разбрах те, но това те прави голям песимист за пазара ...Дано не излезеш прав , че много крайни оптимисти и ъпъри ще останат много разочаровани, даже смазани..Между другото има някои доказателства за твоята теза- 1,Нивата на всички големи и ликвидни дружества на БФБ- ХИМ, Еврохолд..ИХЛБЛ са много ниски, 2,Твърдото ни заковаване на последно място в ЕС по доходи и бедност, корупция, демография.. 3,Липсата на инвеститори и заобикалянето вече 10г. на пазара ни..Ако си прав ние сме обречени винаги да сме бедни и нещастни и никога да не се повтори 2008г...Има и такива икономики и Борси, но те не са Европейски тип, а..Той затова и говори 4Д , че с приятеля му не искали да се сравняват, че има по- добре от нас..Значи винаги ще сме Европа на най- ниска скорост..Значи да сме вечните аутсайдери в ЕС..Ами то още няколко години и ще си покаже дали си прав..Благодаря ти, че го формулира и изказа..
Аз разбира се ще продължа да се надявам на вариянта за УУУП 2000, но уважавам твоето мнение..
Кире ,Инвестора твърди,че София изпреварва средноевропейския стандарт на живот,пък ти твърдиш,че сме най-бедните..На кой сега да вярвам?!?.Поне в София става ясно,че не сте чак толкова бедни.... Пък като се вземе предвид "кинтите под масата",които са си сериозно перо в дохода на средностатистическия българин, а със сигурност не са отчетени в това изследване,нещата отиват още по-надобре.Айде стига оплаквания.. София отново изпреварва средноевропейския стандарт на живот
Не, аз съм реалист и се опирам на опита си от живота!
И мен ме е хващала светкавицата на успеха, но после дълго стискам очите, за да се върна пак в действителността!
Преци ме пита, как така не си вярвам на математиката, а съм уж добър в сметките!
Ами нито се взимам за пръв, а и съм убеден, че няма и последен да съм от смлените и изплютите от по скритите сметала! Та така, аз си смятам, но и се сверявам по по смятащите, инак ще гледам в розавото 2000 дорде посинея!
Често тук във форума се говори с упрек към О.Донев за участието му в движенията на цените по подвластните му компании. Аз пък го приветствам за тези му действия, но не го приветствам за едни други действия. Тези с цената в двежение се хващат и се влиза лесно в ритъм, но кога иде реч за оценки, хеле пък и ако го докараш и на чест;- ти да видиш!
Е видяхме де,- аз при Севто поне, но пак се измъкнах и съм го споделял, но благодарение на действия и прозрения. Въпреки всичко до сега, той и още една група са си хора за уважение и по тежките от 5цифрени портфейли са си загнездели около тях и Атера с надежда да стигнат в подножието на желаното 1000, но с фундамента, а на него му трябва (според реалистаинта) поне още в добавка, но не от вън както се надяваш;- то ще се случи на този пазар с резултатите показани в следващите отчети!
За това съм тук и се уча да танцувам с показващите стъпките в ритъм! Ако пък те го грешат (ритъма), аз слизам да си диря друг!
Регистрирах се в началото на кризата и с ника си заявих, че макар и потенциален в момента (спящ), оптимизмът ми ще е водещ. Нямам основания да го сменям.
Технически анализатор, не го сменяй, този ник е добър според мен, и аз мислех да сменя моя за да не съм все прецакано но и двата пъти когато се канех имаше обстоятелства, които ме отказаха))) Ако в момент се дойде до решение да сменя и аз ще го обявя предварително)))) Просто с времето се трупа и опит и някаква мъдрост и е нормално да се търси и нещо по-адекватно на промяната като ник. Влизам ти в положението, но бързо ги сменяш според мен))) Изчакай малко да отлежи тоя ник)))
Не е препоръка... !!!
"Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany
Ретро, Има и други примери в Азия- Китай, Индия, Виетнам..и големите им икономически ръстове и пазари..Пример е и съседа ни Турция..Писано е като достоверен измервател....Смятам , че не може да се оценява една икономика само по един показател , а комплексно..Сигурен съм , че е по-достоверен от ръста на БВП сам по себе си... Просто не може на базата на един показател да твърдиш за големите си успехи, а другите показатели да са зле..
Коментар