IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ (2)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Harry Kane Разгледай мнение
    Нов удар към Пенсионните ли се готви с отпадането на тези 5 г които бяха за правото да избираш?
    какво да избираш, дали да се местиш в НОЙ ли? До кога е срока, и как става местенето, някой знае ли?

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Harry Kane Разгледай мнение
      Нов удар към Пенсионните ли се готви с отпадането на тези 5 г които бяха за правото да избираш?
      А това:

      Отлагат старта на изплащането на втората пенсия?


      Коментар


      • Нов удар към Пенсионните ли се готви с отпадането на тези 5 г които бяха за правото да избираш?

        Коментар


        • Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение

          Когато инвеститорите проумеят това и се обединят за мерки за промяна ще има смисъл да си говорим за технически параметри и влизащи инвестиции
          Инвеститорите почти са го проумяли, точно те го и искат, но да вземат да го проумеят и мажоритарите, а не да се правят на хитри лисици, чиято "хитрост" видимо свършва, колчем се стигне до фактора алчност.

          Коментар


          • Колко ли бизнеси споделят същия натиск и съдба като Лотарията? Кой знае и с Пътищата може да е било така. Откъде за дивиденти като първо трябва да има за партиите.

            Коментар


            • Мани, мани, толкова романи сте изписали напоследък че човек абсурд да насмогне на нишката...мишън импосибъл.
              Със сигурност Юго, Толстой, Дикенс и сие са се позасрамили.
              Но понеже Съни е цитирала Начев и видях - съгласен с нея, ++ за него и от мен.
              Last edited by pipbel; 24.01.2020, 22:25.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                Начев, осъзнавам, че е трудно за много хора. Осъзнавам, че на тази борса инуитите имат предимство пред сензоритите, но така е в цял свят, просто тук поради определени причини е засилено. Осъзнавам, че има много проблеми, които са извън моята власт. Осъзнавам, че неща могат да се променят само по два начина, чрез действия, когато имаш властта да ги извършиш и чрез влияние върху хора, които имат власт да го направят. Аз нямам нито едно от двете. Следователно да рева по форума от сутрин до вечер е едно безсмислено мероприятие от което няма полза, но уви може да се нанесе огромна вреда на борсата. Пак ще кажа, че за да има търговия трябва да има двама участника, които имат различна мотивация, вярват, че могат да спечелят и имат инструмент през който да го изиграят. В случай, че някой от сутрин до вечер твърди, че на тази борса не може да се печели той я убива. Това е като публична екзекуция на пазара. Осъзнавам, че всеки описва своят живот и вероятно въпросният човек с болка описва как не може да печели, но това не означава, че не може да се печели. Убивайки вярата на хората, че могат да спечелят той прогонва участниците на този пазар и го убива. Това е зловредно поведение срещу което мога да застана показвайки нагледно примери за хубави неща, които се случват в България и конкретни случаи, когато на БФБ може да се печели. По отношение на инструментите, чрез които могат да се играят различни идеи аз нямам какво да направя. Радвам се, че се листнаха ДЦК, но това няма да проработи при условия на нулеви лихви, когато транзакционните разходи са дохода ти за години напред. Радвам се, че се появиха двата фонда на Експат особено късият. Надявам се да се появи още един фонд на друг индекс да може да има арбитраж. Надявам се да има къси на всички компоненти на двата индекса за да може да има арбитраж. Надявам се след години когато ликвидността скочи да се появят и някакви деривати. Но проста маржин търговия би била добро начало. Проблема е, че това нещо трябваше да се направи през 2007 г. когато имаше ликвидност и участници на пазара. Сега ще сработи много трудно защото участниците могат да си получат всичкото това и навън. Просто примитивните политически тролове с нищо не помагат а неосъзнато съсипват пазара. Ясно е, че не е умишлено. За да могат да понесат света го разделят на добрите те и лошият свят. Те са добри, но борсата е калпава и затова губят. Не е така. Нито те са добри или лоши нито света е добър или лош. Всичко е сиво. Но да се върна на това. Ясно е, че не всички печелят, но така е в цял свят.
                Това за мотивационния модел, с който обясняваш процесите на борсата, го прочетох в няколко поредни поста, затова на опростенческия ти подход
                ще съпоставя търкането на билетчета от лотарията, по която са луднали сега хората. От едната страна някой, загрижен за радостта им ги предлага, а от другата със замах грабещи ръце
                А това, че критиките в един форум, от малкото изобщо в публичното пространство, убивали борсата, е толкова наивно мнение, че чак ми е неудобно да го коментирам.
                Де да помагаха хвалбите по медиите от сутрин до вечер на икономическите успехи на правителството. Те са общодостъпните до инвеститорите!
                Защо не им въздействат, според теб?

