IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ (2)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts


  • Блумбърг: 3 риска пред икономиката

    Анализаторите на агенция Блумбърг определят световната търговска война, Брекзит и цените на петрола като основни рискове, които могат да повлияят на растежа на световната икономика през 2019 година.

    Според обзора, публикуван от агенцията, експертите обръщат специално внимание на взаимоотношенията на САЩ и Китай. Лидерите на двете страни се договориха в началото на декември за примирие в търговската война. Китайският президент Си Цзинпин и президентът на САЩ Доналд Тръмп подробно обсъдиха създалата се ситуация в китайско-американските отношения, отбелязва ТАСС.

    Двете страни ще трябва да постигнат взаимно разбирателство по такива ключови проблеми, сочени за препъни-камък, пред развитието на двустранните контакти, като по-голям достъп до пазара, защита на интелектуалната собственост, премахване на ограниченията за износа на нови технологии, киберсигурността и борбата с престъпленията в интернет. Ако не бъде намерен изход от ситуацията през близките три месеца, Вашингтон обеща да повиши съществено митата от 10 процента на голям спектър китайски стоки до 25 %.

    Ако САЩ въведат мита на всички вносни стоки от Китай, китайският брутен вътрешен продукт (БВП) ще изгуби 1,5 процентни пункта през 2019 година, а като цяло растежът на икономиката ще се понижи до 5 процента, макар че съществени мерки в отговор, които би взел Китай, ще смекчат удара, отбелязват експертите на Блумбърг.

    Сред изброените рискове е и ситуацията в Италия. В края на октомври Европейската комисия поиска от Рим да коригира проектобюджета си за 2019 година. През юни ЕК препоръча на Италия да намали бюджетния си дефицит с 0,6 на сто от БВП спрямо 2018 година. В представения през октомври проектобюджет Италия залага повишение с 0,8-0,9 процента, за да увеличи социалните си програми. Италианското правителство обаче остави без промяна заложения дефицит за 2019 година, като намали само някои показатели в проекта, отбелязва ТАСС.

    Според анализаторите на Блумбърг риск за световната икономика догодина представлява и Брекзит. В края на ноември лидерите от ЕС приеха споразумение с Великобритания за Брекзита и политическа декларация за бъдещите отношения с Лондон. За да влезе в сила, това споразумение трябва да получи одобрението от Европарламента и британските законодатели. Брекзит е планиран за 29 март 2019 година, след което, според плана, трябва да има преходен период до края на 2020 година.

    Според експертите на Блумбърг, ако има т. нар. твърд Брекзит, т.е. Великобритания излезе от ЕС без споразумение, растежът на икономиката на Великобритания ще бъде със 7 процента по-нисък до 2030 година спрямо растежа, който страната би имала, ако остане в ЕС. Ако има сделка по Брекзита, която да включва членство на Лондон в европейския митнически съюз, се очаква британският БВП да бъде с 3 процента по-нисък до 2030 година, отколкото ако страната запази членството си.

    Сред останалите рискове за световната икономика през 2019 година експертите на Блумбърг посочват цената на петрола, както и предстоящите избори в редица страни през идната година. По въпроса за петрола ключов фактор представляват взаимоотношенията между САЩ и Иран, както и действията за съкращаване на петролния добив на страните от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и на страните производителки на петрол, които са извън картела, но са част от формата ОПЕК+.




    Коментар


    • Начев, да не забравяме, че когато някой умре се казва..Умря без време...Доста изненадващ анализ на ИПИ, който знае кои са..

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
        Начев, ние си говорим , а те си крадат.. Да видим накрая..
        Да, гепенето на хора, които са облечени във власт и постове, не може и не трябва да бъде толерирано, но щетите отидоха далеч отвъд това.
        Всъщност думата "безвремие" кодирано казва същото.

        Коментар


        • Начев, ние си говорим , а те си крадат.. Да видим накрая..

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
            Десет години безвремие

            Автор: ИПИ / 07.12.2018


            https://ime.bg/bg/articles/deset-god...qfN7rFj6D5NBKk
            Ех, Кире!

            Говорим си ние с теб, ама ...?!

            Уен юу ар сингинг Пенкеле, ху ис лисънинг то юу?!

            Коментар


            • Десет години безвремие

              Автор: ИПИ / 07.12.2018


              https://ime.bg/bg/articles/deset-god...qfN7rFj6D5NBKk

              Коментар


              • Тази сутрин К1 на БНТ излъчи интервю с гуверньор Радев.
                От момента на влизането му в БНБ се създава едно особено впечатление, че тази институция избледнява. Това вероятно не е най-подходящата дума, но не се хващайте за нея! Когато една институция като централна банка не излъчва новини, това вероятно е по-скоро положително явление, а при страна като България, това е едно категорично положително явление.
                Просто хората си вършат работата. Тихо!
                Кой друг в тази страна си върши работата без да създава хаос, подозрения, недоволство, скандали? Тук спрях за миг и се отдадох на размисъл. Субективният и ограничен взор не намери отговор!

