Първоначално изпратено от B.Graham
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Оптимизъм на БФБ (2)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от m_nedev Разгледай мнение
Кое те кара да мислиш, че лихвените нива в България ще се повишат при влизане в Евро зоната? По всяка вероятност влизането ще има някакво отражение, но засега не съм сигурен в каква посока, затова ми е интересно какви са твоите аргументи за това, че ще се повишат. Само напомням, че, според икономическата теория, лихвата играе ролята на цена на капитала, а, като всяка цена, тя се влияе от търсенето и предлагането. За да се повишат лихвите, би трябвало след влизането в Евро зоната или да се ограничи предлагането на капитал от страна на банките, или да се увеличи търсенето на капитал от страна потребителите. Намалението на предлагането от страна на банките в България към този момент е малко вероятно поради тяхната свръх ликвидност и не на последно място факта, че при влизане в ЕЗ, ще се намали изискването към тях за минимални резерви, т.е. ще се освободи още ликвиден ресурс. По отношение на търсенето на капитал, не знам как би се изменило след приемането на еврото. Естествено, ако ЕЦБ реши да повиши основния лихвен процент, това би рефлектирало върху лихвените нива в България, но това ще се случи без значение дали държавата ни е член или не на ЕЗ (не се ангажирам със силата на влияние на едно такова решение на ЕЦБ върху държавата ни в зависимост от това дали България е член на ЕЗ или не).Life won't wait for you.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от B.Graham Разгледай мнениеЛихвите с по-високи в зоната. Което значи, че ще паднат транзакционните разходи за фирмите, но ще се вдигнат и то рязко разходите за лихви. И то за всички...
В момента сме между Малта и Испания при ипотечни
При бизнеса сме около средните за еврозоната. Разни фирми - разни лихви
Стероидите при фискалната политика натискат лихвите.
от септември 2022 до октомври 2024 паричното предлагане в еврозоната е без промяна
https://tradingeconomics.com/euro-area/money-supply-m2
Коментар
-
Първоначално изпратено от B.Graham Разгледай мнениеЯсно е че щом сме в Съюза е нормално да сме и в Зоната. До скоро беше несъмнено...почти. Това, което мен ме притеснява, е че великата ЕЦБ печатеше пари като невидяла. Нещо, което нашата банка правеше 90-те и я спря борда. Лихвите с по-високи в зоната. Което значи, че ще паднат транзакционните разходи за фирмите, но ще се вдигнат и то рязко разходите за лихви. И то за всички. И после ще има много хора, които ще искат EXIT.... Нещо момента не ме кефи. И като видя, как са се забързали с цената на всичко нашите политици да правят, веднага ме избива на съмнения в техния добър умисъл. Например най-големите евроатлантици Мечо енд Шиши, които бяха подлоги рубладжии. Евроатлантически ценности, Евроатлантически ценности, Евроатлантически ценности.....а сега когато Тръмп поема нова политика към Европа....ние евро ли ще сме или атлантически...?!?!? И същите хора сега само това повтарят. Та въпросите са сложни и трябва да се решават след дебат с + и -....... Понеже ще ме обявят за финансово неграмотен рубладжия....ще си позволя да ги открехна, защо ще ни позволят да влезнем в Зоната и без да сме готови....заради CBDC-тата....До 30-та година ще сме влезли при всички положения. Заради това ми се струва, че цената с повишените лихви трябва да се "преценя" по внимателно. И хората, които ще управляват процеса.....И пак сме в 89-тата минута и пак няма никаква дискусия по темата на национално ниво. А знам, че тук сме всичките експерти и знаем всичко, но остават още 6,5 милиона....... Аз съм по принцип ЗА, но момента не го харесвам.Last edited by m_nedev; 04.02.2025, 15:07.