                Коментар


                • Първоначално изпратено от nachev Разгледай мнение
                  ........................................

                  Смислено е да предположим, че напълно съзнателно и умишлено борсата е изоставена сама на себе си. Защо се получава така? Очевидно е, че някой има интерес от това. Като среда, процедури и правила тя не е подходяща институция за реализиране на интересите на икономическите и финансови елити на страната. Не е подходяща, доколкото се предполага да е перфектният пазар, а свободен и развит пазар в същинския смисъл на думата у нас няма. Вероятно не е подходяща също, защото съществуват и алтернативни "инструменти", които водят до по-добър за отбраните резултат.
                  В някой отделни и периферни области има наченки на пазар, но и там се практикуват и толерират уродливи практики. Средата е доминирана от схеми, корупционни практики, които възпроизвеждат отношения на срастване на бизнес с политика, кланово-монополни явления, на места дори с феодални елементи.

                  Звучи някак така драстично, но само нещо драстично би могло да обясни защо по този краен начин борсата ни бива заобикаляна, игнорирана, отбягвана.

                  .....
                  Когато инвеститорите проумеят това и се обединят за мерки за промяна ще има смисъл да си говорим за технически параметри и влизащи инвестиции

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от nachev Разгледай мнение

                    Наводнението иде, гасете мониторите за форума, да работят само тези за пазарите. Предупредени сте!

                    Някои обичат кратки и находчиви заявления. То и аз ги обичам, но чрез кратки изявления не се стига достатъчно дълбоко. В този аспект искам да кажа, че има тук колеги, които не са жалили труда си и обемисто и проникновено са споделили с всички нас задълбочените си виждания за същността на процесите, явленията и структурите, в които всички сме потопени.

                    Нямам колебание при тези критерии да изтъкна Голямата мечка и ДДДД. Иначе, по отношение на късия разказ има още доста ценни колеги.

                    Някак се създава впечатление от това повествование, че основното предназначение на една борса е да се даде възможност на една крайно ограничена групичка от бързо мислещи и смятащи момчета, с качества за концептуално и аналитично мислене, но също изявени в конкретиката, притежаващи особени способности за управление на процеси като пространство, време и скорост, с изключително реактивна нервна система, бързи реакции и склонност към сериозен риск, не на последно място имащи неотразим чар и способност за практикуване на телефонна любов, да правят значителни печалби за сметка на голяма група ... нека ги наречем донори.

                    Знам, че моят приятел ДДДД не твърди това, знам също, че действителните житейски резултати от упражняване на подобни дейности по пазарите, някъде там в последна сметка се доближават като модел към това, който нахвърлих по-горе в предния абзац. Грозновато и леко цинично е едно поставяне на нещата в тази плоскост, но с акта си на раждане никой не получава гаранционен сертификат, че му се обещават добри шансове и изгледи, съпоставими с тези н а всички останали и че ще пребивава на едно хуманно и справедливо пространство.

                    Да, може да се печели. Примерът с две дружества, които напоследък дидактично се сочат, но сигурно са от порядъка на един процент от капитализацията на борсата, просто е неудачен. Държането на права в молдовска банка, придобити на кредит с финансов ресурс, който е отпуснат по леко спорен начин , на мен лично хич н еми харесва. Влизаш и излизаш при държателя на правата– ОК, но тук има някакъв елемент на случаен и несолиден процес и акт, който съдържа безброй неизвестни и условности. Дори не отварям приказка за истински информирано поемане на риска. Някъде в пространството ми се очертава един мазан Черен Петър, чиято съдба е неизвестна.

                    Другият емитент има фрий флоут, който пазарно остойностен е от порядъка на 10 млн. лв. Е, борсово погледнато това е нещо екзотично, бутиково, величина за статистически цели. Предметът н а дейност на емитента е масово непостижим и непонятен за публиката.

                    И все пак – това ли е смисълът, целта и предназначението борсата. Не, това е просто един от съпътстващите ефекти, които в някои сладки моменти акушират раждането на печалбата. В общия случай, обаче, позитивите от тези ефекти могат да се берат на относително постоянна и устойчива база, само и единствено ако голямата картина е завършена и здравословна.

                    Май си заслужава да си припомним все пак – за какво иде реч. Ще се опитам да изложа една субективна трактовка, като и доколкото е възможно ще гледам д а бягам от клишето, което постулира, че борсата е регулатор на процесите в пазарната икономика.

                    В едър план борсата е това, но не само.

