IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ (2)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Моят приятел дддд вярно е констатирал много факти и обстоятелства, които се виждат в поста му (визирам и случилите се и неслучилите се). Другите твърдения, които аз полемично съм развил може би също имат някакво приложение, ако приемем че имам някакво ограничено право. Казвам това защото се търсят обяснения и отговори.

    ЗАЩО ОБСТОЯТЕЛСТВАТА СА СЕ СЛОЖИЛИ ПО ТОЗИ НАЧИН И ЗАЩО ИМАМЕ ТОЗИ РЕЗУЛТАТ?

    Това е големият въпрос! Актът от реализиране на печалба от случайни и изолирани събития е радостен, но не определя облика на средата.

    Това стихиен процес ли е?

    Има ли елемент на план? А умисъл?

    Ами тези, които по силата на ангажиментите си са били длъжни на концептуално, професионално, политическо, оперативно ниво, да мислят за това, да действат в правилна посока, какво са правили?

    Старите истории от едно време (колкото и да са знакови) бледнеят в сравнение с новите. Най-ярък пример е казусът ктб. Практиките на Василев са били очевидно дефектни и има масирани злоупотреби. Това го има. Но последната продажба на Виваком подсказва, че моделът (колкото и да е абсурден) му е позволявал инвестициите на банката да доведат до положителен резултат и да с е извадят с печалба. Той не е единственият, който под маскировката на банка, всъщност действаше като индустриална група. Историята вече започва да потъва в общественото внимание. Мисълта, че някой като Василев би могъл да стане прекалено силен и могъщ, очевидно е била непоносима за определени кръгове. Удариха го. Позитивите ги поеха някакви избрани, правилни хора, негативът е за всички. Общественото настроение е доминирано от отвращение, нихилизъм и търсене на индивидуално спасение.

    Някой вече спомня ли си за абсурдите в петрол, в енерго-про, много други. Не, потънаха и бяха забравени.

    Приказки, приказки. И какво от това?!

    Смислено е да предположим, че напълно съзнателно и умишлено борсата е изоставена сама на себе си. Защо се получава така? Очевидно е, че някой има интерес от това. Като среда, процедури и правила тя не е подходяща институция за реализиране на интересите на икономическите и финансови елити на страната. Не е подходяща, доколкото се предполага да е перфектният пазар, а свободен и развит пазар в същинския смисъл на думата у нас няма. Вероятно не е подходяща също, защото съществуват и алтернативни "инструменти", които водят до по-добър за отбраните резултат.
    В някой отделни и периферни области има наченки на пазар, но и там се практикуват и толерират уродливи практики. Средата е доминирана от схеми, корупционни практики, които възпроизвеждат отношения на срастване на бизнес с политика, кланово-монополни явления, на места дори с феодални елементи.

    Звучи някак така драстично, но само нещо драстично би могло да обясни защо по този краен начин борсата ни бива заобикаляна, игнорирана, отбягвана.

    Ако намесването на много вехти обществено-икономически строеве някому би се сторило прекалено, направете си труда да чуете едно интервю с председателя на Софийската търговско-промишлена камара Г. Чернев, който споделя за патилата на техен член. В условията на гаснещ от жажда и мръсотия Перник, той е решил да предложи в търговската мрежа трети вид минерална вода (различен от присъстващите вече на пазара там 2 „утвърдени“ вида). Чернев също дава крайни оценки.
    Примерът е относително невинен. Описан е след 14.00 мин., но цялото интервю е интересно.

    Виж ТУК

    Как ще се оправи всичко това?!
    Откровено казано - времево и персонално, пък и като ниво на обществена култура, нещата отиват в зоната на мрака. ДДДД е намекнал за някои смислени мерки, които фатално са били пропуснати в годините, но в момента май биха били спорни с оглед на фазата в цикличността.

    Едно знам със сигурност – кръговете и лицата, които допуснаха да се дойде до това положение, не са част от решението.
    Last edited by nachev; 23.01.2020, 16:11.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
      Според сегашната мода на БФБ троловете са най големите и добри инвеститори..Все лъжат,че много се печели и всичко е прекрасно..А индекса даже не е 600 пункта...
      Добре,Кире...Ще се вслушам в твоите съвети и настроения и от утре(може и от сега) започвам по три пъти на ден да повтарям:
      Нашата борса е най-скапаната....
      Виновни за това са мръсните комунисти,Боко - Тиквата,Черешарко и цялата крадлива пасмина покрай тях....
      Пропуснах ли някой?
      Можеш да допълниш "обръщението " ми...Ще се вслушам...
      Интересно ми е ,какъв ефект ще постигна?Може пък БФБ-то да се пораздвижи?
      Ако се случи ,ще зачестя повторенията....Не ме бърка...Щом ще е за доброто на БФБ - насреща съм...

      Коментар


      • Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
        Киро, всички знаем недостатъците на нашият пазар. Малък, нисколиквиден, дялов пазар, където за по-голям обем се минава през пакети и телефонни сделки. Лисва дълбочина. Мога да продължавам доста.

        .......

