Първоначално изпратено от Грую Груев
Разгледай мнение
1200 лв. нето в супермаркет извън София не вярвам да има, макар че нямам наблюдение върху бранша и говоря по усещане. Аз знам, че на мен след завръщане от чужбина с диплома и перфектен език ми предложиха 800 лв. нето в производствена фирма в София за квалифицирана позиция.
На теория ръстът на средната заплата у нас през последните години би трябвало да се дължи на ограниченото предлагане на работна ръка. Връщането на Мартин ще наруши това статукво, съответно и търсенето ще мине на по-ниски нива или в най-добрия случай ще замръзне, докато инфлацията - не.
От личен опит казвам, че тази бакалска сметка за емигрантите е една идея по-сложна. Разполагах с около 800-900 паунда след наем и сметки в Англия, в скъпо графство. Ценовият паритет в цифрово изражение е мит. Кило свинска кайма в Теско е £4.12/kg (https://www.tesco.com/groceries/en-G...ucts/279164568), в Кауфланд е 7.49 лв/кг с промоцията (примерно). Преди да ми се загуби мисълта - разходите за храна в абсолютна стойност в София и в провинция в Англия са много сходни, ако не и равни. Предлогам, че не е много по-различно и в Германия, Испания и другите дестинации за родни гастарбайтери.
Иначе условията на труд за българите в чужбина са кошмарни в най-честия случай. Моята бакалска сметка (без да се слагат фактори като семейство и приятели) е, че завръщането на Мартин "би струвало" едно работно място със заплата 1600 лв. нето. Тогава ще му се счупи break-even-a и България ще му се стори ОК.
Иначе всички се надяваме на една по-хубава и уредена България, една по-здрава икономика и една среда, в която да работим и живеем почтено и спокойно. Надяваме се, но я нямаме и затова хора като Мартин заминават на доброволно робство...
Коментар