IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ (2)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Този трябваше да го скатаят като директор на БФБ, едно, че там няма как да направи много поразии, второ- да осъзнае той самият колко е "важен"

    Коментар


    • Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
      Ох, мале - тежко ни!

      "ГЕРБ върна "министъра на ДПС" Горанов и обеща 1000 лв. минимална заплата без промяна на данъци"
      Ха да ни е честита още една порция череши !

      Коментар


      • Ох, мале - тежко ни!

        "ГЕРБ върна "министъра на ДПС" Горанов и обеща 1000 лв. минимална заплата без промяна на данъци"
        Дневник - Най-важното и най-новото, Всичко за парламентарни избори 2021, Избрано съдържание от България и света, Новини, Анализи, Видео, Фотографии.
        Last edited by tony1975; 08.03.2021, 12:57.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

          Нека първо се пробваме да променим себе си, пък после да търсим вината другаде, където също и абсолютно безспорно я има.

          И пак в този ред на мисли считам, че пазарът у нас си е абсолютно резонен - няма нито едно хубаво дружество ....


          П.С. Задайте си въпроса защо новите листнати компании (след 2010) са в повечето пъти доста успешни и коже да намерите някои отговори. Или пък не
          Така де - да променим себе си и накрая пак старата песен на нов глас.
          Абе знаем я тая Груевска песен,- нямало хубави дружества.
          Все още и най-вероятно ги няма ....в портфейла на Грую

          Коментар


          • По-малко от месец до края на едноличното управление на БМБ и ГЕРП. Ще ги запомним само с едно единствено добро направено за ХОРАТА и БФБ. Влизането в Чакалнята на ЕЦБ.

            Коментар


            • Проблемът винаги е бил безидейните, безполезни и тежко корумпирани ПОСРЕДНИЦИ и ФОНДОВЕ, които само засмуват и блокират живи пари.

              Коментар


              • Малко темата се е обърнала на Политика, но то политика и икономика си вървят ръка за ръка. да кажа, че ще гласувам за Да, България, въпреки че точно в моя МИР ще е другарят Панев - като видя зелени комунисти, и директно тряскам вратата/телефона/сайта - ма нищо де, ще е с преференция за някой друг и ще се надявам да влезе от Пловдив (там са се доказали като не особено мислещи - все пак си имат Дани, Мамин Тотьо, оня бивш баскетболист и т.н. - все плеяда от звезди, пред които дори нашата учительница бледнее ).

                Така, та хубаво сте подели темата, ма освен да обвинявате държавата (с право), да се замислихте и за гредата в нашите очи. Ето, Тони го уважвам, но и той е почти безкритичен към комуноидния Чичак, пък за врътките с яхтата Кор Кароли даже и не подозира, макар да е далеч от най-то на вярната му дружка. Та с такива инвеститори, такава борса (и аз съм в групата) Нека първо се пробваме да променим себе си, пък после да търсим вината другаде, където също и абсолютно безспорно я има.

                И пак в този ред на мисли считам, че пазарът у нас си е абсолютно резонен - няма нито едно хубаво дружество (а такива мога да изброя поне 10), което да е подценено. Всички са между реално оценени (Корадо, Спиди, Жабоците), леко набалончени (Атера, Бреф, Трейдинга) и яки балони (Алтерко, Стара Планина), та направо до дирижабли (М+С, Хес). И да, това се дължи и на липсата на алтернативи - с коректни мажоритари, хубав дивидент, добър фри флоут, обратни изкупувания при нужда, не особено свързани с валстта и т.н. А държавата - тя трябва да сложи ред в самата държава, а оттам и в самата борса, друга работа няма. Е, може да задължи пенсиите да имат поне 20% от активите в Бг акции, и тогава ще отлетим на суфлекс поне 1000 и всички ще са доволни и ще венцеславят, ма дали е здравословно?