                    Борсата е също сърцевинен елемент на обществената финансова инфраструктура, но тя също е и подходи, формализирани процеси и правила в конкуренцията (битка в съзтезателен план) за акумулиране на обществен ресурс с оглед реализиране на важни и мащабни обществени проекти, русло за насочване на финансови потоци, формални, но и неформални норми и правила и гарант за честен и прозрачен икономически възпроизводствен процес.

                    Обществена структура, която мотивира и дори гарантира, че има смисъл да търсиш обучение и индивидуално развитие и има смисъл да участваш в обществения възпроизводствен процес, да си член на едно общество. Да даваш и да получаваш резултати от високоспециализиран, качествен труд.Има смисъл от придобиване на дадени активи, има смисъл (макар и без гаранция) от предоставяне другиму на трудно заделеното.


                    Ако няма условия това да се реализира, индивидът започва да се десоциализира и започва да се оглежда за посока на бягство.

                    Хе-хе, има още много, ще дописвам сегинка ...
                    Вразите просто прескачат, знаете си урока!

                    Това е най-смисленото и съдържателно описание на смисъла за съществуването на фондова борса, което някога съм чела!

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от retro_69 Разгледай мнение

                      Не е така ,Здравко....Според мен критичната маса,от хората,които споменах в по-долния си пост понамалява,но се случва по-бавно отколкото, може би, на всички ни се иска....То, именно тая критична маса поддържа статуквото на ББ,т.е. тези хора имат нужда от някой ,като ББ...
                      Но аз ще ти дам един добър пример,който наблюдавам и за който много хора ще си кажат - Тоя пък кви глупости плещи....
                      На кръстовището близко до мен ,неспиращите на пешеходна пътека,преди десетина години, бяха в съотношение 7 към 3...
                      Сега съотношението е пак 7 към 3 ,но вече в обратна посока...7 спират,3-ма не спират...Цифрите са приблизителни...И най-важното за мен е че най-дисциплинирани са младите,дори и тези,дето потеглят със свирене на гуми...Най-недисциплинираните ми изглежда,че са хора над средната възраст,та даже и съвсем възрастни....
                      Ако примерът ,който ти дадох не е частен (силно се надявам),ще рече,че все повече българи (и най-вече по-младите)държат да живеят в един по-подреден свят- и като движение по пътищата, и като спазване на закони, и като по-прозрачна и нормална политика и т.н., и т.н.
                      Може и наблюденията ми да са наистина частен случай...Надявам се да не е така....Аз съм реалист за "днес" и умерен оптимист за "утре"....
                      Примерът ти е закономерност, поне в София и се дължи не на висок морал, а на голям контрол. След като наслагаха масово камери и един куп препускащи получиха глоби, стана норма. И впоследствие, както казваш, по-дълбокият ефект е, че с времето това създава съзнание за принадледжност към общност, в която има значение подредеността.
                      Наглите корупционни действия и дебилното им третиране от медиите убива надеждата, именно за промяна на съзнанието.

                      Преди години бях дала за пример и сега е актуален - в метрото е чисто, а дори кошчета няма

                      Ще добавя само и кое е хапчето - Прозрачност и контрол.
                      Last edited by съни(тя); 24.01.2020, 22:47.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от inta53 Разгледай мнение


                        Не бе ретро, и ти не ме разбра,
                        Разбрах те бе, Инта...Отговорът е - не,не си вадя прехраната да БФБ,по какъвто и да е начин...Уточнявам -по какъвто и да е начин ,щото у Здравко(уважаван от мен съфорумник) възникнаха подозрения ,че сме били на хранилка...Извинявай за забавения отговор...
                        Доколкото разбрах дддд ,го прави ...имам някакви неsсни спомени и за Батя,да ме прощава,ако не е така ....Възможно е да има и други,но те ако имат желание могат да го обявят.... В крайна сметка,декларирането,че някой успява да се изхранва на БФБ,(нямам предвид като шеф на БФБ) си е една много оптимистична новина ....И колкото повече участници го обявят,толкова по-оптимистична е новината....

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от BigBear Разгледай мнение
                          А проявил ли е някой интерес към БФБ?
                          Краткият отговор е ДА

                          По дългият отговор е - Да, нямало е заявен интерес към персоналните компютри, смарт телефоните и т.н. преди те да бъдат предложени на пазара. Ако произвеждаш нещо без да има как да го предложиш на пазара, естествено е, че няма да имаш заявки и покупки от твоята стока.

                          Тук редица хора се надпреварват да убеждават всички, че всичко българско не става. Ще перефразирам Талеб - за да кажеш че ВСИЧКИ лебеди са БЕЛИ е нужно да провериш ВСЕКИ един от тях дали не е ЧЕРЕН. Достатъчно обаче е да намериш един ЧЕРЕН лебед, за да докажеш че НЕ ВСИЧКИ лебеди са БЕЛИ или има ЧЕРНИ лебеди - аналогично е тезата че съществуват поне няколко компании на борсата, от които може да се спечели от миноритарен акционер при тях.

