IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ (2)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Frosty, Това не е точно така...факторите които следва да се отчетат са много... както и да е, един прекалено голям ръст за кратко време може да увреди икономика и да доведе до сериозна криза в един момент, може би като пример е това което видяхме покрай еуфорията около приемането ни в ЕС...

    освен това демографският растеж също е фактор...
    Брутният вътрешен продукт е крайната стойност на всички стоки и услуги, произведени в границите на определена географска територия за известен времеви период.
    Не съм експерт, но ми се струва, че демографският растеж дава отражение въху БВП.

    П.П. Монти, ето за да не съм голословен:
    Евродепутатите дадоха вчера зелена светлина за създаване на единна европейска прокуратура. Тя ще бъде натоварена с разследването и повдигането на обвинения срещу извършители на престъпления срещу бюджета на ЕС, като е възможно занапред да разследва и тероризъм. Сега само националните власти могат да разследват и повдигат обвинения за измами, свързани с европейски средства като умишлени злоупотреби със структурните фондове на ЕС или трансгранични измами с ДДС. Тяхната юрисдикция обаче се разпростира само в рамките на националните граници.

    Европейската прокуратура ще бъде създадена по процедурата за засилено сътрудничество между 20 държави членки: Австрия, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Германия, Гърция, Италия, Финландия, Франция, Латвия, Литва, Люксембург, Португалия, Румъния, Словения, Словакия и Испания. Другите държави членки могат да се присъединят по всяко време. Главният офис на Европейската прокуратура ще бъде в Люксембург с главен прокурор и прокурори от всички участващи държави. Очаква се тя да започне работа през 2020 или 2021 г., след като съветът приеме регламент.

    България бе сред страните, подкрепили идеята за създаване на единна европейска прокуратура. Българските евродепутати, присъствали на заседанието на ЕП в Страсбург вчера, гласуваха за създаване на прокуратурата.
    Last edited by pepe1234; 15.11.2017, 17:06.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
      Само няколко дребни коментара. Първо като минат всички ревизии на данните ще се окаже, че ръста на БВП през 2017 е бил доста над 4 процента. Вече се вижда, че актуалната оценка за първо тримесечие е 4.0%.
      От тия 4% колко всъщност е реалният растеж на българската икономика?
      Като махнем поне 1,5% годишна инфлация и 1,5% растеж иницииран с пари от евросъюза, май се получава реален растеж на българската икономика едва около 1% на година.
      С тоя 1% темп на пълзяща костенурка и след 100 години българите ще са на същото дередже(ако въобще има останало население и държава до тогава)

      За мен растежът на брутния вътрешен продукт е добър индикатор каква оценка да дам за работата на правителството - 3% за двойка, 4% за тройка... над 6% годишно за отличен.
      Last edited by Frosty; 15.11.2017, 16:41.
      ( ! ) Мнението ми води до фалит и финансови загуби