                П.С. Задайте си въпроса защо новите листнати компании (след 2010) са в повечето пъти доста успешни и коже да намерите някои отговори. Или пък не

                Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                Коментар


                • Първоначално изпратено от mapadona Разгледай мнение
                  А какво ще кажете за инвестицията на държавата (ББР) в ПИБ?
                  Каквото ще кажем и за редовното рекапитализиране на самата ББР от държавата - т.е. от джобовете ви

                  https://economix.bg/%D0%B2%D1%80%D1%...BB%D0%BD%D0%B0


                  Започва някога скромно само с 50млн през 2008,
                  https://www.banker.bg/finansov-dnevn...ka-za-razvitie

                  почти веднага са пръснали около 500 млн.
                  https://www.banker.bg/finansov-dnevn...ta-za-razvitie

                  а сега и се наливат по няколко стотин млн редовно, примерно 700млн за времената около ПИБ.


                  Това е дупка в джобовете си за милиардки безотчетни пари, потънали в други джобове. Още гледайте, сега ще ви дооберат през програмите за стартъпи и споделени офиси

                  Коментар


                  • А какво ще кажете за инвестицията на държавата (ББР) в ПИБ?

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                      Остава ни надеждата г-н Моравенов да свърши правилните и полезни неща.
                      И аз се надявам! Но кой е над господин Моравенов според теб? Има си голямо значение дали някой дето мисли, че борсата за череши е по-важна или някой който осъзнава важността на капиталовия пазар.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение

                        dddd, без да засягам темата за сензорите и интуитите си мисля, че ще е много добре да ни управляват хора, които поне малко милеят за капиталовия пазар. Хора, които разбират, че е важно да развием един такъв пазар, а също така и да повишим прозрачността при управлението на държавните дружества. Това може да не е достатъчно условие да направим БФБ - NYSE, но със игурност би била една добра стъпка в правилната посока.
                        Не ме интересува кой ще го направи. Твърдо вярвам, че написаното от мен е единственото решение на проблема. Проблема е инфраструктурен и 90% от популацията няма инструменти през които да отиграе идеите си. Много е добре да се листнат още компании. Аз съм акционер в BSE и ще взема малко повече дивидент. Много е добре да няма корупция, но това нищо съществено няма да промени. Освен това Демократична България декларираха, че няма да участват в коалиция, следователно нищо на БФБ няма да зависи от тях. Остава ни надеждата г-н Моравенов да свърши правилните и полезни неща.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                          Срещал съм се случайно на два пъти с г-н Панев и имам голямо уважение към него. Това което коментирах няма връзка с неговата личност а с проблемите пред БФБ. Ще ми се наложи да започна от далеч с ясното съзнание, че малко хора биха ме разбрали. Ако приемем, че има две дихотомии логика/етика и интуиция/сензорика, то е много вероятно във даден момент дадено решение да е вярно погледнато през единият информационен аспект и да е грешно през другият. Това би създало условия двете страни да влязат в сделка убедени, че са прави. Вземи примера с Гейм стоп. Някъде след 350$ за акция на пазара имаше две групи хора. Етиците мразеха корпорациите и застанаха дълги с цел да ги накажат. Логиците застанаха къси срещу тях с цел да им вземат парите. Имаше ликвидност. Представи си сега ситуация където интуитите търгуват растеж или стойност а сензоритите търгуват краткосрочни колебания. Да кажем някое решение е вярно от гледна точка на сензорит той няма как да го изтъргува поради липса на къси и маржин. Липсата им води до по-ниска волатилност, тъй като няма как някой да не си е разчел риска при инфрмационна изненада. А липсата на волатилност допълнително отблъска сензоритите, които я търгуват. В резултат пред тях има два избора. Или да си заминат от БФБ или да влязат в играта на интуитите, където ние ги превъзхождаме многократно. В резултат тези от тях които останат на пазара се справят под средното и реват по форума срещу тези, които се справят по-добре. Виж каква е картинката в момента. Спора е по дихотомиите Стойност/растеж, което са екстовертна и интровертна интуиция а сензоритите нареждат в ъгъла колко е несправедлив живота. Каква е вероятността някое събитие да дава различен отговор на тема стойност/растеж? Ако не може да се скъси това води до липса на сделки. Виж какъв тип са акционерите в Алтерко. Основно такива, които възприемат света през растеж. В Албена изхождат от стойност. Когато се случи събитие, което дава основание на другата група да влезе в дадена акция имаме временно покачване на оборота докато акциите се прехвърлят в тези, на които им излиза сметката. После оборота пак спира. Та за да си разрешим проблема ни трябват маржин, къси на индекс и всички компоненти по него плюс нови компании в ранен стадий на развитие и такива без мажоритар. Не отричам, че листването на нови компании ще подобри ситуацията на жадният за емитенти пазар, но няма да разреши нито един от фундаменталните проблеми.
                          Според мен излишно политизираш нещата. Просто аз не вярвам в идеята за БСЕ интернешънъл и не вярвам, че листване на миноритарни пакети от държавни предприятия ще свърши повече работа от листването на трите ЕРП. В мнението ми няма никаква политика и пак казвам, че много уважавам г-н Панев. Просто исках да намекна че според мен влагаш твърде големи надежди към този подход. За мен е малка стъпка в правилната посока, която няма да разреши същественият проблем.
                          dddd, без да засягам темата за сензорите и интуитите си мисля, че ще е много добре да ни управляват хора, които поне малко милеят за капиталовия пазар. Хора, които разбират, че е важно да развием един такъв пазар, а също така и да повишим прозрачността при управлението на държавните дружества. Това може да не е достатъчно условие да направим БФБ - NYSE, но със игурност би била една добра стъпка в правилната посока.

