Първоначално изпратено от precakanoto
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Оптимизъм на БФБ (2)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Ender Разгледай мнениеКак е възможно ако един индекс е шит, реципрочната му стойност да е булшит?
Моята математика ли е погрешна или напротив?
Коментар
-
Първоначално изпратено от petyob Разгледай мнение
разбира се, че за него това не е проблем ...той си е най-голямото божество, на което да почнем да се кланяме?
Забелязвам, че нашата борсичка, понеже е тъничка, са се заформили групички, нещо като сектички, които явно имат за цел да влияят на цените по някакъв начин, не казвам манипулират. Като по команда скачат и започват да възхваляват нещо или пък оплюьоват. Предполагам, че имат и връзка с фондове, брокери, използват изпреварваща информация, която се предава през цялата секта(така да я нарека) ... И си мислят, това трябва да продължи вечно, сакън! , не трябва да се пипа тази борсичка. защото те печелят добре!
Дошло е време да се каже, в добрия смисъл, че е нормално и редно "всяка жаба да си знае гьола".
Когато за първи път намерих форума, четях и се учех от по-първите (то верно, че тогава беше по-добро нивото) и ми трябваше доста време (защото и принципно неглижирам собсвените си възможности- проблем на личностния тип) , докато си позволя комуникация с някои от големите (сега вече не пишат). Но сега е голямата демокрация и светът е едно глобално село. Така, че ок пийс - микрофонът е ваш, да ви видим какво ще ни научите. Аз обичам да се уча на нещо ново Даже имам и прекалено авангардни и недоказани още математически идеи....Ама само мрънкане и песимизъм не се търпи някак си постоянно и понякога си позволявам реплики
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от petyob Разгледай мнениекъсият индексен фонд е същия булшит като БФБто.
Моята математика ли е погрешна или напротив?
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнениеЕдна борса не може да е дупка за капитали. Такива могат да бъдат емитентите. Просто има няколко изключително популярни компании, които в крайна сметка се оказаха инсенератор за пари. Хубавото е, че тежестта им намалява непрекъснато. Направи сметка колко пари са влезли от пазара в ПИБ, ЦКБ, Химимпорт, ИХЛБЛ ... и колко е капитализацията днес. Дори и да вземеш че в момента на листването текущият бизнес е струвал нула, то пак мениджмънта им гори парите на инвеститорите. Може да се добавят и други такива компании. Възможните причини са три:
1. Мендижмънта е некадърен и губи парите
2. Мениджмънта е крадлив и забърсва парите;
3. Мениджмънта е кадърен и създава доста стойност, но не може да я комуникира правилно с пазара. Според мен Агрия е такъв пример. Много лоша комуникация с пазара.
Ясно е, че борсата е примитивна поради липса на маржин и къси по всички компоненти на търгуемият индекс. Тогава ще има условия и за арбитраж между компании и индекс, което ще вдигне ликвидността. Липсват и деривати, но това не зависи от нас. От нас зависи да преценим правилно състоянието на емитентите и да изберем подходяща стратегия за търговия. В случай, че сме некадърни и не можем да оценим правилно компаниите ние щяхме да се провалим и на другите борси. Та в общи линии поради особеностите на борсата ни на нея могат да се справят успешно интуитите, които са 1/4 от населението. Останалите 3/4 нямат какво да правят тук, защото не разбират от стойност и растеж а само от волатилност. Тук няма волатилност и ликвидност за дей трейдинг. Но парадокса е, че най-голяма полза от превръщането в нормална борса ще извлекат точно тези, които се справят добре и сега. Повишената ликвидност ще увеличи драстично размера на портфейла, който те могат да управляват ефективно. Според мен е някаква илюзия, че ако борсата стане нормална и изведнъж всички ще почнат да печелят. Ако беше така мръкачите щяха да са на чуждите пазари и щяха да броят пачки. Уви не е така.
1. От участниците на борсата зависи какви ще са правилата и какво ще има като инструменти и правила. Най-вече от най-големите играчи, фондовете, Никиту, дето имаше поверени 30млн. и не си мръдна пръста за нищо ...