      Коментар


      • Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
        Само няколко дребни коментара. Първо като минат всички ревизии на данните ще се окаже, че ръста на БВП през 2017 е бил доста над 4 процента. Вече се вижда, че актуалната оценка за първо тримесечие е 4.0%. Второ това е направено в условия на балансиран бюджет до такъв с лек излишък. Когато сравняваме с другите държави е добре да сравним и фискалната им политика. Лично аз считам, че българската е неразумно косервативна. Много по-логично е да има малък дефицит и бързо да се изгради цялата инфраструктура. Концепцията да няма никакви дългове е някаква идеология, но не и икономическа теория. В момента можем да финансираме цялата инфраструктура с десет годишни ДЦК на 1,1% доходност. След 10 години БВП ще бъде над 200 милиарда лева. На цената на 5-6 милиарда лева нов дълг в рамките на 3-4 години може спокойно да се построят всички магистрали, ЖП и така нататък. Инвестициите в образоване и и инфраструктура ще покачат допълнително потенциала за растеж на икономиката. В момента потенциала на икономиката за растеж е някъде 4,50-5,00 %. Нека разгледаме държавният дълг не бруто а нето и да извадим фискалният резерв от него. Тогава ще се получат доста ниски оценки за дълга. Тогава ако сравним стойностите с другите държави ще забележим чувствителна разлика. Почнем ли да следваме румънският модел на устойчиви бюджетни дефицити финансирани с нов дълг, ще качим растежа и ще ускорим процеса на забогатяване на населението. Другият ключов момент е високата норма на спестяване на населението и бизнеса. Пак препоръчвам да се направи следната груба сметка. От депозитите на ФЛ и нефинансови предприятия да извадим кредитите. После да сравним с другите държави които даваме за пример. особено интересна е динамиката през последните седем години. Тези нетни спестявания за периода са за над 30% от БВП. В България държавата, гражданите и фирмите имат изключително висока норма на спестяване, което води до по-нисък икономически растеж. Процеса на промяна на психологията започна да се случва. Потреблението започна да расте. Част от инвестициите бяха отложени за да влязат в програмите на еврофондовете, така че вече и те растат.
        Ключов проблем пред растежа е демографията. Говорех си с двама приятели шефчета на фирми. Опракваха се как миналата година имало някаква дупка в работатат за бранша им и как всичко се изнесло навън. В момента работа бол и няма кой да я направи. Според тях ако заплатите се вдигнат с 30% хората ще се върнат. Та въпроса е следният при текущата ситуация от 10 процента годишен ръст на доходите дали след три години няма да започне процес на миграция към България от връщащи се българи и всякакви европейци, които постепенно да стабилизират пазара на труда и демографията. Според мен е много вероятно след 2020 година да се обърнат миграционните потоци. Това ще е ключово за продължаващият устойчив растеж.
        Прави ми впечатление и друго нещо. Преди три години по това време си пишехме за очакванията. Моето твърдение, беше, че ще растем и като за начало ще е минимум 2,5%. Във форума направо ме разпънаха на кръст. Сега същите хора които твърдяха, че растеж в България е невъзможен критикуват защо той е само 4 процента. Какво толкова се промени за това време не ми е ясно. То ситуацията в момента е ясна. Ако нямаме кредитен балон или експанзивна фискална политика растежа на БВП бавно ще се ускорява и постепенно ще стигне около 5 процента. Това, което не ми харесва е, че хората искат да действаме като в България висока норма на спестяване на население и домакинства и да имаме бюджетни излишъци, но да имаме ръст над този на Румъния, където си бичат дефицити от по 3 процента от БВП и не им пука, защото номинален растеж от десетина процента води до ситуация при която този дълг никога няма да се наложи да се плаща. Далеч съм от мисълта, че трябва в такива условия на бум да се дава газ до дупка като в Румъния и да се прегрява икономиката, но и прекалената косервативност пак не е добра идея. Просто е добре да сме реалистични. При текущите условия растежа ще клони към 5 процента и ще продължи с десетилетия.
        Само тема на размисъл. Определено няма да влизам в политически спорове все пак тук е икономически форум.
        Общо взето почна да клониш към моята позиция, а тя от край време е че трябва да отпуснем малко фиска и да инвестираме ударно за да качваме по бързо стандарта. Няма ли нормални заплати няма да има работници , по малко инвеститори ....... т.н. и влизаме в един омагьосан кръг от който няма излизане .

        Затова преди време ти писах че за мен Румъния направи по добрият избор. Да не говорим че с нашата фискална политика местните инвеститори гледат да инвестират навън заради ниската доходност по книжата. Малко да се постараят и 5% БВП ръст лесно ще ги направим.

        Коментар


        • Извинявам се за грешката актуализирах си поста, признавам, че не бях гледал в НСИ отдавна. Моти, така е с розови очила съм може би, ама може и да не съм. Безспорно има много и подчертавам много негативи, но бавно и полека нещата се случват въпреки всичко... Може и да ни трябват още 20 години и дет се вика да не сме живи да го видим, но се случват...