                          Коментар


                          • Това, с държавните предприятия да не стане като с БТК и компенсаторките?

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение

                              Благодаря за мнението, знаеш че го ценя!

                              Нека разгледаме друга хипотеза - нека си представим един чудесен небостъргач - сграда с 12 супер бързи асансьора, лукс, фонтани насам-натам, охладителна с-ма и чилъри последен клик на модата и т.н. и т.н. Обаче около сградата, че и в нея беззаконие, кражби, превземане на бизнеси и отнемане на собственост... гето. Няма как да докараме наематели в сградата и тя да покаже капацитета си, докато е оградена с тази разлагаща се среда. Няма как докато министър председателя изпраща студентите да стават овчари(че нямало желаещи) да очакваме възраждане на каквото и да е.

                              За последните 10-12 години графиката е показателна и съвпада с управлението на 1 политическа сила...
                              Надявахме се на етф-а да събуди интереса, после на листването му в Лондон, а след това и на къс етф да оправи ликвидността... Няма ли политическа воля и желание за законност, борба с измамите и развитие на най-прозрачния пазар - БФБ... няма да стане, според мен. Ето защо се радвам, че намирам хора които мислят за развитие на БФБ
                              Успех!
                              Първо, поздрави за дискусията. Отдавна нямаме подобни включвания.
                              Иначе, нека погледнем въпросът и от малко по-практичен ъгъл. Кой строи луксозни небостъргачи насред гето?!? Т.е. средата е предопределяща и нейното развитие е многопластов и бавен процес. В този ред на мисли, има ли някъде пример за развита борса и бедна държава?
                              Проблемът с всички планове за развитие на фондовия пазар у нас е че изпреварват развитието на средата. Борсата би следвало да е място за набиране на капитал от бизнеса. Ако подобна нужда липсва нещата умират и "насилственото" изкарване на държавни фирми на борсата няма да доведе до нищо. Този филм сме го гледали.
                              От друга сеана , аз също се радвам че се намери някой да погледне към борсата.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                                Срещал съм се случайно на два пъти с г-н Панев и имам голямо уважение към него. Това което коментирах няма връзка с неговата личност а с проблемите пред БФБ. Ще ми се наложи да започна от далеч с ясното съзнание, че малко хора биха ме разбрали. Ако приемем, че има две дихотомии логика/етика и интуиция/сензорика, то е много вероятно във даден момент дадено решение да е вярно погледнато през единият информационен аспект и да е грешно през другият. Това би създало условия двете страни да влязат в сделка убедени, че са прави. Вземи примера с Гейм стоп. Някъде след 350$ за акция на пазара имаше две групи хора. Етиците мразеха корпорациите и застанаха дълги с цел да ги накажат. Логиците застанаха къси срещу тях с цел да им вземат парите. Имаше ликвидност. Представи си сега ситуация където интуитите търгуват растеж или стойност а сензоритите търгуват краткосрочни колебания. Да кажем някое решение е вярно от гледна точка на сензорит той няма как да го