Коментар
-
Първоначално изпратено от B.Graham Разгледай мнениеЯсно е че щом сме в Съюза е нормално да сме и в Зоната. До скоро беше несъмнено...почти. Това, което мен ме притеснява, е че великата ЕЦБ печатеше пари като невидяла. Нещо, което нашата банка правеше 90-те и я спря борда. Лихвите с по-високи в зоната. Което значи, че ще паднат транзакционните разходи за фирмите, но ще се вдигнат и то рязко разходите за лихви. И то за всички. И после ще има много хора, които ще искат EXIT.... Нещо момента не ме кефи. И като видя, как са се забързали с цената на всичко нашите политици да правят, веднага ме избива на съмнения в техния добър умисъл. Например най-големите евроатлантици Мечо енд Шиши, които бяха подлоги рубладжии. Евроатлантически ценности, Евроатлантически ценности, Евроатлантически ценности.....а сега когато Тръмп поема нова политика към Европа....ние евро ли ще сме или атлантически...?!?!? И същите хора сега само това повтарят. Та въпросите са сложни и трябва да се решават след дебат с + и -....... Понеже ще ме обявят за финансово неграмотен рубладжия....ще си позволя да ги открехна, защо ще ни позволят да влезнем в Зоната и без да сме готови....заради CBDC-тата....До 30-та година ще сме влезли при всички положения. Заради това ми се струва, че цената с повишените лихви трябва да се "преценя" по внимателно. И хората, които ще управляват процеса.....И пак сме в 89-тата минута и пак няма никаква дискусия по темата на национално ниво. А знам, че тук сме всичките експерти и знаем всичко, но остават още 6,5 милиона....... Аз съм по принцип ЗА, но момента не го харесвам.Алекс, може пак да ме изтриеш, няма проблем, ще пиша само умнокрасиви неща - една е ЕЗ и кака Кокорка е нейният пророк, не може да се влезе в Шенген, ако не са на власт ППДБ и т.н.
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
- 2 Харесвания
Коментар
-
Ясно е че щом сме в Съюза е нормално да сме и в Зоната. До скоро беше несъмнено...почти. Това, което мен ме притеснява, е че великата ЕЦБ печатеше пари като невидяла. Нещо, което нашата банка правеше 90-те и я спря борда. Лихвите с по-високи в зоната. Което значи, че ще паднат транзакционните разходи за фирмите, но ще се вдигнат и то рязко разходите за лихви. И то за всички. И после ще има много хора, които ще искат EXIT.... Нещо момента не ме кефи. И като видя, как са се забързали с цената на всичко нашите политици да правят, веднага ме избива на съмнения в техния добър умисъл. Например най-големите евроатлантици Мечо енд Шиши, които бяха подлоги рубладжии. Евроатлантически ценности, Евроатлантически ценности, Евроатлантически ценности.....а сега когато Тръмп поема нова политика към Европа....ние евро ли ще сме или атлантически...?!?!? И същите хора сега само това повтарят. Та въпросите са сложни и трябва да се решават след дебат с + и -....... Понеже ще ме обявят за финансово неграмотен рубладжия....ще си позволя да ги открехна, защо ще ни позволят да влезнем в Зоната и без да сме готови....заради CBDC-тата....До 30-та година ще сме влезли при всички положения. Заради това ми се струва, че цената с повишените лихви трябва да се "преценя" по внимателно. И хората, които ще управляват процеса.....И пак сме в 89-тата минута и пак няма никаква дискусия по темата на национално ниво. А знам, че тук сме всичките експерти и знаем всичко, но остават още 6,5 милиона....... Аз съм по принцип ЗА, но момента не го харесвам.Life won't wait for you.
- 5 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Retro_696 Разгледай мнение
Може ли малко по-подробно,как точно приемането на еврото ще помогне да се откъснем от рубладжиите и копейките?!Щото иначе ми звучи като лозУнг от соца:- Всяко кебапче - куршум в сърцето на световния империализъм! — надпис в кебапчийница
- Всеки буркан компот - юмрук в лицето на империализма!
- Всеки набран домат - кабърче в леглото на Кенеди! — плакат в ТКЗС
, интеграция интеграция, интеграция !
Last edited by Zdravko74; 04.02.2025, 13:57.
