И отделно като се говори за тото.... Тото е да искаш прогнози на 06.01. за 31.12. в година, в която всеки момент може да се изсипят тонове лайна от небето. Не само у нас а и по света. Най вече по света. Това е тото. Аз гледам не повече от 3 месеца напред. И не съм сигурен в това, което виждам. Но рискувам. Хоризонт март-април. Следващия месец хоризонта ще е април-май, ако не са се сговнили нещата и не съм продал.... Това е. Анкетите ги попълвам само от уважение към труда на Голямата мечка /единствения ценен участник във форума/. Е разбира се не съм попълнил тази за 2020-2024 по причини посочени по-горе.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Оптимизъм на БФБ (2)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнениеБъфет призна , че е сгрешил, че късно е открил Амазон..Ти кое си открил навреме и къде си направил големи печалби , че раздаваш акъл..И като как сравняваш Елтос с Амазон и САЩ с България..Да не би себе си да сравняваш с Бъфет или Бил Гейтс..Абе смешно..
Чакам прогнозите Ви за 5те акции на 2020г..
- 1 like
Коментар
-
И колкото хазартни да изглеждат дадени явления при някои акции, предвид волатилността, по-скоро като познаваме БФБ, може да се каже, че не са толкова хазартни, а по-скоро говорим за уговорени мачове, което също всеки може лесно да разбере. Но от уговорени мачове, всички знаем, как и кой печели. Това, че всички репортват портфейли с Доверие, не значи че са спечелили още нищо. както и да се движи цената, преди реално да продадат.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнениеГреъм ,спора върви по линията БФБ -Черешко ...и Кой продал продал ,кой купил надежди......
На мен не ми пука всичките напъни на спекулантите да задържат позицията на Доверие или ФИБ.....
Така че съм реалист и гледам ДАХ където добри акции бол.....а нашитите акции само за протокола.....
Докато в нашите ако се обърне тренда на 4д нема излизане .....
Примери бол .....хим и ссв са най близки......Life won't wait for you.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
Разбира се че не е! През това време се случиха много сибития които предопределиха това развитие! Ако не можеш да проумееш това - просто търкай билетчета и не припарвай до фондови борси! Препоръка е!
Коментар
-
Интересна тема сте заформили, но аз пак да напомня, че е важно колко пари реално сте спечелили/загубили, а не някакви имагинерни доходности. Давам веднга пример със себе си - през 2019 моят портфейл (основно в чез) е рипнал с 10%, ако гледам сухите цифри, обаче, по цена на придобиване (щото поне половината от акциите ми в чез разпределение са купувани през 2018) все още съм на 7-8% загуба. Сега аз на плюс ли съм, или съм на минусЗнам отговорът, просто ми е интересно кой какво ще каже. Отделно, през годината съм купувал още чез (от които също съм на печалба на хартия), както и мумуфициран трейдинг (който все още не мога да разкарам напълно) и фибанкасъ на края на годината (и от него номинално съм на загуба). Реално обаче съм продал само част от мумуфицирания трейдинг (щото няма пазар да го продам целия) и пак, гледайки само реалните сделки по покупко-продажба, а не бай енд холд, съм на загуба. Ма иначе излиза, че съм на печалба? Обаче ако пусна на пазар шри чез разпрееление или финакасъту, и там ще изляза на стабилна загуба
Последно, на печалба ли съм, или съм на загуба?
Колкото до Недоверие - този мач сме го гледали милион пъти - аз лично там няма да купя, та ако ще и и 50 лева да стане (пожелавам ви го). размирен бизнес в размирна държава, в която дивидент не е ясно дали ще има изобщо, или пак ще са имагинерни цифрички, а още по-малко пък е ясно какви са скелетите в гардероба - не, мерси. Отделно чичо оги дог грам понятие си няма от банки, а от предложения уж за надзорник херберт степич (ако това инфо въобще е вярно) беше уволнен от райфайзен интернешънъл за далавери, и то въпреки че той реално я беше изградил тази банка - може да си представите за какви далавери ще да е идело реч. Та за мен в Недоворие всичко трябва да се търгува не с дисконт, а с огромен дисконт и дивидентната им доходност (реална, а не имагинерна някаква си) не трябва да е под 15% в продължение на години, за да се замисля изобщо. Ма пък кой ли ще ме чак мен изобщо, който го е страх от мечки, не ходи в гората, нали
За Трасето - фирма, която трябваше да бъде съдена до дупка заради инцидента в Своги, и пак фирма, строяща най-некачествените пътища у нас. Ми не, мерси и тук. помним Холдинг пътища и Мостстрой, въпреки че някои са ги забравили. Но всеки сам си решава
За Алтерко нямам идея и не казвам нищо, не им разбирам бизнеса, но и там помня бум енд бърста на фотком балона през 2000-та. Вярно, бях сравнително млад и не съм загубил пари там, но го помня. Обаче как беше лафа за смелите и опитните трейдъри, може пък на нас, дъртите, да ни е увреден чипа и да не виждаме възможностите?