2. ако неуспешните играчи се махнат от борсата както казваш - какво ще правят успешните? Ще си бият шамари и ще са пак успешни? (не стига, че сме малко маймуните тук, а искаш още да намалеем???)Last edited by petyob; 30.11.2020, 19:57.
Коментар
-
Това е малко по-добре. Но първо трябва да се признае, че БФБ е дупка за капитала (не ме интересува дали някой е успял да спечели), достатъчно е да се види статистиката за последните 3 години. Излязоха някакви смешни пиянски писания дето уж доказват голяма възможна доходност(биеща Насдак) и други хора почнаха да ги издигат в лозунг. Не знам има много хора, които са изпаднали в летаргия тук
1. Мендижмънта е некадърен и губи парите
2. Мениджмънта е крадлив и забърсва парите;
3. Мениджмънта е кадърен и създава доста стойност, но не може да я комуникира правилно с пазара. Според мен Агрия е такъв пример. Много лоша комуникация с пазара.
Ясно е, че борсата е примитивна поради липса на маржин и къси по всички компоненти на търгуемият индекс. Тогава ще има условия и за арбитраж между компании и индекс, което ще вдигне ликвидността. Липсват и деривати, но това не зависи от нас. От нас зависи да преценим правилно състоянието на емитентите и да изберем подходяща стратегия за търговия. В случай, че сме некадърни и не можем да оценим правилно компаниите ние щяхме да се провалим и на другите борси. Та в общи линии поради особеностите на борсата ни на нея могат да се справят успешно интуитите, които са 1/4 от населението. Останалите 3/4 нямат какво да правят тук, защото не разбират от стойност и растеж а само от волатилност. Тук няма волатилност и ликвидност за дей трейдинг. Но парадокса е, че най-голяма полза от превръщането в нормална борса ще извлекат точно тези, които се справят добре и сега. Повишената ликвидност ще увеличи драстично размера на портфейла, който те могат да управляват ефективно. Според мен е някаква илюзия, че ако борсата стане нормална и изведнъж всички ще почнат да печелят. Ако беше така мръкачите щяха да са на чуждите пазари и щяха да броят пачки. Уви не е така.
- 5 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнениеДано да си прав. Но мисля, нямат кураж да си купят късия фонд.
За теб е лесно, защото действаш с логика и без емоции,
но питай ги тях как се решават на сделка.
Забелязвам, че нашата борсичка, понеже е тъничка, са се заформили групички, нещо като сектички, които явно имат за цел да влияят на цените по някакъв начин, не казвам манипулират. Като по команда скачат и започват да възхваляват нещо или пък оплюват. Предполагам, че имат и връзка с фондове, брокери, използват изпреварваща информация, която се предава през цялата секта(така да я нарека) ... И си мислят, това трябва да продължи вечно, сакън! , не трябва да се пипа тази борсичка. защото те печелят добре!Last edited by petyob; 30.11.2020, 19:44.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнениеТе не са песимисти. В случай, че бяха щяха да си купят късият индексен фонд. Просто са мрънкачи, които търсят оправдание за резултатите си.
За теб е лесно, защото действаш с логика и без емоции,
но питай ги тях как се решават на сделка.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнениеТе не са песимисти. В случай, че бяха щяха да си купят късият индексен фонд. Просто са мрънкачи, които търсят оправдание за резултатите си.
ПП. глупаво е на намекваш, че съм песимист когато съм на 100% инвестирал в картони
Коментар
-
Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнениеpetyob, Никога не съм кавал, че на БФБ само се печели. За съжаление аз постоянно чета твърдения, че тук само се губи, което очевидно не е вярно. Към момента губещите са повече от печелившите, но това не са фиксирани съотношения.Те се променят непрекъснато. За мен твърдението, че БФБ е сделка с гарантирана загуба е невярно и съсипващо борсата. Когато някой почне да крещи във форума никой да не идва на тази скапана борса защото задължително ще загуби пари съсипва пазара. Хленчещият тип гони търсенето и допринася за спада в цените, после излиза щастлив да се тупа в гърдите как се е оказал прав и колко много пари е загубил. На борсата и трябва пример за успех. Към момента Алтерко е такъв и ще продължавам да го давам. Но забелязвам как злобата срещу успешните примери е най-голяма. Никой не мрази губещите акции, компании и инвеститори. Ако случайно някой се е справил добре ще му разкажем играта за назидание защо счупва общата картинка в която ние не носим вина за нашите загуби. Те мажоритари, борса, КФН, Шиши, Боко, корона вирус ... са виновни. Нека казваме истината на хората. На тази борса може да се загуби, но може и да се печели. През последните три години преобладаващата част от участниците загубиха, но дори в тази среда някои успяха да се справят. Това, че последните три години борсата е била надолу не означава, че и в следващите три ще бъде, но вашето представяне ще зависи главно от вашите умения. Това описание е честно. Другото са вредни бъртвежи дето съсипват пазара.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнениеСамо не мрънкайте и ако сте песимисти - има си концептуална тема за вашата болка - пишете в темата за песимизма.