- 4 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Zdravko74 Разгледай мнение
И аз по големи глупости от твоите скоро не бях чел ! Така като чета мнението ти сигурно преди години си бил и против влизането в ЕС, а вероятно и Шенген не ти харесва ! Колкото до забележката ти за Кокорчовците и умнокрасивите бих казал, че ако една държава има некадърни финансови министри и кабинети дали сме приели еврото или не няма никакво значение за поразиите които могат да се направят ! А приемането на еврото ни е нужно за да имаме пълна интеграция с Европа и за да се откъснем от рубладжии и копейки, които от години дърпат държавата в обратна посока !- Всяко кебапче - куршум в сърцето на световния империализъм! — надпис в кебапчийница
- Всеки буркан компот - юмрук в лицето на империализма!
- Всеки набран домат - кабърче в леглото на Кенеди! — плакат в ТКЗС
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
Пак простотиЙ - къде говоря за шенген, че да го намесваш - Шенген е прекрасно нещо и само идиот би бил против. А и умнокрасива копейка с претенциЙ, щото то хубаво Шенген, ама ние нямаме нито една магистрала от край до край от Гърция или Турция до Румъния, за да се възпозлваме от този Шенген. А нямаме, щото кака Кокорка даде парите за пенсиЙ. И ти казах - отваряш уики, пишеш "сламен човек", четеш и после пак пишеш!
та дай и обровай по точки - много ще ми е интересно да чуя разумни, повтарям разумни доводи, със съответните цифри, а не лафчета на ангро от умнокрасиви вечеринки!
П.С. Сега е моментът да ме обявиш за гербав, копейка, комунист и т.н., скоето да покажеш "морално" превъзходствоLast edited by aleks262; 04.02.2025, 13:47.
- 7 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Zdravko74 Разгледай мнение
И аз по големи глупости от твоите скоро не бях чел ! Така като чета мнението ти сигурно преди години си бил и против влизането в ЕС, а вероятно и Шенген не ти харесва ! Колкото до забележката ти за Кокорчовците и умнокрасивите бих казал, че ако една държава има некадърни финансови министри и кабинети дали сме приели еврото или не няма никакво значение за поразиите които могат да се направят ! А приемането на еврото ни е нужно за да имаме пълна интеграция с Европа и за да се откъснем от рубладжии и копейки, които от години дърпат държавата в обратна посока !
та дай и обровай по точки - много ще ми е интересно да чуя разумни, повтарям разумни доводи, със съответните цифри, а не лафчета на ангро от умнокрасиви вечеринки!
П.С. Сега е моментът да ме обявиш за гербав, копейка, комунист и т.н., скоето да покажеш "морално" превъзходствоLast edited by aleks262; 04.02.2025, 13:46.Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
- 1 like
Коментар
-
Който дава за пример полша и чехия, първо да си отговори на въпроса - те във валутен борд ли са? Валутният борд от 15 години повече пречи, но пък аз доверие на бенебето нямам, т.е. имаме борд, щото нямаме доверие на бенебето. Е капо нямаме доверие на бенебето, как ще имаме доверие на лева? Аз си искам комунистическия лев със златно покритие
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
Пълни глупости и Упорки, както обикновено. Давам в конкретика:
- нашите проспаха или бяха накарани да направят едни неща с КТБ - да не влизаме в темата, че е дълбока, но за сметка на това ЕЦБ проспа цяла държава с все банките ѝ. И не е само тя, още идват на тезгяха
- ЕЦБ е със супер хлабва политика, сравнена с БНБ - да казвам ли, че задължителните минимални резерви при ЕЦБ са 1%, а при БНб са 12% - това как ти се струва?
- еврото е елитен клуб - факт, но само в еврозоната - иди с еврото в която и да е бакалия в САЩ и се пробвай да платиш. Горе-долу ще имаш същият успех и с българските левчета
- левът е обвързан с еврото вече 25 години - абсолютен факт, т.е. евро не ни трябва, ние си го ползваме реално. Това със суверенитета и ала-бала са лафчета на копеките, около които си рпавите "сламен човек" и се мислите за умни
- а умнокрасивите идиоти ги видяхме в действие - именно заради тях се вади единствената причина (разумна) за влизане в еврозоната - България ще има огромна нужда от кредити в следващите 10-15, че и повече години, заради малоумната политика в социалките на кака Кокорка. И да, в еврозоната лихвите ще са по-ниски - факт. Кака Кокорка е новият Буров с неговата афера Деклозиер през 1915 - почети малко, може и да разбереш нещо
- 6 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
Подчинението на ЕЦБ не е минус, а огромен плюс! Видяхме нашите убавци от БНБ как проспаха КТБ - измамата, с която държава и граждани бяха ощетени с над 4 МЛРД. ЛВ!! От години са слепи за врътките на мажо в ПИБ (която държавата спасява на 2 пъти поне). Спят и за големите източващи кредити от ББР, които като надзорен орган можеха да спрат!
