Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Оптимизъм на БФБ (2)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
Ако вярваш в акцията си, няма проблем и да се разпродава -евентуално можеш да допълниш, ако имаш наличен кеш. Ако не вярваш и си я взел само от хайп, ФОМО и с цел спекулка през няколко процента - да, можеш да се притесняваш, но доколкото знам, твоите акции не са от този тип. Проблем на нашата борсичка е ликвидноста - което е супер, ако някой голям реши да влиза и с никакви бройки може да отнесе цената много нагоре (да не давам примери с онзи, дето къса от залъка си и как просто му се случило), но пък е кофти, ако имаш желание да продаваш, щото очакваш да падне и не можеш да излезеш без сериозна загуба (и това е по почти всички позиции). Приемаш нещата такива, каквито са, щото това е БФБ - ако не те кефи, намираш време, когато да продадеш и се местиш от тук - в САЩ мога да разкарам портфейл от 500 000 за секунди на пазарната към момента цена, тук ще ми трябват сигурно 2 седмици и ще сваля цената с поне 20%.
Предлагам конкретна стратегия, която може да е печеливша и да вдигне ликвидността - Избираш си любима компания, за която отделяш време да четеш всичко налично. Трябва да е от по-ликвидните. Определяш си сумата, която ще ти бъде за дългострочно инвестиране и няма да ти трябва скоро - купуваш си акции. Оределяш си друга сума за спекулации и бързи печалби. И къде да ги завърташ? - ами най-логично пак в любимата компания, за която и най-много знаеш и е от по-ликвидните все пак. Слагаш си поръчки купува ниско, надолу(на дънно). В един момент ще се изпълнят някои от тях - тогава веднага слагаш поръчки за продажби(високо), макар и да са под целевите ти нива, това е спекулативно. Аз си поддържам така няколко ордера купува и продава в Агрия, които са ми спекулативни и са въртележка, изкарвам си дефакто някакви допълнителни доходи. Е, продавам по-ниско от колкото си мисля, че е стойността на акцията, но това са ми оборотни капитали и дефакто повишавам ликвидността на позицията - има достатъчно ордери нагоре и надолу. Мисля, че спекулантите на БФБ точно това правят, макар че сам съм стигнал до това.
+ така половината от заделената сума за спекулации са ти пари, веднага може да ги изтеглиш, a другата половина, ако и тя много ти притрябва - ами може и с малка загуба да я продадеш, нали е ликвидна и е сравнително малка сума.Last edited by petyob; 10.04.2025, 16:29.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от petyob Разгледай мнение
днес пък ще се разпродава ...Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от petyob Разгледай мнение
днес пък ще се разпродава ...Last edited by m_nedev; 09.04.2025, 09:07.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от m_nedev Разгледай мнение
А няма, няма! Аз вчера си напазарувах.Last edited by petyob; 09.04.2025, 08:44.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Спекулант79 Разгледай мнениеНе се блъскай!Last edited by m_nedev; 08.04.2025, 10:30.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Спекулант79 Разгледай мнениеМечките май се поумориха
Коментар
-
Първоначално изпратено от Спекулант79 Разгледай мнениеНа всички е ясно, че пазарите падат заради митата, но само на техничарите е ясно, че Дау направи двоен връх преди да обърне
Коментар
Коментар