                          И когато имаш такава компания, която искат да я купят инвеститори от други страни, се оказва , че нашата борса просто не е СВЪРЗАНА двупосочно с немската борса. Ние, Българите, само им плащаме за софтуера... Единствената свързаност за сега се получава през ЕТФ на Софикс които се търгуват макар и без голям обем на две големи европейски борси.

                          Спасението на давещите се е в ръцете на самите тях. Ако преди 2005 - 2007 беше нормално да си откриеш сметка по аналогов ред и да търгуваш с писмени заявки, сега това по света е анахронизъм. Докато не се реши проблемът със свързаността, ликвидността ще остане без съществена промяна. Сега няма особенно голяма разлика в ликвидността на компаниите - ВСИЧКИ НЯМАТ. От време на време ако стане нещо популярно и модерно има спорадични нараствания на ликвидостта на отделни компании, но поради локалния характер на БФБ и малкото местни участници всичко приключва относително бързо. Обратно, когато потрябва ликвидност на дългосрочните инвеститори те нямат особенно голям избор и продават само това което може да се продаде, тоест когато е много студено и няма дърва хората, за да оцелеят ще горят банкноти...

                          Ако борсата или брокерите намерят как да отворят шлюза /XETRA/ който ни отделя от външния свят, нивото на ликвидност тук ще бъде друго. За пример просто погледнете промяната на търговията на дъщерната борса на БФБ за електричество - какво се случва при включване на работеща връзка към друг пазар.

                          Което описваш е важен фактор, но не би променило много, дори и да беше лесно осъществимо. Липсва нещо по-важно от статистиките(ликвидност, деривати и др) и парите - Доверие. Стоейки в зоната на възникващите пазари от близо две десетилетия какво е направило ръководството на БФБ? А държавата как стои?
                          Прекомерна корупция и бюрокрация, корумпирани съдебни процедури, често променящи се нормативни рамки, задълбочаваща се липса на квалифицирана работна ръка, заради изтичането й към западния пазар, липса на адекватно на времето образование. На този фон скромен ръст под 3%, за който дългосрочно очакванията не са оптимистични. Дори със съседите ни не може да се конкурира икономиката ни. Лобистки регулации и мерки. Хаос в управлението...И търпеливо наблюдаващ суверен, сегментиран в малцинства и войнстваща индивидуалност. Сещам се, че дори пацифистът М.Ганди в стратегията си за ненасилие използва като основно оръжие отказа от съдействие - масово.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Zdravko Разгледай мнение

                            Явно мисленето ви съвсем се е изкривило ! Ако всички са така сме безнадеждни !
                            Не е така ,Здравко....Според мен критичната маса,от хората,които споменах в по-долния си пост понамалява,но се случва по-бавно отколкото, може би, на всички ни се иска....То, именно тая критична маса поддържа статуквото на ББ,т.е. тези хора имат нужда от някой ,като ББ...
                            Но аз ще ти дам един добър пример,който наблюдавам и за който много хора ще си кажат - Тоя пък кви глупости плещи....
                            На кръстовището близко до мен ,неспиращите на пешеходна пътека,преди десетина години, бяха в съотношение 7 към 3...
                            Сега съотношението е пак 7 към 3 ,но вече в обратна посока...7 спират,3-ма не спират...Цифрите са приблизителни...И най-важното за мен е че най-дисциплинирани са младите,дори и тези,дето потеглят със свирене на гуми...Най-недисциплинираните ми изглежда,че са хора над средната възраст,та даже и съвсем възрастни....
                            Ако примерът ,който ти дадох не е частен (силно се надявам),ще рече,че все повече българи (и най-вече по-младите)държат да живеят в един по-подреден свят- и като движение по пътищата, и като спазване на закони, и като по-прозрачна и нормална политика и т.н., и т.н.
                            Може и наблюденията ми да са наистина частен случай...Надявам се да не е така....Аз съм реалист за "днес" и умерен оптимист за "утре"....

                            Коментар


                            • Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от retro_69 Разгледай мнение

                                То, това не е големият проблем....Големият проблем според мен е,че в главите на критична маса от присъстващите около масата се прокрадва злокобната мисъл : "Еййй,та не можах и аз да се уредя някъде по веригата и да си оправя живота...."
                                Явно мисленето ви съвсем се е изкривило ! Ако всички са така сме безнадеждни !

                                Коментар

                                Working...
                                X