          Коментар


          • Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение
            Айде без да давате Гърция за добър пример, ако обичате. Най-лесно е утре да теглят няколко милиарда дълг и да дават и по 2000, ама определено няма да се съглася че би било добре. Най-лесно да раздаваш на калпак, ама после децата ни трябва да връщат тези пари. Аман от популизъм, Гърция за пример да давате ...........
            Кое точно е популизъм бе пич ? Айде моля обоснови се.
            Щото твоите думи по скоро са неверни. Ти линка не го прочете, нали.
            Там раздават както тук, от излишъка. Само разликата е че там гледат възможно най голям % да разпределят, защото знаят че ще се върнат през пенсионерите и потреблението в бвп.
            А тук възможно най малък %, колкото да не е без хич. Нали останалото трябва се открадне по традиция, било саниране, било друго - те си знаят нашите как.
            Отделно си разпределят по традиция само на когото им е изгодно, отново на мургавите и най мързеливите.
            Тези наши родители дето изградиха тази държава и са с повече от 170-200евро пенсии - кучета ги яли.
            Както действат и с детските. Нормалните бели деца не са деца.

            Коментар


            • Уважаеми 4Д, за съжалени ти продължаваш да си в икономическата сфера на добрите пожелания и политическата пропаганда..Не знам дали наистина си вярваш , че може със сегашният ни потенциял- икономически и човешки да имаме разтеж С ДЕСИТИЛЕТИЯ ОТ 5 И НАД 5 ПРОЦЕНТА..
              САМО ПИТАМ ЗАЩО ТЕЗИ ХУБАВИ НЕЩА НЕ ГИ НАПРАВИХТЕ ПРЕЗ ИЗМИНАЛИТЕ 10ГОДИНИ..ЗАЩОТО ВСИЧКО Е НА ПРИКАЗКИ ПРИ ВАС....Защо продължаваме ДА СМЕ НАЙ- БЕДНИТЕ В ЕС..Да не би да мислиш, че сме Китай или Витнам ..
              Що се отнася до прогнозите ти, да ти позна, но пак не можеш или не искаш да разбереш че тези проценти трябва да ги сравняваш с ръста на преките ни конкуренти за инвестиции, от които изоставаме..За мен ти си пропаганен икономист и няма смисъл да се спори с тебе..Разбирам, че се бориш за хляба си, но едва ли някой в този форум ти вярва за деситилетията ГОЛЯМ РАСТЕЖ С БХ , ЧЕРЕШКО И КОЙ..

              А КАКВО СТАВА С ПРОГНОЗАТА ТИ ЗА СОФИКС 1000

              Коментар


              • Първоначално изпратено от pepe1234 Разгледай мнение
                дддд, 30 % са малко за заплатите. Средният доход на домакинство трябва да отиде поне на 2к лично мнение. Колкото до прогнозата ти от преди потвърждавам така беше както си го написал, знам защото бях един от малкото които също смятаха, че ще растем .

                Монти, нито имаш аргументи, нито можеш да подкрепиш тезите си с факти и да ги напълниш с конкретика само дрънчиш като крачетало, излагаш се. Мен не ме интересуват ни горанов ни краля слънце. Растежа е факт въпеки тях...
                О имам аргументи за такава корупция че шапката да ти падне.....
                Кречеталото е символ на гластност ,жалко че не мога да съм такъв на работното си място а лоялен към институцията........ ...
                Както през 2006/8 се разви балона на строителството и еврокеш ,сега това става със саниране и пътища и градинки с наши пари и пари от еврофондове за наши партиини хора ...

                Хората правят цялостно развитие ....
                А при нас едностранчива картина за гробари и техните слуги........
                А заемите се увеличават....
                Ти не си от тях ,но си със розови очила за бъдещето... ....
                Last edited by Монти; 15.11.2017, 16:04.

                Коментар


                • дддд, прогнозата ти от преди потвърждавам така беше, както си го написал, знам защото бях един от малкото, които също смятаха, че ще растем .