Монетарна политика и сега нямаме колега! Ние сме в борд, не можем да си печатаме пари, почети малко по темата, недей като копейковците да се изказваш без подготовка!
Еврото ни вкарва в елитния клуб! Навсякъде по света ако отидеш с левчета или ти ги взимат на половин цена или директно те годят от магазина (заведението). Ако обаче подадеш евро, те гледат като бях човек
Тези които много милеят за левчето да се замислят ако то не беше обвързано вече над 25 г. с еврото, къде ли щеше да му е покупателната способност. И друго - как може да си държиш на левчето, а немци, французи, италианци и холандци с лека ръка да си махнат марка, франк, лира и гулден... толкова ли са глупави тези много по-напреднали нации!? Ганьо е по-умен, така ли?
По мое лично мнение съотношението ползи/негативи е някъде 90/10 в полза на еврото. И псевдо патриоти, рубладжии и откровени неграмотници набиват в главите на хората малките негативи, за да ги плашат и саботират прогреса на България.
- нашите проспаха или бяха накарани да направят едни неща с КТБ - да не влизаме в темата, че е дълбока, но за сметка на това ЕЦБ проспа цяла държава с все банките ѝ. И не е само тя, още идват на тезгяха
- ЕЦБ е със супер хлабва политика, сравнена с БНБ - да казвам ли, че задължителните минимални резерви при ЕЦБ са 1%, а при БНб са 12% - това как ти се струва?
- еврото е елитен клуб - факт, но само в еврозоната - иди с еврото в която и да е бакалия в САЩ и се пробвай да платиш. Горе-долу ще имаш същият успех и с българските левчета
- левът е обвързан с еврото вече 25 години - абсолютен факт, т.е. евро не ни трябва, ние си го ползваме реално. Това със суверенитета и ала-бала са лафчета на копеките, около които си рпавите "сламен човек" и се мислите за умни
- а умнокрасивите идиоти ги видяхме в действие - именно заради тях се вади единствената причина (разумна) за влизане в еврозоната - България ще има огромна нужда от кредити в следващите 10-15, че и повече години, заради малоумната политика в социалките на кака Кокорка. И да, в еврозоната лихвите ще са по-ниски - факт. Кака Кокорка е новият Буров с неговата афера Деклозиер през 1915 - почети малко, може и да разбереш нещоNever argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
Подчинението на ЕЦБ не е минус, а огромен плюс! Видяхме нашите убавци от БНБ как проспаха КТБ - измамата, с която държава и граждани бяха ощетени с над 4 МЛРД. ЛВ!! От години са слепи за врътките на мажо в ПИБ (която държавата спасява на 2 пъти поне). Спят и за големите източващи кредити от ББР, които като надзорен орган можеха да спрат!
Монетарна политика и сега нямаме колега! Ние сме в борд, не можем да си печатаме пари, почети малко по темата, недей като копейковците да се изказваш без подготовка!
Еврото ни вкарва в елитния клуб! Навсякъде по света ако отидеш с левчета или ти ги взимат на половин цена или директно те годят от магазина (заведението). Ако обаче подадеш евро, те гледат като бях човек
Тези които много милеят за левчето да се замислят ако то не беше обвързано вече над 25 г. с еврото, къде ли щеше да му е покупателната способност. И друго - как може да си държиш на левчето, а немци, французи, италианци и холандци с лека ръка да си махнат марка, франк, лира и гулден... толкова ли са глупави тези много по-напреднали нации!? Ганьо е по-умен, така ли?
По мое лично мнение съотношението ползи/негативи е някъде 90/10 в полза на еврото. И псевдо патриоти, рубладжии и откровени неграмотници набиват в главите на хората малките негативи, за да ги плашат и саботират прогреса на България.
Коментар
Коментар