изтъргува поради липса на къси и маржин. Липсата им води до по-ниска волатилност, тъй като няма как някой да не си е разчел риска при инфрмационна изненада. А липсата на волатилност допълнително отблъска сензоритите, които я търгуват. В резултат пред тях има два избора. Или да си заминат от БФБ или да влязат в играта на интуитите, където ние ги превъзхождаме многократно. В резултат тези от тях които останат на пазара се справят под средното и реват по форума срещу тези, които се справят по-добре. Виж каква е картинката в момента. Спора е по дихотомиите Стойност/растеж, което са екстовертна и интровертна интуиция а сензоритите нареждат в ъгъла колко е несправедлив живота. Каква е вероятността някое събитие да дава различен отговор на тема стойност/растеж? Ако не може да се скъси това води до липса на сделки. Виж какъв тип са акционерите в Алтерко. Основно такива, които възприемат света през растеж. В Албена изхождат от стойност. Когато се случи събитие, което дава основание на другата група да влезе в дадена акция имаме временно покачване на оборота докато акциите се прехвърлят в тези, на които им излиза сметката. После оборота пак спира. Та за да си разрешим проблема ни трябват маржин, къси на индекс и всички компоненти по него плюс нови компании в ранен стадий на развитие и такива без мажоритар. Не отричам, че листването на нови компании ще подобри ситуацията на жадният за емитенти пазар, но няма да разреши нито един от фундаменталните проблеми.
                                Според мен излишно политизираш нещата. Просто аз не вярвам в идеята за БСЕ интернешънъл и не вярвам, че листване на миноритарни пакети от държавни предприятия ще свърши повече работа от листването на трите ЕРП. В мнението ми няма никаква политика и пак казвам, че много уважавам г-н Панев. Просто исках да намекна че според мен влагаш твърде големи надежди към този подход. За мен е малка стъпка в правилната посока, която няма да разреши същественият проблем.
                                Благодаря за мнението, знаеш че го ценя!

                                Нека разгледаме друга хипотеза - нека си представим един чудесен небостъргач - сграда с 12 супер бързи асансьора, лукс, фонтани насам-натам, охладителна с-ма и чилъри последен клик на модата и т.н. и т.н. Обаче около сградата, че и в нея беззаконие, кражби, превземане на бизнеси и отнемане на собственост... гето. Няма как да докараме наематели в сградата и тя да покаже капацитета си, докато е оградена с тази разлагаща се среда. Няма как докато министър председателя изпраща студентите да стават овчари(че нямало желаещи) да очакваме възраждане на каквото и да е.

                                За последните 10-12 години графиката е показателна и съвпада с управлението на 1 политическа сила...
                                Надявахме се на етф-а да събуди интереса, после на листването му в Лондон, а след това и на къс етф да оправи ликвидността... Няма ли политическа воля и желание за законност, борба с измамите и развитие на най-прозрачния пазар - БФБ... няма да стане, според мен. Ето защо се радвам, че намирам хора които мислят за развитие на БФБ
                                Успех!

                                Коментар

                                Working...
                                X