                  Монти, нито имаш аргументи, нито можеш да подкрепиш тезите си с факти и да ги напълниш с конкретика само дрънчиш като крачетало, излагаш се. Мен не ме интересуват ни черешаря ни краля слънце. Растежа е факт въпеки тях...

                  П.П. сега погледнах нси данните и даже съм изумен, не очаквах...
                  брутен доход 3150 лв на домакинство средно за второ тримесечие на 2017
                  Last edited by pepe1234; 15.11.2017, 16:10.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                    Само няколко дребни коментара. Първо като минат всички ревизии на данните ще се окаже, че ръста на БВП през 2017 е бил доста над 4 процента. Вече се вижда, че актуалната оценка за първо тримесечие е 4.0%. Второ това е направено в условия на балансиран бюджет до такъв с лек излишък. Когато сравняваме с другите държави е добре да сравним и фискалната им политика. Лично аз считам, че българската е неразумно косервативна. Много по-логично е да има малък дефицит и бързо да се изгради цялата инфраструктура. Концепцията да няма никакви дългове е някаква идеология, но не и икономическа теория. В момента можем да финансираме цялата инфраструктура с десет годишни ДЦК на 1,1% доходност. След 10 години БВП ще бъде над 200 милиарда лева. На цената на 5-6 милиарда лева нов дълг в рамките на 3-4 години може спокойно да се построят всички магистрали, ЖП и така нататък. Инвестициите в образоване и и инфраструктура ще покачат допълнително потенциала за растеж на икономиката. В момента потенциала на икономиката за растеж е някъде 4,50-5,00 %. Нека разгледаме държавният дълг не бруто а нето и да извадим фискалният резерв от него. Тогава ще се получат доста ниски оценки за дълга. Тогава ако сравним стойностите с другите държави ще забележим чувствителна разлика. Почнем ли да следваме румънският модел на устойчиви бюджетни дефицити финансирани с нов дълг, ще качим растежа и ще ускорим процеса на забогатяване на населението. Другият ключов момент е високата норма на спестяване на населението и бизнеса. Пак препоръчвам да се направи следната груба сметка. От депозитите на ФЛ и нефинансови предприятия да извадим кредитите. После да сравним с другите държави които даваме за пример. особено интересна е динамиката през последните седем години. Тези нетни спестявания за периода са за над 30% от БВП. В България държавата, гражданите и фирмите имат изключително висока норма на спестяване, което води до по-нисък икономически растеж. Процеса на промяна на психологията започна да се случва. Потреблението започна да расте. Част от инвестициите бяха отложени за да влязат в програмите на еврофондовете, така че вече и те растат.
                    Ключов проблем пред растежа е демографията. Говорех си с двама приятели шефчета на фирми. Опракваха се как миналата година имало някаква дупка в работатат за бранша им и как всичко се изнесло навън. В момента работа бол и няма кой да я направи. Според тях ако заплатите се вдигнат с 30% хората ще се върнат. Та въпроса е следният при текущата ситуация от 10 процента годишен ръст на доходите дали след три години няма да започне процес на миграция към България от връщащи се българи и всякакви европейци, които постепенно да стабилизират пазара на труда и демографията. Според мен е много вероятно след 2020 година да се обърнат миграционните потоци. Това ще е ключово за продължаващият устойчив растеж.
                    Прави ми впечатление и друго нещо. Преди три години по това време си пишехме за очакванията. Моето твърдение, беше, че ще растем и като за начало ще е минимум 2,5%. Във форума направо ме разпънаха на кръст. Сега същите хора които твърдяха, че растеж в България е невъзможен критикуват защо той е само 4 процента. Какво толкова се промени за това време не ми е ясно. То ситуацията в момента е ясна. Ако нямаме кредитен балон или експанзивна фискална политика растежа на БВП бавно ще се ускорява и постепенно ще стигне около 5 процента. Това, което не ми харесва е, че хората искат да действаме като в България висока норма на спестяване на население и домакинства и да имаме бюджетни излишъци, но да имаме ръст над този на Румъния, където си бичат дефицити от по 3 процента от БВП и не им пука, защото номинален растеж от десетина процента води до ситуация при която този дълг никога няма да се наложи да се плаща. Далеч съм от мисълта, че трябва в такива условия на бум да се дава газ до дупка като в Румъния и да се прегрява икономиката, но и прекалената косервативност пак не е добра идея. Просто е добре да сме реалистични. При текущите условия растежа ще клони към 5 процента и ще продължи с десетилетия.
                    Само тема на размисъл. Определено няма да влизам в политически спорове все пак тук е икономически форум.
                    От пет години ни Фалиш Борисоф ,Дянков и Горанов.....и продължаваш да го правиш.!
                    Въпреки че сме икономически форум?
                    НалЕ!