За Софком - ще се въздържа от коментар. Гаражен бизнес не ми се коментира, а назначаванет на разни хора в управата е меко казано смущаващо. Иначе лихварството винаги е било доходоносен бизнес, в това две мнения няма
Финално, аз, за разлика от повечето колеги, повече от 5 компании на бфб не съм имал. И сега имам 3 - основно в чез разпределение за 80+% от инвестициите тук, малко във фибанкасъ (ясно защо, все пак държавата отчаяно иска да влезе в ЕРМ2) - към 15% и съвсем малко в мумифицирания трейдинг (взет за кратка спекулка, в която сам се наиграх и ще го допрордам на загуба) - под 5%. Е, имам и един "депозит" в Хим, но той е друга бира и не го броя. Всеки сам си определя тактиката де, за мен забиването в повече от 2-3 компании (а често съм и само в една) е безсмислено - чел съм хиляди теории за яйцата и кошницата, но съм видял в годините, че прекалената диверсификация не ми импонира особено.
Успех на всички и дано 2020 ни донесе една нормална борса с хубави обеми, а не единични избухвания и прехвърляния на пакети на никому неизвестни дружества, които да оформят 90% от оборота!Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от B.Graham Разгледай мнениеМомчета не ви разбирам спора .... Факт, е че декември беше успешен. Който купил успял, който не купил не е успял... Винаги ще има и едните и другите, какво толкова?!?!?!? Кире ясно, е че има риск в този бизне и ти като човек, който се занимава професионално с това го знаеш най дорбе.Ама тото ..... Да не мислиш, че съм пуснал в една купа имената на 10-ина компании и съм изтеглил Доверие и Алтерко за да са ми с най-голяма тежест? Две години ги следя, чета отчети, следя новини, търся инфо от други източници..... и малко по малко допълвам след факти. Междувременно посбърках с други компании, но си променях избора. Търпеливо чаках и търпението засега ми се възнаграждава. Късмет, късмет ама късмет е на страната на този, който го търси. Който е търпелив и дсициплиниран. Тото .... лотария ... не е сериозно от устата на човек като теб. А за Черешко и Тиквон естествено си прав, но това са фактори, с които трябва да се съобразяваме, както със всички останали фактори на пазара. Някой ще капитализират пеачлбите си, други ще купят късно и сега ... Това винаги го е имало.... И аз искам да ме управлявам умни и некорумпирани политици, но няма как да стане .... Засега....
Коментар
-
Първоначално изпратено от B.Graham Разгледай мнениеМомчета не ви разбирам спора .... Факт, е че декември беше успешен. Който купил успял, който не купил не е успял... Винаги ще има и едните и другите, какво толкова?!?!?!? Кире ясно, е че има риск в този бизне и ти като човек, който се занимава професионално с това го знаеш най дорбе.Ама тото ..... Да не мислиш, че съм пуснал в една купа имената на 10-ина компании и съм изтеглил Доверие и Алтерко за да са ми с най-голяма тежест? Две години ги следя, чета отчети, следя новини, търся инфо от други източници..... и малко по малко допълвам след факти. Междувременно посбърках с други компании, но си променях избора. Търпеливо чаках и търпението засега ми се възнаграждава. Късмет, късмет ама късмет е на страната на този, който го търси. Който е търпелив и дсициплиниран. Тото .... лотария ... не е сериозно от устата на човек като теб. А за Черешко и Тиквон естествено си прав, но това са фактори, с които трябва да се съобразяваме, както със всички останали фактори на пазара. Някой ще капитализират пеачлбите си, други ще купят късно и сега ... Това винаги го е имало.... И аз искам да ме управлявам умни и некорумпирани политици, но няма как да стане .... Засега....
На мен не ми пука всичките напъни на спекулантите да задържат позицията на Доверие или ФИБ.....
Така че съм реалист и гледам ДАХ където добри акции бол.....а нашитите акции само за протокола.....
Докато в нашите ако се обърне тренда на 4д нема излизане .....
Примери бол .....хим и ссв са най близки......