                Създава се впечатление, че след предишното недоразумение, БНБ си намери стопанин, който стои прилично на стола си. Радев се съобрази с потенциалната масова аудитория, намери подходящите думи и без да затъва в прекалено експертно говорене, отправи много балансирано звучащи послания. Е, централните банкери имат навика да използват кодови думи и фрази и ... в известен смисъл Радев не направи изключение.

                Не можем да знаем до каква степен централните банкери са зависими от мераците и желанията на политиците или се прилагат и налагат категорично експертни мнения и приоритети. Винаги има някаква зависимост, мярата е важна. Тук при мен останаха някакви неяснотии, тъмни петна.

                По-скоро си заслужава да се чуе, но не е препоръка.

                Ексклузивно: Димитър Радев, управител на БНБ


















                Коментар


                • Първоначално изпратено от Ташунко със сапа Разгледай мнение
                  Тая тема защо още се появява не мога да разбера.Сега не е време за оптимизъм.
                  Гьобелс ряпа да яде пред тебе,всеки божи ден по всички теми едно и също .

                  Коментар


                  • Тая тема защо още се появява не мога да разбера.Сега не е време за оптимизъм.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от polki Разгледай мнение

                      ако станиШЕФ имаше възможност да ти прочете мисълта .......... вече щеше да бъдеш част от екипа му ....... а някой ден може и министър-председател да те направи...
                      Не казвам, че сме застраховани от криза. Казвам, че реагираме по-адекватно . Наистина е жалко, че не се познаваме лично, би се изненадал доста според мен.
                      Пътека се прави камък по камък!

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение
                        Сега сигурно голям смях ще падне, но наистина смятам, че към днешна дата, БФБ е доста по-мъдра борса от световните водещи. Оценките за компаниите са ни по-трезви, реакциите са ни по-трезви, а най-вероятно и преценките за ситуациите са такива. Какво е това ден през ден да правят големите мозъци и индекси +3/ -3%?!?! Що за инфантилност е това?
                        ако станиШЕФ имаше възможност да ти прочете мисълта .......... вече щеше да бъдеш част от екипа му ....... а някой ден може и министър-председател да те направи...
                        fuск the bеаr - give me the bееr

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от O2 Разгледай мнение

                          То по твойта логика тия със ежеминутните " експертни " мнения и драсканици по форумите са по- компетентни и търсени в чужбина професионалисти ??????????
                          прехвърлих последните няколко страници в темата и установих, че по-активен от теб няма...

                          как да го тълкуваме този факт?
                          fuск the bеаr - give me the bееr

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Bill-bg Разгледай мнение
                            Само дето той нашия пазар хич не го интересува Тръмп, китайците, американците, брекзит, италианците и т.н., а се интересува и движи от съвсем други информации и интереси.
                            ШЕФ-е, абсолютно прав си ............... ето го потвърждението:

                            В рамките на петъчната търговия водещият бенчмарк SOFIX прибави 0,48% към стойността си до 595,32 пункта. За петте дни търговия през тази седмица индексът на 15-те най-ликвидни компании на БФБ записа две губещи и три печеливши сесии, които успяха да доведат до седмичен ръст от 0,54%. Интересното е, че абсолютно същият резултат беше постигнат и седмица по-рано.


                            За сравнение в Америка през семицата (4 дни за търговия на борсите им) Dow падна с 4.5%, S & P 500 отстъпи с 4.6%, а Nasdaq падна с 4.9%.

                            Това е най-големият седмичен процентен спад за трите индекса като отбелязва най-лошото начало за декември от далечната вече 2008 г.

                            А как оптимистично започна седмицата за американските индекси с фанфари след "подписаната" сделка с китаеца и така жадуваното от мнозина "коледно рали"

                            Разбира се няма да пропусна да поздравя серГЕЯ станиШЕФ за победата му при избора за ШЕФ на левите и ще припомня крилатата му фраза от същата 2008 г. когато управляваше страната ни:

                            "Криза в България няма и няма да има. Ние сме остров на стабилността. Нас външни фактори и чужди кризи не ни интересуват - те са далече от нас..."

                            Последно ще си позволя да отбележа две събития които по никакъв начин не касаят България и нейната хипер-мега-ултра борса БФБ:

                            - следващата седмица във вторник британския парламент ще гласува договора за развод е ЕС

                            - по-следващата седмица в сряда ФЕД ще обяви осн.лихва и евентуално ще даде анонс какво да очакваме от нея през 2019 г.
                            fuск the bеаr - give me the bееr

                            Коментар


                            • Тони, какво очаквате хубавците от Шрьодерс да кажат? Че ще има криза и хората да кешират фондове ли?! Да бе, а те от къде ще си събират процентите? Мненията на такива фондови мениджъри много сме ги слушали и през 2007 и 2001.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от ceneto Разгледай мнение

                                а ти ще чуеш ли банкер да ти каже, че има някакъв проблем
                                То по твойта логика тия със ежеминутните " експертни " мнения и драсканици по форумите са по- компетентни и търсени в чужбина професионалисти ??????????

                                Коментар

                                Working...
                                X