                    Коментар


                    • Само няколко дребни коментара. Първо като минат всички ревизии на данните ще се окаже, че ръста на БВП през 2017 е бил доста над 4 процента. Вече се вижда, че актуалната оценка за първо тримесечие е 4.0%. Второ това е направено в условия на балансиран бюджет до такъв с лек излишък. Когато сравняваме с другите държави е добре да сравним и фискалната им политика. Лично аз считам, че българската е неразумно косервативна. Много по-логично е да има малък дефицит и бързо да се изгради цялата инфраструктура. Концепцията да няма никакви дългове е някаква идеология, но не и икономическа теория. В момента можем да финансираме цялата инфраструктура с десет годишни ДЦК на 1,1% доходност. След 10 години БВП ще бъде над 200 милиарда лева. На цената на 5-6 милиарда лева нов дълг в рамките на 3-4 години може спокойно да се построят всички магистрали, ЖП и така нататък. Инвестициите в образоване и и инфраструктура ще покачат допълнително потенциала за растеж на икономиката. В момента потенциала на икономиката за растеж е някъде 4,50-5,00 %. Нека разгледаме държавният дълг не бруто а нето и да извадим фискалният резерв от него. Тогава ще се получат доста ниски оценки за дълга. Тогава ако сравним стойностите с другите държави ще забележим чувствителна разлика. Почнем ли да следваме румънският модел на устойчиви бюджетни дефицити финансирани с нов дълг, ще качим растежа и ще ускорим процеса на забогатяване на населението. Другият ключов момент е високата норма на спестяване на населението и бизнеса. Пак препоръчвам да се направи следната груба сметка. От депозитите на ФЛ и нефинансови предприятия да извадим кредитите. После да сравним с другите държави които даваме за пример. особено интересна е динамиката през последните седем години. Тези нетни спестявания за периода са за над 30% от БВП. В България държавата, гражданите и фирмите имат изключително висока норма на спестяване, което води до по-нисък икономически растеж. Процеса на промяна на психологията започна да се случва. Потреблението започна да расте. Част от инвестициите бяха отложени за да влязат в програмите на еврофондовете, така че вече и те растат.
                      Ключов проблем пред растежа е демографията. Говорех си с двама приятели шефчета на фирми. Опракваха се как миналата година имало някаква дупка в работатат за бранша им и как всичко се изнесло навън. В момента работа бол и няма кой да я направи. Според тях ако заплатите се вдигнат с 30% хората ще се върнат. Та въпроса е следният при текущата ситуация от 10 процента годишен ръст на доходите дали след три години няма да започне процес на миграция към България от връщащи се българи и всякакви европейци, които постепенно да стабилизират пазара на труда и демографията. Според мен е много вероятно след 2020 година да се обърнат миграционните потоци. Това ще е ключово за продължаващият устойчив растеж.
                      Прави ми впечатление и друго нещо. Преди три години по това време си пишехме за очакванията. Моето твърдение, беше, че ще растем и като за начало ще е минимум 2,5%. Във форума направо ме разпънаха на кръст. Сега същите хора които твърдяха, че растеж в България е невъзможен критикуват защо той е само 4 процента. Какво толкова се промени за това време не ми е ясно. То ситуацията в момента е ясна. Ако нямаме кредитен балон или експанзивна фискална политика растежа на БВП бавно ще се ускорява и постепенно ще стигне около 5 процента. Това, което не ми харесва е, че хората искат да действаме като в България висока норма на спестяване на население и домакинства и да имаме бюджетни излишъци, но да имаме ръст над този на Румъния, където си бичат дефицити от по 3 процента от БВП и не им пука, защото номинален растеж от десетина процента води до ситуация при която този дълг никога няма да се наложи да се плаща. Далеч съм от мисълта, че трябва в такива условия на бум да се дава газ до дупка като в Румъния и да се прегрява икономиката, но и прекалената косервативност пак не е добра идея. Просто е добре да сме реалистични. При текущите условия растежа ще клони към 5 процента и ще продължи с десетилетия.
                      Само тема на размисъл. Определено няма да влизам в политически спорове все пак тук е икономически форум.