        Защото, регулацията остана там където беше през 2000 г. Защото изтървахме уникален шанс от добро стечение на обстоятелствата. През 2000 г. тръгнахме от много ниско ниво защото нямаше никаква правна защита за акционерите. Можеха да ти увеличат капитала под условие и да ти се обезценят активите за минути. При това законно. Защото тогава намалиха данък печалба и това в дългосрочен план наду пазара с около 80% по мои сметки. Защото тогава хората нямаха достъп до западните пазари и инвестираха тук. Това създаде балон без прецедент. Тогава имаше оборот, но някъде през 2007 г. изтървахме златен шанс да въведем къси и деривати. Тогава имаше ликвидност и можеше да стане лесно. Имахме невероятен късмет по случайно стечение на обстоятелствата да имаме пазар, който мяза на нещо без да има инфраструктура и правила. След лятото на 2008 вече много трудно можеше да стане нещо. При липса на къси спекулантите могат да печелят само по пътя нагоре. Това ги гони за дълъг период от време. Периодично при бичи пазар се връщат за малко и пак си ходят. Така остават само дългосрочни инвеститори. Когато всички са с еднаква мотивация няма насрещна страна за сделка. Това бавно и системно сваля ликвидността и отказва още хора. Така пазара бавно гасне. Ясно е какво трябва да се направи за да има пазар. Да има участници с различна мотивация, които да вярват, че могат да спечелят. Първо инфраструктурата и правилата не позволява това и ...
        Наводнението иде, гасете мониторите за форума, да работят само тези за пазарите. Предупредени сте!

        Някои обичат кратки и находчиви заявления. То и аз ги обичам, но чрез кратки изявления не се стига достатъчно дълбоко. В този аспект искам да кажа, че има тук колеги, които не са жалили труда си и обемисто и проникновено са споделили с всички нас задълбочените си виждания за същността на процесите, явленията и структурите, в които всички сме потопени.

        Нямам колебание при тези критерии да изтъкна Голямата мечка и ДДДД. Иначе, по отношение на късия разказ има още доста ценни колеги.

        Някак се създава впечатление от това повествование, че основното предназначение на една борса е да се даде възможност на една крайно ограничена групичка от бързо мислещи и смятащи момчета, с качества за концептуално и аналитично мислене, но също изявени в конкретиката, притежаващи особени способности за управление на процеси като пространство, време и скорост, с изключително реактивна нервна система, бързи реакции и склонност към сериозен риск, не на последно място имащи неотразим чар и способност за практикуване на телефонна любов, да правят значителни печалби за сметка на голяма група ... нека ги наречем донори.

        Знам, че моят приятел ДДДД не твърди това, знам също, че действителните житейски резултати от упражняване на подобни дейности по пазарите, някъде там в последна сметка се доближават като модел към това, който нахвърлих по-горе в предния абзац. Грозновато и леко цинично е едно поставяне на нещата в тази плоскост, но с акта си на раждане никой не получава гаранционен сертификат, че му се обещават добри шансове и изгледи, съпоставими с тези н а всички останали и че ще пребивава на едно хуманно и справедливо пространство.

        Да, може да се печели. Примерът с две дружества, които напоследък дидактично се сочат, но сигурно са от порядъка на един процент от капитализацията на борсата, просто е неудачен. Държането на права в молдовска банка, придобити на кредит с финансов ресурс, който е отпуснат по леко спорен начин , на мен лично хич н еми харесва. Влизаш и излизаш при държателя на правата– ОК, но тук има някакъв елемент на случаен и несолиден процес и акт, който съдържа безброй неизвестни и условности. Дори не отварям приказка за истински информирано поемане на риска. Някъде в пространството ми се очертава един мазан Черен Петър, чиято съдба е неизвестна.

        Другият емитент има фрий флоут, който пазарно остойностен е от порядъка на 10 млн. лв. Е, борсово погледнато това е нещо екзотично, бутиково, величина за статистически цели. Предметът н а дейност на емитента е масово непостижим и непонятен за публиката.

        И все пак – това ли е смисълът, целта и предназначението борсата. Не, това е просто един от съпътстващите ефекти, които в някои сладки моменти акушират раждането на печалбата. В общия случай, обаче, позитивите от тези ефекти могат да се берат на относително постоянна и устойчива база, само и единствено ако голямата картина е завършена и здравословна.

        Май си заслужава да си припомним все пак – за какво иде реч. Ще се опитам да изложа една субективна трактовка, като и доколкото е възможно ще гледам д а бягам от клишето, което постулира, че борсата е регулатор на процесите в пазарната икономика.

        В едър план борсата е това, но не само.

        Борсата е също сърцевинен елемент на обществената финансова инфраструктура, но тя също е и подходи, формализирани процеси и правила в конкуренцията (битка в съзтезателен план) за акумулиране на обществен ресурс с оглед реализиране на важни и мащабни обществени проекти, русло за насочване на финансови потоци, формални, но и неформални норми и правила и гарант за честен и прозрачен икономически възпроизводствен процес.