Сега тя вехне и страда ...
- 4 Харесвания
Коментар
-
аз съм си оптимист, и съм влязал с парите си, но като гледам на БФБ колко мухлясали мозъци има, сигурно от дългово седене на тази борса, наистина се чудя дали има някакъв шанс. Опитвам се за подействам нещо да заприличаме на нормална борса, но взорът нийде надежда не види ... На борсичката има добри дружества, други - не толкова добри, но всички ще си намерят реалната цена ако борсичката я направят като хората, затова не е нужно толкова капитал колкото закони, регулации и читави инструменти/посредници.
- 2 Харесвания
Коментар
-
petyob, Никога не съм кавал, че на БФБ само се печели. За съжаление аз постоянно чета твърдения, че тук само се губи, което очевидно не е вярно. Към момента губещите са повече от печелившите, но това не са фиксирани съотношения.Те се променят непрекъснато. За мен твърдението, че БФБ е сделка с гарантирана загуба е невярно и съсипващо борсата. Когато някой почне да крещи във форума никой да не идва на тази скапана борса защото задължително ще загуби пари съсипва пазара. Хленчещият тип гони търсенето и допринася за спада в цените, после излиза щастлив да се тупа в гърдите как се е оказал прав и колко много пари е загубил. На борсата и трябва пример за успех. Към момента Алтерко е такъв и ще продължавам да го давам. Но забелязвам как злобата срещу успешните примери е най-голяма. Никой не мрази губещите акции, компании и инвеститори. Ако случайно някой се е справил добре ще му разкажем играта за назидание защо счупва общата картинка в която ние не носим вина за нашите загуби. Те мажоритари, борса, КФН, Шиши, Боко, корона вирус ... са виновни. Нека казваме истината на хората. На тази борса може да се загуби, но може и да се печели. През последните три години преобладаващата част от участниците загубиха, но дори в тази среда някои успяха да се справят. Това, че последните три години борсата е била надолу не означава, че и в следващите три ще бъде, но вашето представяне ще зависи главно от вашите умения. Това описание е честно. Другото са вредни бъртвежи дето съсипват пазара.
- 10 Харесвания
Коментар
-
Аз за разлика от Батя не съм продал и смятам да реализирам добра печалба, но няма смисъл от лични нападки. Трябва да си много тъп за да не виждаш, че БФБ-то от 3 години никакво го няма, нищо че някои, не знам как да ги нарека, се мъчат да питаш друго, може би целта им е да се изявят, да покажат, че са повече от другите ... Аз не искам да ви информирам за моите печалби или загуби, но ме е яд, че хора, който пишат, че имат опит от 20г. на борсата не виждат очевидни неща
Никой не те кара насила да вършиш нещо напреки
ps. Сори, че така се изразявам, но трябва понякога да изядеш шамара, за да се научиш, казано по Костолани
И аз съм ял шамара, ако това ще те успoкои
При това от индес 1950 до 250, нещо за което хал хабер си нямаш ...
ps2. като гледам ...за какво ли изобщо обяснявам, кауза пердута.
Както искате така си играйте. Парите са си ваши, а бфб дава равноправен достъп, не дели парите на големи и малки, на знаещи и незнаещи, на възрастни и млади и т.н. Само не мрънкайте и ако сте песимисти - има си концептуална тема за вашата болка - пишете в темата за песимизма.
Сега тя вехне и страда ...Last edited by precakanoto; 30.11.2020, 18:57.
- 4 Харесвания
Коментар
Коментар