Коментар
-
Момчета не ви разбирам спора .... Факт, е че декември беше успешен. Който купил успял, който не купил не е успял... Винаги ще има и едните и другите, какво толкова?!?!?!? Кире ясно, е че има риск в този бизне и ти като човек, който се занимава професионално с това го знаеш най дорбе.Ама тото ..... Да не мислиш, че съм пуснал в една купа имената на 10-ина компании и съм изтеглил Доверие и Алтерко за да са ми с най-голяма тежест? Две години ги следя, чета отчети, следя новини, търся инфо от други източници..... и малко по малко допълвам след факти. Междувременно посбърках с други компании, но си променях избора. Търпеливо чаках и търпението засега ми се възнаграждава. Късмет, късмет ама късмет е на страната на този, който го търси. Който е търпелив и дсициплиниран. Тото .... лотария ... не е сериозно от устата на човек като теб. А за Черешко и Тиквон естествено си прав, но това са фактори, с които трябва да се съобразяваме, както със всички останали фактори на пазара. Някой ще капитализират пеачлбите си, други ще купят късно и сега ... Това винаги го е имало.... И аз искам да ме управлявам умни и некорумпирани политици, но няма как да стане .... Засега....Life won't wait for you.
- 10 Харесвания
Коментар
-
Ти упорито продължаваш да избягваш от прогноза за 5 компании за 2020г...Можеш ли да сравниш колко са печелившите компании в БГ с тези в Румъния, Полша , Чехия ..С колко е спаднал основният индекс за две години и от кой зависи и кой е виновен за това..Стига лъжи- то само да си в БРЕФ и дивидентните компании ще си над 5 процента, но пак забравяте да се сравните с другите пазари..Моля да пишете щом се хвалите и лъжите кога купувате и продавате дадена акция, защото другото е заблуда на форума..
Не ме интересува какво приемаш ти..Моля дай факти и сравнения с другите борси от ЦИЕ за да докажеш колко е печеливша БФБ..
Разбрахме , че поради зависимости и комплекси лъжете и можете да представите и кочината или тоалетната за луксозен апартамент..
https://www.economic.bg/bg/news/11/r...iya-pazar.html
Румъния изпревари много България по отношение на капиталовия пазар
Пазарът в северната ни съседка вече се води „развиващ се“, а не „нововъзникващ“, какъвто е българскиятLast edited by Kiro; 06.01.2020, 10:48.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Киро, не са само 4 печелившите. В БГТР30 има 17 печеливши и 11 губещи през последната година. При БГ40 са 18 печеливши и 20 губещи. Въпрос на умения да избереш правилните. Не е лесно, но B.Graham e успял и е докарал 26,2% доходност. Това е следствие на неговите умения и избори, които е направил. Радвам се за него. Поздравления. Ти се описваш като безпомощен човек, който е прехвърлил отговорността за живота си на Шиши, Пунта Мара и Черешаря. Те правят всичко от твое име и за твоя сметка и всеки път когато нещо се обърка в живота ти им искаш отговорност защото си им предоставил да вземат решения вместо теб. Не може ли просто да поемеш лична отговорност? Да си изземеш живота обратно в твои ръце. Аз не приемам борсата като търкане на билетчета. Някаква случайност и късмет на който да разчитам. Аз не приемам борсата като място където всички задължително печелят. Аз не приемам борсата като място за подаяние където е достатъчно само да си подадеш канчето и някой да пусне милостиня. Не дай си боже поради невнимание Шиши, Пунта мара, Сорос, Путин, Ердоган, КГБ, Илюминатите .... да подминат канчето и да се излее целият гняв на света. За мен борсата е място за усилен труд. Това е конкуренция с другите участници в намирането на печеливши сделки. Това са непрекъснати анализи и избори чиито последствия трябва да нося. Видимо е, че на БФБ може да се печели. Работата ни е да намерим днес печелившата акция от която да спечелим утре. Просто е. Пожелавам ти успех и големи печалби на борсата. Лек ден и успешна седмица.
- 9 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Harry Kane Разгледай мнениеДоверие беше 70 ст преди 2 г. Сега е 4.70. Това ако не е тото тука има тука нема, здраве му кажете.
- 7 Харесвания
Коментар
-
Бъфет призна , че е сгрешил, че късно е открил Амазон..Ти кое си открил навреме и къде си направил големи печалби , че раздаваш акъл..И като как сравняваш Елтос с Амазон и САЩ с България..Да не би себе си да сравняваш с Бъфет или Бил Гейтс..Абе смешно..
Чакам прогнозите Ви за 5те акции на 2020г..
Коментар
Коментар