                      Коментар


                      • БРАВО ПРЕЦИ..ДОБРЕ КАЗАНО

                        В магазините не приемат лъжите на БХ и инвеститорите не им става по- добре от простотиите на Черешаря

                        За 2016 г. българските емигранти са внесли в България повече пари от чуждестранните инвеститори...






                        Last edited by Kiro; 15.11.2017, 14:57.

                        Коментар


                        • Bse, сравенението по чарт с Гърция малко размива числата., щото по чарта виждаме графика и как лъкатуши неква крива а сякаш числата върху който стои чарта минават на втори план. В случая, числата по абсолютна стойност, май са такива, че гърците са в интервала 1.5 до 2 пъти по-добре в момента, а за да се изравниме със същите числа (без значение на чарта) ще тр. те още 10 години да тъпчат леко надолу, а ние да растем нон-стоп. Ми те с два пъти повече хора имат четири пъти по-голям бвп., а за прозиводителност- също 2 пъти напред (по спомен, може и да не е точно 2, но е по-голяма от нашата,) Е не че е зле, ама се питаме тогава в какво са набутани кинтите за инвестиции, а и в случая хората от народа ги касаят числата - като стане дума да се купи хляб, вино и ракия и др. хората се разплащат с числата, а чартовете ги разяснява БХ по порнорама)). То и за черешара черешата по-добро дърво от борсата а после се питаме как ще ги стигнеме... както питаше Тодор Колев?!!Нале ?
                          Не е препоръка... !!!
                          "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                            Е как нали Б.Борисов е казвал, че сме по- добре от Румъния и ще стигнем европейските страни..Никога няма да ги стигнем , защото нищо не правим, а само пропагандни клишета и лъжи.. Нещо пак сменяш темата за доходите, а тя е много важна, затова губим работна ръка и младите бягат..
                            И как ще стигнеш Юсейн Болт , а ?....като толкова си можеш ... и 30 м. аванс да ти даде пак ще си след него ,.. понятно ?
                            А в случая и ...трябва да бягаш по джапанки , осигурени от управниците ни
                            За спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .

                            Коментар


                            • Е как нали Б.Борисов е казвал, че сме по- добре от Румъния и ще стигнем европейските страни..Никога няма да ги стигнем , защото нищо не правим, а само пропагандни клишета и лъжи.. Нещо пак сменяш темата за доходите, а тя е много важна, затова губим работна ръка и младите бягат..

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                                Ако вземем големите икономики от централна Европа - Румъния 8,8%,Чехия 5% и Полша 4.7% ние трябва да таргетираме поне 1% над тях за да кажем че сме в правилната посока тоест по скоро към 6% годишен ръст в момента. Та се надявам 2018-та да е още по силна и да видим около 5% ръст.
                                [/LEFT]



                                Ами така сме защото много се краде и е безнаказано, но на някои и това им харесва и им се услажда..
                                За това вече съм 100% съгласен.

                                Коментар

                                Working...
                                X