        Обществена структура, която мотивира и дори гарантира, че има смисъл да търсиш обучение и индивидуално развитие и има смисъл да участваш в обществения възпроизводствен процес, да си член на едно общество. Да даваш и да получаваш резултати от високоспециализиран, качествен труд.Има смисъл от придобиване на дадени активи, има смисъл (макар и без гаранция) от предоставяне другиму на трудно заделеното.

        Ако няма условия това да се реализира, индивидът започва да се десоциализира и започва да се оглежда за посока на бягство.

        Хе-хе, има още много, ще дописвам сегинка ...
        Вразите просто прескачат, знаете си урока!

        Коментар


        • Според сегашната мода на БФБ троловете са най големите и добри инвеститори..Все лъжат,че много се печели и всичко е прекрасно..А индекса даже не е 600 пункта...

          Коментар


          • Първоначално изпратено от retro_69 Разгледай мнение

            Кире,ти добър инвеститор ли си?
            Давайте анкета и да почваме да си ги мерим ! Портфейлите де имам предвид, а не инструментите

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
              Ретро, ти добър ли си..
              Не...Ама аз попитах първи...

              Коментар


              • Първоначално изпратено от retro_69 Разгледай мнение
                Кире,ти добър инвеститор ли си?
                Само, когато властта го позволява...

                Коментар


                • Ретро, ти добър ли си..

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                    Най лоши инвеститори са троловете те само спамят глупости и сменят никове..
                    Кире,ти добър инвеститор ли си?

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

                      Е, кво, кво, ми много ясно кво:
                      - фибанкасъту са ударили 5-цата
                      - Мумията е "обадила" някоя различна цифра от 4,27 на някоя кафеджийска сжирка за падуани
                      - Тимимпорт са пуснали алигатора с цел 2,50
                      - ЕУБГ са купили вече ЧЕЗ и Тиквата не им е пречил

                      Или най-реалистичното - събудил си се и виждаш, че си спал на отворен прозорец (другарска закачка, да не се обидиш ) Ма не ни пречи да пофантазираме де - падане на Борисов 3 ще даде импулс по-силен от от Никиту фонда, но такова не се очертава преди май (щото трябва да влзиаме в чакалнята), а след май "бедните" българи отиват на мурйенциии в малякистан и не им е до революции поне до ноември месец. та така
                      Кукумицин, кой ти е казал че ще влизаш в чаkалнята. Май си спал на отворен прозорец

                      Коментар


                      • Най лоши инвеститори са троловете те само спамят глупости и сменят никове..

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от TheSkorpion Разгледай мнение
                          Така докато си говорим песимистични неща в оптимистичната тема, стоя и гледам SMA. След като 20-дневната мина отгоре, напът е 50-дневната да мине 100-дневната, ако продължаваме така, а и сме близко до връх за 7-месечие. Какво ли ще стнае, ако случайно Софикс стигне да речем 590 пункта до няколко дни?
                          Е, кво, кво, ми много ясно кво:
                          - фибанкасъту са ударили 5-цата
                          - Мумията е "обадила" някоя различна цифра от 4,27 на някоя кафеджийска сжирка за падуани
                          - Тимимпорт са пуснали алигатора с цел 2,50
                          - ЕУБГ са купили вече ЧЕЗ и Тиквата не им е пречил

                          Или най-реалистичното - събудил си се и виждаш, че си спал на отворен прозорец (другарска закачка, да не се обидиш ) Ма не ни пречи да пофантазираме де - падане на Борисов 3 ще даде импулс по-силен от от Никиту фонда, но такова не се очертава преди май (щото трябва да влзиаме в чакалнята), а след май "бедните" българи отиват на мурйенциии в малякистан и не им е до революции поне до ноември месец. та така
                          Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                            Глупости..Може ли да формулираш Събев кои са добри и кои не на БФБ.. По какво разбра , че са такива, по многото приказки, хвалби и лъжи ли..
                            Добри са тези, които вярват в БФБ. Понеже цената се храни от доверието, много важно е Намерението. Ако само хейтиш навсякъде, колко ни е скапана борсата и че ти е гарантирана единствено загуба, е много вероятно да се окажеш прав.

                            Коментар


                            • Така докато си говорим песимистични неща в оптимистичната тема, стоя и гледам SMA. След като 20-дневната мина отгоре, напът е 50-дневната да мине 100-дневната, ако продължаваме така, а и сме близко до връх за 7-месечие. Какво ли ще стнае, ако случайно Софикс стигне да речем 590 пункта до няколко дни?
                              Мненията ми не са препоръки. Имам само една препоръка - не губете пари.

                              Коментар


                              • Глупости..Може ли да формулираш Събев кои са добри и кои не на БФБ.. По какво разбра , че са такива, по многото приказки, хвалби и лъжи ли..Ти добър ли си- докажи моля..За мен добри са тези , които оцеляват учат се от грешките си и пак печелят и то не само на БФБ....Другото е избиване на комплекси.. На БФБ е много по трудно и бавно да се печели и се изисква много търпение..Ролята на статуквото не може да се отрече от никой..
                                Last edited by Kiro; 23.01.2020, 13:57.

                                Коментар

                                Working...
                                X